Dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2014/12513 Esas 2016/9655 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/12513
Karar No: 2016/9655
Karar Tarihi: 19.12.2016

Dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2014/12513 Esas 2016/9655 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık, sigorta yaptırdığı ineğinin boğulduğunu belirterek ödeme talebinde bulunmuş, ancak sigortalanan ineğin kesimi yapılan hayvanla farklı olduğu ortaya çıkınca ödeme yapılmamış ve sanık nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs suçlamasıyla yargılanmıştır. Mahkeme dosya ve bilirkişi raporlarını incelediğinde, hayvanlar arasında bariz farklılıklar olduğu ve sanığın hileli hareketleri katılan şirketin denetimlerini ortadan kaldırmadığı için dolandırıcılık suçu unsurlarının oluşmadığı sonucuna varmış ve sanığın beraatine karar vermiştir. Karara katılan vekilinin temyiz itirazları reddedilmiştir. Kanun maddeleri: Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 157/1, TCK madde 161/1.
15. Ceza Dairesi         2014/12513 E.  ,  2016/9655 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Dolandırıcılık
    HÜKÜM : Beraat

    Nitelikli dolandırıcılık suçundan sanığın beraatına ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü.
    Sanığın, sigorta yaptırdığı 429839 küpe numaralı ineğinin boğulduğunu belirterek ödeme talebinde bulunduğu, ancak dosyaya sunulan fotoğraflardan kesimi yapılan hayvan ile sigortalanan ineğin birbirine benzemediğinin tespit edilmiş olması nedeniyle ödemenin yapılmadığı, bu şekilde nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda;
    Dosya kapsamı ile bilirkişi raporundan; risk incelemesi yapılan ineğin kafa bölgesi tamamen beyaz olmakla birlikte ayak kısımları ile sırtında beyazlıkların fazlaca olduğu, ancak hasar bildirimi yapılan hayvanın kafasının kahverengi olması yanı sıra bölgesel beyazlıklar bulunduğu, vücudunun ise tamamının kahverengi olduğu görüldüğünden her iki inek arasında bariz farklılıklar bulunduğu ve yapılan basit bir incelemeyle durumun ortaya çıktığı da birlikte değerlendirildiğinde, sanık tarafından yapılan hileli hareketlerin katılan şirketin denetim olanağını ortadan kaldırmamış olması nedeniyle basit yalan düzeyinde kaldığından dolandırıcılık suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, sanık hakkında hükmolunan beraat hükmünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Yapılan yargılama sonunda, yüklenen suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçe gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, beraat kararının katılan vekilinin atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğuna ve sanığın cezalandırılması gerektiğine ilişkin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 19.12.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Hemen Ara