İş ve çalışma hürriyetinin ihlali - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/13233 Esas 2015/12852 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/13233
Karar No: 2015/12852
Karar Tarihi: 07.12.2015

İş ve çalışma hürriyetinin ihlali - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/13233 Esas 2015/12852 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanıkların iş ve çalışma hürriyetini ihlal etme suçundan mahkum edildiği bir mahkeme kararı temyiz edilmiştir. Sanıkların daha önce haklarında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin karara itiraz ettikleri ve hükümlerinin açıklanmasını istemedikleri kaydedilmiştir. Ancak, sanıkların suç oluşturan bir eylemde bulunmadığı savunmaları ve tanıkların da suçlamaları doğrulamaması sebebiyle, somut gerekçeler gösterilmeden sanıkların mahkûmiyetlerine hükmedildiği ve CMK'nın 230/1-b maddesine aykırı davranıldığı belirtilmiştir. Bu sebeple kararın bozulması ve dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesi kararlaştırılmıştır. Kanuna aykırı davranıldığı belirtilen maddeler ise CMK'nın 230/1-b maddesi olarak belirtilmiştir.
18. Ceza Dairesi         2015/13233 E.  ,  2015/12852 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : İş ve çalışma hürriyetinin ihlali
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, sanıkların daha önce haklarında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin karara itiraz ettikleri ve haklarındaki hükümlerin açıklanmasının geri bırakılmasını istemediklerini bildirmeleri karşısında, tebliğnamedeki diğer bozma gerekçesine iştirak edilmeyerek, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Sanıkların “suç oluşturan bir eylemleri olmadığını” savunmaları, davanın tanıkları olan .... de sanıkların tehdit veya başka biçimde hukuka aykırılık içeren bir söz sarfetmediklerini anlatmaları ve sanıkların, katılanların işyerlerinde çalışmaya engel olduklarına ilişkin olarak, katılanların soyut iddiaları dışında bir delil bulunmaması karşısında, CMK"nın 230/1-b maddesine aykırı biçimde, kararda suçun sûbutuna ilişkin somut gerekçeler gösterilmeden sanıkların mahkûmiyetlerine hükmedilmesi,
    Kanuna aykırı ve sanıklar ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... müdafiinin temyiz nedenleri yerinde olduğundan, tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 07/12/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara