Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/11368 Esas 2011/13440 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/11368
Karar No: 2011/13440
Karar Tarihi: 22.12.2011

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/11368 Esas 2011/13440 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, bahçe niteliğinde bir taşınmazın üzerindeki hissesini satın aldığı ancak diğer davalıların haksız yere taşınmaza el koyduğunu iddia ederek elatmanın önlenmesi için dava açmıştır. Mahkeme davacının kayden paydaş olduğu taşınmaza diğer davalıların hakları olmadan el attıklarını tespit etmiş ve davayı kabul etmiştir. Ancak temyiz aşamasında davalılar tarafından ibraz edilen tapu kayıtlarından, davacının taşınmazdaki payını dava açılmadan önce başka bir kişiye satış yoluyla devrettiği anlaşılmıştır. Bu sebeple davacının dava takip yetkisi sona ermiştir ve dava devam ettirilemez hale gelmiştir. Bu durumda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Yasası'nın 125. maddesi gereği, dava konusunun davacı tarafından üçüncü kişiye devredilmesi halinde, dava payı devralan kişinin davacı sıfatını alması ve dava devam ettirilmesi esasını getirmiştir. Mahkeme kararı bu kurala aykırı olduğu için bozulmuştur. Kanun maddeleri: 1086 sayılı HUMK. l86. ve 6100 sayılı Yasanın 125. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2011/11368 E.  ,  2011/13440 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ADANA 4. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 23/06/2011
    NUMARASI : 2010/444-2011/462

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, bahçe niteliğinde olup üzerinde 4 katlı ev bulunan 52 parsel sayılı taşınmazdaki hissesini, dava dışı H. M."tan satın aldığını, taşınmazın eski paydaşlarından olan davalı E. ile onun akrabaları olan diğer davalıların haksız yere taşınmazı işgal ettiklerini, ihtar çektiği halde sonuç alamadığını ileri sürerek, elatmanın önlenmesine karar verilmesini istemiş, yargılama sırasında davalı Ö. yönünden davasından feragat ettiğini bildirmiştir.
    Davalı E., çekişme konusu evi kendisinin yaptığını belirterek, davanın reddini savunmuş, diğer davalılar savunma getirmemişlerdir.
    Mahkemece, vaki feragat sebebi ile davalı Ö. yönünden davanın reddine, davacının kayden paydaş olduğu çekişme konusu taşınmaza diğer davalıların haklı ve geçerli bir nedenleri olmadan elattıkları gerekçesi ile onlar yönünden davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalılar E., T. ve A. E. tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
    Dava; çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi isteğine ilişkindir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu 52 parselde kayıtlı bahçe vasıflı taşınmazın 145/896 payının davacı adına kayıtlı olduğu, davacının, anılan taşınmaz üzerinde yeralan 4 katlı binayı H.M. isimli şahıstan satın aldığını, taşınmazın önceki maliklerinden olan davalı E. ile onun akrabaları olan diğer davalıların haksız yere binayı işgal ettiklerini, ihtar çektiği halde sonuç alamadığını ileri sürerek elatma istekli eldeki davayı açtığı, yargılama sırasında, davalı Ö. yönünden davasından feragat ettiği, davalılardan yalnızca E."in çekişme konusu evi kendisinin yaptırdığı yönünde savunma getirdiği anlaşılmaktadır.
    Kararı temyiz eden davalılar tarafından ibraz edilen tapu kayıtlarından; davacının taşınmazdaki payını karar tarihinden önce 25.05.2011 tarihinde dava dışı F. A."a satış suretiyle temlik ederek taşınmazla ilgisinin kalmadığı görülmektedir.
    Bilindiği üzere; dava açıldıktan sonrada sınırlayıcı bir neden bulunmadığı takdirde dava konusu malın veya hakkın üçüncü kişilere devredilebilmesi tasarruf serbestisi kuralının bir gereği, hak sahibi veya malik olmanında doğal bir sonucudur. Usul Hukukumuzda da ayrık durumlar dışında dava konusu mal veya hakkın davanın devamı sırasında devredilebileceği kabul edilmiş 1086 sayılı HUMK."nun l86. ve 6100 sayılı Yasanın 125. maddesinde dava konusunun taraflarca üçüncü kişiye devir ve temliki halinde yapılacak usulü işlemler düzenlenmiştir. 186.madde hükmüne göre iki taraftan biri dava konusunu (müddeabihi) bir başkasına temlik ettiği takdirde diğer taraf seçim hakkını kullanmakta dilerse temlik eden ile olan davasını takipten vazgeçerek davayı devralan kişiye yöneltmekte, dilerse davasına temlik eden kişi hakkında tazminat davası olarak devam edebilmektedir.
    Ancak; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Yasasının 125. maddesi, 1086 sayılı Yasanın 186. maddesinden farklı olarak dava konusunun davacı tarafından üçüncü kişiye devredilmesi halinde devralan kişinin davacı sıfatı ve buna bağlı olarak dava takip yetkisi kazanacağı ve davanın yeni davacı ile süreceği esasını getirmiştir.
    Bu usul kuralının kendiliğinden (re"sen) gözetilmesi gerektiği de açıktır.
    Hal böyle olunca, somut olayın özelliğine göre çekişme konusu payın F.A.a temliki nedeniyle 6100 sayılı HMK"nun 125/2. madde hükümlerinin gözetilmesi, payı devralan üçüncü kişinin davacı sıfatını alması halinde davalıların temyiz aşamasında ileri sürdükleri aynı taşınmazda miras bırakan babaları H. Z. E."nın paydaş olduğu yönündeki iddiaları da değerlendirilerek delillerin toplanması ve hasıl olacak sonuca göre bir hüküm kurulması için karar bozulmalıdır.
    Davalılar E., T. ve A."ın belirtilen sebeplerle temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 22.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Hemen Ara