Mühür bozma - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/9860 Esas 2015/1862 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
21. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/9860
Karar No: 2015/1862
Karar Tarihi: 10.06.2015

Mühür bozma - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/9860 Esas 2015/1862 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık, mühür bozma suçundan yargılanmış ve mahkum olmuştur. Ancak sanık hakkında daha önce de mühür bozma suçundan kesinleşmiş mahkumiyet kararları olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, mükerrer yargılama ve cezalandırmaya engel olmak için önceki dosyaların incelenmesi gerektiği belirtilerek, zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasının mümkün olup olmadığı tartışılması gerektiği ifade edilmiştir. Mahkeme kararı, yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 58. maddesi, 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi, 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi.
21. Ceza Dairesi         2015/9860 E.  ,  2015/1862 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Mühür bozma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Tekerrüre esas geçmiş hükümlülüğü bulunan sanık hakkında 5237 sayılı TCK"nun 58. maddesinin uygulanmaması isabetsizliği aleyhe temyiz olmadığından bozma sebebi yapılmamıştır.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma neticelerine uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre sanık müdafiinin yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine; ancak:
    Dosya kapsamından ve yapılan UYAP sorgulamasından sanık hakkında ... Asliye Ceza Mahkemelerinde mühür bozma suçundan açılmış birden fazla kamu davasının bulunduğu; yine adli sicil kaydına göre bu suçtan kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının olduğunun anlaşılması karşısında; mükerrer yargılama ve cezalandırmaya sebebiyet vermemek bakımından; UYAP kayıtları üzerinden araştırma yapılmak, güncel adli sicil kaydı dosya içerisine konulmak suretiyle, sanık hakkında aynı yere ilişkin ""mühür bozma"" iddiasıyla açılan davaların tespit edilmesinden sonra, eylemlerin zincirleme tek bir mühür bozma suçunu oluşturabileceği cihetle; anılan dava dosyaları ile tespit edilmesi halinde yakın suç tarihli dosyaların getirtilip bu yönüyle incelenerek, kesinleşmemiş olanların birleştirilmesi, kesinleşmiş olanlarının onaylı suretinin bu dosya içine konulmasından sonra, sanığın mühür bozma eylemleri ile ilgili zincirleme suç hükümlerinin uygulanma olanağının bulunup bulunmadığının tartışılması, zincirleme suç ilişkisi içindeki eylemlerden bazılarının kesinleşmiş mahkumiyet hükmüne konu olmasının diğer eylemlerin dava konusu yapılmasına engel olmayacağı, bu bağlamda sonradan sübutu kabul edilen eylem nedeniyle münhasıran önceki cezada zincirleme suç hükümlerinin uygulanması nedeniyle ortaya çıkacak olan ilave cezaya hükmolunabileceğinden, sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerektiği gözetilmeden, eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi,
    Yasaya aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nun 321. maddesi uyarınca isteme aykırı olarak, BOZULMASINA, 10.06.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Hemen Ara