Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2021/1375 Esas 2022/3727 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
3. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/1375
Karar No: 2022/3727
Karar Tarihi: 22.06.2022

Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2021/1375 Esas 2022/3727 Karar Sayılı İlamı

3. Ceza Dairesi         2021/1375 E.  ,  2022/3727 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Ceza Dairesi
    İlk Derece Mahkemesi : ... 9. Ağır Ceza Mahkemesinin 08.11.2018
    Suç : Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Silahlı terör

    Bölge adliye mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle;
    Temyiz edenin sıfatı, başvurunun süresi, kararın niteliği ve temyizin sebebine göre dosya incelendi gereği düşünüldü;
    Sanıklar müdafilerinin duruşmalı inceleme talebinin takdiren ve yasal şartları oluşmadığından CMK'nın 299. maddesi gereğince REDDİNE,
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;

    II-DAVAYA KATILMA TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:
    -01.09.2016 tarih ve 2918 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 674 sayılı KHK’nın (10.11.2016 tarihli 6758 sayılı Kanun ile kanunlaşmıştır) 19 ve 20. maddeleri kapsamında şirketlerin kayyımlık görev ve yetkilerini elinde bulunduran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun katılma talebinin CMK’nın 237. maddesi uyarınca KABULÜNE;
    -Şirketlerin yönetiminin kayyım görev ve sorumluluğunda bulunması nedeniyle müsadere edilen ya da kayyım atanan şirketlerde payları bulunan diğer kişilerin davaya katılmalarına ilişkin taleplerin REDDİNE;
    III-HUKUKİ AÇIKLAMALAR:
    A-SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ KURMA VEYA YÖNETME SUÇU
    Terör örgütünü yönetme suçu ile ilgili yasal düzenlemeler şöyledir:
    5237 sayılı TCK uyarınca;
    Suç işlemek amacıyla örgüt kurma
    Madde 220- (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.
    (5) Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır
    Silahlı örgüt
    Madde 314- (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (3) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır.
    3713 sayılı TMK uyarınca;
    Terör örgütleri
    Madde 7 – (Değişik: 29/6/2006-5532/6 md.)
    Cebir ve şiddet kullanılarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, 1 inci maddede belirtilen amaçlara yönelik olarak suç işlemek üzere, terör örgütü kuranlar, yönetenler ile bu örgüte üye olanlar Türk Ceza Kanununun 314 üncü maddesi hükümlerine göre cezalandırılır. Örgütün faaliyetini düzenleyenler de örgütün yöneticisi olarak cezalandırılır.
    Doktrin ve yerleşik uygulamalara göre;
    Terör örgütünü yönetmek örgüt hiyerarşisinin çeşitli basamaklarında örgütü amaçlarına ve yöntemlerine uygun biçimde örgüt faaliyetlerini sevk ve idare etmek olarak tanımlanabilir. Yönetici suç ortaklığına komuta eden ve örgütün kurallarını gösteren kişidir. (Simeone I ReatiAssociativi,op.cit.s 257 aktaran Turinay Faruk Terör Amaçlı Örgütlenme Suçu sh.269)

    Suç veya terör örgütünü yönetmek; onu sevk ve idare etmek, kısmen veya tamamen, bölgesel, yerel veya genel olarak yönetip yönlendirmek, hiyerarşik yapıya ve varsa işbölümüne uygun olarak emir ve talimat vermek, bunların yerine getirilmesini bekleyip denetlemek, gerekli olduğunda da emrine veya örgütün talimatlarına riayet etmelerini cezalandırmaktadır. Kişinin somut olayda yönetme kudretine, sevk ve idare yeteneğine fiilen sahip olup olmadığına bakılmalıdır (Şen E.-Eryıldız S.Suç Örgütü sh.107).
    Fail, hiyerarşik olarak örgüt üyeleri üzerinde bulunuyor, geniş bir alanda iş bölümü yapabiliyor, örgüt üyeleri üzerinde sevk ve idarede bulunabiliyor, örgütsel faaliyetlerin organizasyonunda, icrasında; harekete geçiren, engelleyen veya durduran olarak rol üstlenebiliyor, bu faaliyetleri denetleyebiliyor ise yönetici olarak kabul edilebilecektir.
    Örgüt yönetmek; örgütün amaçları doğrultusunda örgütü idare etmeyi, emir ve direktif vermeyi, örgüt içinde inisiyatif ve karar verme gücüne sahip olmayı gerektirir. Örgütün varlığının, etkinliğinin ve gelişiminin sağlanması, hedeflerinin belirlenmesi, program ve stratejilerinin saptanmasını ifade eder. Ancak örgütün faaliyetleri çerçevesinde sadece belirli bir suçun işlenmesini organize edenler bu suçun işlenmesini planlayıp yönetenler örgüt yöneticisi olarak kabul edilemez.
    Geniş bir alanda faaliyet yürüten örgütlerin yöneticileri, örgüt yapılanması da dikkate alınarak somut olayın özelliklerine, bu kişilerin örgütün hiyerarşik yapısı içerisindeki konum ve görevlerine göre belirlenmelidir. Bu tür örgütlenmelerde her yöneticinin örgütün tamamını yönetmesi mümkün olmadığından, örgütün bölge, il, ilçe sorumlularının yönetici olup olmadıklarının sorumluluk sahalarındaki örgütsel faaliyetlerin yoğunluğu da gözetilerek belirlenmesi gerekir.
    Örgüt yöneticileri, hiyerarşik açıdan emir ve talimat vermeye yetkili olduğu mensupların, örgütün amaçları doğrultusunda işledikleri suçlardan dolaylı fail olarak sorumludurlar (TCK 220/5m.) (Dairenin 18.07.2017 tarih, 2016/7162- 2017/4786 sayılı kararından ).
    Failin örgüt yöneticisi olup olmadığı, örgütün organizasyon yapısı, hiyerarşisi ve kişilere verilen görevlerin önemi esas alınmak suretiyle belirlenecektir (... ... Terör Suçları ve Yargılaması sh.183). Bu tespitte belirleyici olan, failin örgüt hiyerarşisi içindeki sıfatı değil ve fakat yönetip yönlendirdiği faaliyetlerin, örgütün amaç ve etkinliği bakımından önemidir. Bu nedenle failin hiyerarşik konumu, üstlendiği görevler esas alındığında dahi belli bir hiyerarşik seviyenin üstünde bulunan kişilerin yönetici olarak kabulünde zaruret vardır. Zira gerek kanun koyucunun aynı cezai yaptırımı öngörerek örgüt yöneticiliğini, örgüt kurma fiili ile aynı ağırlıkta bir ihlal olarak görmesi, gerek mülga 765 sayılı TCK'nın 168 maddesinde yer alan, "silahlı çetede amirliği ve kumandayı haiz olmak" ve 141. maddesindeki, "cemiyetlerin faaliyetlerini tanzim veya sevk ve idare etmek" kavramları ile mer'i 3713 sayılı Kanunun 7/1 maddesinde yer verilen "örgütün faaliyetlerini düzenleyenlerin de örgütün yöneticisi olarak cezalandırılacağına" dair kavramlar gerekse örgütle kurulan "organik bağın" sonucu olarak her seviyede belli ölçüde talimat alma-verme, astları yönetme olgusunun, örgütlü suçların doğasında mündemiç bulunması birlikte değerlendirildiğinde, yöneticilikten maksadın hiyerarşik yapının belli seviyede üst katlarını ifade ettiğini kabul etmek gerekir. Bu görüş Yüksek Yargıtayın istikrar kazanmış uygulamalarında da benimsenmiştir. Nitekim silahlı terör örgütlerinin kırsalda faaliyet gösteren tim, manga, bölük sorumluları ile faaliyet yoğunluğu bulunmayan kimi il sorumluları örgüt yöneticisi olarak değil, örgüt üyesi olarak cezalandırılmaktadır.
    TCK m.220/1'de düzenlenen örgütü yönetme suçu niteliği gereği devamlılık gerektirdiğinden, mütemadi bir suçtur.
    Suç işlemek üzere kurulmuş bir örgütü yönetme saikine dayanan doğrudan kastla işlenebilen bir suçtur. Bu suç olası kast ile işlenemez. Suç örgütünün varlığı için suç işlemek amacının açık bir şekilde ortaya konulmuş olması gerekir. Bir oluşumun çekirdeğini oluşturan kişiler suç işlemek amacıyla hareket etmekle birlikte, oluşumun içinde yer alan fakat bu amaçtan habersiz olan kişiler, suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgüte üye olmaktan veya bu örgütü yönetmekten sorumlu tutulamazlar. (Özgenç, Suç Örgütleri sh.21,22) Bu halde sorumluluk, TCK'nın 30. maddesinde düzenlenen "hata" kurumuna göre çözüme kavuşturulmalıdır.(Dairenin 18.07.2017 tarih, 2016/7162- 2017/4786 sayılı kararından )
    Kişi hak ve hürriyetlerinden hiç birisinin, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağına dair Anayasanın 14. maddesinde de açıkça vurgulandığı üzere, bu suç herhangi bir hukuka uygunluk sebebi kapsamında işlenemez. Hiç bir devlet, hiç kimseye birliği ve ülke bütünlüğünü, anayasal düzenini bozacak bir hukuk düzeni kurmaz.
    Ayrıntıları Ceza Genel Kurulunun 26.09.2017 tarih, 16-956 sayılı Kararı ile onanarak kesinleşen Dairemizin 24.04.2017 tarih 2015/3- 2017/3 sayılı kararında açıklandığı üzere FETÖ'nün dikey yapılanması şöyledir;
    Örgütün sorumlu yöneticisi “imam” olarak isimlendirilir. Hiyerarşi içerisinde yer alan örgütün yöneticisi, raporları toplayan ve emirleri veren kişidir. Kainat imamı, kıta imamı, ülke imamı, bölge imamı, şehir imamı, semt ve mahalle imamı, kurum imamı gibi bir çok değişik pozisyonu vardır.
    Örgütün lideri, mensuplarınca kainat imamı, mehdi, mesih olarak kabul edilmektedir. Kainat imamına bağlı olarak üst kurullar örgütün birimlerini yönetmekte faaliyetlerini düzenlemektedirler. Bu kurullar “istişare kurulu”, “mollalar”, “tayin heyeti” ve “özel hizmet” birimleridir.
    Örgütün yurt içi yapılanmasında ise, “Türkiye imamı”, “bölge imamları”, “il imamları”, “küçük il ve bölge imamları”, “ilçe imamları”, “semt imamları”, “mahalle imamları”, “ev imamları (abileri)”, “talebe imamları”, “serrehberler”, “belletmenler” şeklinde hiyerarşik bir yapı izlenmekte ve örgüt tabana yayılmaktadır.
    Örgüt içi hiyerarşide itaat ve teslimiyet, katı bir kuraldır. Teslimiyet hem örgüte hem de liderin emrine ona atfen verilen göreve adanmışlıktır. Örgüt sivil toplumu kendi haline bırakmayıp, kendine hizmet eden bağlı unsurlara dönüştürmektedir. Kadrolaşma ile yargı, ordu, emniyet ve bakanlık birimleri bu gücün denetimine girip, örgütsel amaçlar doğrultusunda kullanılabilmektedir.

    Örgütün hiyerarşik yapılanmasındaki tabaka sistemi kat sistemine dayanır. Katlar arasında geçişler mümkündür ama dördüncü tabakadan sonrasını önder belirler. Katlar şu şekildedir;
    -Birinci Kat, Halk Tabakası: Örgüte iman ve gönül bağı ile bağlı olanlar, fiili ve maddi destek sağlayanlardan oluşur. Bunların birçoğu örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmayan bilinçli veya bilinçsiz hizmet ettirilen kesimdir. Genellikle faaliyetlerden habersizdirler. Bu katmandakileri örgüte bağlayan ana unsur istismar edilen İslami duyarlılık ve din duygularıdır.
    -İkinci Kat, Sadık Tabaka: Okul, dershane, yurt, banka, gazete, vakıf ve kurum görevlilerinden oluşan sadık gruptur. Bunlar örgüt sohbetlerine katılır, düzenli aidat öder, az veya çok örgüt ideolojisini bilen kişilerdir.
    -Üçüncü Kat, İdeolojik Örgütlenme Tabakası: Gayri resmi faaliyetlerde görev alırlar. Örgüt ideolojisini benimseyen ve ona bağlı çevresine propaganda yapan kişilerden oluşur.
    -Dördüncü Kat, Teftiş Kontrol Tabakası: Bütün hizmeti (legal ve illegal)denetler. Bağlılık ve itaatte dereceye girenler buraya yükselebilir. Bu tabakaya girenler örgütte çocuk yaşta kazandırılanlardan seçilir. Örgüte sonradan katılanlar genellikle bu katta ve daha üst katlarda görev alamazlar.
    -Beşinci Kat, Organize Eden ve Yürüten Tabaka: Üst düzey gizlilik gerektirir. Birbirlerini çok az tanırlar. Örgüt lideri tarafından atanır. Devletteki yapıyı organize edip yürüten tabakadır. Evliliklerinin örgüt içinden olması zorunludur.
    -Altıncı Kat, Has Tabaka: ... ile alt tabakaların irtibatını sağlar. Örgüt içi görev değişiklikleri yapar. Azillere bakar. Örgüt liderince bizzat atanırlar.
    -Yedinci Kat, Kurmay Tabaka: Örgüt lideri tarafından doğrudan seçilen 17 kişiden oluşan örgütün en seçkin kesimidir.
    Yedi katmanın en üstünde “Sözde Fethullah Hoca arşı” yer almaktadır. Beşinci, altıncı ve yedinci katmanlar örgütü yöneten katmanlardır. Altıncı ve yedinci katmandakilerinin örgütten kopmalarına kesinlikle izin verilmez. Altıncı katmandakiler örgüt liderinin bildiği ve takip ettiği hayati önemi haiz gördükleri hizmetleri yapan kişilerdir. Beşinci katmanda çok nadir halde örgütten kopma olmuştur. Bu katmanda olup örgütten ayrılanlar takip edilerek etkisiz hale getirilmiştir. Dördüncü katman örgütü bir arada tutar ve alt katmandakilerin teftiş ve kontrolünü yapar. Hizmet denen işleri ise ilk üç katmandakiler yürütmektedir.
    Şu hale göre; anılan örgüt yönünden, örgütün lideri Fetullah Gülen ile beşinci, altıncı ve yedinci katmanlarda yer alanların, bu cümleden olarak kıta imamı, ülke imamı, “Türkiye imamı” ve “bölge imamlarının”, her halükarda örgütün üst düzey yöneticisi olduklarında kuşku yoktur. Ancak örgütü bir arada tutan ve alt katmanlardakilerin teftiş ve kontrolünü yapan dördüncü katman örgüt mensupları ile ilgili olarak, il ve ilçe sorumluları/imamları ile kamu kurumları imamlarının yönetici olup olmadıkları, yukarıda açıklanan ilkeler doğrultusunda, somut olayın özellikleri, bu kişilerin örgütün hiyerarşik yapısı içerisindeki konum ve görevleri, sorumluluk sahalarında sevk ve idare ettiği örgütsel faaliyetlerin örgütün amaç ve etkinliği bakımından önem ve yoğunluğu ile kontrol ettikleri kamu personelinin devletin güvenliği bakımından ifade ettiği stratejik değer de gözetilerek belirlenmelidir. Örgüt yöneticisinin mutlaka illegal faaliyetleri yönetmesi gerekmez. Örgütün amacına ve varlığının devamına katkı sunan sözde legal faaliyetleri sevk ve idare etmek de bu kapsamda değerlendirilmelidir.
    B-SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMA SUÇU
    Örgüte üye olanlar, örgütte kurucu ya da yönetici konumunda olmayan, örgütün amacına yönelik nedensel hareketi olan, örgüt disiplinine bağlı, örgüt hiyerarşisi içinde yer alan kişilerdir. (Özek, Organize Suç, Syf. 241)
    Örgüt üyesi, örgüt amacını benimseyen, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olan ve bu suretle verilecek görevleri yerine getirmeye hazır olmak üzere kendi iradesini örgüt iradesine terk eden kişidir.Örgüt üyeliği, örgüte katılmayı, bağlanmayı, örgüte hakim olan hiyerarşik gücün emrine girmeyi ifade etmektedir. Örgüt üyesi örgütle organik bağ kurup faaliyetlerine katılmalıdır. Organik bağ, canlı, geçişken, etkin, faili emir ve talimat almaya açık tutan ve hiyerarşik konumunu tespit eden bağ olup, üyeliğin en önemli unsurudur. Örgüte yardımda veya örgüt adına suç işlemede de örgüt yöneteticileri veya diğer mensuplarının emir ya da talimatları vardır. Ancak örgüt üyeliğini belirlemede ayırt edici fark, örgüt üyesinin örgüt hiyerarşisi dahilinde verilen her türlü emir ve talimatı sorgulamaksızın tamamen teslimiyet duygusuyla yerine getirmeye hazır olması ve öylece ifa etmesidir.
    Örgüte sadece sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojisini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüt liderine saygı duymak gibi eylemler örgüt üyeliği için yeterli değildir. (Evik, Cürüm işlemek için örgütlenme, Syf 383 vd.)
    Örgüt üyesinin bu suçtan cezalandırılması için örgüt faaliyeti kapsamında ve amacı doğrultusunda bir suç işlemesi gerekmez ise de, örgütün varlığına veya güçlendirilmesine nedensel bir bağ taşıyan maddi ya da manevi somut bir katkısının bulunması gerekir. Üyelik mütemadi bir suç olması nedeniyle de eylemlerde bir süre devam eden yoğunluk aranır.
    Doktrinde farklı görüşler (Özgenç, Suç örgütleri, Syf. 22, Sözüer, Gökçen, vb.) olsa da istikrar kazanmış uygulamaya (Yargıtay Ceza Genel Kurulun 10.06.2008 tarih ve 2007/9-270-164 sayılı kararı vb.) göre, tek taraflı irade beyanıyla örgüte üye olmak imkanı bulunmamaktadır. Örgüt yönetiminin açık ya da zımni bir kabulü olmalıdır. Örgüt yöneticilerinin, örgüt faaliyeti kapsamında işledikleri bütün suçlardan asli fail olarak sorumlu tutuldukları (TCK 220/5 md) bir sistemin, tek taraflı irade beyanı ile kendi içinde gizlilik, disiplin ve mutlak sadakat gibi zorunlu kuralları barındıran, dış dünyaya kapalı bir yapıya üye olunabileceğini de kabul etmesi beklenemez.
    Dairemizce de benimsenen, istikrar kazanmış yargısal kararlarda da; silahlı örgüte üyelik suçunun oluşabilmesi için örgütle organik bağ kurulması ve kural olarak süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerin bulunması aranmaktadır. Ancak niteliği, işleniş biçimi, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, örgütün amacı ve menfaatlerine katkısı itibariyle süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk özelliği olmasada ancak örgüt üyeleri tarafından işlenebilen suçların faillerinin de örgüt üyesi olduğunun kabulü gerekir.
    Temadi eden suçlardan olan örgüt üyeliği, hukuki veya fiili kesinti gerçekleşinceye kadar tek suç sayılır. Örgüt üyeliği, yakalanma, örgütün dağılması, örgütten ihraç ya da kendiliğinden örgütten ayrılma gibi sebeplerden sona erer. Yakalanmayan sanık hakkında düzenlenen iddianame temadi eden suç için hukuki kesinti oluşturmaz. Örgüt üyeliğinden mahkum olduktan sonra tekrar örgütle hiyerarşik bağ kurup süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren faaliyetlere katılması halinde yeniden üyelik suçu oluşacaktır.
    Örgüt faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur. (TCK. 220/4) Örgüt kurma ve yönetme ya da üye olmak fiillerinin cezalandırılabilmesi için örgütün amacı doğrultusunda ve faaliyeti çerçevesinde bir suç işlenmesi şart değildir. Ancak bu kapsamda bir suç işlenirse bu düzenleme doğrultusunda gerçek içtima kurallarına göre cezalandırılacaklardır.
    Suçun manevi unsuru,doğrudan kast ve "suç işlemek amacı/saiki"dir. Örgüte giren kişinin, girdiği örgütün suç işleyen, suç işlemeyi amaçlayan bir örgüt olduğunu bilmesi gerekir.
    Örgüt üyesinin, örgüte bilerek ve isteyerek katılması, katıldığı örgütün niteliğini ve amaçlarını bilmesi, onun bir parçası olmayı istemesi, katılma iradesinin devamlılık arz etmesi gerekir. Örgüte üye olan kimse, bir örgüte girerken örgütün kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla kurulan bir örgüt olduğunu bilerek üye olmak kastı ve iradesiyle hareket etmelidir. Suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak suçu için de saikin "suç işlemek amacı" olması aranır. (Toroslu özel kısım syf. 263-266, Alacakaptan Cürüm İşlemek İçin Örgüt syf. 28, Özgenç Genel Hükümler syf. 280)
    Tüm faillerin kastının suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgüte katılmak olması gerekirken hepsinin de aynı suçları işlemek amacında olması gerekmez. Bir oluşuma dahil olan kişinin bu oluşumun suç işlemek amacında olduğunun bilincinde olması aranır.
    C-SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM ETME SUÇU
    Türk Ceza Hukukunda silahlı terör örgütlerine yardım suçu, aşağıdaki sistematik içinde düzenlenmiştir.
    01.06.2005 tarihinden itibaren yürürlükte olan TCK'nın 314/3, 220/7, 314/2. maddelerinde düzenlenen silahlı terör örgütüne genel nitelikte yardım suçu,
    01.06.2005 tarihinden itibaren yürürlükte olan TCK'nın 315. maddesinde düzenlenen silahlı terör örgütüne silah sağlama suçu,
    18.07.2006 tarihinde yürürlüğe giren 5532 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen ve 16.02.2013 tarihine kadar yürürlükte kalan 3713 sayılı Kanunun 8. maddesinde yer alan ve 16.02.2013 tarihinde yürürlüğe giren 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun 4. maddesinde düzenlenen terörizmin finansmanı suçu.
    Bu çerçeve içerisinde, terör örgütlerine silah sağlamak veya finansman sağlamak suçunun, terör örgütlerine yardım suçunun özel bir düzenleniş şekli olduğu anlaşılmaktadır.


    Silahlı terör örgütlerine yardım suçunda yardım fiili, örgütün bizzat kendisi veya mensupları lehine gerçekleştirilebilir. Ceza Genel Kurulunun 31.10.2012 tarih ve 2012/1234 Esas, 2012/1825 sayılı kararında da belirtildiği gibi, yardımın mutlaka örgüte ulaşması, sonuç vermesi gerekmez ve her bir fail, örgütçe verilen veya kendiliğinden üstlenilen görev kapsamında kendi fiilinin gerçekleştirilmesinden sorumlu olacaktır.
    Silahlı terör örgütü üyesi olmayıp, örgütün faaliyetlerinde kullanılmak maksadıyla bunların amaçlarını bilerek, bu örgütlere üretmek, satın almak veya ülkeye sokmak suretiyle silâh temin eden, nakleden veya depolayanların TCK'nın 315. maddesi;
    Terör örgütlerine veya mensuplarına para veya değeri para ile temsil edilebilen taşınır veya taşınmaz, maddi veya gayri maddi her türlü mal, hak, alacak ile bunları temsil eden her türlü belgeyi sağlayan veya toplayan kişilerin 6415 sayılı Kanunun 4. maddesi;
    Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüte veya örgüt üyelerine bilerek ve isteyerek yukarıda sayılanlar dışında barındırma, nakletme, istihbari bilgi sağlama, örgüt mensuplarının araştırılmasını, yakalanmasını engellemeye yönelik imkan sağlama gibi her türlü yardım TCK'nın 314/3, 220/7. maddeleri yollamasıyla 314/2. maddesi kapsamında kalacaktır." şeklindeki hukuki yoruma Dairemizce de iştirak edilmektedir.
    Örgüte yardım suçunda kast unsuru yönünden öğretideki görüşler incelendiğinde;
    Bir suçun kanuni tanımında "bilerek", "bildiği halde", "bilmesine rağmen" gibi ifadelere açıkça yer veren suçlar olası kastla işlenemez. (Prof.Dr. İzzet ÖZGENÇ, TCK Genel Hükümler, 7. Baskı, syf. 241)
    Kişi, örgütün işlediği somut fiili bilmese de terör örgütü olduğunu, sağladığı yardımın örgütün yararına kullanılacağını bilmeli ve bu irade ile hareket etmelidir. İnsani mülahazalarla yapılan yardımlar örgüte yardım suçunu oluşturmaz. Yapılacak her türlü yardımın suç olarak değerlendirilmemesi gerekir. (Prof. Dr. A. Caner YENİDÜNYA - Arşt. Görv. Zafer İÇER, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, 1. Baskı, syf. 56)
    Örgüte yardım suçunda manevi unsurun oluşması için genel kasıt yeterli değildir. Özel kasıt ile işlenen bir suçtur. Fail örgütün amacını gerçekleştirmesine katkı sağlamak kastı ile hareket etmelidir. (Yrd. Doç. Dr. Namık Kemal TOPÇU, Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları, syf. 164)
    Suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte bilerek ve isteyerek yardım edilmiş olması gerekir. Başka bir ifadeyle, yardım fiilinin örgütün suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgüt olduğu bilinerek gerçekleştirilmiş olması gerekir. Fıkra metninde geçen "bilerek" ibaresi doğrudan kastı ifade eder. Doğrudan örgüte değil de örgüt mensuplarına yardım edilmesi halinde, yardım edilen kişilerin suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgüt mensubu olduklarının da bilinmesi gerekmektedir. Örgüt mensuplarına yapılan yardım, aynı zamanda örgüte yapılan yardım olarak değerlendirmek gerekir. Ancak, bu yardımın örgütün amacını gerçekleştirmeye hizmet eden bir yardım olması gerekmektedir. (Prof.Dr.İzzet ÖZGENÇ, Suç Örgütleri, 7. Baskı, s. 38-39)
    Dairemizce de benimsenen,yerleşik yargısal uygulamalara ( Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 05.11.2009 tarih ve 2009/10374 E- 2009/11111 K. ) göre de, sanığın, örgütün amacını ve faaliyetlerinde kullanılacağını bilerek yardımda bulunması gerekir.
    Yukarıda yer verilen öğretideki görüşler ve istikrar kazanmış Yargıtay uygulamaları göz önüne alındığında; suç örgütleri veya silahlı terör örgütlerine yardım suçunun ancak doğrudan kastla işlenebileceği, yardımın örgütün amacını gerçekleştirmeye hizmet etmesi gerektiği, örgüt üyelerine yapılan yardımın da örgüte yapılmış gibi kabul edilmekle birlikte örgüt üyesinin mensup olduğu örgütün bilinmesi ve bu yardımın da insani mülahazalarla değil örgütün amaçlarını gerçekleştirme gayesiyle yapılması hususunda ortak bir kanaat mevcuttur.
    D-ETKİN PİŞMANLIK
    Ayrıntıları Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 08.04.2008 tarih ve 9-1878 sayılı kararında açıklandığı üzere; etkin pişmanlık hükümlerinin amacı, bir yandan terör ve örgütlü suçlarla mücadale bakımından stratejik önemi nedeniyle en etkili bilgi edinme ve mücadele araçlarından olan örgütün kendi mensuplarını kullanmak, diğer taraftan da suç işlemeyi önlemek, mensup olduğu yasa dışı örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olanları ve işlediği suçtan pişmanlık duyanları cezalandırmayarak ya da cezalarında belli oranlarda indirim yaparak yeniden topluma kazandırmaktır.
    Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme, örgüte üye olma, üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme veya örgüte bilerek isteyerek yardım etme suçlarında etkin pişmanlık, şahsi cezasızlık veya cezadan indirim yapılması gereken haller olarak kabul edilmiştir.
    Şahsi cezasızlık nedeni olarak; sanığın amaç suçun işlenişine iştirak etmeksizin, hakkında bir soruşturma başlamadan önce örgütten gönüllü olarak ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi (TCK’nın 221/2 maddesi), hakkında soruşturma başladıktan sonra, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili samimi ve faydalı bilgi vermesi (TCK’nın 221/4 maddesinin ilk cümlesi), yakalandıktan sonra pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının önemli ölçüde yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi (TCK’nın 221/3 maddesi) hallerinde sanık hakkında cezaya hükmolunmayacaktır.
    Amaç suça elverişli vahim nitelikte sayılan eylemler gerçekleştirilmeden yakalanan, örgüt kuran, yöneten, örgüte üye olan, üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek isteyerek yardım edenlerin örgütün yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi vermesi halinde ise cezadan indirim yapılacaktır (TCK’nın 221/4 maddesinin ikinci cümlesi).
    Kanun vazıının, etkin pişmanlığı şahsi cezasızlık sebebi olarak kabul ettiği durumlarda, örgütten ayrılma veya güvenlik güçlerine teslim olma bakımından “gönüllülük” esasını benimsediği görülmektedir. Gönüllülük, Türk Dil Kurumu sözlüğünde; “bir iş yapmayı hiçbir yükümlülüğü yokken üstlenen” olarak tanımlanmıştır.
    Örgütten ayrılma bağlamında gönüllülük,örgüt üyesinin örgüt hiyerarşisi dahilinde kalması imkanını ortadan kaldıran veya zorlaştıran bir dış etken bulunmaksızın kendi hür iradesiyle gönüllü olarak örgütten ayrılmasıdır. (Ersan Şen - H. Sefa Eryıldız, Suç Örgütü 2018 Baskı syf 346)
    E-TERÖRİZMİN FİNANSMANI:
    1-Genel Olarak:
    Terör; şiddet unsurunu içeren, ideolojik yönü olan, içinde gerçekleştiği toplumu korkutmayı ve sindirmeyi hedeflemenin yanı sıra siyasi iktidarın gücünü zayıflatmayı ya da tamamen ortadan kaldırmayı, sosyal yapıya zarar vermeyi ve hedef aldığı toplum içinde karşıt kutupların oluşmasını, hatta alınan önlemler karşısında devlet ile halkı karşı karşıya getirmeyi amaçlayan bir yapı ve örgütlenme biçimidir. Dolayısıyla terör, kısaca politik, ideolojik ya da dinsel hedeflere ulaşabilmek amacıyla gerçekleştirilen planlı şiddet hareketleridir.
    Ülkemizde de terörizm, uzun bir süredir gündemimizde önemli bir yeri işgal etmektedir. Uzun yıllardır yaygın bir şiddet uygulayan, toplumun belirli bir kesimini baskı altına almak suretiyle etkinlik alanı sağlamaya çalışan PKK, MLKP, DHKP – C, TİKKO ve DEAŞ gibi terör örgütleri, ülkemizde kapanması mümkün olmayan pek çok yara açmıştır.
    Bu gibi örgütlerin yanında; toplumun dinamiklerini kullanarak ve değer yargılarını sömürerek, devlet içerisinde gizli bir şekilde yapılanan ve sahte mehdilik temeline dayanan bir terörist yapılanma da bulunmaktadır. Bu yapılanma talimatlar yoluyla kolektif biçimde mobilize olmuş, anayasal kurumlara örgüt üyelerini yerleştirmek suretiyle devletin tamamını ele geçirme refleksiyle hareket etmiştir. Mülkiye, adliye, emniyet, eğitim ve ordu içerisinde kendi özel hiyerarşisi ile illegal şekilde kadrolaşmış, devletin tüm kurumlarına yerleştirdiği örgüt üyeleri ile devleti kendisine hizmet eder hale getirmiş ve adeta devlet içerisinde ayrı bir devlet yapısı oluşturmuştur. Uzun süredir bu konuda faaliyet gösteren ve bu durum deşifre olunca, bir darbe girişimine yeltenen FETÖ/PDY örgütü, terör ve organize suçlulukla mücadeleyi farklı bir boyutu ile ülke gündemine yeniden taşımıştır.
    Asıl amaçları gelir elde etmek olmayan ve çoğu zaman siyasal hedefleri bulunan terör örgütlerinin, her açıdan varlıklarını devam ettirebilmek için mali kaynağa ihtiyaçları olduğu konusunda herhangi bir şüphe bulunmamaktadır. Dolayısıyla terör örgütleri de mali kaynak bulma çabası içerisine girmektedirler. Günümüzde yabancı devletlerin terör örgütlerine eskisi kadar rahat yardım yapamaması, terör örgütlerinin kendi mali kaynaklarını yaratma ihtiyacını daha fazla hissetmelerine neden olmuştur.
    2-Terörün Finans Kaynakları
    a-Örgüte yapılan mali yardımlar: Terör örgütleri propaganda yoluyla örgüt üyelerinden veya örgüte üye olmamakla birlikle örgüte yardım edenlerden örgüte yardım toplamaktadır. Örgüte yapılan mali yardımlar örgüte doğrudan gelir aktarmak şeklinde olabildiği gibi örgütle organik bağı olan ve yasal görünümlü dernek, vakıf, şirket vb. gibi tüzel kişiler üzerinden dolaylı şekilde de gerçekleşebilmektedir.

    b-Vakıf ve derneklerin kullanımı: Kar amacı gütmeyen vakıf ve derneklerden, terör örgütleri ile organik bağı bulunanların kamuoyuna yansıtılan meşru amaçlarının arkasına gizlenen gerçek amacın örgüte finans yaratmak olduğu, günümüzde bilinen bir gerçek olup yasal görünümlü vakıf ve dernekler üzerinden terör örgütlerine kaynak aktarılması en sık başvurulan yöntemlerden biridir.
    Kâr amacı gütmeyen tüzel kişilikler, örgütler tarafından oluşturulup yasal kazançların aktarılması ile de terör örgütlerine destek verilebileceği gibi, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) raporlarında belirtildiği üzere, örgüt tarafından oluşturulmasa da bu kurum ve kuruluşların örgüt tarafından suistimal edilmeleri de mümkündür. Mali Eylem Görev Gücü’nün “Dokuz Özel Tavsiye” olarak bilinen değerlendirmesinde bu husus şu şekilde açıklanmış ve ülkelere birtakım tedbirlerin alınması yönünde tavsiyelerde bulunulmuştur:
    “Kar amacı gütmeyen kuruluşlar özellikle istismara açıktır ve ülkeler bunların;
    Terörist örgütler tarafından yasal varlık süsü verilerek,
    Varlıkların dondurulması önlemlerinden kaçmak amacı da dâhil olmak üzere,terörizmin finansmanının sağlanması amacıyla kendi çıkarları doğrultusunda kullanılarak,
    Yasal amaçlı fonların el altından terörist örgütlere saptırılmasını gizleyerek veya saklayarak, kötüye kullanılmasını engelleyecek tedbirleri almalıdır.”
    Bu gibi durumlarda, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar doğrudan örgütle ilişkili olmasa da,bu kurumlarda çalışan ya da yönetici gibi pozisyonlardaki örgüt üyelerine para aktarılmış olmakta ve bu şekilde terörle ilişkilendirilemeyecek ve denetlenemeyecek bir fon sağlanması amaçlanmaktadır
    c-Basın ve yayın araçları: Terör örgütleri, basın ve yayın yoluyla propagandalarını yaptıkları gibi, bu organlar sayesinde önemli bir gelir kaynağı da elde edebilmektedirler.
    d-Ticari faaliyetler: Terör örgütlerinin propaganda sonucu sağladığı fonlar sayesinde toplanan sermayenin bir kısmı yasal görünüm kazandırılması amacıyla ticari faaliyetlere aktarılabilmektedir. Terör örgütlerinin bu yöntemi kullanmasının nedeni ticari işletmeler ile terör örgütleri arasındaki bağlantının kamu otoritesince tespitinde yaşanan zorluklardır. Yine ticari faaliyet sırasında çeşitli dolambaçlı yöntemler kullanılarak, elde edilen meşru ticari kazanç ile örgüte sağlanan fon arasında geçişkenlik, perdeleme ve karartma uygulanmasının mümkün olması bu yöntemin terör örgütlerince kullanılmasının en önemli nedenlerindendir. Ticari faaliyet maksadıyla kurulan şirketlerin doğrudan terör örgütünün elde ettiği fonlar ile kurulması mümkün olduğu gibi başlangıçta meşru kaynak ve sermaye ile kurulmuş olmasına karşın zaman içerisinde örgütle kurulan organik bağ sonucu örgütün faaliyetlerine tahsis edildiği de bilinen ve yaşanan bir gerçekliktir.
    e-Sosyal etkinlikler: Düzenlenen konser, şölen, sergi ve gösteri gibi sosyal etkinlikler yoluyla da terör örgütleri tarafından yüksek tutarlı paralar toplanabilmektedir.
    f-Örgütün suç faaliyetlerinden elde ettiği gelirler: Terör örgütleri büyük çaplı uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti, göçmen kaçakçılığı, yağma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama gibi suçlardan gelir elde etmektedir. İşlenen suçlar örgütün yapısına göre değişiklik ve çeşitlilik gösterebilmektedir. Terör örgütleri büyüdükçe ve güçlendikçe işledikleri suçların ve bu suçlardan elde ettikleri gelirlerin boyutu da büyümektedir.
    3-Terörizmin Finansmanı Suçu Bağlamında FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün gelir kaynakları;
    FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün finans sağlama ve mali kaynak kullanımı açısından geleneksel anlamdaki terör örgütlerinden farklılaşması ve yeni nesil bir terör örgütü olması nedeniyle sadece 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun yönünden değerlendirmek bütünü görme ve tedbir alma açısından yeterli olmayabilir. Bunun yanında örgüt üyesi gerçek ve tüzel kişiler ortaklaşa hareket etmekte ve yalnızca örgüt üyesi olma sebebiyle elde ettikleri pek çok kazanç bulunmaktadır. Hatta örgüt ilişkili şirketler, örgütün sızmış olduğu kamu kurumları vasıtasıyla pek çok avantaj elde etmekte ve örgüt menfaatleri adına varlıklarını sürdürmeleri ve kazançlarını arttırmalarını sağlamaktadır. Bunlar terörizmin finansmanı ile yakın ilişkili olmakla birlikte örgüt ilişkili şirket yöneticilerinin örgüt üyesi olma sebebiyle elde ettikleri suç gelirleri altında düşünülmelidir.
    Finansal kaynakları nazara alındığında örgütün kendine özgü bir yapı oluşturduğu görülmektedir. Bir yandan, “himmet” adı altında ve bağış, burs, zekât, fitre şeklinde örgüte yapılan yardımlar, diğer yandan doğrudan örgütün finansmanı için oluşturulan veya örgütün amacına tahsis edilen ticari şirketler bu örgüte sabit bir finansal kaynak sağlamıştır. Bu türden yapılan yardımlar, örgüt mensuplarından ve örgüt mensubu olmayıp çeşitli yollardan baskılarla adeta “haraç” gibi toplanarak sağlanmaktadır. Himmet şeklindeki zorunlu kesintiler; örgüt iltisaklı şirketler için aylık bağış ve sponsorluklar, örgüt üyesi kişiler için maaşlarının bir kısmı olmaktadır.
    Öte yandan örgüt, sabit olmayan gelirler de elde etmektedir. Bunlar da özellikle örgüte yakın olmasa da örgütün kamusal ve iş hayatındaki gücünden yararlanmak isteyen kişilerin örgüte sağlamış olduğu doğrudan ya da dolaylı kazançlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca örgüt, kamu kurumlarındaki örgütlü insan gücünü kullanarak kamu kaynaklarından da pek çok gelir elde etmiş ve bunlar sayesinde finansmanı için kurduğu ya da kendisini finanse eden ticari şirketlerin gelirlerini arttırmıştır. Gelirleri katlanan ticari şirketler ise kazançlarının bir kısmını kendi uhdelerinde tutarken büyük kısmını da örgüte veya örgütün amaçları doğrultusunda kurulan başka kurumlara aktarmışlardır.
    FETÖ/PDY, zamanla faaliyetlerini birçok alanda genişletmiş ve Türkiye’nin yanı sıra yüz elliyi aşkın ülkede yaygınlaştırmıştır. Ülke içindeki pek çok şirket örgütün yurtdışı faaliyetlerini finanse eder duruma gelmiştir. Ayrıca söz konusu yapılanmanın yurt içinde ve yurt dışında eğitim, sağlık, medya, finans, ticaret, sivil toplum gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda kuruluşu bulunmaktadır.
    FETÖ/PDY’nin dünya çapında tahmin edilen sermaye değeri 150 milyar dolardır. Bu sermaye birikimi başta özel sektör olmak üzere kamu sektörü ve sivil toplum kuruluşlarından gerek emri vaki yöntemlerle gerekse ekonomik faaliyetlerle oluşturulmuştur. Fakat finansman açısından “himmet” gibi öyle örnekler vardır ki halkın iyi niyetinin suistimal edilmesiyle özellikle tüm İslam aleminin dini bayramı olan kurban bayramında, kapı kapı dolaşarak hayvan derilerinin toplanması, yardım, bağış, burs, zekat, fitre, camii yaptırma, okul yaptırma adı altında köylerde ve kentlerden elde edilen gelirler finansman açısından daha önce başka terör örgütlerinde görülmeyen örneklerdir. Yine FETÖ/PDY’nin Türkçe Olimpiyatları organizasyonları ile milli duygular üzerinden yapılan suistimaller ulusal ve uluslararası arenada örgüt sempatizanlarının artmasına neden olmuş, bu durum bağışları ve diğer destekleri artırmıştır. Örgüt eliyle kamuya yerleşen kişiler, ilk maaşlarının tamamını ve sonrasında diğer maaşlarının %10 ile %20 arasında değişen oranını örgüte ödemişlerdir. Aynı şekilde örgütün kamu ihalelerinde yolsuzluk yaparak ihaleleri yandaş şirketlerin kazanmasına vesile olduğu da bilinmektedir. Yaklaşık olarak Türkiye’de 1700, yurt dışında 2500 ilkokul, ortaokul ve lise; Türkiye’de 15, yurt dışında 10 üniversite; Türkiye’de 450, yurt dışında 200 yurt; 1 banka, 1000 dershane, 3 haber ajansı, 16 televizyon kanalı, 23 radyo istasyonu, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi; Türkiye’de 35, yurt dışında 15 hastane; Türkiye’de 1200, yurt dışında 1500 dernek ve vakıf ve Türkiye’de 8 bin, yurt dışında 3000 şirketiyle devasa bir yapı haline gelmiştir. FETÖ/PDY içerisindeki ticari yapılanma, elde ettiği finansal getirisinin yanı sıra örgütün insan kaynağının yetiştirilmesinde de faydalanılmıştır. “Başka bir ifadeyle parasal girdi, örgüt çarkı içinde insan çıktısı üretecek şekilde dizayn edilmiştir.” Örgütün dışarıdan görünen yüzünün sempatikleştirilmesi, sözde hoşgörü, barış ve demokrasiye dayanan söylemleri, pek çok kişiye moral ve ... vaadederek kendi safına çekmeyi sağlamıştır.
    Türkiye’nin şimdiye kadar gördüğü klasik terör örgütü algısını yıkan ve terör, terörizm terimlerine yeni bir boyut kazandıran örgüt, suç dünyasından da himmet adı altında haraç almış, himmet vermek istemeyenlerin kamu gücünü kullanarak tepesine binmiş, himmet verenlerin ise önünü açarak işlerini kolaylaştırmıştır. Bu noktada aslında devleti her zaman kötü olarak görmüş ve “düşman devletten kaçır, himmete yatır” sloganıyla hareket ederek kendisini güçlendirip devleti zayıflatmak istemiş, yine kamu kurumlarındaki örgüt elemanları sayesinde birçok ihaleyi yanlısı olduğu şirketlere kazandırarak vergi muafiyeti sağlatmış, bu yönüyle ise kamu gelirlerini azaltıp ve kamu bütçesini zarara uğratarak kendini finanse etmiştir.
    FETÖ ... devlet yapılanması faaliyetlerinden hareketle kuruluşundan bu yana ele geçirdiği tüm sektörler birbirini destekleyerek örgüt faaliyetlerini kolaylaştırmış ve devleti ele geçirmeye çalışan devasa bir örgüte dönüştürmüştür.
    Örgütün mali yapıya sızma amacının;
    › Kamu destek ve teşviklerini grup şirketlerine yönlendirme,
    › Mali Denetim faaliyetlerinden haberdar olma ve denetimleri yönlendirme, Kamu ihalelerini örgütle bağlantılı şirketlere verme,
    › Bilişim altyapısı ve kurum arşivini örgütle bağlantılı kişilerin ve şirketlerin menfaatine kullanma olarak özetlenmesi mümkündür.


    FETÖ/PDY’nin özel sektör yapılanması temelde iki faaliyet için kullanılmıştır. Bunlardan birincisi ekonomik gelir elde etme, ikincisi ise kara para aklayarak fon transferlerini kolaylaştırma şeklindedir.
    Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu rapora göre, örgüt, şirketlerinin binlercesi üzerinden elde ettikleri kazançları ticaret gibi göstererek bankacılık sistemine sokmaktadırlar. Bunu yaparken kendine bağlılığı konusunda tereddüt yaşamayacağı iş adamlarının bireysel hesapları üzerinden sisteme para sokmakta fakat söz konusu iş adamının mal varlığı, ürettiği katma değer ve diğer nakit mevcudiyetleri incelendiğinde örgüt kaynağına birebir ulaşılamasa da kişinin sahip olduğu değerlerin yasadışı olduğu sonucuna varılmaktadır.
    FETÖ/PDY basın yayın ve medya kuruluşlarının efektif etkisinin her zaman farkında olmuş, amaçlarına ulaşmak için algı yönetimi politikalarını bu kuruluşlar üzerinden yapmaya çalışmıştır. Örgütün basın yayın, medya kuruluşları incelenecek olursa; ...TV ile öne çıkan FETÖ/PDY’nin hedefi dindar-muhafazakâr olmayan kesime hitap etmektir. ... Medya Grubu bu anlamda ... Gazetecilik’i tamamlar niteliktedir.
    FETÖ’nün mali anlamda büyüklüğünü anlatabilmek için faaliyetlerini “yatay büyüme” teorisiyle açıklamak faydalı olacaktır. Bu teori aslen bir işletmenin ürettiği mal veya hizmeti, ara mallarını ve parçalarını da üretmek üzere genişlemesidir. Örgüt, topladığı himmet gelirleri ile okullar, yurtlar ve dershaneler açarak eğitim sektörüne yatırım yapmıştır. Daha sonrasında yine eğitim sektöründe şirketler kurarak faaliyetlerini bu şirketler üzerinde yürütmüştür. Bu sistem içerisinde kendi matbaasını ve okulları için kılık kıyafet firmalarını, kırtasiye ve kargo şirketlerini kurarak bir ticaret döngüsüne girmiştir. Sonuç olarak örgüt dış alımlarını olabildiğince azaltmış ve iç alımlar ile parayı kendi şirketlerini güçlendirmekte kullanmıştır. Bu bağlamda eğitim alanında başlayan ticari ilişki, basın, yayın, taşımacılık, tekstil, gıda hatta sağlık ve finans gibi sektörlere uzanmıştır. 1990’lı yıllardan sonra sistemli şekilde gelişme ve genişleme dönemi yaşanmış bazı sektörler hedef olarak özellikle seçilmiştir.
    FETÖ/PDY İle İlişkili Şirketler;
    Örgüt Şirketleri: Örgüt sermayesi ile kurulan ve örgütü aktif olarak destekleyen şirketlerdir.
    Bağlantılı Şirketler: Örgüt ile hareket etmekte olup, kuruluş sermayesi örgüte ait olmamakla birlikte ilerleyen süreçte şirketlerin örgütün amacına tahsis edilen şirketlerdir. Bu şirketlerin bir kısmı örgüte maddi destek sağlamakla birlikte bir kısmı ise tümüyle örgüt kontrolüne girmiştir.
    Diğer Şirketler: Bu şirketler, bağlantılı şirketler gibi doğrudan ilişkide bulunmamakla birlikte örgüte kaynak sağlayan şirketlerdir.
    Örgüt tarafından 2005 yılında, kendisine bağlı iş adamlarını bir araya getirmek amacıyla kurulan ..., 7 federasyon ve 211 üye dernek ve 2014 yılı itibariyle 55.000 üye iş adamı ve girişimci ile örgütün ekonomi üzerinde ne kadar etkin olduğunu gözler önüne sermektedir. ... içerisinde yer alan “... Genç İşadamları Derneği” örgütün himmet paralarını aklaması bakımından önemli bir sivil toplum kuruluşudur. ...'a bağlı federasyon, dernek yöneticisi ve üyesi 7595 kişi, Kimse Yok Mu Derneği’nin şubelerindeki yönetici ve üyeleri 895 kişi, .. Eğitimciler Sendikasının temsilcisi 140 kişi ve örgüte bağlı derneklerin üye ve yöneticisi 1164 kişi olduğu tespit edilmiştir.
    Örgütle ilişkili şirketlerin genel özelikleri şöyledir:
    -Örgüte ait ve örgütle bağlantılı şirketlerin ortaklık yapısı belirsiz ve karmaşıktır.
    -Çokça şüpheli hisse devirleri gerçekleştirilmiştir. Söz konusu hisse devirlerinin gerçekleşmesinde bedellerin ödenmesine ilişkin kayıtlara rastlanılmamaktadır.
    -Şirketlerin kayıt dışı para giriş çıkışını kolaylaştırabilmek için ortaklarına yüklü miktarda borçlandırıldığı görülmüştür.
    -Aynı sermayenin ürünü şirketlerin aralarında mal ve hizmet alımına dayanmayan yüklü miktarda fiktif işlem yoluyla para transferlerinin gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.
    -Gerçekte şirket ortağı olmayarak görünürde şirket ortağı olan “Emanetçi Ortaklık” ilişkileri bulunmaktadır.
    -Şirketlerin birbiri ile olan faaliyetlerinde transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımına gidilmiştir. Bu durumun sonucu olarak yüksek miktarlarda kaynak aktarımları görülmektedir.
    -Kâr dağıtımı yapmamışlardır.
    -Personel maaş ödemeleri ve bilançoda gider olarak gösterilen kalemleri, geri toplayarak bu paraları örgütün finansmanında kullanmışlardır.
    -Şirketlerin bütün işlemlerini örgüte dahil olan diğer şirketler ile gerçekleştirdiği, örgütsel bir yapılanma içerisinde daha önce bahsedilen yatay büyüme konusuyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Şirketlerin mal ve hizmet alışlarıın çok büyük çoğunlukla örgüte mensup kişilere ait şirketlerden gerçekleştirildiği, iş ilişkilerinde ağırlıklı olarak örgütle iltisakı şirketlerin tercih edildiği, gözlemlenmiştir.
    -Şirketler tarafından örgüte ait kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ve yurtdışı okullarına yardım ve bağış adı altında para transferi yapılmaktadır.
    -FETÖ/PDY diğer terör örgütlerinden belirli özellikleri ile ayrılmakta, özellikle üyelerinin kamu kurumlarına sızması ve kamu kurumlarının sahip olduğu kamu gücünü örgüt lehine yönlendirmeleri ve kurumlardaki gizli bilgi ve belgeleri örgütün kullanımına açmaları suretiyle örgüte avantaj sağladıkları da bilinen bir gerçekliktir.
    -Himmet olarak toplanan paralar öncelikle şirketlerin faaliyet konularıyla ilişkilendirilmekte sonra ise bu paralarla gazete, dergi vs. aboneliği yapılarak döndürülmektedir.
    -Üniversite öğrencilerinin yaşadığı ve yönetimi örgüt tarafından yapılan aynı zamanda kendi içerisinde sürekli denetlenen Işık evleri 1970’lerden itibaren örgüte hizmet etmektedir. Bu evlerde yetişen her örgüt üyesi “takiyye” prensibiyle hareket etmektedir. Takiyye, Arapça kökenli bir kelime olup, “kişinin canına veya malına yönelik bir tehlike karşısında inancını gizleyip gerektiğinde aksini söylemesi”anlamında bir terimdir. Söz konusu evlerden seçilmiş öğrenciler örgütün amacına giden yolda kritik süreçlerde aktif rol oynamaktadırlar. Örgüt militanları bu evlerde tam bir hücre yapılanması gerçekleştirmiş, örgütlenme stratejisini tüm ayrıntılarıyla öğrenmiş ve FETÖ/PDY’nin kullandığı İslami metaforlara ve terminolojilere alıştırılmışlardır. Bunlar Gülen ve örgüt üyeleri arasında kimsenin anlayamayacağı şifreli haberleşme teknikleridir. Kamunun kritik noktalarına alınacak elemanlar bu evlerden seçilmiş, örgüte karşı duran kişiler ya işlerinden edilmiş ya da sindirilmiştir. Farklı devlet kademelerine ve üniversitelere öğrenci alımlarını sağlayan Türkiye ölçekli kritik kurum sınavları dershanelerdeki ve evlerdeki birçok potansiyel örgüt militanına servis edilmiştir. Soruları örgüt mensuplarına servis edildiği belirlenen sınavlar içinde 1986 Askeri Liselere Giriş Sınavı, 1998 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), 2000 yılı sonrası bütün askeri okul sınavları, 2007 Polis Meslek Yüksekokulu Giriş Sınavı (PMYO), 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve 2012 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yer almaktadır. Yine Türkiye Bankalar Birliği’nin yayımladığı bir rapora göre; Fetullah Gülen 2010 KPSS sorularının çalınması yönünde talimat vermiş ve bu talimat doğrultusunda çalınan ve dağıtılan sorular sayesinde devletin önemli kurumlarında kadrolaşmaya gidilmiştir. Ayrıca, 2010 KPSS sınavındaki yolsuzluk davasını yürüten savcı Y.E. bu operasyon nedeniyle örgüt tarafından ölümle tehdit edilmiştir.Üstelik kamuya soktuğu kişilerin maaşlarının bir kısmına el koymakta kendisini bu yolla finanse etmektedir.
    EGM’nin FETÖ/PDY Raporu’nda örgütün üniversitelerdeki faaliyetleri konusunda şu ifadelere yer verilmektedir: “Akademik kadro örgütün sonradan oluşturduğu bir birimdir. Üniversiteler üzerindeki çalışmaları akademik kadro imamlar aracılığı ile yürütülmektedir. Örgüt bu tür çalışmalarla tüm üniversitelerin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Örgüt Akademik kadrodaki imamları aracılığı ile örgüte müzahir şahısların üniversitelere personel olarak yerleştirilmesi ve öğrencilere yönelik propaganda çalışmalar organize edilmektedir. Ayrıca üniversitelerde teknokent adı altında faaliyet yürüten ve büyük ihalelerle iş yapan şirketleri de bu kadro ile kontrol altında tutmak ve takip etmek mümkün olmaktadır. Her üniversitede bir akademik sorumlu imam vardır.
    -15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 667 Sayılı KHK ile FETÖ’ye ait yada örgütle iltisaklı yada irtibatlı olmak üzere 2351 kurum ve kuruluş, 668 sayılı KHK ile 42 özel radyo ve televizyon kuruluşu, 89 gazete dergi ve yayınevi ve dağıtım kanalları olmak üzere toplam da 131 kurum ve kuruluş kapatılmıştır. Yine OHAL kapsamında FETÖ mensubu olduğu tespit edilen pek çok kişi meslekten çıkarılmış, yapılan inceleme sonrasında bunların bir kısmı görevlerine iade edilmiştir. Bunun yanı sıra tehdit ve şantajlarıyla bilinen örgüt, özellikle istihbarat alanında kadrolaşmaya giderek operasyonlarının temellerini atmıştır. Kendi şirketleri dışındaki diğer şirketlere adli ve idari para cezaları uygulatılarak sindirilmesi ve pasifize edilmesi ya da bu firmaların batırılması yoluyla elde edilen gelirler söz konusu olmuştur.
    -FETÖ/PDY’nin en büyük gelir kaynaklarından birini de kamu ihaleleri oluşturmaktadır. Örgüt bu ihalelerden himmetini alırken, kamu içerisindeki örgüt üyeleri aracılığı ile yüksek fiyata ihalelere girerek yüksek kârlar elde etmektedir. İhalelere giren diğer şirketleri türlü şekillerde alt edip neredeyse her ihaleyi mutlak kazanan olarak almaktadır. Zaman zaman yasa dışı dinlemeler yaparak, ya da ihalenin şekil şartları açısından yapılan usulsüzlükler sonucu piyasadaki rekabet koşulları bozulmaktadır. Bu durum sonucu olarak örgüt kasası doldurulmakta fakat devlet hazinesi ciddi zararlara uğramaktadır.
    Kamu kurum ve kuruluşlarında teşviklerin kullandırılmasına dair olan yetkiler geniş takdir hakkına sahiptir. Buradan yola çıkarak kurumlardaki örgüt üyeleri söz konusu “teşvikleri” örgüt şirketlerine kullandırarak bu kurumlardan gelir elde etmişlerdir. Bunun yanı sıra bazı projeler aynı teşvik türünden birden fazla teşvik almış, bu durumun denetlenemediği ortaya çıkmıştır. Yine teşvik verilen basit projeler, kamu idaresini ve kamu bütçesini olumsuz etkilemiştir. Teşvikler konusunun sosyolojik boyutuna baktığımızda ise örgüt faaliyetleri yüzünden kamu kurumlarına güvenin sarsıldığını ve girişimcilik faaliyetlerinin azalarak devam ettiği sonucu görülmektedir.
    Örgüt, kamu kurumlarına sızmak amacıyla temel olarak “kamu personeli seçme” sınavlarını kullanmıştır. Türkiye’nin öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi olan (ÖSYM) kurumda kadrolaşarak işe başlamış, kurum bünyesinde yapılan bir kısım sınavların sorularını çalarak örgüt üyelerine servis etmişlerdir. Örgütün okulları, dershaneleri ve test merkezleri dahil olmak üzere her türlü eğitim–öğretim kurumunda bu sorular dağıtılmış sonuç olarak memur adayları arasında fırsat eşitsizliği yaratılmıştır. Böylece, örgüt üyeleri yüksek puanlar ile stratejik kamu kurumlarında kendilerine kadro yaratmışlardır.
    Himmet benzeri gönüllülük esaslı diğer gelirler:
    -Dini bayramlar öncesi, özellikle Kurban Bayramı, iş adamları ve esnaflardan toplanan “Kurbanlık” paraları ve kurban derileri,
    -Zekat ve burs adı altında iş adamlarından toplanan paralar,
    -Devlet kurumlarına yerleştirilen memurların ilk maaşlarını örgüte bağışlamasıyla elde edilen gelirlerdir.
    F-TERÖRİZMİN FİNANSMANI SUÇU:
    Terörizmin finansmanıyla mücadeleyi ve özellikle terörizmin finansmanının suç haline getirilerek bu suçların suçun ağırlığına uygun şekilde cezalandırılması için gerekli ulusal düzenlemelerin yapılması ve devletler arasında işbirliğinin sağlanmasını hedefleyen birtakım uluslararası belge ve sözleşmeler ortaya konulmuştur.
    Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 09.12.1999 tarihinde kabul edilerek 10.01.2000 tarihinde imzaya açılan ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından 27.09.2001 tarihinde imzalanan “Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme" terörizmin finansmanıyla mücadele konusundaki ayrıntılı düzenlemeler içermektedir. Anılan Sözleşmenin, ülkemiz tarafından 17.01.2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4738 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun'la onaylanması uygun bulunmuş, Bakanlar Kurulunun 01.03.2002 tarih ve 2002/3801 sayılı kararıyla onaylanmasının ardından sözleşme 01.04.2002 tarihli ve 24713 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Sözleşme çerçevesinde, "Terörün finansmanı suçu" ilk kez 18.07.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5532 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la 3713 sayılı Kanun'un 8. maddesinde düzenlenmiştir.
    16.02.2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'la, anılan uluslararası sözleşme çerçevesinde terörizmin finansmanının önlenmesi konusu yeniden düzenlenmiş ve aynı Kanun'un 18. maddesiyle de 3713 sayılı Kanun'un 8. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
    6415 sayılı Kanun'un “Tanımlar” başlıklı 2. maddesi;
    “1) Bu Kanunun uygulanmasında;
    a) Başkanlık: Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığını,
    b)Değerlendirme Komisyonu: Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonunu,
    c)Fon: Para veya değeri para ile temsil edilebilen taşınır veya taşınmaz, maddi veya gayri maddi her türlü mal, hak, alacak ile bunları temsil eden her türlü belgeyi,
    ç)(Değişik:27/12/2020-7262/35 md.) Malvarlığı: Bir gerçek veya tüzel kişinin;
    1)Mülkiyetinde veya zilyetliğinde bulunan ya da doğrudan veya dolaylı olarak kontrolünde olan fon ve gelir ile bunlardan elde edilen veya bunların birbirine dönüştürülmesinden hasıl olan menfaat ve değeri,
    2)Adına veya hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişinin mülkiyetinde ya da zilyetliğinde bulunan fon ve gelir ile bunlardan elde edilen veya bunların birbirine dönüştürülmesinden hasıl olan menfaat ve değeri,
    d)Malvarlığının dondurulması: Malvarlığının ortadan kaldırılmasının, tüketilmesinin, dönüştürülmesinin, transferinin, devir ve temlik edilmesinin ve sair tasarrufi işlemlerin önlenmesi amacıyla, malvarlığı üzerindeki tasarruf yetkisinin kaldırılması veya kısıtlanmasını, ifade eder.” şeklinde düzenlenerek başta "fon" olmak üzere, bu Kanun'da geçen terimlerin tanımlarına yer verilmiş,
    Aynı Kanun'un "Fon sağlanması veya toplanması yasak fiiller” başlıklı 3. maddesinde;
    “(1) Aşağıda sayılan fiillerin gerçekleştirilmesi amacıyla fon sağlanması veya toplanması yasaktır:
    a)Bir halkı korkutmak veya sindirmek ya da bir hükûmeti veya uluslararası kuruluşu herhangi bir eylemi gerçekleştirmeye veya gerçekleştirmekten kaçınmaya zorlamak amacıyla, kasten öldürme veya ağır yaralama fiilleri.
    b)12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında terör suçu olarak kabul edilen fiiller.
    c)Türkiye’nin taraf olduğu;
    1)Uçakların Kanun Dışı Yollarla Ele Geçirilmesinin Önlenmesi Hakkında Sözleşmede,
    2)Sivil Havacılığın Güvenliğine Karşı Kanun Dışı Eylemlerin Önlenmesine İlişkin Sözleşmede,
    3)Diplomasi Ajanları da Dahil Olmak Üzere Uluslararası Korunmaya Sahip Kişilere Karşı İşlenen Suçların Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşmede,
    4)Rehine Alınmasına Karşı Uluslararası Sözleşmede,
    5)Nükleer Maddelerin Fiziksel Korunması Hakkında Sözleşmede,
    6)Sivil Havacılığın Güvenliğine Karşı Kanun Dışı Eylemlerin Önlenmesine İlişkin Sözleşmeye Munzam, Uluslararası Sivil Havacılığa Hizmet Veren Havaalanlarında Kanun Dışı Şiddet Olaylarının Önlenmesine İlişkin Protokolde,
    7)Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşmede,
    8)Kıta Sahanlığında Bulunan Sabit Platformların Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Protokolde,
    9)Terörist Bombalamalarının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşmede yasaklanan ve suç olarak düzenlenen fiiller.” şeklinde, terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla fon sağlanması veya toplanması yasaklanan fiiller sayılmış,
    “Terörizmin finansmanı suçu” başlıklı 4. maddesinde ise;
    “(1) 3 üncü madde kapsamında suç olarak düzenlenen fiillerin gerçekleştirilmesinde tümüyle veya kısmen kullanılması amacıyla veya kullanılacağını bilerek ve isteyerek belli bir fiille ilişkilendirilmeden dahi bir teröriste veya terör örgütlerine fon sağlayan veya toplayan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (2)(Ek:27/12/2020-7262/36 md.)(1) Birinci fıkrada sayılan fiillerin, örgütü kuran veya yöneten ya da örgüt üyesi tarafından gerçekleştirilmesi hâlinde bu kişiler hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları uyarınca verilecek ceza üçte birine kadar artırılır.
    (3)Birinci fıkra hükmüne göre ceza verilebilmesi için fonun bir suçun işlenmesinde kullanılmış olması şartı aranmaz.
    (4)Bu madde kapsamına giren suçların kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
    (5)Suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
    (6)Suçun, yabancı bir devlet veya uluslararası bir kuruluş aleyhine işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturma yapılması Adalet Bakanının talebine bağlıdır.
    (7)3713 sayılı Kanunun soruşturmaya, kovuşturmaya ve infaza ilişkin hükümleri, bu suç bakımından da uygulanır.
    (8)(Ek: 14/4/2016-6704/29 md.) Bu suç bakımından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun;
    a)133 üncü maddesinde yer alan şirket yönetimi için kayyım tayini,
    b)135 inci maddesinde yer alan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması,
    c)139 uncu maddesinde yer alan gizli soruşturmacı görevlendirilmesi,
    ç)140 ıncı maddesinde yer alan teknik araçlarla izleme, tedbirlerine ilişkin hükümler uygulanabilir. (Ek cümle:27/11/2020-7262/36 md.) Ayrıca, 13/11/1996 tarihli ve 4208 sayılı Kanunda yer alan hükümlere göre kontrollü teslimat tedbirine karar verilebilir. ” şeklinde, terörizmin finansmanı suçunun unsurlarına, tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerine, bu suçların soruşturma, kovuşturma ve infazına ilişkin hükümlere yer verilmiştir.
    Görüldüğü üzere "fon"; 3713 sayılı Kanun'un suç tarihinden sonra yürürlükten kaldırılan 8. maddesinin ikinci fıkrasında "para veya değeri para ile temsil edilebilen her türlü mal, hak, alacak, gelir ve menfaat ile bunların birbirine dönüştürülmesinden hasıl olan menfaat ve değer" olarak, 6415 sayılı Kanun'un 2. maddesinin (c) bendinde ise, "para veya değeri para ile temsil edilebilen taşınır veya taşınmaz, maddi veya gayri maddi her türlü mal, hak, alacak ile bunları temsil eden her türlü belge" olarak tanımlanmıştır. Her iki kanuna göre de fon; para veya değeri para ile temsil edilebilen her türlü değer veya menfaat olduğundan, maddi değeri olan her şey fon olabilmektedir. Bu bakımdan, fonun para veya eşya olması zorunlu olmayıp “alacak hakkı” gibi bir ekonomik değer ihtiva etmesine rağmen eşya niteliği taşımayan şeyler olması da mümkündür.
    6145 sayılı Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasında; aynı Kanun'un 3. maddesi kapsamı,alandırılmakta ve başkaca bir zarar ya da netice öngörülmemektedir.
    Fon sağlamayı; failin kendi mal varlığından veya başkasının mal varlığından fon sayılabilecek ekonomik bir değeri örgüte aktarma veya terör örgütünün finansmanında kullanılacak fonun temin edilmesine yönelik her türlü faaliyet olarak, fon toplamayı ise; failin başkalarından temin edilen fonları örgüte aktarma konusunda aracılık yapması olarak tanımlamak mümkündür.
    Terörizmin finansmanı suçunun oluşması açısından, toplanan ya da sağlanan fonun miktarının ya da toplama veya sağlama yönteminin herhangi bir önemi yoktur. Ancak fon sağlama ya da toplama eylemlerinin belli yoğunluk ve süreklilik arz ettiği durumlarda, diğer koşulların varlığı halinde, failin eyleminin TCK'nın 314. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen silahlı terör örgütü üyesi olmak suçunu oluşturacağı gözetilmelidir.
    Terörizmin finansmanı suçunun manevi unsuru bilme ve istemeden ibaret olan kasttır.
    Terörizmin finansmanı suçu, silahlı terör örgütüne yardım etme suçunun özel bir hâli olduğundan, bu suçun faili terör örgütünün kurucusu, yöneticisi ya da üyesi olmayan her gerçek kişi olabilir. Failin kamu görevlisi olması ve suçun kamu görevlisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi ise, 6145 sayılı Kanun'un 4. maddesinin dördüncü fıkrasında nitelikli hâl olarak düzenlenmiştir.
    Anılan maddenin beşinci fıkrasına göre, bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde terörizmin finansmanı suçunun işlenmesi hâlinde, tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacaktır. Aynı maddenin altıncı fıkrasında suçun, yabancı bir devlet veya uluslararası bir kuruluş aleyhine işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturma yapılması Adalet Bakanının talebine bağlı kılınmıştır. Söz konusu maddenin yedinci fıkrası ile Terörle Mücadele Kanunu'nun soruşturmaya, kovuşturmaya ve infaza ilişkin hükümlerinin, bu suç bakımından da uygulanacağı hususu düzenlenmiştir.
    Terörizmin finansmanı suçu yapısı ve mücadele yöntemleri bakımından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 283. maddesinde düzenlenen suç gelirlerinin aklanması (karapara aklama) suçu ile bağdaştırılmakta hatta terörizmin finansmanı suçu kimi zaman “tersine kara para aklama” olarak nitelendirilmektedir.
    -Terörizmin finansmanında kullanılan gelirler suç işlenerek elde edildiği gibi, tamamen yasal yollardan da elde edilebilmektedir. Suç gelirlerinin aklanmasında ise suçun konusunu oluşturan gelir daima yasadışı bir faaliyet olan öncül suça dayanmaktadır.
    -Terörizmin finansmanı için elde edilen gelirlerin yasallaştırılmasına gerek bulunmamaktadır. Burada gerekli olan paranın terörist hücrelere dağıtımının ve aktarımının yapılabilmesidir. Önemli olan husus finansman zincirinin belli bir noktada kırılması ve parayı gönderenin ortaya çıkmamasının sağlanmasıdır.
    -Suç gelirlerinin aklanması gelirin kaynağı ile gelir arasındaki bağın koparılması ile başlayıp elde edilen gelirlerin meşrulaştırılmasıyla sona ererken terörizmin finansmanı gelirin elde edilmesi ile başlayıp bunun dağıtılması ile sona ermektedir. Suç gelirlerini aklamanın ve terörizmin finansmanının esas amaçları dışarıda tutulduğunda her ikisinin de ortak araçları kullandıkları görülmektedir.
    Terör örgütlerinin aklama suçu ile olan bağlantısı daha ziyade terör amaçlı kullanılması amaçlanan fonların varlığı halinde ortaya çıkacaktır. Terör örgütleri yasal merciiler tarafından takip edildiklerinin tüm hareketlerinin izlendiğinin farkındadırlar. Bu nedenle de terör örgütüne fon aktarımı da doğal olarak açık şekilde değil bir takım örtülü işlemlerle gerçekleştirilir. Örneğin: arka planda terör örgütünün olduğu bir vakıf veya dernek oluşturulur ve bu kanallarla fonlar örgüte aktarılır.
    Dolayısıyla kaynağı yasal veya yasadışı olsun teröre aktarılan fonlar aktarımın yapıldığı süreçte hileli işlemlere tabii tutulur. Diğer bir ifade ile tersine bir aklama sürecine gidilir. Aklama suçunda gizlenen şey suç geliri ile bu gelirin elde edildiği suç arasındaki irtibattır. Terörün finansmanında gizlenen şey ise gelir ile bu gelirin yöneldiği yer arasındaki bağlantıdır. Yani aklama suçunda fonun nereden geldiği, terörün finansmanı suçunda ise fonun nereye gittiği gizlenir.
    Bu amaçla bankalarda çok sayıda işlemler yapılarak kaynak gizlenmeye çalışılmakta. Çeşitli alternatif bankacılık yöntemleri ile kimlik tespiti yapılması engellenmekte, kar amacı gütmeyen kuruluşlar oluşturulmak ya da suistimal edilmek suretiyle kullanılmakta, kimi zaman nakit ödemeler örgütle ilişkili kuryeler aracılığıyla yapılmakta, örgütle doğrudan ilişkilendirilemeyen örgüt üyeleri ile yakın ilişkili (aile, akraba, yakın dost gibi) kişilerin üzerinden fon sağlama gerçekleştirilebilmektedir.
    -Ayrıca terörizmin finansmanı suçu aklama suçunun önsuçu niteliğini de taşımaktadır. Çünkü terörizmin finansmanı ülkemizde alt sınırı bir yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtur ve terörün finansmanı suçuna konu gelir de suç geliri niteliğini taşır.
    G-MÜSADERE
    FATF(Financial Action Task Force – Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü); FATF suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması, terörizmin ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede uluslararası standartların oluşturulması ve sözkonusu standartlara uyumlu kanuni ve kurumsal tedbirlerin alınması, ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasının teşvik edilmesi amacıyla G7 devletleri tarafından 1989 yılında Paris’de kurulan hükümetler arası bir organizasyondur. Organizasyonun 39 üyesi mevcut olup Türkiye bu organizasyona 1991 yılında üye olmuştur. FATF’ın görev süresi 2019 yılının Nisan ayında alınan bir kararla süresiz hale getirilmiştir. FATF 1990 yılında suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ile mücadele amacıyla 40 tavsiye kararını bildiren bir rapor yayınlamış anılan 40 tavsiye 1996,2001,2003 ve 2012 yıllarında güncellenmiştir. FATF 40 tavsiyeyi oluştururken BM Viyana, BM Palermo ve BM New York sözleşmesini esas almış; ancak suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklamanın suç haline getirilmesine ek olarak önleyici tedbirlere yoğunlaşmıştır. Bundan sonra da yeni raporlarla çalışmalarını güncelleştirmektedir. Türkiye’nin de üyesi bulunduğu FATF’ın 40 tavsiye kararından dördüncüsü müsadere ve geçici tedbirlere ilişkindir.
    Buna göre: Devletler yasal tedbirler dahil olmak üzere Viyana, Palermo Sözleşmesi ve Terörün finansmanı konvansiyonu ile getirilen tedbirlerin benzerlerini uygulamalıdırlar. Bu tedbirler; iyiniyetli üçüncü kişilerin haklarını ihlal etmeksizin aklanan malvarlığının, suçtan kaynaklanan malvarlığının öncül suçların işlenmesinde kullanılan vasıtaların ve bu vasıtalardan elde edilen mal varlığının terörist organizasyonlarda veya terörist eylemlerde veya terörizmin finansmanında kullanılan, tahsis edilen, kullanılmasına niyet edilen vasıtaların, malvarlıklarının, gelirlerin veya buna karşılık gelen malvarlıklarının dondurulması, el konulması ve müsaderesidir. Bunları mümkün kılacak düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.
    Uygulama birimlerine müsadereye tabi mal varlığını ve mal varlığı gelirlerini belirleme, bu tür malvarlığının elden çıkarılması, ticareti ve devrinin önlenmesi için dondurma ve el koyma gibi geçici tedbirler alma, müsadereye tabi mal varlığına el konulma, dondurulma ve müsadere edilme yeteneğine zarar veren, ortadan kaldıran eylemlerle işlemleri hükümsüz kılacak tedbirleri alma ve uygun soruşturma tedbirlerini alma yetkisi verilmelidir.


    Devletler kendi iç hukukuna uygun olarak müsadereye tabii malvarlığının bir mahkumiyet şartı olmaksızın müsadere edilmesini veya sanık tarafından söz konusu malvarlığının meşru kaynağını göstermesini gerektirecek tedbirleri alabilirler.
    Terörist eylemlerin finansmanının önlenmesi ve durdurulmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Kararları uyarınca, her ülke terörizmin ve terörist örgütlerin finanse edilmesinde kullanılan paraların veya diğer malvarlıklarının gecikmeksizin dondurulması için gerekli önlemleri uygulamalıdır. Her ülke, terörizmin, terörist eylemlerin veya terörist örgütlerin finansmanına ait veya bunların finansmanında kullanılan ya da kullanılması tasarlanan malvarlığına elkonulması ve bu malvarlığının müsaderesi için yetkili otoritelere imkan sağlayan yasal önlemleri de içeren önlemler benimsemeli ve yürürlüğe koymalıdır. Tavsiye Kararının metninden ve açıklamasından, hükmün iki yükümlülükten oluştuğu görülmektedir. Birincisi spesifik Birleşmiş Milletler Kararlarının uygulanması, ikincisi ise genel olarak elkoyma ve müsaderedir. Birinci yükümlülük önleyici nitelikte iken, ikinci yükümlülük ise önleyici ve bastırıcı niteliktedir. Bu Tavsiye Kararı özellikle terörün finansmanında önleyici tedbirin önemini vurgulamaktadır. Bu Karara tam uyumun sağlanabilmesi için, ülkeler tarafından gerekli otoritenin kurulması, standart ve prosedürlerin belirlenmesi gerekir.
    Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme’nin 8. maddesi ve Suç Gelirlerinin Aklanması, Araştırılması, El Konulması, Müsaderesi ve Terörizmin Finansmanına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin(Varşova Sözleşmesi) 2. maddesine göre taraf devletlerden her birinin meşru veya gayrimeşru bir yolla elde edilmiş olup kısmen veya tamamen terörizmin finansmanı için herhangi bir şekilde kullanılan veya kullanılmak için tahsis edilen malın veya bu suçtan elde edilen gelirim araştırılmasını, takip edilmesini, belirlenmesini, dondurulmasını, el konulmasını ve müsaderesini temin edecekleri belirtilmiştir.
    Mahkemenin bir eşya veya malvarlığı değeri bakımından müsadereye karar vermesi halinde o eşya veya malvarlığı üzerindeki mülkiyet hakkı sürekli olarak sona erer. Kişinin sahip olduğu malvarlığı üzerinde serbestçe tasarruf etme hakkına ancak belirli koşullarla ve üstün menfaatlerin korunması amacıyla sınırlama getirilebilir. Anayasamıza göre mülkiyet hakkı ancak kanunla ve kamu yararı amacıyla sınırlandırılabilir. AHİS çerçevesinde mülkiyet hakkı “İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’ye Ek 1 numaralı Protokol” 1. maddesi (EK P1 m.1) ile koruma altına alınmıştır. Protokol’ün 1. maddesinin 1.fıkrasının 2.cümlesine (EK P1 m.1, c.2) göre “Bir kimse, ancak kamu yararı sebebiyle ve yasada öngörülen koşullara ve uluslararası hukukun genel ilkelerine uygun olarak mal ve mülkünden yoksun bırakılabilir.” AİHM “kamu yararı” veya “genel yarar” kavramlarını tanımlamaktan kaçınmakta ve neyin genel yarara uygun olduğu konusunu belirlemeyi devletlere bırakmaktadır. Örneğin, Mahkeme İtalya’ya ilişkin kararlarında organize suçluluğun ciddi bir sorun haline gelmesine işaret ederek, suçla mücadele bakımından devletlerin bu konuda geniş bir takdir marjına sahip olduklarını vurgulamaktadır. Yıldırım/İtalya kararında, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığında kullanılan aracın müsaderesinin, suçla mücadele meşru amacına dayandığı ve devletlerin bu alanda başvurabilecekleri yaptırımlar ve yaptırımların sonuçlarının genel yarar açısından haklı kılınabilir olup olmadığının tayininde geniş bir takdir yetkisi olduğu belirtilmiştir. Raimondo/İtalya kararında ise AİHM hükümetin ileri sürdüğü yasadışı faaliyetlerden elde edilen mülkün, toplumun aleyhine olacak biçimde başvurucuya veya suç örgütüne avantaj sağlamamasının güvenceye alınmasındaki genel yarara hizmet ettiğini kabul etmiştir. İtalya’da yaşayan ve inşaat alanında girişimcilik yapan başvurucu Guiseppe Raimondo’nun hakkında mafya tipi örgüte üyelik suçundan 8 Ekim 1985 tarihinde başlatılan dava sırasında 16 gayrimenkulü ile 6 aracına tedbiren elkonulmuş (13 Mayıs 1985), 16 Ekim 1985 tarihli kararla başvurucu ve eşine ait bazı binalar ile 4 aracın “bunların hukuka uygun bir biçimde elde edildiğinin ispatlanamamış olduğu” gerekçesi ile müsaderesine karar verilmiştir. Karar 9 Kasım 1985 itibariyle ilgili sicile kaydedilmiştir. Catanzaro İstinaf Mahkemesi önleyici tedbirlerin şaşırtıcı bir biçimde rastgele uygulanmasının başvurucunun medeni ve ekonomik ölümüne sebep olacağı gerekçesiyle müsadere ve diğer tedbirlerin iptaline karar vermiştir (4 Temmuz 1986). Karar 9 Ağustos 1991 tarihinde sicile kaydedilmiştir. Yargılama 30 Ocak 1986’da delil yetersizliğinden beraatle sonuçlanmış, istinaf yargılaması sonucunda 16 Ocak 1987’de karar onaylanmıştır. Başvurucu her ne kadar temyiz başvurusu sonuçlanmadan uygulamaya konulmasa da müsadere kararının resmi kayıtlara geçmiş olmasının aslında kararın bir çeşit uygulaması olduğunu ve 1.Ek Protokol’ün 1. maddesine aykırı olduğunu ileri sürmüştür. Başvurucu, müsadere kararının kesinleşmeden önce mülkiyetin devrinin yapılamayacağı yönündeki İtalyan içtihatlarını da ortaya koymuştur. Mahkeme İtalyan Hükümetinin mafya ile mücadelesinin zorluğuna dikkat çektikten sonra, sözkonusu örgütün özellikle uyuşturucu ticareti neticesinde gayrimenkul sektöründe geniş bir iş hacmine sahip olduğuna dikkat çekmiştir. Müsadere, şüpheli sermayenin hareketlerini engellemek için tasarlanmış olup, bu kansere karşı mücadelede etkili ve gerekli bir silahtır ve güdülen amaca ulaşmak bakımından orantılıdır. Raimondo davasından farklı olarak başvuran hakkında müsadere yargılaması dışında ayrı bir ceza davasının açılmadığı ancak başvuranın suç geçmişi bulunduğu Arcuri/İtalya kararında ise AİHM, devletin takdir marjını biraz daha genişleterek “müsadere kararının, hukuka aykırı yollardan elde edildiği ispatlanamamış olan malvarlığının toplum için tehlikeli olabilecek biçimde yasadışı kullanımını önlemeye dönük bir işlevi olduğu” sonucuna varmıştır. AİHM bir başka kararında müdahalenin orantılı olup olmadığını değerlendirirken, “Devlet, hem uygulanacak yöntemi seçmek, hem de belirlenen hukuksal amaca ulaşmak için kullanılan yöntemlerin genel çıkarlar açısından haklı olup olmadığını değerlendirmek konusunda geniş bir takdir hakkına sahiptir. Adil dengenin kurulması, mülk sahibinin davranışlarında gösterdiği kusur veya özenin derecesi de dahil olmak üzere, bir çok etkene dayanmaktadır” şeklinde karar vermiştir. (Agosi/İngiltere, Başvuru no: 9118/80, Tarih: 24.10.1986, par. 54, Ayrıca bkz. Silickee/Litvanya, par. 66. ) AİHM müsadere konusundaki kararları devletlere geniş takdir yetkisi bırakma yönündedir. Örgütlü suçla mücadele amacı, zaten hali hazırda dar olan ölçülülük testini iyice zayıflatmakta ve kullanılan sınırlama araçlarının seçiminde kamu makamlarına çok kuvvetli bir takdir marjı bırakmaktadır.Yine de müsaderenin Anayasa’nın 35. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkına dokunulmaksızın düzenlenmesi ve infaz edilmesi zorunludur. Bu hak ancak kamu yararı gerekçesiyle ve kanunla sınırlandırılabilir. Gerek 35. maddede gerekse AİHS’da geçen kamu yararı nedeniyle sınırlandırmanın müsadere bakımından gerekçesi, müsadere edilecek eşya veya değerlerin bir suçla bağlantılı olması ve toplumun suçtan korunmasıdır.
    Genel müsadere, öğretide suçlunun taşınabilir ve taşınmaz bütün malvarlığı üzerindeki mülkiyetini ortadan kaldıran ve bunu devlete geçiren bir ceza olarak ifade edilmektedir. (Dönmzer/Erman, C.II, s. 710, par.) Öğretide hemen bütün yazarlar genel müsadereyi tanımlarken, müsaderenin failin tüm malvarlığına ilişkin olarak gerçekleştirilmesine vurgu yapmaktadırlar. Genel müsaderenin varlığından sözedebilmek için kişinin bir suç işlemesi yeterli olup, müsadere edilecek olan eşyanın suçla ilgisinin bulunması aranmaz. Fail, malvarlığının bir kısmını veya bir eşyasını suçta kullanmış, suça özgülemiş veya suçtan elde etmişse, sadece sözkonusu eşya veya malvarlığı değeri değil, bütün malvarlığı müsadere ediliyorsa genel müsadereden sözedilebilir. Başka bir deyişle genel müsadereyi, suç işleyen kimsenin suçla ilgili olmayan malvarlığını da kapsayacak biçimde tüm malvarlığının müsaderesi olarak tanımlamak gerekir.
    Suç işleyen kimsenin tabiri caizse tüm malvarlığını söz konusu suçun işlenmesine tahsis etmesi veya suçun işlenmesinde kullanması durumunda suçun işlenmesine tahsis edildiği veya suçun işlenmesinde kullanıldığı belirlenen eşyaların tüm malvarlığını kapsaması halinde dahi malvarlığının tamamının müsadere edilmesi genel müsadere yasağına aykırılık oluşturmayacaktır. Zira artık suçla ilgisi olmayan bir eşyanın müsaderesi söz konusu değildir.
    Türk Ceza Hukukunda bir suçun karşılığında uygulanabilecek yaptırımlar, cezalar ve güvenlik tedbirleri olarak belirlenmiştir. Bir suçun karşılığında uygulanacak yaptırım olarak cezalar hapis ve adli para cezasından( TCK madde 45) ibarettir. Güvenlik tedbirleri ise belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma(TCK madde 53), eşya müsaderesi (TCK madde 54), kazanç müsaderesi (TCK madde 55), çocuklara özgü güvenlik tedbirleri (TCK madde 56), akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri (TCK madde 57), mükerrir ve özel tehlikeli suçlulara özgü güvenlik tedbirleri (TCK madde 58), tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerinden (TCK madde 60) ve TCK’nın 60. maddesini daha da genişleten 6415 sayılı Kanunun 4/5. maddesinde hüküm altına alınan tedbirlerden oluşmaktadır.
    Türk Ceza Kanuunda müsadere TCK’nın 20, 54, 55 ve 60. maddeleri ile 6415 sayılı Kanuun 4/5. maddesinde düzenlenmiştir.
    Türk Ceza Kanununun Cezaların Şahsiliği başlıklı 20. maddesinde;
    “(1) Ceza sorumluluğu şahsidir. Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz.
    (2) Tüzel kişiler hakkında ceza yaptırımı uygulanamaz. Ancak, suç dolayısıyla kanunda öngörülen güvenlik tedbiri niteliğindeki yaptırımlar saklıdır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
    Türk Ceza Kanununun Eşya Müsaderesi başlıklı 54. maddesinde;
    “(1) İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur. Suçun işlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan eşya, kamu güvenliği, kamu sağlığı veya genel ahlak açısından tehlikeli olması durumunda müsadere edilir. (Ek cümle: 24/11/2016-6763/11 md.) Eşyanın üzerinde iyiniyetli üçüncü kişiler lehine tesis edilmiş sınırlı ayni hakkın bulunması hâlinde müsadere kararı, bu hak saklı kalmak şartıyla verilir.
    (2)Birinci fıkra kapsamına giren eşyanın, ortadan kaldırılması, elden çıkarılması, tüketilmesi veya müsaderesinin başka bir surette imkansız kılınması halinde; bu eşyanın değeri kadar para tutarının müsaderesine karar verilir.
    (3) Suçta kullanılan eşyanın müsadere edilmesinin işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğuracağı ve bu nedenle hakkaniyete aykırı olacağı anlaşıldığında, müsaderesine hükmedilmeyebilir.
    (4) Üretimi, bulundurulması, kullanılması, taşınması, alım ve satımı suç oluşturan eşya, müsadere edilir.
    (5) Bir şeyin sadece bazı kısımlarının müsaderesi gerektiğinde, tümüne zarar verilmeksizin bu kısmı ayırmak olanaklı ise, sadece bu kısmın müsaderesine karar verilir.
    (6) Birden fazla kişinin paydaş olduğu eşya ile ilgili olarak, sadece suça iştirak eden kişinin payının müsaderesine hükmolunur.” şeklinde hükümlere yer verilmiştir.
    TCK’nın 54. maddesinde esasen suçta kullanılan suça tahsis edilen veya suç işlemek için hazırlanan eşyanın bir güvenlik tedbiri olarak devlete geçirilmesi, bir başka deyişle müsaderesi ifade edilmektedir.
    Türk Ceza Kanunun Kazanç Müsaderesi başlıklı 55. maddesinde;
    “(1) Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir. Bu fıkra hükmüne göre müsadere kararı verilebilmesi için maddi menfaatin suçun mağduruna iade edilememesi gerekir.
    2) Müsadere konusu eşya veya maddi menfaatlere elkonulamadığı veya bunların merciine teslim edilmediği hallerde, bunların karşılığını oluşturan değerlerin müsaderesine hükmedilir.
    (3)(Ek: 26/6/2009 – 5918/2 md.) Bu madde kapsamına giren eşyanın müsadere edilebilmesi için, eşyayı sonradan iktisap eden kişinin 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun iyiniyetin korunmasına ilişkin hükümlerinden yararlanamıyor olması gerekir.” şeklinde hükümlere yer verilmiştir.
    Kazanç müsaderesini düzenleyen TCK’nın 55. maddesi mülga 765 sayılı TCK’da yer almayan bir hüküm olup bir güvenlik tedbiri olarak suçtan elde edilen gelirin müsaderesi ifade edilmektedir.
    Türk Ceza Kanunun Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbiri başlıklı 60. maddesinde;
    “(1) Bir kamu kurumunun verdiği izne dayalı olarak faaliyette bulunan özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcilerinin iştirakiyle ve bu iznin verdiği yetkinin kötüye kullanılması suretiyle tüzel kişi yararına işlenen kasıtlı suçlardan mahkûmiyet halinde, iznin iptaline karar verilir.
    (2) Müsadere hükümleri, yararına işlenen suçlarda özel hukuk tüzel kişileri hakkında da uygulanır.
    (3) Yukarıdaki fıkralar hükümlerinin uygulanmasının işlenen fiile nazaran daha ağır sonuçlar ortaya çıkarabileceği durumlarda, hakim bu tedbirlere hükmetmeyebilir.
    (4) Bu madde hükümleri kanunun ayrıca belirttiği hallerde uygulanır.” şeklinde hükme yer verilmiştir.
    6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 4. maddesinin 5. fıkrasında ise “Suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.” şeklinde hükme yer verilmiştir.
    Tüzel kişi, kendisine özgü fiziksel varlığı bulunmamakla birlikte, varlığına hukuksal bir sonuç bağlanan ve hukuk tarafından tanınan, belli ve sürekli bir amacı gerçekleştirmek üzere bağımsız bir şekilde bir araya gelen kişilerin ya da kurumların örgütlenmesinden veya bu amaca tahsis edilen malların bir araya getirilmesinden oluşan topluluklardır.
    Özel hukuk tüzel kişileri, kuruluşu, organları, sorumlulukları, sona ermesi özel hukuk hükümlerine göre belirlenen, kanunda sınırlı sayıda düzenlenen tiplere uygun olarak ortaya çıkan tüzel kişilerdir. Özel hukuk tüzel kişileri, kamu hukuku tüzel kişilerinden farklı olarak bir hukuki işlem neticesinde kurulur.
    Türk hukukunda, özel hukuk tüzel kişileri, Dernekler, Vakıflar, Ticaret şirketleri, Kooperatifler , Sendikalar, Siyasi Partiler’den oluşmaktadır.
    Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.
    Bir ticari ortaklığın paylarına sahip olan gerçek ve tüzel kişiler, aslında o payın miktarıyla ve niteliğiyle orantılı olarak ortaklığın sahibi konumundadırlar. Ticari ortaklıklar hem mülkiyet hakkının hem de bazı diğer hakların öznesi konumundadırlar. Buna göre, ticari ortaklık niteliğindeki tüzel kişiler, hukuken kişi olmalarına rağmen aynı zamanda eşya statüsündedir. Zira bunların paylarına diğer gerçek ve tüzel kişiler sahip olabilir. Teoride pay kavramı; “sermayeyi temsil eden bir bölümü, senede bağlanmış payı, ortaklık statüsünü ve hak sahipliğini” barındıran birden fazla anlamda kullanılmaktadır. Paya bağlanan ikinci anlam ise; pay itibari değere sahip ve kıymetli evrak niteliğine haiz pay senetleri özelliğini ifade etmektedir.
    TCK’nın 60. maddesinde bir güvenlik tedbiri olarak müsadere hükümlerinin yararına işlenen suçlarda özel hukuk tüzel kişileri hakkında da uygulanacağı belirtilmesine karşın 6415 sayılı Kanun’un 4/5. maddesinde uygulama alanını daha da genişletici şekilde suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi yeterli görülmüştür.
    Ceza hukukunda çok eski devirlerden beri uygulanan bir müeyyide türü olarak hemen hemen bütün hukuk düzenlerinde rastlanmakta olan müsadere işlenen bir suçtan dolayı belirli kanuni şartlar altında kişinin bir şey üzerindeki mülkiyet hakkına son verilerek mülkiyetin kamusal karakter taşıyan bir teşekküle geçmesini sonuçlayan bir yaptırımdır.
    Bir başka deyişle müsadere suçun icrasında kullanılan suçun işlenmesine tahsis edilen veya suçun işlenmesinden meydana gelen eşya ile suç işlemek suretiyle veya suç işlemek dolayısıyla elde edilen malvarlığı değerlerinin failin elinden alınarak devletin mülkiyetine geçmesini sağlayan bir ceza hukuku yaptırımıdır. Suç teşkil eden fiille bir bağlantı halinde bulunan bu malvarlığı değerlerinin failin, bazı koşulların gerçekleşmesi halinde de üçüncü kişinin elinden alınmasına yol açan müsadere kurumunun amacı öncelikle suçların işlenmesini önlemektir.
    Müsadere yaptırımının uygulanabilmesi için ilk şart kasten işlenen bir suçun varlığıdır. Bunun yanı sıra işlenen suç ile müsadereye konu eşya veya malvarlığı değerleri arasında bir ilginin de bulunması gerekir.
    Türk Ceza Kanununda müsadere eşya müsaderesi(TCK madde 54) ve kazanç müsaderesi (TCK madde 55) olmak üzere ikili bir ayrım çerçevesinde düzenlenmiştir.
    Eşya müsaderesi suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine özgülenen, suçun işlenmesinden meydana gelen veya niteliği itibariyle kamu güvenliği, kamu sağlığı veya genel ahlak açısından tehlikeli olup suçta kullanılmak üzere hazırlanan eşyanın mülkiyetinin, eşyanın ortadan kaldırılması, elden çıkarılması, tüketilmesi veya müsaderesinin başka surette imkansız kılınması halinde bu eşyanın değeri kadar para tutarının devlete geçmesini amaçlayan bir güvenlik tedbiridir.
    TCK 54 ve devamı maddeleri uyarınca müsadere kararı, suçun işlenmesinde kullanılan eşyanın yanında ayrıca, suça tahsis edilen ve suçtan meydana gelen eşyalar hakkında verilebilecektir. Bu bakımdan, suçun işlenmesine tahsis edilen eşyalar da müsadereye tabidir.
    “Tahsis” kelimesi sözlükte, bir şeyi bir kimseye veya bir yere ayırma, “tahsis etmek” ise ayırmak, özgülemek anlamlarına gelmektedir. Suçun işlenmesinde kullanılan eşya genellikle kısa süreli ve geçici bir amaçla kullanılırken suça tahsis edilen eşyada bir süreklilik ve devamlılık söz konusudur.
    Müsadere hükümleri uygulanırken uyulması gereken “Orantılılık İlkesi” ya da “Müsaderenin Hakkaniyete Aykırı Olmaması İlkesi” uyarınca işlenen suç ile uygulanacak yaptırım arasında haklı bir oran ve denge bulunmalıdır. Sanık aleyhine hakkaniyete aykırı olacak ölçüye varacak şekilde müsadereye hükmedilemeyecektir. Ancak “orantılılık ilkesi” yalnızca suçta kullanılan eşya bakımından kabul edilmiştir. Yoksa; suçun işlenmesine tahsis edilen, suçtan meydana gelen eşya ile üretimi, bulundurulması, kullanılması, taşınması, alım ve satımı suç oluşturan eşya açısından orantılılık ilkesi geçerli olmayacaktır.
    Nitekim orantılılık ilkesinin yalnızca suçta kullanılan eşya bakımından uygulanacağı ve suçun işlenmesine tahsis edilen eşya bakımından geçerli olmayacağı hususu, TCK'nın 54. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "Suçta kullanılan eşyanın müsadere edilmesinin işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğuracağı ve bu nedenle hakkaniyete aykırı olacağı anlaşıldığında, müsaderesine hükmedilmeyebilir." ifadesiyle açıkça hüküm altına alınmıştır.
    5237 sayılı Türk Ceza Kanunu suç işlemenin bir kazanç kaynağı olarak görülemeyeceği ve suçtan elde edilen gelirin kişinin yanında kar olarak kalamayacağı düşüncesiyle çıkar amacına yönelik olarak işlenen suçlarda suçun işlenmesi suretiyle veya dolayısıyla elde edilen gelirlerin müsadere edilmesi esasını benimsemiştir. Türk Ceza Kanunun 55. maddesinde bir güvenlik tedbiri olarak kazanç müsaderesi düzenlenmiştir. Bu yolla suç işlemek suretiyle veya suç işlemek dolayısıyla elde edilen tüm ekonomik kazançlar kişinin elinden alınacaktır. Bu kazançlar faile bırakılmayıp elinden alınacağı için toplumun diğer fertleri de suçun bir kazanç kapısı olmadığını görmüş olacaklardır. Böylece suç işleyerek zengin olma hayali kuranlar bakımından kazanç müsaderesi bu hayalin akim kalmasına yol açacağı gibi bu amaçla suç işlemeyi düşünen toplumun diğer fertleri bakımından da caydırıcılık fonksiyonu ifa edecektir.
    Kazanç müsaderesinin en önemli amaçlarından birisi de örgütlü suçlulukla mücadeleye katkı sağlamasıdır. Kazanç müsaderesinin etkin şekilde uygulanmasıyla bir taraftan örgüte başka suçların işlenmesine yönelik olarak sermaye sağlanmasının önüne geçilmiş, diğer taraftan kişilerin devamlı suç işlemek suretiyle kalıcı şekilde kazanç beklentisinin mümkün olmayacağı gösterilmiş olacaktır.Kuşkusuz bu durum bu suçların işlenmesi bakımından yüksek bir genel önleme etkisi de meydana getirecektir.
    Kazanç müsaderesinin konusunu oluşturan kazançlar suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançlardır.
    Kazanç müsaderesine hükmedilebilmesinin iki koşulu bulunmaktadır. Bunlar kasıtlı bir suçun işlenmiş olması ve bu suçun işlenmesi ile bağlantılı olarak bir kazancın elde edilmesidir.
    Kişinin meşru yollarla elde ettiği kazancıyla bir terör örgütüne maddi yardımda bulunarak destek sağlaması halinde bu kişinin sorumluluğu duruma göre örgüt üyeliği, örgüte yardım etme ya da terörün finansmanı suçu bağlamında bir değerlendirmeye tabii tutulacaktır. Bu suçların işlendiğinin belirlenmesi halinde terör örgütü mesuplarına sağlanan ekonomik yardımların yardım sağlanan kişilerden kazanç müsaderesi kapsamında müsadere edileceğinde şüphe bulunmamaktadır. Keza terör örgütü üyesi olduğu belirlenen kişiler örgüt mensuplarından örgütün faaliyeti kapsamında suç işlemek amacıyla maddi bir yardım almış iseler bunların da kazanç müsaderesine konu olacağı açıktır.
    Bunun karşısında terörizmin finansmanı suçunun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlendiği durumlarda, örgütün mensuplarından topladığı bağışlar neticesinde oluşturduğu fonun veya başka yöntemlerle elde ettiği haksız kazançların vakıf, dernek, şirket vb yasal görünümlü kurumlar kullanılarak kayıtdışı paralar kayıt altına alınıp aklandıktan sonra yeniden örgütün finansmanında ve faaliyetlerinde kullanıldığı halde ise artık bu faaliyete tahsis edilen tüzel kişi hakkında suça tahsis edilen eşya hakkındaki müsadere hükümlerine göre müsadere yapılmalıdır.
    Ülkemizde terörizmin finansmanı suçu, 6415 sayılı Kanun ile özerk bir normatif alana kavuşturulmuş, bu düzenleme ile terörizmin finansmanı ve mücadelesinde öngörülen “malvarlığının dondurulması” ile suç ve yaptırımların esas ve usullerine de yer verilmiştir. Terörizmin finansmanı ile mücadele, BM sözleşmesi uyarınca, taraf ülkelerin yerine getirmesi sorumluluk olarak karşımıza çıkmakta; suçluların cezalandırılması, terörü finanse eden gerçek kişi ve tüzel kişiler hakkında şartların varlığı halinde malvarlıklarının dondurulması ve müsadere hükümlerinin uygulanması ile terörle mücadele edilmesi gerekliliği bulunmaktadır. Nitekim günümüzde artık terör, uluslararası bir sorun haline gelmiş ve bu uluslararası sorunun sona erdirilmesi için terörizmin can damarı olan ekonomik kaynakların kurutulması gerekliliği belirmiştir.
    IV-SOMUT OLAY
    A-SANIKLAR YÖNÜNDEN;
    Sanık ... yönünden;
    Bakım Elektrik Plastik Tekstil San.Ve Tic.A.Ş., ... Dış Tic. A.Ş., ... Holding A.Ş., ... Yatırım Ve Gay.Men.İşl.İnş.Taah.San.Ve Tic.A.Ş. isimli şirketlerin ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Baskılı Ürn.Amb.San.Ve Tic.A.Ş'nin 26.04.2012 – 21.07.2016 arası yönetim kurulu üyesi; ... Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş., ... Enerji Elektrik Üretimi A.Ş., ... Gıda Ve Tarım.İşl.San.Ve Tic.A.Ş., ... Halı İplik Teks.Mob. San.Ve Tic.A.Ş., ... İnternational Dış Tic.A.Ş ve ... Plastik Ve Enerji San.Ve Tic.A.Ş isimli şirketlerin ortağı ve yönetim kurulu üyesi, ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret A.Ş ve ... Plastik Film Ve Enerji San.Ve Tic.A.Ş. isimli şirketlerin ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı, ... Baskılı Ürn.Amb.San ve Tic A.Ş’nin yönetim kurulu üyesi, ... Teknoloji Paz.Sat.Dağ.San ve Tic. AŞ’nin ortağı olduğu,
    667 sayılı KHK ile kapatılan Hür Sanayici İş Adamları derneğine üyeliğinin bulunduğu, yapılan aramada ele geçirilen ajanda içeriğinde ve dijital materyallerde örgüte müzahir sivil toplum kuruluşlarının toplantı ve etkinlikleri ile sohbet toplantılarına ilişkin hatırlatmaların bulunduğu, fuatavni isimli twitter hesabının takip edildiği, ...’in konuşmasının bulunduğu bir videonun tespit edildiği, yine dinlenen tanıkların sanığın sohbet toplantılarına katıldığına dair anlatımda bulundukları, sanığın ... Eğitim ve Kültür Vakfı’na ve Fetö ile irtibatlı Güney Eğitim Kurumları AŞ’ye taşınmaz bağışlamak suretiyle finansal yardımda bulunduğu, ... Plastik ve Enerji AŞ'nin 22.07.2016 tarih ve 667 sayılı KHK ile FETÖ/PDY aidiyet, iltisak ve irtibatı tespit edildiği için kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne 2011-2015 yılları arasında 76.523,36 TL yardımda bulunduğu, yine 22.07.2016 tarih ve 667 sayılı KHK ile FETÖ/PDY aidiyeti,iltisak ve irtibatı tespit edildiği için kapatılan ... Eğitim ve Kültür Vakfı'na 03.01.2014 tarihinde 650.000 TL bağış yapıldığı, yine şirket tarafından FETÖ/PDY ile irtibatlı ...'a 13.01.2012 tarihinde 25.000 TL bağış yapıldığı, yine yönetim kurulu başkanı olduğu ... Holding AŞ'de ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi sonucu düzenlenen 09.10.2017 tarihli bilirkişi raporuna göre "bağış ve yardımlar" adı ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı olan ve KHK ile kapatılan ..., Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, ... Üniversitesi gibi kuruluşlara yapılan yardımlara ilişkin verilerin bulunduğu, yine ... Eğitim ve Kültür Vakfı ile vakfa gelen para transferlerine ilişkin verilerin bulunduğu, 24.07.2016 tarihli arama tutanağına göre ... Plastik AŞ'ye ait depolarda ... Holding AŞ'ye ait olduğu anlaşılan eşyalar arasında Kimse Yok Mu Derneği'ne ait gıda,giyim, bağış toplama kutuları, battaniye, ayakkabı vb malzemelerin bulunduğu, ayrıntıları şirketle ilgili yerde detaylandırıldığı üzere sanığın ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu ... Halı İplik Teks.Mob. San.ve Tic.A.Ş. Tarafından 03.06.2012-18.06.2015 tarihleri arasında değişik tarihlerde, değişen miktarlarda Kimse Yok Mu Derneği'ne bağışların yapıldığı, aynı şirket tarafından 01.04.2012-01.09.2013 tarihleri arasında ... Üniversitesi'ne değişen miktarlarda değişik tarihlerde bağışların yapıldığı, aynı şirket tarafından HÜRSİAD'a 23.06.2015 tarihinde 720 TL bağış yapıldığı, 14.02.2012-01.04.2015 tarihleri arasında FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu için kapatılan SUNDER'e değişik tarihlerde ve değişen miktarlarda bağışlarının bulunduğu,Gizli tanık ...'nın soruşturma ve kovuşturma aşamasında verdiği beyanlarına göre ... Plastik ve Enerji AŞ'de asıl söz sahibinin sanık olduğu, şirketin işlemlerinin sanığın kontrolünden geçtiği, sanık ...'in 07/03/2016 tarihli müdafi huzuruyla alınan beyanında "....Benim hatırladığım kadıryla 15.01.2016 tarihinde ... benden şirket hesaplarından 150.000 TL tutarı bağış ve sadaka adı altında benden istedi, bunun üzerine ben ... na durumu mesaj olarak ilettim, ... Bana tamam deyince bende ...’ya parayı vermesini söyledim," söylediği nazara alındığında şirkette sanığın bilgisi dışında ve onayı alınmadan bağış vs. işlemlerinin yapılmadığı, gerekçeleri ile silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden; ... Doğalgaz İth. ve İhr. Toptan Satış AŞ.’nin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş.’nin kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş.’nin kurucu ortağ ve yönetim kurulu üyesi; ... Hizmet İşeleri İnşaat ve Tic. A.Ş.'nin kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Pazarlama Limited Şirketi'nin kurucusu, tek paydaşı ve yetkilisi; ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret A.Ş’nin 'nin kurucu ortağı, bir dönem ortağı ve son yönetim kurulu başkanı; Bakım Elektrik Plastik Tekstil San.ve Tic.A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... İç ve Dış Nakliyat Pet.Ürün.ve Maden.San.Tic.A.Ş.'nin mevcut tek ortağı ve yönetim kurulu başkanı; Balkara Madencilik Nakliye İnş. ve Tic.A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanı; ... İnşaat Taah.San.ve Tic A.Ş.'nin kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Baskılı Ürn.Amb.San.ve Tic.A.Ş'nin kurucu ortağı, 26.04.2012-06.05.2012 arası yönetim kurulu üyesi,07.05.2012-20.07.2016 arası yönetim kurulu başkanı; ... Sepeti Bilg.Yaz.İth.İhr.Rek.Tic.A.Ş.'nin yönetim kurulu başkan yardımcısı ve ortağı; ... Enerji Elektrik Üretimi ve Mad. A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Liman İşletmeciliği San.ve Tic. A.Ş.'nin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... Teknik Yapı İnş. Taah. San. Tic. Ltd. Şti.'nin bir dönem ortaklığı ve yöneticiliği; ... Restaurant Turm.Gıda İnş.Nak.San.ve Tic Ltd.Şti.'nin şirket müdürü; Malkara Kömür İşletmeleri A.Ş'nin kurucu ortağı, mevcut tek ortağı ve mevcut yönetim kurulu üyesi; ... Mühendislik İnşaat Taahhüt A.Ş.'nin mevcut yönetim kurulu başkanı; ... Dış Tic. A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Enerji Elektrik Üretimi A.Ş. 'nin ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Gıda ve Tarım.İşl.San.ve Tic.A.Ş. 'nin ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı üyesi; ... Holding A.Ş. 'nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... Plastik ve Enerji San.ve Tic.A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı; ... Teknoloji Paz.Sat.Dağ.San.ve Tic.A.Ş..'nin ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı; ... Yatırım ve Gay.Men.İşl.İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı; ... Dekorasyon İnşaat San. Tic. A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Enerji Anonim Şirketi'nin tek ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Halı İplik Teks.Mob. San.ve Tic.A.Ş..'nin ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... İnternational Dış Tic.A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanı; ... Sim. Üretim San. ve Tic. A.Ş.'nin tek ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 'nin mevcut yönetim kurulu başkanı ve mevcut ortağı; ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic.A.Ş.'nin ortağı ve 30.12.2008 tarihinden itibaren yönetim kurulu başkanı; ... Yatırım Yapı İnşaat Taahhüt San. ve Tic. A.Ş.’nin tek ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Denizcilik İç ve Dış Tic.Ltd.Şti.'nin 2010 yılından itibaren yöneticisi; ... İnş. Mad. San. ve Tic. A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... Denizcilik A.Ş.'nin kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı; ... Mısır Ürünleri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin mevcut ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... Makina ve Gıda San.Tic.A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu başkanı; Güney Özel Öğretim İşletmeleri A.Ş'nin ortağı ve 16.01.2012-01.12.2015 arası yönetim kurulu üyesi olduğu;
    ... Girişimci İş Adamları Derneği'nin sanığın kurucu üyesi olduğu, 23.10.2008 tarihinden itibaren üyelik kaydının bulunduğu,
    Hür Sanayi ve İş Adamaları Derneği'ne 25.01.2008-18.11.2015 tarihleri arasında üyelik kaydının bulunduğu,
    ... Atlı Spor ve Binicilik İhtisas Kulübü Derneğinin kurucu üyesi olduğu, 06.01.2017 tarihine kadar üyeliğinin devam ettiği, dernek yönetim kurulu asıl üyesi olarak görev aldığı,
    ... Basketbol ve Spor Kulübü Derneği'nin kurucu üyesi olduğu ve yönetim kurulu başkanlığını yaptığı,... Eğitim ve Kültür Vakfı'nın kurucu üyesi olduğu, 2008-2016 yıllarında yönetim kurulunda yer aldığının bildirildiği, vakfın karar örneklerinin incelenmesinde 14.02.2007 tarih ve 2007/03 sayılı kararı ile sanığın vakfın mütevelli heyeti başkanı olmasına karar verildiği ve bu görevini dosyada bulunan karar örneklerinden 05.04.2016 tarihli kararına kadar devam ettirdiği,
    ... Kültür ve Eğitim Vakfinın kurucusu bulunduğu ... Üniversitesine kuruluş aşamasında verilen, bir bölümü Hazine'ye, bir bölümü ... Büyükşehir Belediye Başkanlığina ait olan, Küçük Kızılhisar Köyü, 761 Ada 1 Parseide yer alan, 766.643,44 metrekarelik arsanın ... Büyükşehir Belediyesine ait olan 1750/2400'lük hisse (559.010,84 m2), ... Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından, ... Üniversitesinin kurulmasına hazırlık aşamasında, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 35/a maddesine göre kapalı teklif usulü ile 13.02.2007 tarihinde gerçekleştirilen ihale sonucunda satın alındığı, arsanın Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait olan 650/2400'lük hissesi (207.632,60 m2), ... Kültür ve Eğitim Vakfı, 14.03.2007 tarih ve 015 sayılı yazısıyla bu arsayı Maliye Hâzinesinden satın almayı teklif etmesi üzerine 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 45. maddesine göre satışa çıkarıldığı, vakfın bu taşınmazı satın aldığı, daha sonra Büyükşehir Belediye meclisinin 26.11.2007 tarih ve 427 sayılı kararı ile kabul edilen 16I,16J,17J paftalarında 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliğine uygun olarak hazırlanan Kızılhisar 16I-IIb, 17J-IVc, 17J-IVd,16J-Ia,16J-Ib, 16J-Ic, 16J-Id 1/1000 uygulama imar planı paftalarında Üniversite alanlarında kuzey bölümünde planlanan özel proje alanı plan değişikliğinin, Büyükşehir Belediyesi tarafından ... İlçe Belediye meclisinde görüşülmesinin istendiği, ... İlçe Belediye Meclisi ise 07.02.2008 tarih ve 15-K/2008 sayılı Meclis Kararında özetle söz konusu arazinin İmar Komisyonundan geldiği şekliyle yapılan oylaması neticesinde ... İlçe Belediye Meclisinin Şubat 2008 olağan toplantısının 07.02.2008 gününün ikinci oturumunda söz konusu imar plan tadilatının kabul edilmesine 6 ret oyuna karşın oy çokluğu ile karar verildiği, Akabinde Büyükşehir Belediyesinin 14.03.2008 ve 206 sayılı kararı ile söz konusu ... Belediyesinin 07.02.2008 tarih ve 15-K/2008 sayılı Meclis Kararı geldiği şekliyle 4 üyenin red oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildiği, ... İlçe Belediye Meclisinin 05.09.2008 tarih ve 85-K/2008 sayılı kararıyla Üniversite alanının güneyi üniversite gelişme alanı olarak plan değişikliği yapıldığı, söz konusu değişikliği Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.10.2008 tarih ve 432 sayılı Meclis kararı ile onayladığı, ... Kültür ve Eğitim Vakfının Belediyeler tarafından Üniversite alanı olarak imar planlaması yapılmış olan 766.643,44 metrekare araziyi ... Üniversitesi kuracağı talebiyle Belediyeden satın almak üzere talepte bulunduğu ve bu talep karşısında Belediyenin söz konusu arazinin satışı için ihale düzenlediği ve bu ihaleyle satın almak için ilk talepte bulunan ... Kültür ve Eğitim Vakfına metrekaresi 6,19 TL karşılığında satıldığı, ... Kültür ve Eğitim Vakfının metrekaresi 6,19 TL gibi çok ucuz bir değere Üniversite yapmak üzere aldığı araziyi günün Büyükşehir ve ... Belediye yetkililerine yaklaşık 250.000 metrekarelik Kuzey kısmında kalan bölümünde imar değişikliği yaptırıp özel proje alanı vasfına getirttiği ve ... konutları yaparak 368.000 TL ile 1.523.000 TL arasında sattığı, ayrıca söz konusu üniversite arazisinin güney kısmında bulunan arazilerinde satın alındıktan sonra yine Büyükşehir ve ... Belediye yetkililerine Üniversitenin gelişim sahası adı altında imar değişikliği yaptırıldığı böylelikle Üniversite alanının kuzeyine yapılan ... bölümünün arazisinin güney bölümünden eklendiği, anılan arazilerin yukarıda açıklandığı şekilde amacına aykırı olarak kullanıldığı, bu hususta belediye meclislerinin imar planlarında amaca uygun plan değişikliklerinin yapılmasının sağlandığı, imar değişikliği yapan meclis üyelerinin bu eylemleri nedeniyle yargılamalarının devam ettiği, ... Kültür Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanının, ... Üniversitesi mütevelli heyeti başkanının ve o dönem ki adıyla ... Yapı AŞ'nin hakim ortağının sanık ... olduğu, ... CBS 2015/27803 nolu dosyada dinlenen Gizli Tanık KILIÇ'ın kendi rızası ile teslim ettiği WD harfleri yazılı bulunan siyah renkli P/N: WDBAAU0015HBK-01 ve S/N:WCAZA2350024 seri numaralı hard diskin incelenmesi sonucu Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce tanzim edilen 22.05.2017 tarihli Tutanak içeriğinde; 00042.MTS-VCL adlı videonun 35. Saniyesinden itibaren konuşmacı ...'nun beyanında "... kültür ve eğitim vakfının haca efendinin talimatıyla 7 kişi ile birlikte kurduklarını" beyan ettiği, yine tanık ...'nun aşamalardaki beyanlarına göre ... Üniversite'sinin adının da örgüt lideri tarafından verildiği, ... Üniversitesi anına kurduğu mısır irmiği fabrikasını kurmak için sanığın doğrudan örgüt liderinden izin aldığı, bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, sanık ...'nun, 22.05.2017 tarihli Tutanak içeriği ve tanık ...'nun beyanlarına göre doğrudan örgüt liderinden talimat aldığı, örgüt liderinin talimatları doğrultusunda ... İli'nde doğrudan harekete geçerek, gerekli tüm işlemleri yaptığı, gerektiğinde resmi kurumlarda örgüt amacına uygun olarak değişiklikler yapılmasını sağladığı, sanığın bu şekilde örgütsel faaliyetlerin organizasyonunda, icrasında etkin rol oynadığı,
    Sanık hakkında beyanda bulunan ...'ın aşamalardaki beyanlarına göre sanığın Bilal Acar ve ... ... Mutafoğlu ile birlikte FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu için kapatılan ... Paylaşımcı Genç İşadamları Derneği'nin kurulması hususunda karar aldıkları, bu kapsamda alınan bu karar doğrultusunda bu derneğin kurulduğu, dernek başkanı olarak tanığın görevlendirildiği, tanığın kendilerinden habersiz basına demeç veremeyeceği ve fotoğraf çektiremeyeceği hususunda uyarıldığı, sanığın anılan eyleminin örgüt içerisinde karar mekanizmasında yer aldığını, faaliyetlerini denetleyebildiğini gösterdiği,
    Sanığın ortağı olduğu Güney Özel Öğretim İşletmeleri AŞ'ye bağlı Özel Asım Kökoğlu Fen Lisesi, Özel Asım Kökoğlu Anadolu Lisesi, Özel Asım Kökoğlu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Özel ... İlköğretim Okulu, Özel Emine ... Ortaokulu, Özel ... Internatıonal School, Özel ... Nakiboğlu İlkokulu, Özel Mutafoğlu Anadolu Lisesi, Özel Mutafoğlu İlkokulu, Özel Sunguroğlu Anadolu Lisesi, Özel Sunguroğlu Fen Lisesi, Özel Gülefer ... Kız Öğrenci Yurdu, Özel Zeliha Hanım Kız Öğrenci Yurdu, Tuncay Bilal Kara Pansiyonu, Özel Edacan Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu, Özel Zennup Çağdaş Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu, Özel Zeliha Hanım Kız Öğrenci Yurdu, Özel Gonca Kreş Ve Gündüz Bakım Evi, Özel ... Toplu Yaşam Sitesi Kreş Ve Gündüz Bakım Evi isimli eğitim kurumlarının FETÖ/PDY ile irtibatlı oldukları gerekçesi ile KHK ile kapatıldığı,
    Sanığın ortağı ve yönetim kurulu başkanı olduğu ... Proje İnşaat Taah. San ve Tic AŞ'nin FETÖ/PDY ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan Özel Sunguroğlu Lisesi Mezunları Yardımlaşma Dayanışma ve Dostluk Derneği'nin Bank Asya'da bulunan hesabına 05.04.2013 tarihinde 1.500 TL, 26.09.2013 tarihinde 2.000 TL, 31.12.2013 tarihinde 5.000 TL, 23.05.2014 tarihinde 5.000 TL, 27.02.2015 tarihinde 9.000 TL gönderdiği, 24.07.2016 tarihli "İNCELEME TESPİT TUTANAĞI" başlıklı tutanak içeriğine göreşirket tarafından ... Eğitim ve Kültür Vakfı'na; 10.12.2014 tarihli 018714 seri numaralı 3.211.184,02 TL'lik bağış makbuzu ile bağışta bulunduğu, 27.11.2014 tarihli 018713 seri numaralı 1.182.300,00 TL'lik bağış makbuzu karşılığında bağışta bulunduğunun tespit edildiği, şirketin 2012 takvim yılında 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye istinaden kapatılan ... Üniversitesine 25.200.000,00-TL bağış ve yardımda bulunduğu, şirketin ... Kültür ve Eğitim Vakfına 1.182.300,00 TL EFT yapıldığı ve söz konusu ödemeye ilişkin 018713 numaralı bağış makbuzu düzenlediği,
    Sanığın ortağı ve yönetim kurulu başkanı olduğu ... Halı İplik Teks.Mob. San.ve Tic.A.Ş..'nin FETÖ/PDY ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu için kapatılan ... Üniversitesi Gençlik ve Spor Derneği hakkında düzenlenen 11.05.2017 tarih ve 2017-A-2314/5 sayılı bilirkişi raporuna göre şirketin derneğe 2013-2014 ve 2015 yıllarında toplamda 6.000 TL bağış yaptığının tespit edildiği, şirketin FETÖ/PDY ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan Özel Sunguroğlu Lisesi Mezunları Yardımlaşma Dayanışma ve Dostluk Derneği'nin Bank Asya'da bulunan hesabına 22.03.2013 tarihinde 2.000 TL, 23.10.2013 tarihinde 1.000 TL, 11.04.2014 tarihinde 2.000 TL, 13.02.2015 tarihinde 1.500 TL havale yapıldığının tespit edildiği, şirketin 2011-2015 yıllarında FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne 2011-2015 yıllarında çeşitli tarihlerde ve değişen miktarlarda olmak üzere toplam 487.795,05 TL yardımda bulunduğu, şirket tarafından 23.06.2015 tarihinde FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Hür San.Ve İşadamları Derneği'ne 720 TL ödemede bulunduğu, FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan ... Üniversitesi'ne 01.04.2012-15.11.2013 tarihleri arasında toplam 184.724 TL yardımda bulunduğu, şirketin FETÖ/PDY ile irtibatlı oladuğu gerekçesiyle kapatılan SUNDER'e 14.02.2012- 01.04.2015 arasında toplam 7.500 TL yardımda bulunduğunun tespit edildiği, 22.07.2016 tarih ve 667 sayılı KHK ile FETÖ/PDY aidiyeti,iltisak ve irtibatı tespit edildiği için kapatılan ... Eğitim ve Kültür Vakfı'na şirket tarafından 2011-2012-2013-2014 takvim yıllarında toplam 466.000 TL yardımda bulunduğu, firmanın SAP muhasebe Programındaki X başlıklı belge türü (Kayıtdışı) adı altında muhasebeleştirilen işlemlerin tetkikinde firmanın Zekat Hesabı adı altındakayıt ettiği işlemlere ilişkin 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin tespitlerde de Kimse Yokmu Derneği ile ... Üniversitesine bağışlar yapıldığı tespit edildiği,
    Sanığın ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu ... Plastik ve Enerji San.ve Tic.A.Ş.'nin FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Kimse Yok Mu Derneği ... Şubesine 2011-2014 yıllarında yapmış olduğu bağış ve yardım tutarının toplam 73.673,36 TL olduğu, firmanın SAP muhasebe Programındaki X başlıklı belge türü(Kayıtdışı) adı altında muhasebeleştirilen işlemlerin tetkikinde firmanın Zekat Hesabı adı altında kayıt ettiği işlemlere ilişkin 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait tespitlerde 2013 yılında TUSCON'a 100.000 TL bağışta bulunduğu, şirketin resmi kayıtlarına göre FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu için kapatılan ... Federasyonu'na 13.01.2012 tarihinde 25.000 TL yardımda bulunduğu, FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu için kapatılan ... Üniversitesi'ne 03.01.2014 tarihinde 650.000 TL yardımda bulunduğu, 22.07.2016 tarih ve 667 sayılı KHK ile FETÖ/PDY aidiyeti,iltisak ve irtibatı tespit edildiği için kapatılan ... Eğitim ve Kültür Vakfı'na şirket tarafından 2011-2012-2013-2014 takvim yıllarında toplam 650.000 TL yardımda bulunulduğu,
    Sanığın ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu ... Holding AŞ'de yapılan aramada ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi sonucu düzenlenen 09.10.2017 tarihli bilirkişi raporuna göre "bağış ve yardımlar" adı ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı olan ve KHK ile kapatılan ..., Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, ... Üniversitesi gibi kuruluşlara yapılan yardımlara ilişkin verilerin bulunduğu, 24.07.2016 tarihli arama tutanağına göre ... Plastik AŞ'ye ait depolarda ... Holding AŞ'ye ait olduğu anlaşılan eşyalar arasında Kimse Yok Mu Derneği'ne ait gıda,giyim, bağış toplama kutuları, battaniye, ayakkabı vb malzemelerin bulunduğu, TMSF tarafından dosyaya sunulan 21.12.2016 tarihli rapora göre şirketin resmi kayıtlarında 2013 yılından sonra 667 no.lu KHK kapsamında kapatılan kuruluşlardan HÜRSİAD, Kimse Yok Mu Derneği, ... Kültür ve Eğitim Vakfı, ... Üniversitesi'ne yardım yapıldığının, yine şirketin resmi olmayan kayıtlarında da benzer şekilde tespitlerin yapıldığı,
    Sanığın ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu Güney Özel Eğitim İşletmeleri AŞ tarafından 15/10/2012 tarihinde ... üniversitesine 1.456.000, 00TL, 14/10/2014 tarihinde 227.400,00 TL değerinde arazi bağışladığı, 19/03/2014 tarihinde de ... Üniversitesine 600.000, 00 TL nakit bağışlayarak toplamda 2.283.400,00 TL bağışladığı, şirketin yaptığı bağışların FETÖ/PDY kapsamındaki kişilerden olduğu değerlendirilen kişilerin dışında başka bir kişiye veya kuruma yapmamış olduğunun tespit edildiği,
    Sanığın FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan ... Atlı Spor ve Binicilik İhtisas Kulübü Derneğine toplamda 45.180,00 TL gönderdiği, FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan ... Eğitim ve Kültür Vakfına 22.06.2012 yılında 498.250,00 TL gönderdiği, ... US'ye 17.10.2012 tarihinde 9.100 USD swift ödemesi yaptığı, Bank Asya kredi kartıyla 2014-2016 arasında FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan ... Atlı Spor ve Binicilik İhtisas Kulübü Derneğine 10.968,01 TL ödeme yaptığı, FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne Garanti Bankası kredi kartından 22.06.2015 tarihinde 500,00 TL ödeme yaptığı, sanığın FETÖ/PDY ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu için kapatılan ... Üniversitesi Gençlik ve Spor Derneği hakkında düzenlenen 11.05.2017 tarih ve 2017-A-2314/5 sayılı bilirkişi raporuna göre sanığın derneğe 2013-2014 ve 2015 yıllarında toplamda 14.000 TL bağış yaptığının tespit edildiği, sanık ... tarafından ... Eğitim ve Kültür Vakfı'na yaptığı yardımlara ilişkin 01.01.2015 tarihli 018724 seri numaralı 550,00 TL'lik bağış makbuzu, 30.12.2015 tarihli 018731 seri numaralı 5000,00 TL'lik bağış makbuzu,15.02.2016 tarihli 018732 seri numaralı 5000,00 TL'lik bağış makbuzu, 01.032016 tarihli 018721 seri numaralı 1.500,00 TL'lik bağış makbuzu bulunduğunun tespit edildiği,22.07.2016 tarih ve 667 sayılı KHK ile FETÖ/PDY aidiyeti,iltisak ve irtibatı tespit edildiği için kapatılan ... Üniversitesi'ne 2012-2015 yılları arasında toplam 186.850 TL yardımda bulunduğunun anlaşıldığı,
    FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu için kapatılan Neva Eğitim ve Kültür Derneği üyesi olan başka dosya sanığı ...’nin kullanımındaki Bylock içeriklerinde ... tarafından maddi yardım talebinde bulunulduğu, MASAK'ın 29.06.2016 tarih ve 2016/AN-101/2 sayılı raporuna göre sanık tarafından Neva Eğitim ve Kültür Derneği'ne17.11.2014 tarihinde 4.500,00TL gönderildiği, bu şekilde bylock içeriklerindeki yardım isteme hususunun anılan rapor ile desteklendiği,
    Sanık tarafından bizzat veya yönetim kurulunda yer aldığı şirketler tarafından düzenli ve yoğun bir şekilde, örgütle irtibatlı kurumlara yüklü miktarlarda bağış ve yardım adı altında ödemelerin yapıldığı, tanık ...'in beyanları ve gizli tanık ...'nın aşamalardaki beyanlarının da bu tespitleri desteklediği, dosya kapsamında sanık hakkındaki tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde sanık ve sanığın yönetim kurulunda yer aldığı şirketler tarafından örgütün diğer kurumlarına yüklü miktarlarda ve devamlı bir şekilde maddi destek sağlanarak örgütün amaçlarına ulaşması ve hayatiyetini devam ettirmesine bu şekilde destek olunduğu,
    Başka dosya şüphelisi ...'nın 16.05.2018 tarihli ... Cumhuriyet Başsavcılığı'nda avukatı huzuruyla verdiği ifadeye göre 2012 yılının 11. Veya 12. Ayında sanık ... ve sanık ... ile birlikte Pensilvanya'ya ...'i ziyaret etmek için gittikleri, ...'in kaldığı eve birlikte gittikleri,ancak görüşemeden geri döndüklerini beyan ettiği,yine sanığın 23.07.2016 tarihinde emniyette avukat huzuruyla verdiği ifadeye göre 2011-2012 yıllarında Amerika'ya gezi amacıyla gittiklerinde Pensilvanya'da grup olarak FETÖ lideri ile görüştükleri yönünde beyanlarda bulunduğu,
    Sanığın ... adı verilen sitede yer alan 1 adet daireyi 20.12.2014 tarihinden itibaren GaziantepFETÖ/PDY il imamı olduğu iddia edilen ... ...’e kiralık olarak verdiği, kira sözleşmesinin söz konusu şahsın eşi Ayşe ... tarafından imzalandığı, mezkur sözleşmede kira bedeli 500,00-TL gibi sembolik bir rakam olarak belirlendiği, bu tutarın firma tarafından hiç tahsil edilmediği, ...'nın 16.05.2018 tarihli ... Cumhuriyet Başsavcılığı'nda avukatı huzuruyla verdiği ifadeye göre sanık ...'nun FETÖ'nün ... İl İmamı olan ... ...'e bedelsiz olarak bir daire kiralanması yönünde talimat verdiği, kira sözleşmesinin ... ...'ün eşi Ayşe ... ile yapıldığı, sözleşmeye sembolik bir kira bedelinin yazıldığı şeklindeki beyanının bulunduğu,
    Sanığın örgütün ... bölge sorumlusu olan ... ... ile 15-20 günde bir toplantılar yaptığı ve örgüt içerisinde etkili iş adamlarında olduğunun tespit edildiği, soruşturma aşamasında beyanı alınan gizli tanık Altay'ın 15.06.2016 tarihli beyanının da bu hususu desteklediği, ... Holding AŞ'ye ait iş yerinde yapılan aramada ele geçirilen ajandaya ait 23.07.2016 tarihli "Ajanda İnceleme Raporu"na göre, ajandanın 2 Eylül 2009 tarihli sayfasında "... ..., Amerikadan gelen Birol Bey ile birlikte 12:30 randevu istiyor seda dön" , "Zaman Gazetesi geldi" şeklinde notların bulunduğu, yine aynı raporda ajandanın 12 Ocak 2010 ve 14 Ocak 2010 tarihli sayfalarında "hocalar geldi" şeklinde not düşüldüğü, 19 Ocak 2010 tarihli sayfada "... Hocalar geldi" şeklinde not düşüldüğü, yine "... Hoca geldi" şeklinde 27Nisan, 10 Mayıs, 7 Temmuz, 21 Ağustos ve 9 Aralık 2010 tarihli sayfalarda not düşüldüğü, ... Hoca isimli şahsın ... ... olduğunun değerlendirildiği,28 Ocak 2010 tarihli sayfasında "HÜRSİAD programı varmış 19:00 uğur plazada hatırlamak için aradılar" şeklinde not düşüldüğü, 24 Ocak 2010 tarihli sayfada "Celalettin----10:40 ... ... geldi" şeklinde not düşüldüğü, yine 2011 ve 2012 yıllarına ait ajandalarda da ... ...'ün geldiğine dair notların bulunduğu,
    Tanık ...'nın soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki beyanlarına göre 2002 yılından önce çalıştığı yerde yapılan örgütsel sohbet toplantılarına sanığın da katıldığı, tanık ...'nun soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki beyanlarına göre sanığın örgütün himmet miktarlarının belirlendiği, ... İlköğretim Okulu'nda düzenlenen örgütsel toplantılarına katıldığı, yine gizli tanık Yeşil'in aşamalardaki beyanlarının da bu hususu desteklediği, tanık beyanları dosya kapsamı ile birlikte değerlendirildiğinde sanığın örgütsel sohbet toplantılarına katıldığı, ... İli'nde toplanacak himmet paralarının miktarlarının belirlendiği toplantılarda yer aldığı gerekçeleri ile örgütün amaçları dogrultusunda örgütü idare ettigi, emir ve direktif verdigi, örgüt içinde inisiyatif aldıgı ve karar verme gücüne sahip oldugu, örgütsel faaliyetlerin organizasyonunda, icrasında, harekete geçiren, engelleyen veya durduran olarak rol üstlenebildigi, bu faaliyetleri denetleyebildigi, sanıgın hiyerarsik olarak örgüt üyeleri üzerinde bulundugu, genis bir alanda is bölümü yapabildigi anlasılarak sanıgın örgüt içerisinde yönetici olarak yer aldıgı kabul edilerek silahlı terör örgütü yöneticiliğinden mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden;
    Sanıgın örgütle iltisaklı olan ve 667 sayılı KHK ile kapatılan, ... Girisimci Is Adamları Dernegi, Hür Sanayici ve Is Adamları Dernegi, ... Atlı Spor ve Binicilik Ihtisas Kulübü Dernegi ve ... Basketbol ve Spor Kulübü Dernegine üyeliginin bulunduğu,
    Sanığın FETÖ/PDY ile irtibatlı oldugu gerekçesi kapatılan ... Basketbol ve Spor Kulübü Derneği'nin yönetim kurulu baskan yardımcılıgını, ... Atlı Spor ve Binicilik Ihtisas Kulübü Dernegi'nin baskanlıgını yaptığı,
    Sanık hakkında beyanda bulunan ... Nuri Tekerekoglu'nun dosya arasında bulunan beyanlarına göre sanıgın 2013 yılına kadar, Celalettin Demirelli'nin yapmıs oldugu, örgütsel sohbet toplantılarına katıldıgı, tanık ... Tiryakioglu'nun beyanlarına göre 2012-2013 yıllarında ... ... ile birlikte hareket ettigi, ... ...'nun beyanlarına göre ise örgüte himmet toplama, örgüte eleman kazandırma faaliyetlerinde bulundugu, topladıgı himmet paralarını Bülbül Bilal isimli örgüt üyesine verdigi, sanıgın bu sekilde örgütsel sohbet toplantılarına katılma, himmet toplama, örgüte eleman kazandırma ve diger örgüt mensuplarıyla birlikte hareket etme seklinde eylemlerde bulundugu
    ... Hizmet İsleri İnsaat ve Tİc. A.S.'nin kurucu ortagı ve yönetim kurulu üyesi,
    ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret A.S’ninbir dönem ortağı ve son dönemde yönetim kurulu üyesi,
    ... İç ve Dış Nakliyat Pet. Ürün. Ve Maden. San Tic AŞ’nin bir dönem ortağı; Malkara Kömür İşletmeleri AŞ’nin kurucu ortağı; ... Dekorasyon İnşaat San. Tic. AŞ’nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... Halı İplik Teks.Mob.San ve Tic AŞ’nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... İnternational Dış Tic AŞ’nin yönetim kurulu üyesi; ... Proje İnşaat Taah.San ve Tic. A.Ş’nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi; ... Gıda San ve Tic AŞ’nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi, ayrıca geçmiş dönemlerde yönetim kurulu başkanı; ... Teknik Yapı İnş Taah. San ve Tic LTD ŞTİ’nin geçmiş dönem ortağı ve yönetim kurulu üyeliğini yaptığı gerekçeleri ile silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden;
    667 sayılı KHK ile kapatılan; ... Basketbol ve Spor Kulübü Dernegi, Güneydogu Plastik ve Kimya Sanayicileri Dernegi, ... Üniversitesi, Gençlik Spor Kulübü Dernegi, ... Girisimci Is Adamları Dernegi, Ipek Egitim ve Kültür Vakfı'na üyelik kaydının bulundugu,
    Bu derneklerden ... Basketbol ve Spor Kulübü Dernegi'nin kurucu üyesi oldugu, yönetim kurulunda yer aldıgı ve sekreterlik görevinin bulundugu, Güneydogu Plastik ve Kimya Sanayicileri Dernegi'nin kurucu üyesi oldugu, yönetim kurulu asıl üyesi olarak görev yaptıgı, ... Üniversitesi Gençlik Spor Kulübü Dernegi'nde 01.11.2014-06.01.2017 tarihleri arasında üyelik kaydının bulundugu, dernekte yönetim kurulu baskanı olarak görev aldıgı, Ipek Egitim ve Kültür Vakfının 10.11.2014-06.04.2016 tarihleri arasında yönetim kurulu üyeligi muhasip üye olarak yürüttügü, vakfın karar örnekleriyle de bu hususun desteklendigi, 06.04.2016 tarihinde bu görevinden istifa ettigi,
    Dosya içerisinde bulunan 20.06.2017 tarihli bilirkisi raporuna göre sanıgın, örgütün finans kaynagı olan Bank Asya'da ilk olarak 24.02.2009 yılında hesabını açtıgı, 2013 yılı aralık ayından itibaren hesabında 1.488,56 TL bulundugu, 02.09.2014 tarihine kadar hiç bir hesap haretketinin bulunmadıgı, bu tarihte sanık tarafında 20.000 TL yatırıldıgı, bu parasının 21.04.2015 tarihine kadar hesapta kaldıgı, bu tarihte bu hesabındaki tüm paranın çekildigi, yine sanık tarafından 24.09.2014 tarihinde 1.998 gram altın karsılıgı 175.324,26 TL para yatırarak katılım hesabı açtıgı, bu hesabını da 21.04.2015 tarihinde parasının tamamını çekmek suretiyle kapattıgı,
    Sanıgın 09.09.2013 baslangıç tarihli Dijitürk üyeligini, 23.11.2015 tarihinde "Stv çıkan kanallar" nedeniyle iptal ettirdigi, buna iliskin ses kaydının da gönderildigi, cevap ekinde sanıga ait 23.11.2015 tarihli iptal dilekçesinin de bulundugu, dilekçede 08.10.2015 tarihli çıkarılan kanallar gerekçe gösterilerek iptal talebinde bulunuldugunun görüldügü,
    Sanığın 22.07.2016 tarih ve 667 sayılı KHK ile FETÖ/PDY aidiyet, iltisak ve irtibatı tespit edildigi için kapatılan Kimse Yok Mu Dernegi'ne 2014 ve 2015 yıllarında çesitli tarihlerde degisen miktarlarda olmak üzere toplam 15.997 TL yardımda bulundugu, ... Üniversitesi Gençlik ve Spor Dernegi'ne 2013-2014 ve 2015 yıllarında çesitli tarihlerde ve degisen miktarlarda olamk üzere toplamda 365.045,00 TL bagıs yaptıgının tespit edildigi, sanıgın bu sekilde örgütle baglantılı kuruluslara maddi destek sagladıgı,
    Sanık hakkında beyanda bulunan ...'ın sorusturma ve kovusturma asamasında verdigi beyanlara göre, sanıgın ... Il'inde bulunan Akteks isimli is yerinde on bes günde bir yemekli örgütsel sohbet toplantısı düzenlendigi, bu sohbet toplantılarına sanıgın da katıldıgı, sohbetlere Celalettin Demirelli isimli örgüt mensubunun da katılıp sohbet verdigi, tanık Murat Dogan Ercan'ın da aynı hususu dogruladıgı, ek olarak sohbetlerin 2012 yılında yapıldıgını beyan ettigi, yine tanıklardan ...'n da sanıgın aynı yerdeki sohbetlere katıldıgını beyan ettigi, tanık Nejmettin Memis’in beyanlarına göre de, sanıgın Köksan fabrikasındaki sohbet toplantılarına katıldıgı, sorusturma asamasında beyanları alınan ... Nuri Tekerekoglu'nun 09.05.2016 tarihli beyanına göre sanıgın 2013 yılı aralık ayına kadar sanıgın örgütsel sohbet toplantılarına katıldıgı, dosyadaki bu tanık beyanlarının bir birleri ile uyumlu oldugu, bir birlerini destekler mahiyette oldugu, buna göre sanıgın örgüt tarafından düzenlenen örgütsel sohbet toplantılarına katıldıgı,
    ...'nın 16.05.2018 tarihli ... Cumhuriyet Bassavcılıgı'nda avukatı huzuruyla verdigi ifadeye göre 2012 yılının 11. Veya 12. Ayında sanık ... ... ve sanık ... ... ile birlikte Pensilvanya'ya ...'i ziyaret etmek için gittikleri, ...'in kaldıgı eve birlikte gittikleri, ancak görüsemeden geri döndükleri, sanık ... ...'nun FETÖ'nün ... Il Imamı olan ... ...'e bedelsiz olarak bir daire kiralanması yönünde talimat verdigi, kira sözlesmesinin ... ...'ün esi Ayse ... ile yapıldıgı, sözlesmeye sembolik bir kira bedelinin yazıldıgı, tanık beyanında geçen ... ...'ün esine bedelsiz ev kiralanması yönündeki talimatının 19.09.2016 Tarih ve 2016-A-2006/42 sayılı rapor ve eklerinden de anlasıldıgından, tanıgın beyanlarının içerigine itibar edilebilecegi anlasılarak, sanıgın 2012 yılında örgüt liderini görmek amacıyla Pensilvanya'ya gittiği,
    Mustafa Harputluoglu'nun beyanına göre sanıgın 2013 yılında ... Ili'nde FETÖ/PDY ile irtibatlı oldugu için kapatılan ... tarafından organize edilen toplantıya katıldıgı ve kendisine Ingiltere Fahri Konsoloslugu ünvanı verildigi gerekçeleri ile silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden;
    KHK ile kapatılan Hür Sanayici ve İş Adamları Derneğine, ... Atlı Spor ve Binicilik İhtisas Kulübü Derneğine üyeliğinin bulunduğu,
    ... Mısır Ürünleri Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kurucu ortağı olduğu,
    ... Tarım Hayvancılık İnşaat Gıda Teks.Kim.San ve Tic. LTD ŞTİ.’nin ortağı olduğu,
    ... Proje Taah.İnş.AŞ’nin sanık ...’ya olan 711 Bin 529 TL’lik borcuna karşılık 6670 Bin 157 TL çek keşide ettikten sonra 4 adet tapuyu 18.07.2016 tarihinde sanığa devrettiği, bilirkişilerce söz konusu devir işleminin muvazaalı olduğunu bildirdiği,
    Almanya ülkesinde 2014 yılında kurulan ... Halı Mobilya Iplik Tekstil A.S’nin %100 hissedarı oldugu ... Teppiche GmbH isimli sirketin, Genel Müdürü olarak ...'nın görevlendirildigi, ...'nın 2009 yılından itibaren bu ... Halı Mobilya Iplik Tekstil A.S de ihracaat müdürü olarak görev yaptıgı. 10 Agustos 2016 tarihinde sirkete el konularak görevine son verilmesine ragmen 23.08.2016 tarihinde ... 5. Noterliginin 18298 numaralı vekaletnamesi ile sirket islerinin devam etmesi adına “Banka hesaplarını yönetmeye, yeni hesap açmaya sınırsız yetki, Kira sözlesmelerinden, Leasing sözlesmelerinden çıkıs vermeye veya degisiklik yapmaya, ... Teppiche GmbH sirketinin kapanmasını saglamaya” yönelik vekaletnameyi Almanya ülkesindeki sirkete gönderdiginin tespit edildigi bildirilmis ise de, dosya kapsamında beyanlarına basvurulan ..., ... ve ...'in beyanlarına göre sirketin devri hususunda sanık tarafından herhangi bir talimat verilmediginin anlaşıldığı gerekçeleri ile silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden;
    Sanığın Bank Asya'da ilk olarak 17.09.2014 tarihinde hesap açtıgı, bu tarihte ... tarafından 10.000 USD karsılıgı 22.092 TL tutarında paranın yatırıldıgı, anılan paranın 17.09.2015 tarihine kadar hesapta kaldıgı, yine anılan hesaba 17.09.2014 tarihinde 10.500 EUR karsılıgı 30.0021,08 TL paranın yine ... tarafından yatırıldıgı ve bu meblagın da 17.09.2015 tarihine kadar hesapta kaldıgı, baskaca bir hesap hareketinin bulunmadıgı, hesapların katılım hesabı olmadıgı, sanıgın 17.09.2014 tarihinden önce adı geçen bankada bir hesabının bulunmadıgı,
    441915 ID nolu Bylock kullanıcısı ...'ye ait bylock içeriklerine göre örgüte nakdi yardımda bulunduğunun anlaşıldığı,
    Sanığın ... Dış Tic AŞ’nin, ... Holding AŞ’nin, ... Plastik ve Enerki San.Tic.AŞ’nin, ... Yatırım ve Gay.Men.İşl.İnş.Taah.San ve Tic AŞ’nin, ... Halı İplik Teks.Mob.San ve Tic AŞ’nin ortağı olduğu, şirketlerde aktif bir görevinin ve sorumluluğunun bulunmadığı gerekçeleri ile silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme suçundan mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden;
    Sanığın ... Proje Insaat Taah. San. Ve Tic. AS'de Finans müdürü oldugu,
    Dijital materyallerine ilişkin inceleme raporlarına göre; 01.11.2012 tarihli "Merhaba bugün sohbet toplantımız 17.30'da olacaktır bilginize. Hayırlı çalısmalar dilerim." seklinde e-postanın bulundugu, yine whatsapp uygulaması üzerinden sanıgın Tülin Karaosman isimli kullanıcıya 16.07.2016 tarihinde "Sanırım biz bir yurt dısı yapmalıyız", "Bence artık bize burada ekmek yok" seklinde mesajlar gönderdiginin tespit edildigi,
    Twitter üzerinden "Açıkçası ... üniversitesini kıskandım. ..." seklinde paylaşımda bulunduğu,
    ... Proje Insaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.S ve Asya Katılım Bankası A.S de SGK kaydının bulundugu,
    KHK ile kapatılan ... Basketbol ve Spor Dernegi'ne 05.03.2014 tarihinden itibaren üyeliginin bulundugu, denetim kurulunda asil üye olarak görev yaptıgı,
    Sanık ... ... adına kayıtlı bulunan 37 adet tasınmazı 08.06.2016 - 18.07.2016 tarihleri arasında, çok kısa sürede üçüncü sahıslara devir ettigi gerekçeleri ile silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden;
    ... İç ve Dıs Nakliyat Pet. Ürün Ve Maden San. Tic. A.S.’nin bir dönem ortagı; ... Enerji Elektrik Üretimi Ve Mad. A.S.'nin ortagı ve yönetim kurulu üyesi; ... Dekorasyon İnsaat San. Tic. A.S ve ... Proje Insaat Taah. San.Ve Tic.A.S.'nin ortağı; ... Mühendislik İnsaat Taahhüt A.S.'nin ortagı, bir dönem yönetim kurulu baskanı ve mevcut yönetim kurulu baskan yardımcısı; ... Yatırım İns.Gayrimenkul Dıs Tic A.S.'nin tek ortagı ve yönetim kurulu baskanı; ... Enerji Anonim Sirketi’nin kurucu ortagı oldugu;
    ... Holding İstanbul ofisinde Genel Müdür olarak görev yaptığı,
    FETÖ/PDY ile irtibatlı oldugu gerekçesiyle kapatılan Izmir Genç Isadamları Dernegi'ne üyeliginin bulundugu,
    Dijitürk üyeliginin iptal tarihinin 14.10.2015 oldugu, iptale iliskin açıklama ses kaydının bulunmadıgı, ancak ... Holding A.S.'nin Yesilköy ofisinde yapılan aramada ele geçirilen dijital materyallerin bir kısmının incelenmesi sonucu düzenlenen bilirkisi raporlarında yapılan tespitlere göre; sanık adına yazılan 12.10.2015 tarihli, "sürekli seyrettigim ulusal kanalların dijitürk tarafından iptal edilerek kapatılması" sebebine dayanarak yazdıgı dilekçe metninin bulundugu,
    Sanıktan ele geçirilen bir kısım dijital materyallerin yapılan incelenmesi sonucu dosyaya gönderilen whatsapp konusmalarında örgüt tarafından gerçeklestirilen 17 Aralık 2013 operasyonu ile ilgili sanıgın 08.06.2016 tarihli mesajının bulundugu, örgüt lideri ...'e ait video linklerini whatsapptan gönderdigi, sms bölümünde "Bu aksam 19:00 da kaz yemeye cobancesme ... koleji 5.katta davetlisiniz Yanınızda sonsuz nur ve cevsen getiriniz, kalmak isteyen esofmanda getirebilir" seklinde mesajın bulundugu, bilgisayar içerisinde bulunan içerisinde örgüt liderinin görüntülerinin bulundugu, örgütsel motivasyona haiz videonun bulundugu, video çözümünün ve ekran görüntülerinin raporda detaylandırıldıgı, yine örgüt liderine ait çesitli video ve fotografların bulundugu, örgütle ilgili çok sayıda yazı, resim ve mesajların bulundugu yönünde tespitlere yer verildigi,
    ABD ülkesinde faaliyet gösteren Respect İnstitue isimli Gülenist kuruluşa para transfer eden ... ... isimli şahısa para transferi yaptığı, gerekçeleri ile silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden;
    ... Holding bünyesinde işçi olarak çalıştığı,
    ... ... adına kayıtlı bulunan 7 adet tasınmazı 28.06.2014 / 14.07.2016 tarihleri arasında üçüncü sahıslara devir ettigi, yine sanıgın ... ... adına ... ili ... Mahallesi 761/15 ada/parselde kayıtlı bulunan ... sitesindeki 1 adet villayı devir ettigi,

    Sanıktan ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi sonucunda dosyaya sunulan rapora göre telefon içerisinde bulunan "Arama Kaydedicisi" isimli programda kayıtlı 23.07.2016 tarihli ses dosyası içerisinde ... Halı A.S. Ile ilgili olarak; " Mal kaçırdılar ya bugün hep ham maddelerin hepsini kaçırdılar" seklinde konusmaların geçtigi, yine "Ses Kaydedici" isimli programda bulunan ses dosyası içerisinde bulunan arama kayıtlarında; "Zireveye bagıs magıs yaptık arazileri", "Ben dedim a..k... Bir kaç dönüm arazi vardı kalaydı üstümde", "Zaten ben onlardan korkuyim simdi diyecekler bu adam bir buçuk kagıda çalısan adam bunun üstünde 300 dönüm arazi ne geziyi" seklinde tespitlerin oldugu, yapılan bu tespitlere göre sanıgın diger sanıkların tapu devir islemlerine yardım ettigi gerekçeleri ile silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme suçundan mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Sanık ... yönünden;
    ... ..., ... ... ve ... ... ... isimli sahısların adına kayıtlı olan tasınmazların satıs ve devir islemleri için Ibrahim ...'a vekalet verdikleri, sanık Ibrahim ...'nun da bir adet tasınmaza ipotek koydurma islemi yaptıgının, bu islemin süpheli oldugu iddiası yer almıs ise de, sanıgın diger sanıkların amacını bilerek hareket ettigine dair dosya kapsamında bir delil olmadıgı gibi, dosya kapsamında sanık ile ilgili bulunan tüm deliller birlikte degerlendirildiginde, anılan tespitin sanık yönünden atılı suça delil olamayacagı gerekçeleri ile silahlı terör örgütünün hiyerarsik yapısına dahil oldugunu gösterir biçimde çesitlilik, devamlılık ve yogunluluk içermemesi karsısında örgüt üyesi olarak kabul edilmesine yasal olanak bulunmadıgından, sanıga atılı silahlı terör örgütü üyeligi suçunun olusmayacağından, sanıgın üzerine atılı bulunan suçu isledigine dair cezalandırılmasına yeterli her türlü süpheden uzak, kesin ve inandırıcı kanıtlara ulasılamadıgından atılı suçtan CMK nın 223/2-e maddesi geregi beraatine karar verildiği anlaşılmıştır.
    B-ŞİRKETLER YÖNÜNDEN:
    ... Holding Aş’nin; bir ana şirket olup iştirak ettiği şirketler ile birlikte bir şirketler topluluğu olduğu, holdingin iştirak ettiği şirketlerin;
    ...A.Ş. isimli şirketler olduğu,
    ... Holding Aş’nin mevcut ortaklarının ... ... ..., ... ..., ...,..., ..., ve ... olduğu, kayyum heyeti atanmadan önceki yönetim kurulu üyelik bilgilerine göre; Yönetim Kurulu Başkanı’nın ..., Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısının ... ..., Yönetim Kurulu Üyelerinin ise ... ... ... ve ... olduğu,
    Şirketin aktif büyüklüğünün tamamına yakınının iştiraklerdeki ve bağlı ortaklardaki sermaye payları ile bu iştirak ve bağlı ortaklara verilen borçlardan oluştuğu, yine toplam pasif büyüklüğünün ise tamamına yakının sermaye, banka kredileri, ortaklar ve bağlı ortaklara olan borçlardan oluştuğu,
    ... Holding A.Ş’nin 2007 ila 2013 yılları arasında toplamda 29 milyon TL zarar açıkladığı, 2014 yılında yaklaşık 6 milyon TL kar ettiği ancak yalnızca 2015 takvim yılında 148 milyon TL zarar ettiği, şirketin ortaklarına 2012 yılında toplamda yaklaşık olarak 225 milyon TL, 2014 yılında toplamda yaklaşık 343 milyon TL, 2015 yılında ise yaklaşık olarak toplamda 142 milyon TL borçlandığı, çoğu şirket varlığının hacizli, rehinli ve ipotekli olduğu, şirketin konsolide borç mikarının yaklaşık 4,5 milyar TL olduğu, kayyum atanmadan önceki süreçte iflas erteleme noktasına geldiği,
    Şirketin elde etmiş olduğu kaynakları iki şekilde kullandığı, bunlardan ilkinin çeşitli şirketlerin sermayelerine katılma bir diğerinin ise sermayesine katıldığı şirketlere borç para vererek fonlama şeklinde olduğu,
    Ticari hayatta “Ortaklara Borçlar Hesabı” ve “Bağlı Ortaklara Borçlar Hesabı”nın kayıt dışı hasılatları kayıt altına alınmasında sıkça kullanılmakta olduğu, firmanın kayıt dışı elde etmiş olduğu hasılatı sanki ortağından veya bağlı ortağı olduğu fırmadan borç alıyormuş gibi banka hesaplarına aktardığı ve bu şekilde kayıt dışı hasılatı borç olarak kayıt altına alındığı ve bu kayıt dışı hasılatın ortaklar üzerinden istenildiği şekilde kullanılabildiği, böylece yüksek miktarda zarar açıklayan şirketlerin aynı zamanda ortaklara yüklü miktarda borç para vermelerinin ticari teamüllere uygun bulunmadığının açıkça ortada olduğu, yine bu yöntemin denetim imkanından kaçmayı kolaylaştırdığı,
    ... Holding A.Ş’nin ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş’nin sermayesine 672 milyon TL tutarında iştirak ederken bu firmaya 2015 takvim yılında 1.1 milyar TL borç vererek söz konusu firmayı finanse ettiği, ... Holding A.Ş tarafından ... Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye gönderilen kayıt dışı paraların büyük kısmının ... Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından ortağı ...’ndan olan alacağını tahsil ediyormuş gibi yasal kayıtlarına yansıttıktan sonra söz konusu kayıt dışı paranın aynı gün “Ortaklardan Alacaklar Hesabı”nı kullanarak yeniden ... Holding A.Ş’ye gönderildiği, yine ... Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin kayıtdışı gayrimenkul satışından elde edilen gelirleri ortağı ...’ndan olan alacağını tahsil ediyormuş gibi yasal kaytılarına yansıttıktan sonra söz konusu kayıtdışı gayrimenkul satış gelirlerini aynı gün “Ortaklara Borçlar Hesabı”nı kullanarak ... Holding A.Ş’ye gönderdiği, bilirkişi raporunda ... Holding tarafından bünyesinde yer alan şirketlerden elde edilen kayıt dışı paraların bir kısmının ... Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik A.Ş. üzerinden kayıt altına alındığı ve söz konusu kayıt altına alınan paraların da yine ... Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin finansmanında kullanıldığı kanaat ve sonucuna varıldığı hususunun belirtildiği,
    ... Holding’in kayıtdışı hesaplarının incelenmesinde ... Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik A.Ş’ye 2010 yılında toplamda yaklaşık olarak 40 milyon TL, 2011 yılında toplamda yaklaşık olarak 20 milyon TL, 2012 yılında toplamda yaklaşık olarak 7 milyon TL, 2015 yılında yaklaşık olarak 10 milyon Tl kayıt dışı paranın transfer edildiği, ... Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik A.Ş’nin gönderilen bu tutarları ortağı olan ...’ndan olan alacağını tahsil ediyormuş gibi yansıttıktan sonra söz konusu kayıt dışı parayı aynı gün ... Holding A.Ş’ye gönderdiği,
    ... Grubunda yapılan aramalarda ele geçirilen Günlük Kasa fişlerinde çok sayıda yüksek meblağda ON/CN(... .../...) teslimatı ve ON/CN(... .../...) ödenen açıklamalarıyla kodlandırılmış ödeme ve tahsilatların tespit edildiği, bu tahsilatların şirket çalışanı Cevdet Alpaslan tarafından müşterilerden tahsil edildikten sonra finans merkezi sorumlularına teslim edildiği, banka hesaplarına ... ... ve ... teslimatıymış gibi yatırıldığı, ON/CN(... .../...)’ye ödenen olarak açıklanan meblağların ise finans merkezi çalışanı ... tarafından ... ... ve ... adına çekilen tutarlar olduğu,
    Şirketlerde ticari faaliyetle ilgili olarak işletme kaynaklarının oluşumunu ve kullanılma biçimlerini yapılan işlemler sonucunda varlıklarda meydana gelen değişiklikleri ve işletmelerin mali durumlarını açıklayacak tek bir muhasebe sistemi olması gerekirken şirketlerde çift muhasebe kaydı tutulduğu, kayıt dışı işlemlerin X koduyla kodlanarak yasal yevmiye defterine aktarılmadığı,
    Bilirkişi raporunda şirketin denetçiliğini yapan ... ... ... ve Sadettin Korkut isimli şahısların FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibatlı olduklarına dair tespitin yer aldığı,
    Bir kısım şirket çalışanları tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibatlı olduğu belirtilen The Respect İnstitute İnc. İsimli kuruluşa para transfer edildiği, masak raporunda ...’nun şahsi hesabından ve yine Holding’in iştirak ettiği şirketlerden bu kuruluşa para transferinde bulunan şirket çalışanlarına şüpheli para transferlerinin yapıldığının tespit edildiği,

    ... Holding A.Ş’nin ve şirket ortakları ... ..., ... ..., ... ... ... tarafından Kimse Yok Mu Derneği’ne farklı tarihlerde değişen miktarlarda ayni ve nakdi yardım yapıldığı, ayrıca şirket kayıtlarında yapılan incelemelerde 667 sayılı KHK ile kapatılan ....VE İŞADAMLARI DERNEĞİNE, ... KÜLTÜR EĞİTİM VAKFINA bağışların bulunduğu,
    Holdingde “gayriresmi sistem” olarak bilinen ve kamu denetimine açık olmayan muhasebe bilgilerinin de yer aldığı NEC 200 veritabanında Genel Muhasebe (FI) modülü üzerinde gerçekleştirilen inceleme neticesinde “BAĞIŞ”, “ZEKAT”, “SADAKA” ve “YARDIM” açıklamalı hesapların bulunduğu, bu şekilde tanımlanan 15 adet hesap belirlendiği, bunlar arasında 667 no.lu KHK kapsamında kapatılan kuruluşların da (örn. ..., HÜRSİAD HÜR SAN.VE İŞADAMLARI DERNEĞİ, KİMSE YOK MU DERNEĞİ, ... KÜLTÜR ve EĞİTİM VAKFI, ... ÜNİVERSİTESİ) yer aldığı tespit edildiği,
    ... Halı İplik Tekstil Mobilta San ve Tic AŞ’ye ait müşteri çeklerinin ... Basketbol Aş’ye verilmiş gibi gösterildiği ancak ... ve ...’a teslim edildiği, söz konusu müşteri çeklerinin bedelinin 1 milyon 824 bin Tl olarak tespit edildiği,
    ... Holding A.Ş bünyesinde yer alan ... Plastik Enerji San. Ve. Tic. Aş, ... Halı İplik Tekstil Mobilya San ve Tic A.Ş, ... Halı Aksesuar Mobilya San.ve Tic A.Ş şirketlerin üretim yapan ve ciroları yüksek şirketler olduğu, yüksek ciro yapan karşı şirketler ile grup bünyesinde bulunan ve sonraki tarihlerde kurulmuş düşük cirolu şirketler arasında yüksek miktarlarda kaynağı belli olmayan para giriş çıkışlarının bulunduğu,
    ... Holding AŞ'ye ait iş yerinde yapılan aramada ele geçirilen ajandaya ait 23.07.2016 tarihli "AJANDA İNCELEME RAPORU"na göre, ajandanın 2 Eylül 2009 tarihli sayfasında "... ..., Amerikadan gelen Birol Bey ile birlikte 12:30 randevu istiyor seda dön" , "Zaman Gazetesi geldi" şeklinde notların bulunduğu, ... ... isimli şahsın o tarih itibariyle örgütün İl İmamı olarak görev yaptığına ilişkin tanık beyanlarının bulunduğu; yine aynı raporda ajandanın 12 Ocak 2010 ve 14 Ocak 2010 tarihli sayfalarında "hocalar geldi" şeklinde not düşüldüğü, 19 Ocak 2010 tarihli sayfada "... Hocalar geldi" şeklinde not düşüldüğü, yine "... Hoca geldi" şeklinde 27Nisan, 10 Mayıs, 7 Temmuz, 21 Ağustos ve 9 Aralık 2010 tarihli sayfalarda not düşüldüğü, ... Hoca isimli şahsın ... ... olduğunun değerlendirildiği, 28 Ocak 2010 tarihli sayfasında "HÜRSİAD programı varmış 19:00 uğur plazada hatırlamak için aradılar" şeklinde not düşüldüğü, 24 Ocak 2010 tarihli sayfada "CELALETTİN----10:40 ... ... Geldi" şeklinde not düşüldüğü, yine 2011 ve 2012 yıllarına ait ajandalarda da ... ...'ün geldiğine dair notların bulunduğu, yine ajandalarda hakkında FETÖ/PDY kapsamında soruşturma bulunan kişilerle ilgili randevuların bulunduğuna dair tespitlerin bulunduğu, 24.07.2016 tarihli arama tutanağına göre ... Plastik AŞ'ye ait depolarda ... Holding AŞ'ye ait olduğu anlaşılan eşyalar arasında FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu için kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne ait gıda,giyim, bağış toplama kutuları, battaniye, ayakkabı vb malzemelerin bulunduğu
    Şirketin Yeşilköy ofisinde yapılan aramada ele geçirilen dijital materyallerin bir kısmının incelenmesi sonucu düzenlenen 07.09.2017, 04.10.2017 ve 17.10.2017 tarihli bilirkişi raporlarında yapılan tespitlere göre; KHK ile kapatılan SUNDER üye listesinin bulunduğu, derneğin Zaman gazetesi Ekrem Dumanlı ziyaretine katılanların listesinin bulunduğu, FETÖ/PDY liderine ait videoların bulunduğu, fuatavni, mehmetbaransu, yurtatayun, hacibbr, nizamsuat, osimsek_herkul isimli vb. hesapların takip edildiğine dair ekran görüntüsünün yer aldığı, rota haber, zaman, ... haber gibi sitelere ilişkin verilerin yer aldığı, FETÖ/PDY liderine ait resimlerin ve sözlerin bulunduğu, Kimse Yok mu Derneğine ait video ve resimlerin bulunduğu, örgüte ilişkin whatsapp konuşmalarının olduğu, detayları raporda açıklanan örgütsel içerikli videoların bulunduğunun anlaşıldığı,
    ... Eğitim ve Kültür Vakıf ile ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının 19.12.2016 tarih ve 53-75 sayılı raporunda Vakfın ... Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 14.06.1985 tarih ve 1985/137 – 1985/316 sayılı kararı ile kurulup tescil edilerek tüzel kişilik kazandığı, Vakıflar Meclisi’nin 20.06.2016 tarih ve 355/278 sayılı kararıyla Vakfın Kayyımca yönetilmesinin ihtiyati tedbir olarak mahkemeden talep ediliği, 11.07.2016 tarih ve 370/302 sayılı kararla vakıf yöneticilerinin görevden alınmalarının uygun bulunduğunun belirtildiği, vakfın taşınmazlarının kira bedellerinin rayicin altında tahakkuk ettirilerek vakfın zarara uğratıldığı, ... Büyükşehir Belediyesine ait olarak 550.010,84 metrekare arsanın ... Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından ... Üniversitesinin kurulmasına hazırlık aşamasında ihale yoluyla satın alındığı, Belediye tarafından muhammen bedeli metre karesi 6,00 Tl üzerinden toplam 3.354.065,04 TL olarak ilan edilen taşınmaz için ... Kültür ve Eğitim Vakfının 3.460.000,00 Tl teklif verdiği, ihalenin vakıfta kaldığı ve arsanın toplam maliyetinin vakfa 4.161.634,09 Tl olduğu, Milli Emlak Genel Müdürlüğüne ait olan 26 pafta 2183 parsel nolu 234.812,57 metrekare taşınmazın 207.632,60 metrekaresinin büyükşehir belediyesi tarafından yapılan parselasyon çalışmasıyla üniversite alanına ayrılmasına yönelik imar uygulaması sonucunda 761 Ada 1 Parsel’e dahil olduğu, ... Kültür Eğitim Vakfının 14.03.2007 tarihli yazıyla bu arsayı Maliye Hazinesinden satın almayı teklif ettiği, Vakfın taşınmaz için 2.925.000 Tl teklif verdiği, bu bedelin tespit ettirilen rayiç bedelin yüzde 30 altında kalmasına rağmen bedelin Milli Emlak Müdürlüğü tarafından uygun görülerek satışın yapıldığı, taksitlerden kaynaklanan vade farkı ile birlikte arsanın vakfa 3.147.387 TL bedele mal olduğu, 761 ada 1 parsel ifraz işlemi ile 286.676,07 metrekarelik 2. parsel ve 479.967,37 metrekarelik 3. parsel olarak ikiye bölündüğü, 2. parselin ... Üniversitesine devredilmeyip ... Kültür ve Eğitim Vakfının mülkiyetinde kaldığı, İmar planında “Özel proje alanı” olduğu, ... Üniversitesinin inşaatı 3. parselde devam etmekte iken 2. parselin Vakfın 30.04.2009 tarih ve 2009/10 sayılı mütevelli heyeti kararına istinaden 30.04.2009 tarihinde yapılan ihale ile ... Gayrimenkul İnş Yapı Taah. San. Tic A.Ş’ye metrekaresi 42 TL üzerinden toplam 12.040.395 TL bedelle satıldığı, Dr. Mimar Hüsnü Uğur’dan 2007 ve 2009 yıllarında iki farklı ekspertiz raporu alındığı, iki rapor arasındaki tutarsızlıklar nedeniyle 2. parselin satış bedeline ilişkin yeni bir ekspertiz raporu aldırıldığı, bu rapora göre 2. parselde yer alan 286.676,07 metrekarelik arsanın 30.04.2009 tarihindeki metrekaresinin rayiç değerinin 200,00 TL +KDV olarak belirlendiği, buna göre arsanın toplam değerinin 57.335.214,00 TL olduğunun anlaşıldığı, bu halde taşınmazın ... Gayrimenkul İnşaat Yapı Taah. San. Tic. A.Ş.’ye rayiç değerinin 45.294.819,00 Tl altında bedelle satıldığı vakfın bu şekilde zarara uğratıldığı, 2. Parselin ... Gayrimenkul İnşaat Yapı Taah. San. Tic Aş’ye devrinden sonra parselde yapılan imar uygulaması ile 2. parselin 4,5, 6 ve 7 nolu parsellere dönüştüğü, 25.08.2010 tarihindeki imar uygulamasıyla oluşturulan 217.738,25 metrekarelik 5. parselin takip eden yıllarda ... Gayrimenkul İnşaat Yapı Taah. San. Tic. Aş’ye geçtiği, üniversiteye devredilen 479.967,37 metrekarelik 3. parselin yıllar içinde çeşitli imar uygulamalarına tabii tutulduğu, yine ... Gayrimenkul İnşaat Yapı Taah. San. Tic Aş’ye devir işlemlerinin yapıldığı, parsel üzerinde gerçekleştirilen kurucu vakfın temsilcilerinin de yer aldığı görülen imar değişikliği çalışmalarının amacı, kurulacak olan üniversiteye komşu ve ona hizmet verecek konut ve servis alanları yaratmak ve gelir sağlamak ise de başlangıçta vakfın milkiyetinde olan söz konusu parselle ilgili işlemlerden yola çıkılarak vakfın, üniversitenin ya da kamunun zararına olan işlemler sonucunda ... Gayrimenkul İnşaat Yapı Taah. San. Tic Aş’ye parseldeki rant üzerinden çıkar sağlandığı,
    ... Kültür ve Eğitim Vakfının metrekaresi 6,19 TL gibi çok ucuz bir değere Üniversite yapmak üzere aldığı araziyi günün Büyükşehir ve ... Belediye yetkililerine yaklaşık 250.000 metrekarelik Kuzey kısmında kalan bölümünde imar değişikliği yaptırıp özel proje alanı vasfına getirttiği ve ... konutları yaparak konut başına 368.000 TL ile 1.523.000 TL arasında sattığı, ayrıca söz konusu üniversite arazisinin güney kısmında bulunan arazilerinde satın alındıktan sonra yine Büyükşehir ve ... Belediye yetkililerine Üniversitenin gelişim sahası adı altında imar değişikliği yaptırıldığı böylelikle Üniversite alanının kuzeyine yapılan ... bölümünün arazisinin güney bölümünden eklendiği, anılan arazilerin yukarıda açıklandığı şekilde amacına aykırı olarak kullanıldığı, bu hususta belediye meclislerinin imar planlarında amaca uygun plan değişikliklerinin yapılmasının sağlandığı, imar değişikliği yapan meclis üyelerinin bu eylemleri nedeniyle yargılamalarının devam ettiği, ... Kültür Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanının, ... Üniversitesi mütevelli heyeti başkanının ve o dönem ki adıyla ... Yapı AŞ'nin hakim ortağının sanık ... olduğu yönünde tespitlere yer verildiği,
    ... Üniversitesinin örgüt yapılanmasınında; Idari Personelden, Arastırma Görevlisi ve Okutmanlardan ve Ögretim Üyelerinden sorumlu örgüt sorumlularının bulunduğu, bu kisilerin üzerinde Üniversite abisi veya imamının bulundugu, Idari personelden yani memurlar ve daire müdürdürlerinden sorumlu örgüt abisi veya imamının genel sekreter yardımcısı Erdal BUDAK oldugu, Akademik personelin okutmanlar ve arastırma görevlilerinden sorumlu örgüt abisi veya imamının Vahap AKTAS oldugu, örgüte yakın ve örgüt içinde olanları yurt dısına geziye götürdügü, özellikle Bosna ve Makedonya gibi Avrupa ülkelerine götürerek o ülkelerde bulunan örgütün kendi okullarını ziyaret ettikleri, Akademik personelin yardımcı doçent, doçent ve profesör unvanlı kisilerinden sorumlu örgüt abisi veya imamının, 2012 yılına kadar Muhammed USAK, 2012-2015 yılları arasında ... AÇIL, 2015-2016 yılları arasında ... GENÇ oldugu, bu kisilerin yardımcı oldukları ögretim üyelerinin akademik yükselmelerini sagladıkları ve bölümlerin personel ihtiyacını karsılamada görevli oldukları, ... Üniversitende bu kisilerin üzerinde tüm üniversite ile ilgilenen üniversitenin abisi veya imamı olan farklı dönemlerde ... ... ve Ramazan SAYGICI'nın bulundugu, örgüt abisi veya imamı olan kisilere büyüklük küçüklük kavramına veya unvanlı unvansız olmasına bakılmaksızın örgüt üyeleri tarafından saygı gösterildigi, bu kisilerin kendi sorumlu gruplarını sohbetlere götürdükleri, Sohbet toplantılarının üniversite içerisinde, üniversiteye baglı yurt binasında veya evlerde yapıldıgı, ... Üniversitesinde Genel Sekreter Yardımcısı olan Erdal BUDAK'ın üniversitenin yurdunda yaptıgı toplantılara, üniversitenin Projeler Genel Müdürü olan ... ... SÜZER'in konusmacı olarak katıldıgı, konusmalara önce hafta içerisinde ülke gündeminde ne varsa onun üzerine degerlendirmeler yaptıktan sonra örgüt lideri terörist elebası Fetullah GÜLEN’in o hafta ülke gündemine iliskin yorumlarını televizyonda izlettikleri, toplantı sonunda ... ... SÜZER toplantıya katılan katılımcılardan örgüte ait Gazete ve Dergilere abone olmalarını istedigi, ayrıca abone olmayanları orada Erdal BUDAK’a bildirmek suretiyle rapor ettigi. Toplantıya katılan sahıslara herkes kendi aldıgı ücret oranında örgüte burs yardımında bulunacak, himmet adı altında yardım verecek diye söylendigi, toplantılarda ... SÜZER'in örgüte para yardımında bulunan çalısanların vermis oldukları paraları elden teslim aldıgı, toplantıya katılanlardan yurt dısında bulunan fakirlere gönderilmek üzere diyerek herkesten bir adet kurban vermesi ve bir adet kurbanı da çevrelerinden bulmalarının istendigi, örgüt sorumlusu Erdal BUDAK tarafından örgüt lideri terörist elebası Fetullah GGülen kast edilerek Hoca efendi geliri olan herkesin kurban kesebilecegi yönünde fetva verdi denilerek katılanlara kurban düstügünün söylendigi, ayrıca örgüte ait dershanelerin kapatılmasından dolayı issiz kalan ögretmenlere maas vermek için her bölümün örgüt sorumlusunun kendi bölümünde yardım adı altında para topladıkları, ... Üniversitesinde çalısan sahısların herkesin bölümü içerisinde onarlı gruplara ayrıldıgı bu grupların içerisinde de bölüm müdürlerinin örgütün sorumluları oldukları, ... Üniversitesinde çalısanlara cemaat dısı personel tayine tabi olmayan ve cemaat içi personel tayine tabi olan diye iki tür sözlesme yapıldıgı, örgütün kendi okullarında ve içerisinde yetismis kisiler oldugu 2-3 yılda bir örgütün baska kurumlarında tayin görüp ve görevlendirildigi,
    Şüpheli sıfatıyla kollukta müdafii huzurunda etkin pişmanlık kapsamında ifade veren ... isimli şahıs ifadesinde özetle; ...’a üye olduktan sonra ... ilinde FETÖ/PDY’nin en üst yöneticisi olan ... ...’ün kendisinin yanına gelip gitmeye başladığını, Tahsin Gül isimli şahsın ... ...’den önce örgütün yöneticisi olduğunu, Tahsin Gül isimli şahısla birlikte çalışan ... Taşdelen’in Avukat olup ... Grubuna ait ... firmasında yönetici olarak çalışmakta olduğunu, ... ilindeli iş adamları arasında düzenli olarak her hafta cumartesi günleri Grand Otel’de toplantılar yapıldığını, toplantılarn organizasyonunu ... ... ve onun yardımcısı olan Celalettin Demirelli isimli örgüt sorumlularının yaptığını, 2009 yılında ... Üniversitesi kurulduktan sonra 2011 yılında ... ...’ün kendisini ... Üniversitesinde yapılan toplantıya çağırdığını, bu toplantıda ..., Mehemt ..., Ömer Kafayıfçı, ... ..., ... Akdoğan, İsafil ..., ... Yaşar, ... ... Mutafoğlu, ... Kendirkıran’ın katılımıyla genişletilmiş mütevelli toplantısının yapıldığını, bu toplantıda Mehemt ... ve mütevelli heyet başkanı ...’nun “... Üniversitesi’nin içinde öğrenci yurdu, derslik, ek bina gibi yardımlar yapın sizin veya ailenizin adını yazayım” şeklinde gündem maddesi oluşturulduğunu, FETÖ/PDY’nin yılda üç ana başlık altında yardımlar yaptığını gördüğünü, bu yardımların himmet, burs ve kurban adında olduğunu, iş adamlarının yıl içinde ne kadar yardımda bulunacağına ilişkin toplantıların genellikle Özel ... İlköğretim Okulunun üst katında yapılan toplantılarda belirlendiğini, konuşmacı olarak katılan sohbet hocaları olduğunu, bu hocaların Bahattin Karataş, Mustafa Yeşil, Ekrem Dumanlı gibi isimler ve ABD’den geldikleri belirtilen tanımadıkları hocalar olduğunu, ... ... isimli örgüt sorumlusunun toplantıya katılanlarla sohbet ettiğini, belirlenen himmetlerin ya peşin ya da senet veya çek karşılığında alındığını veya FETÖ/PDY ile bağlantılı olan Kimse Yok mu derneği, Hürsiad gibi yapılarak yardımda bulunma şeklinde olduğunu, burs şeklindeki yardımlar için ... ..., Murat Elmas, Celalettin Demirelli ile birlikte bazı iş adamlarının iş yerlerine geldiklerini, 2012 yılında bu şahıslarla birlikte ... ... isimli şahsında da geldiğini, 2011 yılı sonu 2012 yılı basında ... ...’ün organize ettigi Güney Afrika Johannes Burg ve Captown olarak planlanan geziye ... yöneticisi olan ... ...’nun da katıldığını,. ... ..., ... ..., ... yöneticisi olan ... ... isimli sahısların ... grubu içerisinde yer alan sahıslardan olup örgütün içerisinde etkili olan gruplar arasında olduklarını, ayrıca FETÖ/PDY içinde ... ilinde etkili olarak gördüğü şahısların ise ..., ... ..., ... ..., ..., ... ... olduğunu, bu şahısların cemaat adına okulların yurtların ve diğer kurumlarının işlerini takip ettiklerini duyduğunu, bu sahısların sohbet toplantılarında özellikle ... Erbalcı ve ... ...’nun 1985 yıllarından bahsedip cemaatle ilgili dernekleri nasıl kurduklarını nasıl himmet verdiklerini ve nasıl toplantılara katıldıklarını anlatarak yeni katılan is adamlarını motive edici konusmalar yaptıklarını, cemaatin içerisine iyice girdiklerinden örgütün bölge sorumlusu ile iç içe ve birlikte çalısıp birlikte hareket ettiklerini, örgüte en fazla finans yardımında bulunan sahıslar arasında bulunduklarını, örgüt adına is adamlarından himmet toplanmasına bursların belirlenmesine, kurbanların toplanmasına aracılık eden is adamları arasında yer aldıklarını, örgüt adına iş adamlarından yapılacak olan yardımları bu şahısların belirlediğin, örgütün derneklerinin yönetim kurulunda kimlerin görev alacağını belirleyen iş adamları arasında yer aldıklarını, ...’nın ... ile birlikte hareket ettiğini, ...’nun fıstık fabrikası kurduğunu öğrendiğinde kendisine serzenişte bulunduğunu, neden kendisinden fikir almadığını sorduğunu, daha sonra ...’nun ... ... vasıtası ile kendisinden randevu alıp bu tesisi üniversite adına kurduğunu ve Amerikadan ...’den izin aldığını söylediğini, ... Üniversitesinin adının ... tarafından verildiğini ...’ndan duyduğunu, ... Yapı isimli şirketten gelirlerin üniversiteye aktarıldığını ...’nun söylediğini, iş adamları arasında yapılan konuşmalarda 17-25 Aralık tarihinden sonra ...’nun örgüt içinde devam ettiği bahsinin geçtiğini ancak kendisi devam etmediği için bu hususu bilmediğini belirttiği,
    ... isimli şahsın mahkemede tanık sıfatıyla verdiği ifadede özetle; Sunguroğlu Kolejinde santral memuru olarak çalıştığını ... ... ve ...’nun o dönermde okulun yönetim kurulunda ve mütevelli heyetinde olduklarını duyduğunu, okulda çalışmaya başlamadan önce Aslanoğlu inşaat girmasında çalıştığını, orada kendisine toplantıya çağırılacakların listesini verdiklerini, haber verdiği kişiler arasında ... olduğunu, bu toplantılara sohbet toplantısı dediklerini, patronunun kendisine listedekileri aradıktan sonra yırt şeklinde talimat verdiğini, patronlarından bu toplantılarda burs, kurban, gazete dergi aboneliği gibi konuların konuşulduğunu duyduğunu, “hocaefendiden” kaset geldiğini söylediklerini, kolejde çalıştığı dönemde okulun üst katındaki misafirhanede akşamları sohbet toplantıları olduğunu, bu toplantılara katılmadığını akşam sohbet olacak diye talimat verildiği için bildiğini belirtmiştir.
    Sanık ...’nun savcılıkta müdafii huzurunda verdiği etkin pişmanlık ifadesinde özetle; Kendisini ... Kültür ve Eğitim Vakfı mütevelli heyetine abisi ...’nun üye yaptığını, Holding’in son zamanlarda yaptığı en büyük yatırımın ... Enerji ve Elektrik Üretimi A.Ş olduğunu, bu şirketin yönetim kurulu başkanının abisi ... olduğunu, yönetim kurulu üyelerinin de ..., ... ... ve ... ... ... olduğunu, şirketin Genel Müdürü ..., Genel Müdür Yardımcıları Serhat Yağ, ... ..., Şamil Özberk ve Oğuz Bal olduğunu, bu şahıslardan Serhat Yağ, ... ... ve ...’un FETÖ/PDY ile bağlantılı olduklarını bildiğini, Ankara’da bulunduğu dönemde FETÖ üyesi olan ... ve Serhat Yağ’ın ... çalışanlarının PAK Madeni İş sendikasına üye olmaları zorunluluğu getirdiklerini öğrendiğini, bu sendikanın FETÖ/PDY ile bağlantılı Aksiyon İş Federasyonuna bağlı olduğunu, şirket yönetiminde bulunan ...’un işçilere sendikaya üye olmayanın çalışamayacağını bunun ... ...’nun talimatı olduğunu söylediğini öğrendiğini, Genel Müdür ...’un FETÖ/PDY kapsamında kendi seviyesindeki insanlara sohbet verdiğini öğrendiğini, kendisini de çağırdığını ancak kendisinin katılmadığını, amcaları ... ... ve ... ... ...’nun örgütle doğrudan bağlantılarının olduğunu, babasının 2012 yılından önce yardımda bulunmuş olabileceğini, ancak şahit olmadığını, dedesi Şıh ... ...’ndan duyduğu kadarıyla 1998 yılında amcası ... ... ...’nun bağevinde ...’in kaldığını ancak ne amaçla gelip kaldığını bilmediğini, amcası ... ...’nun FETÖ içinde en etkin isimlerden olduğunu, yüklü miktarda para yardımında bulunduğunu, hatta kendi seviyesinde iş adamlarından topladığı yardımları da örgüte aktardığını bildiğini, amcası ... ...’nun topladığı paraları örgütün ... sorumlusu Mehemt ... veya onun yardımcısı Murat Elmas’a verdiğini bildiğini, ... ..., ... ... ... ve ...’na FETÖ’den en yakın isimlerin ... ... ve Murat Elmas olduğunu, örgüyle bu şahıslar aracılığı ile irtibat kurduklarını düşündüğünü, amcalarının ... ile görüştüğünü bildiğini ancak abisinin görüşüp görüşmediğini bilmediğini, ... Holding’e bağlı ... Plastik isimli şirketin para akış ve kontrolünün Almacı Pazarı’ndaki ofisten sağlandığını, buraya polis baskın yaptıktan sonra ofisi ... Holding’e taşıdıklarını, banka ve para işlemlerini ... ve ...’in takip ettiğini istifa etmeden çnce ... isimli şahsın bu işi yaptığını, FETÖ’ye yapılan yardımın Almacı Pazarı’ndaki bu ofisten yapıldığını bildiğini, bunu bizzat kendisi paranın akışını takip ettiğinde tespit ettiğini, amcaları ... ... ve ... ...’nun ABD’de olduklarını, ...’nın FETÖ/PDY örgütüne mensup olduğunu, örgüte adam kazandırma himmet toplama gibi faaliyetleri olduğunu, ...’nın topladığı paraları Bülbül Bilal isimli şahsa, onun da ... Öksüz’e verdiğini tahmin ettiğini, daha sonra ismi ... Gayrimenkul olan ... Gayrimenkul isimli şirketin abisi ...’na ait olduğunu, bu şirkete ... ve ...’nın ortak olduğunu, şirketin Genel Müdürü’nün ..., Finans Müdürü’nün ... olduğunu, bu şahısların daha önce Bankasya’da çalıştıklarını, ... projesini bu şirketin yaptığını, buradan elde edilen gelirlerin İprek Kültür Eğitim Vakfına yatırıldığını, ... Kültür ve Eğitim Vakfı’nın da ... Üniversitesi’ni yaptığını, bu işlerin nasıl yapıldığını ... ve ...’in bildiğini düşündüğünü, bu şahısların abisi ...’nun bilgisi olmadan iş yapamayacaklarını, ... Projesinin imar konusundaki sıkıntıları gideren kişinin ... ... olabileceğini, bu şahsın ... sorumlusu olduğunu medyadan öğrendiğini, o tarihlerde ...’de ve ...’da açamayacağı kapı olmadığını, ... ... ile Oğuz Bazoğlu’nnun imar konusunu çözdüklerini bildiğini, Oğuz Bazoğlu’nun da FETÖ mensubu olduğunu, ...’nun resmi ve gayriresmi tüm para işlemlerinin ... Gayrimenkul isimli şirket üzerinden yapıldığını belirtmiştir.
    ... isimli şahsın şüpheli sıfatıyla kollukta müdafii huzurunda verdiği ifadesinde özetle; 1984 yılında ... Kollektif Şirketinde işletme elemanı olarak işe başladığını, bu tarihten sonra ... bünyesinde değişik kademelerde görev yaptığını, Holding bünyesinde bulunan firmaların alacak ve borçlarını düzenlediğini, Holding bünyesinde bulunan şirketlerden birinin ödemesi olduğunda diğer şirketin hesabındaki parayı borcu olan şirkete aktararak borcu kapattığını, bu şekilde şirket hesaplarını düzenlediğini, fabrikadaki çalışanların maaşlarının resmiyette maaşlarının düşük gösterilerek kalan miktarın elden usulsüz ödendiğini, kendisinin ...’nun hesabına para yatırma işlemleri yaptığını, parayı şirket hesabından kasa hesabına çekip ...’nun hesabına aktardıklarını, kendisine verilen para transferleri talimatının ne amaçla yapıldığını bilmediğini kendisinin talimatı yerine getirdiğini, çek alışverişleri ile ilgili olarak çek no kısmında T, N ve K kodlu çekler bulunduğunu, N kodllu çeklerin resmi yollardan tahsilatı yapılarak faturalandırılan çekler olduğunu, T kodlu çeklerin ise gayriresmi yollardan tahsili ypaılan ve vergilendirilmesi sıkıntılı olan çekler olduğunu, Dünpa isimli firmanın Diyarbakır firması olduğunu Nalburiye üzerine iş yaptığını, bu firmayla sürekli olarak ticari faaliyette bulunulduğunu, bu firmaya mal laınmış gibi banka üzerinden para gönderildiğini, ancak gerçekte alınan maldan çok fazla miktarda para gönderildiği için bu paranın mala karşılık gelmeyen kısmının bankadan geri alınması için firma yetkilisi tarafından boş olarak imzalanmış ve kaşelenmiş dekontları kullanarak parann geri çekildiğini bu işlemin bilanço düzeltilmesi için belli aralıklarla yapıldığını, şirketler arasındaki para akışını kendisinin takip ettiğini, 15.01.2016 tarihinde ...’nun kendisinden şirket hesbaından 150 bin TL’yi bağış ve sadaka olarak istediğini bunun üzerine ...’na mesaj atarak durumu ilettiğini ...’nun tamam diyine ...’dan bu parayı vermesini istediğini, ...’nun kendisinden bu parayı ... A.Ş elemanı Süleyman’a vermesini isteyine ...’nun parayı bu şahsa elden verdiğini, paranın bağış olarak şirket hesaplarından çıkıp ... AŞ’ye verildiğini, bağış adı altındaki paranın birkaç kez atlatılarak kaynağının gizlendiğini, böylece resmi çıkışı farklı şekillerde yapılıp şirket hesaplarındaki değişikliğin mali incelemelerde kaçırıldığını belirtmiştir.
    ... Proje İnş. Taah. San. Tic. A.Ş’nin;
    2007 takvim yılında kurulduğu; halen faal olduğu, unvan değişikliğinden önce ünvanının ... Gayrimenkul A.Ş olduğu, şirket ortaklarının ..., ... ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanlığı görevini ...’nun yürüttüğü, Şirketin 2012 takvim yılında, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye istinaden kapatılan ... Üniversitesine 5520 sayılı Kurumlar Vergisi kanununun 10-1-ç maddesi kapsamında 25.200.000,00-TL bağış ve yardımda bulunduğu,
    Gizli Tanık KILIÇ'ın kendi rızası ile teslim ettiği WD harfleri yazılı bulunan siyah renkli P/N: WDBAAU0015HBK-01 ve S/N:WCAZA2350024 seri numaralı hard diskin incelenmesi sonucu Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce tanzim edilen 22.05.2017 tarihli Tutanak içeriğinde; 00042.MTS-VCL adlı videonun 35. Saniyesinden itibaren konuşmacı ...'nun beyanında "... kültür ve eğitim vakfının hoca efendinin talimatıyla 7 kişi ile birlikte kurduklarını" beyan ettiği, yine tanık ...'nun aşamalardaki beyanlarına göre ... Üniversite'sinin adının da örgüt lideri tarafından verildiği, şirket hakkında düzenlenen bilirkişi raporunda yapılan tespitlere göre sanık ..., şirket ile ilgili bir röportajında: “….üstüne basarak söylüyorum ki ... Yapı(... Proje İnşaat A.Ş.) ... Üniversitesinindir. ... Üniversitesinin yaşaması,büyümesi ve gelişmesi için kurulmuştur.... Yapı ...’ın ya da ...’nun değildir." şeklindeki beyanı, dosya kapsamında yukarıda açıklanan tespitlerle birlikte değerlendirildiğinde, dava konusu şirket ile ... Eğitim ve Kültür Vakfı ve ... Üniversitesi arasında sıkı organik bağınının olduğunun belirtildiği,

    Şirketin çeşitli alacaklar hesabını kullanarak 2012-2016 takvim yılları arasında borç verdiği gerçek ve tüzel kişilerin; ... Üniversitesi, ... Eğitim ve Kültür Vakfı, ... Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik A.Ş., ... Tarım Ltd.Şti., ... İç ve Dış Ticaret A.Ş., ... İç ve Dış Ticaret A.Ş., ... Hizmet İşleri İnş.A.Ş., ... İnş.Taah.A.Ş. ... Atlı spor ve Binicilik İhtisas Derneği, ... Teknik Yapı Ltd.Şti., ... Restaurant Ltd.Şti., ... Dekorasyon A.Ş., ... Simulatör A.Ş., ... Gıda A.Ş., ... Makine Gıda A.Ş., Candemir Yapı İnş.Ltd.Şti., ... Yapı Kimyasalları A.Ş., Gestaş İnş.Tic.ve San.A.Ş. olduğu,
    Alınan Sipariş Avansları Hesabına İlişkin yapılan incelemeye göre şirket tarafından 2012 takvim yılında 23.382.023,01-TL müşterilerinden tahsil edildiği, ancak bu tutar karşılığında herhangi bir mal ve hizmet tesliminin gerçekleştirilmemiş olduğu, bu tutar, ödeme yapılarak,müşteriden daha önceden olan alacağa mahsup edilerek veya firma tarafından ilgili müşteriye daha önceden verilen avanslarla mahsup edilerek kapatıldığı, bilirkişilerce söz konusu hesabın bu şekilde kullanılmasının Tek Düzen Muhasebe sistematiğine ve ticari teamüllere aykırı olduğu gibi bu hesap kullanılarak tahsil edilen veya gönderilen para hareketlerinin şüpheli olduğu kanaatine varıldığı,
    ... Ünversitesi’nin 16.08.2012 tarihinde saat 17:07’de ... Proje İnş. Taah.San.Tic. A.Ş’nin hesabına 24 milyon TL para yatırdığı, söz konusu bu paranın aynı gün saat 17:28’de 5 milyon TL’sinin ... İç ve Dış Ticaret AŞ’ye, 17:24’de 3 milyon Tl’sinin ...’na, 17:23’de 4 milyon TL’sinin ... Enerji Elektrik ve Üretim AŞ’ye 17:27’de 2 milyon 500 bin TL’sinin tekrar ... Üniversitesi’ne “Diğer Çeşitli Alacaklar” ve “Ortaklara Borçlar” hesapları kullanılarak gönderildiği, bilirkişilerce bu yüksek meblağın dakikalar içinde ilişkili kişilere ve paranın geldiği ... Üniversitesi’ne tekrar gönderilmesinin şüpheli bulunduğu,
    Yine ... Üniversitesi tarafından 12.09.2012 tarihinde ... Proje İnş. Taah.San.Tic. A.Ş’nin hesabına gönderilen 5 milyon TL’nin 20.09.2012 tarihinde ... Enerji Elektrik ve Üretim A.S.’ye “Diğer Çeşitli alacaklar” hesabı kullanılarak gönderildiği,
    ... Üniversitesi’nin 2012 yılı dönem başında firmaya 18 milyon 474 bin 609 TL borçlu olduğu, dönem içerisinde 18 milyon 719 bin 163 TL daha borçlandığı, 2012 takvim yılında ... Üniversitesi’nin firmaya toplam 37 milyon 193 bin 773 TL borcunun olduğu, bu tutarın 26 milyon 209 bin 442 TL’lik kısmının firmaya ödendiği geri kalan 10 milyon 934 bin 330 TL’lik kısmının “Diğer çeşitli alacaklar cari hesabı”nda takip edilmeye devam ettiği, ... Üniversitesi’nin borcu karşılığında firmaya gönderdiği paraların firma tarafından aynı gün bağış adı altında yeniden üniversiteye gönderildiği, ... Üniversitesi tarafından 2012 takvim yılında “Diger Çesitli Alacaklar” kalemine istinaden (yani firmaya olan ve ticari bir mal ve hizmet teslimine dayanmayan borcu karsılıgında) gönderilen 26 milyon 209 Bin 442-TL’nin 25 Milyon 200 bin TL’lik kısmının tekrar Bagıs ve Yardım adı altında aynı gün ve hemen birkaç dakika içerisinde üniversiteye geri gönderildiği, 2013 takvim yılında ... Üniversitesi’nin firmaya 10 milyon 934 bin 330 TL borcu varken dönem içerisinde 17 milyon 641 bin 729 TL daha borç aldığı, 2013 takvim yılında toplam 28 milyon 626 bin 059 Tl borcun olduğu, bu tutarın 9 milyon 789 bin 008 Tl’si ödenirken geri kalan 18 milyon 837 bin 050 Tl’sinin “diğer çeşitli alacaklar cari hesabı”nda izlenmeye devam edildiği, 2014 takvim yılı başında ... Üniversitesi’nin firmaya 18 milyon 837 bin 050 Tl borcu varken dönem içerisinde 23 milyon 664 bin 117 TL daha borç aldığı, mevcut borcun 22 milyon 344 bin 249 Tlsinin ödendiği, 2015 takvim yılı başında ise ... Üniversitesi’nin firmaya 1 milyon 320 bin 868 bin TL borcu varken yıl içerisinde 5 milyon 851 bin 862 Tl daha borçlandığı ve bu borcun 7 milyon 150 bin TL’sinin ödendiği,
    ... Proje İnş. Taah.San.Tic. A.Ş’nin 2015 takvim yılı içinde ... Iç ve Dıs Nakliyat A.S. adına 104 milyon 307 bin 118 TL’lik çek keside ettiği, ... Iç ve Dıs Nakliyat A.S’nin bu çeklerin yıl içinde 91 milyon 071 bin 257 TL’lik kısmını iade edip, 13 milyon 235 bin 861 TL’lik kısmını ise 31.12.2015 tarihi itibariyle tahsil etmediği, bilirkişilerce 104 milyon TL gibi ciddi bir tutarda çek keside edilip;söz konusu çeklerin bankalardan herhangi bir tahsilatı gerçeklesmeden tekrar firmaya geri dönmesinin ticari teamüllere uygun olmadıgı gibi yapılan bu çek alıs verisinin muvazaalı ve süpheli oldugunun belirtildiği,
    ...’nun 31.12.2009 tarihi itibariyle firmaya 16 milyon 747 bin 616 TL borçlu olduğu, söz konusu borç kapatılmadan firmaya 2010 takvim yılında 99 milyon 779 bin 727 TL daha borçlandığı, borcun 68 milyon 335 bin 388 -TL’lik kısmı firmaya ödenirken, 31.12.2010 tarihi itibariyle 48 milyon 191 bin 955 TL borcun devam ettiği; ... ... ...’nın 31.12.2009 tarihi itibariyle firmaya 15 milyon 609 bin 878 TL borçlu olduğu, söz konusu borç kapatılmadan firmaya 2010 takvim yılında 7 milyon 736 bin 110 TL daha borçlandığı, borcun 524 bin 044 TL’lik kısmı firmaya ödenirken, 31.12.2010 tarihi itibariyle 22 milyon 821 bin 944 TL borcun devam ettiği; firmanın 2011 takvim yılında alacagını tahsil etmeyip; 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Saglık Sigortası Kanunu ve Diger Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında bu alacagını beyan ederek üzerinden %3 vergi hesaplayıp bu hesabı sıfırladığı, bu beyanla söz konusu ortaklardan aslında bir alacagının bulunmadıgını bu alacagın sadece kayıtlar üzerinde yer aldıgını bildirdiği, ortaklarından olan 71 milyon 013 bin 900 TL’lik alacagından vazgeçtiği, vazgeçilen bu alacak tutarının dogrudan dogruya 250-Arsa ve Araziler hesabına kaydedilip; söz konusu maddi duran varlıkların maliyet degerlerinin şişirildiği,
    Şirketin bilançosunda yer alan arazi ve arsalara ilişkin 5024 sayılı kanunla 2004 takvim yılında yürürlükten kaldırılan 522- Maddi Duran Varlık Yeniden Değerleme Değer Artışları Hesabını kullandığı, böylece firma tarafımdan bilançosunda düşük değerlerde yer alan arazi ve arsalar o günkü gerçek değerlerine getirildiği, (Örneğin: firmanın bilançosunda yer alan 1.-TL değerindeki arazi veya arsanın o günkü gerçek değeri 5.-TL ise; firma tarafımdan söz konusu arsa ve arazinin değerinin, 2004 yılında yürürlükte kaldırılan kanuna göre 522- Maddi Duran Varlık Yeniden Değerleme Değer Artışları Hesabını kullanılarak 4.-TL artırılarak o günkü gerçek değerine getirildiği); ancak firma tarafından o günkü gerçek değerlerine getirilen arazi ve arsalar satış aşamasında bilançoda yer alan ilk değeri üzerinden cüzi bir kar veya zararına fatura edilerek satıldığı, dolayısıyla firmanın kendisi tarafından o günkü piyasa değerinin 5.-TL olarak belirlenmiş olan arsa veya arazinin resmiyette 1.-TL üzerinden satış işlemine konu etmesi iktisadi ve ticari icaplara uygun olmadığı, bu hususda firmanın arazi ve arsa satışlarından sağlanan gelirlerini gizlediği, 2012,2013,2014,2015 ve 2016 yıllarında 522- Maddi Duran Varlık Yeniden Değerleme Değer Artışları Hesabını kullanılarak arazi ve arsa satışlarından dolayı elde etmiş olduğu kayıtdışı hasılat tutarı 100.392.256,25.-TL olarak bilirkişilerce tespit edildiği;
    ... Holding A.Ş. tarafından ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik AŞ’ye 431-Ortaklardan Borçlar hesabı aracılığıyla gönderilen tutarların 25.666.000,00 -TL’lik kısmının ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik AŞ tarafından ... İç ve Dış Ticaret A.Ş.’ye ... İç ve Dış Ticaret A.Ş.’den de ... Proje İnş.A.Ş.’ye(... Gayrimenkul A.Ş.) aktarıldığı, ... İç ve Dış Nak. A.Ş. ile ... Proje İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş.) arasında 2015 yılında borç para alıp verme işlemi haricinde herhangi bir ticari mal veya hizmet alım satım işleminin bulunmadığı, ... Holding A.Ş.’nin bu parayı doğrudan ... Proje İnş.A.Ş.’ye(... Gayrimenkul A.Ş.) göndermek yerine dolaylı yoldan yani ... Enerji ve Madencilik A.Ş. ve ... İç ve Dış Ticaret A.Ş. üzerinden göndermesinin bilirkişilerce şüpheli bulunduğu, ... Enerji Elektrik A.Ş. tarafından ... İç ve Dış Nak. A.Ş.’ye gönderilen ve ... İç ve Dış Nak. A.Ş. tarafından da ... Proje İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş.)’ye aktarılan tutarın 2015 yılında toplamda 252 milyon 471 bin 429,18 TL olduğu,
    ... İnşaat Taah.San.ve Tic. A.Ş’nin 2013 takvim yılında 336-Diğer Çeşitli Borçlar hesabını kullanarak ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş)’den almış olduğu borçlar ve bu borçlara ilişkin ödeme bilgisi incelendiğinde; firma ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş)’den 26.11.2013 tarihine kadar 426 Bin -TL borç aldığı, bu borcuna karşılık 30.12.2013 tarihinde ... Proje Taah.İnş.A.Ş.’ye 1 milyon 032 Bin 278 TL ödemede bulunduğu, Yani ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş)’ye 606 Bin 278,88-TL fazla para gönderdiği, 336-Diğer Çeşitli Borçlar hesabı pasif karakterli bir hesap olup;alacak kalanı vermesi gerektiği, bu hesabın borç kalanı vermesi alınan borç karşılığında yapılan ödemenin daha fazla olduğunu gösterdiği, ... İnşaat Taah.San.ve Tic. A.Ş’nin 30.12.2013 tarihi itibariyle 336-Diğer Çeşitli Borçlar Hesabının 606.278,88-TL fazla verdiği, ... İnşaat Taah.San.ve Tic. A.Ş’nin bu fazlalıktan kurtulmak için 31.12.2013 tarihinde 156 no’lu yevmiye maddesiyle 30.12.2013 tarihinde ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş)’ye fazla göndermiş olduğu 606.278,88-TL’lik tutardan kurtulmak amacıyla,136-Diğer Çeşitli Alacaklar Hesabına 578.712,71-TL borç kaydı yaparken yine mezkur firmaya olan 27.566,17-TL’lik ticari borcu için 320-Satıcılar Hesabına borç kaydı yapıp, bunun karşılığında da 336-Diğer Çeşitli Borçlar Hesabına da 606 Bin 278 TL tutarında alacak kaydı yaparak 336-Diğer Çeşitli Borçlar hesabını dengelediği; ayrıca ... İnşaat Taah.San.ve Tic. A.Ş tarafından 30.12.2013 tarihinde ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş)’ye gönderilen 1.032.278,88-TL’lik tutarın, şirket ortağı ... tarafından şirkete olan borcundan dolayı şirket banka hesaplarına göndermiş olduğu 1 milyon 117 Bin 278 TL’lik tutarla karşılandığı, bilirkişilerce bu durumun ... tarafından aslında ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş)’ye gönderilmek istenen tutarın doğrudan değil de ... İnşaat Taah.San.ve Tic. A.Ş. aracı kılınmak suretiyle gönderildiğinin, ... İnşaat Taah.San.ve Tic. A.Ş.’nin para trafiğinde aracı olarak kullanıldığının belirtildiği,
    ... Yatırım ve Gay. Men. İşl. İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş’den, ... Proje Taah.İnş.A.Ş’ye(... Gay İnş.Yapı Taah.San Tic A.Ş) doğru tek taraflı olarak ticari mahiyette olmayan yüklü miktarda fon akışı gerçekleştiği, ... Yatırım ve Gay.Men.İşl.İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş’nin 03.10.2011 tarihinde kurulan ve faaliyete başlayan yeni bir şirket olduğu, bilirkişilerce yapılan araştırmalar neticesinde şirketçe transfer edilen fonların kaynağının genelde ortaklardan alınan borçlar olduğunun tespit edildiği, yani ... Yatırım ve Gay.Men.İşl.İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş ortaklarından almış olduğu borç paraları ... Proje Taah.İnş.A.Ş’ye(... Gay İnş.Yapı Taah.San Tic A.Ş) aktardığı, ... Yatırım ve Gay. Men. İşl. İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş’nin ortağın ...’ndan borç olarak aldığı paraları, ... Proje Taah.İnş.A.Ş’ye(... Gay İnş.Yapı Taah.San Tic A.Ş) aktarıldığının net bir şekilde görüldüğü, ... Yatırım ve Gay.Men.İşl.İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş’nin,... Proje Taah.İnş.A.Ş’ye(... Gay İnş.Yapı Taah.San Tic A.Ş) vermiş olduğu sözde borç paralardan 9 milyon 660 bin 930 TL lik kısmını tahsil etmediği, bu durumun 136 diğer çeşitli alacaklar hesabı tamamen fiktif (gerçek dışı) olarak kullanıldığını gösterdiği,
    ... Plastik ve Enerji San ve Tic AŞ’nin;
    1991 yılında kurulduğu, ortaklarının ... Holding AŞ, ... ... ..., ... ..., ..., ..., ..., ..., ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... ..., yönetim kurulu üyelerinin ise ... ve ... ... ... olduğu, şirketin kapatılan Kimse Yok mu, ... ve ... Üniversitesi gibi kurumlara bağış yaptığı, şirkette çift kayıt sisteminin olduğu ve bu şekilde muhasebeleştirilen işlemlerde Zekat Hesabı adı altında kayıtların bulunduğu, yine bilirkişilerce ... Plastik ve Enerji San.Tic.A.Ş.’nin, ... Proje İnş.Taah.San.Tic.AŞ.(Parelel Gayrimenkul A.Ş)’ye, ... Elekt.Ener.Üretim ...A.Ş.’ye, ... Eğitim ve Kültür Vakfına ve ... Üniversitesine kayıt dışı paralar gönderdiğinin tespit edildiği, şirkette yapılan aramada ele geçirilen bir kısım dijital materyallerin incelenmesi sonucu düzenlenen 07.08.2017 ve 07.09.2017 tarihli bilirkişi raporlarında yapılan tespitlere göre; Seagate marka hard disk içerisinde FETÖ/PDY liderine ait resimlerin ve Bamteli içerikli videoların bulunduğu, yine aynı materyal içerisinde aksiyon.com.tr, bugun.com.tr, fgulen.com, herkul.org, samanyoluhaber.com, zaman.com.tr, sitelerine erişim sağlandığına dair tespitlerin yapıldığı, dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in 2010 yılında makam odasında yapılan aramaya ilişkin video görüntüsünün bulunduğu, şirkette yapılan aramada ele geçirilen bir kısım dijital materyallerin incelenmesi sonucu düzenlenen 16.08.2017 ve 14.09.2017 tarihli bilirkişi raporlarında yapılan tespitlere göre;WD marka harici hard disk içerisinde ...'dan HÜRSİAD'dan ve GAPGİAD'dan gönderilen gezi programlarına ilişkin e-postaların bulunduğu,
    ... Doğalgaz İthalat Ve İhracat Toptan Satış AŞ’nin;
    2010 yılında kurulduğu, ortaklarının ... ... ..., ... İç ve Dış Nakliyat Pet.Ürün.ve Maden. San. Tic. A.Ş, ..., ... Holding A.Ş ve ... Rodoplu olduğu, şirketin yönetim kurulu başkanının ... Yönetim Kurulu Üyelerinin ise ... ... ... ve ... Rodoplu olduğu, ... ... ... ve ... Rodoplu’nun FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibatlarının olduğunun belirtildiği, şirkete çeşitli tarihlerde ... Holding A.Ş tarafından yapılan sermaye ödemelerinin ... Elektrik Ener. Üret. Mad. A.Ş’ye aktarıldığı, bilirkişilerce şirketin grup şirketler arasındaki para alışverişlerinde aracılık etmek amacıyla kurulmuş olabileceği kanaatinin bildirildiği, öncelikle ... tarafından ... Holding A.Ş’ye gönderilen paranın, ... Holding A.Ş tarafından ... Doğalgaz A.Ş’ye sermaye ödemesi adı altında gönderildiği, söz konusu bu paranın ... Doğalgaz A.Ş tarafından da ... Elekt. Ener. Üret. A.Ş’ye aktarıldığı, bilirkişilerce bu para trafiğinin grup şirketlerinden biri tarafından sağlanan kayıt dışı hasılatın kayıt altına alınması amacıyla yapılmış olabileceği kanaatinin oluştuğunun ve şirketin faaliyet yürütebilmesi için elzem olan maddi duran varlık, stok, hammadde gibi kalemlere sahip olmaması ve yüksek tutarlı sermayeye ihtiyaç duyabileceği ticari faaliyeti ve yatırımının olmamasına rağmen böyle bir para trafiğinin içinde yer almasının ticari teammüllere aykırı olduğunun bildirildiği,
    ... Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ’nin;
    2010 yılında kurulduğu, ortaklarının ... Holding A.Ş, ... ve ... Rodoplu olduğu, şirketin yönetim kurulu başkanının ... olduğu, şirketin ... Üniversitesine yapmış olduğu kredili satışlara ilişkin tahsilatı yaptıktan sonra paraların tamamına yakınını ... Enerji Elektrik Üretimi ve ...AŞ’ye gönderdiği, şirketin alıcılar hesabını fiktif şekilde kullanarak ... Enerji Elektrik Üretimi ve Mad. A.Ş’den almış olduğu avans karşılığında herhangi bir mal ve hizmet tesliminde bulunmadan kendi bünyesinde bıraktığını, ... Proje İnş. Taah AŞ ve ... Enerji Elektrik Üretimi ve Mad. A.Ş ile yoğun parasal ilişki içerisinde bulunduğu, bilirkişilerce şirketin avans hesabını ve alıcılar hesabını fiktif şekilde kullanarak aynı sermayenin ürünü olan grup şirketlerin birbirini fonlamaları amacıyla söz konusu fiktif işlemleri yaptığının kanaatine varıldığı,
    ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik AŞ’nin;
    2007 yılında kurulduğu, şirketin ortaklarının ... Holding A.Ş ve ... olduğu, şirketin toplamda yaklaşık 277 milyon TL zarar etmesine rağmen ortağı ... ile yüksek miktarlarda borç ilişkisine girdiği, bilirkişilerce şirket tarafından ... İnşaat Müh.A.Ş. ve Done Eğitim Ve Turizm Yat. Danış. Ltd. Şti. adlı şirketlerin fonlandığının bildirildiği, yine şirketin ... Gayrimenkul A.Ş., ... Enerji Elekt. Üret.A.Ş., ... Enerji Elekt.Üret.A.Ş., ... Enerji Elekt.Üret. A.Ş., ... Tarım Bes.Hayv.A.Ş., Armoni Enerji A.Ş., Lotus Müt.Plan. A.Ş., ... Müh.İnş. A.Ş., Balkara Mad. A.Ş. arasında borç ilişkilerinin tespit edildiği, şirketin ... İç ve Dış Nak.A.Ş. ile aralarında 2012 yılı takvim yılı içerisinde yaklaşık 3 milyon TL’lik bir mal ve hizmet alımı bulunduğu halde adı geçen şirkete 55 milyon TL gibi yüksek bir rakamın avans olarak gönderildiği ve bilirkişilerce bu işlemin muvazaalı olduğu kanaatine varıldığı, yine şirketin aynı şekilde ... iç ve Dış Tic. A.Ş ile ticaret hacmi ile gönderdiği avans arasında açık bir oransızlık olduğu, şirketin bu şekilde ... İç ve Dış Ticaret A.Ş, ... İç ve Dış Ticaret A.Ş ve ... Elekt.Enerjisi Toptan Sat.A.Ş’ye kaynak aktardığı, şirketin çift muhasebe kaydı tuttuğu, ... Holding A.Ş tarafından şirkete gönderilen kayıt dışı paraların büyük kısmının ortağı olan ...’ndan olan alacağını tahsil ediyormuş gibi kayıtlarına yansıttığı ve söz konusu paranın aynı gün yeniden ... Holding A.Ş’ye gönderildiği, bu suretle ... Holding A.Ş’den gelen kayıt dışı paraların kayıt altına alınarak yeniden şirkete gönderildiği, şirketin hangi saikle gönderdiği tespit edilemeyen ve şüpheli görülen para transferinin 155 milyon TL, buna ilave olarak yaklaşık 5 milyon euro ve 20 milyon dolar olduğu ve şirkete hangi saikle geldiği tespit edilemeyen paranın ise 167 milyon TL ve buna ilave olarak yaklaşık 2 milyon Euro ve 15 milyon Dolar olduğu,
    Şirket 2011- 2015 yılları arasında ... Holding A.Ş.’ye 58 Milyon 501 Bin Türk Lirası, 1 milyon 399 Bin Dolar ve 7 milyon 12 Bin Euro gönderirken, ... Holding A.Ş. Tarafından şirkete 529 milyon 435 Bin Türk lirası, 94 milyon 849 Bin Euro ve 47 milyon 365 bin Dolar para transfer edildiği, şirketin ... Holding A.Ş.’den 51 milyon 757 bin Türk Lirası karşılığı mal ve hizmet satın aldığı, ... Holding A.Ş.’ye 13 milyon 613 bin Türk Lirası karşılığı mal ve hizmet sattığı, buna göre şirketler arasındaki mal ve hizmet alışverişi ile gönderilen para miktarları arasında ciddi miktarda fark olduğu,
    Şirketin 2011-2015 yılları arasında ...’na 84 milyon 230 bin Türk Lirası ve 5 milyon 906 bin Dolar para transferi yaptığı, ...’nun ise şirkete 37 milyon 687 bin Türk Lirası, 997 bin Dolar ve 766 bin Euro para transferi yaptığı, şirketin ...’na 58 milyon 290 bin Türk Lirası karşılığı mal ve hizmet sattığı, buna göre mal ve hizmet alışverişi ile göndeirlen para miktarları arasında ciddi miktarda fark olduğu,
    Şirketin 2011-2014 yılları arasında ... Gayrimenkul A.Ş.’ye 70 milyon 494 bin Türk Lirası ve 1 milyon Dolar para gönderdiği, ... Gayrimenkul A.Ş.’nin ise şirkete 73 milyon 966 bin Türk Lirası ve 2 milyon 945 bin Dolar para gönderdiği, ... Gayrimenkul A.Ş.’den 2012-2013 yılları arasında 645 bin Türk Lirası karşılığı mal ve hizmet satın alınırken 2010-2013 yılları arasında ... Gayrimenkul A.Ş.’ye 2 milyon 984 bin Türk Lirası karşılığı mal ve hizmet satıldığı, buna göre şirketler arasındaki mal ve hizmet alışverişi ile gönderilen para miktarları arasında ciddi miktarda fark olduğu,
    Benzer şekilde şirketin 2011- 2015 yılları arasında ... İç Dış Nakliyat A.Ş.’ye 248 milyon 902 Bin Türk Lirası ve 36 Milyon 943 Bin Dolar para gönderdiği, ... İç Dış Nakliyat A.Ş.’nin şirkete 113 milyon 494 bin Türk Lirası ve 32 milyon 183 bin Dolar para gönderdiği, 2010-2015 yılları arasında ... İç Dış Nakliyat A.Ş.’den 48 milyon 741 bin Türk Lirası karşılığı mal ve hizmet satın alınırken, ... İç Dış Nakliyat A.Ş.’ye 31 milyon 886 bin Türk Lirası karşılığı mal ve hizmet satıldığı, buna göre şirketler arasındaki mal ve hizmet alışverişi ile gönderilen para miktarları arasında ciddi miktarda fark olduğu,
    Saim Tatar isimli şahsın şirket yetkilisi Serhat Yağ tarafından tehdit edilerek örgüt toplantılarına çağrıldığını kendisinden himmet kurban bağış adı altında paralar aldıklarını kendisinden toplamda 2 milyon TL civarında para alındığını, örgüte yaptığı bu parasal yardımı çek imzalamak suretiyle yaptığını belirterek şahıslardan şikayetçi olduğu, müşteki sıfatıyla verdiği ifadesinin dosyada yer aldığı, şirkete ait iş yerinde yapılan aramada ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi sonucu düzenlenen 11.10.2017 tarihli raporda; çeşitli ülkelerdeki okul, öğrenci ve öğretmen bilgilerinin yer aldığı yazı içeriklerinin bulunduğu, Nijerya emniyetindeki rütbeli imam ve papazların sayılarının geçtiği içeriklerin bulunduğu, kamuoyunda "Ergenekon" olarak bilinen davanın 2004 yılında okunup planlandığı, hangi tarihte neyin ortaya çıkacağının planlandığı şeklinde içeriğin de geçtiği yazı içeriklerinin bulunduğu, örgütün genel stratejisine ilişkin çok sayıda içeriği olan belgelerin bulunduğu, İsrail ve Suriye olayları ile ilgili örgütün görüşlerinin yer aldığı içeriklerin bulunduğu,örgütsel toplantılardan alınan kararların sonuçlarına dair maddelerin yer aldığı dokümanların bulunduğu, "Nakil Notları" başlıklı içerikte çeşitli illerdeki kadrolara kimlerin atanabileceğine dair içeriklerin bulunduğu, illerdeki öğretmen atamalarına ilişkin bilgilerin bulunduğu, SHÇEK kurumu ile ilgili rapor hazırlanıp örgüt liderine sunulacağı hususunun da yer aldığı doküman içeriklerinin bulunduğu, bakanlık müfredat dökümlerinin örgüt üyeleri dışında kimseye verilmemesi hususunda içeriğin de bulunduğu dokümanların olduğu,"Sorular gelecek" şeklinde içeriğin de bulunduğu dokümanların bulunduğu, Ankara'da bulunan iki adtebilim sanat merkezinde görev yapan öğretmenlere ait listenin bulunduğu, listede isimlerin karşısında "Uzak, Eğt. Sen" "ortada meseleleri biliyor" "alv-uzak, Eğt.Sen""rotaryanara yakın, tehlikeli" gibi fişleme bilgilerinin bulunduğu, yine bu kişilerin karşılarına örgüttarafından kullanılan 5'lik sisteme göre numaraların yazıldığı, çeşitli devlet kurumlarına alınacak kadroların karşılığına, alınacak kişilerin 5'lik sistemde en az hangisi olacağına dair bilgilerin olduğu yazı içeriklerinin bulunduğu, açıktan öğretmen atamalarına ilişkin bilgilerin yer aldığı dokümanarın bulunduğu, çeşitli illerdeki öğretmen atamalarına ilişkin şirketin ticari işlemleri ile bağdaşmayacak şekilde anormal kayıtların bulunduğu tespitlerine yer verildiği,
    ... Enerji Elektrik Üretimi ve Mad. AŞ’nin;
    2008 yılında kurulduğu, ortaklarının ... ... ..., ..., ... Taşdelen, ... Yürüdü ve ... olduğu, şirketin yönetim kurulu başkanının ..., Yönetim kurulu üyelerinin ise ... ... ... ve ... olduğu, şirketin genel olarak zarar beyan ettiği, 2010 yılından 2015 yılına kadar brüt satışının olmadığı halde şirket tarafından borç alınan tutarların tamamının ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik AŞ tarafından aktarıldığı, ortaklarından ... ve ... ile borç ilişkisi kurduğu,


    ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret AŞ’nin;
    2011 yılında faaliyetine başladığı, kurucu ortaklarının ... Holding A.Ş, ..., ..., ... ..., ... ..., ... ve ... ... ... olduğu ancak sonraki tarihlerdeki pay devirleri sonrasında şirketin tek ortağının ... Halı İplik Teksil Mobilya ve Tic. A.Ş olduğu, şirketin yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ..., yönetim kurulu üyelerinin ise ... ... ve M.... ... olduğu şirketin ... Holding A.Ş’ye satıcılar hesabını kullanmak suretiyle ciddi miktarda fon aktardığı, şirketin ticaretini yaptığı mal ve hizmetlerin çok büyük bir kısmını ... Halı İplik Tek Mob San ve Tic.A.Ş’den aldığı, bilirkişilerce ... Halı İplik Tek Mob San ve Tic.A.Ş , ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret A.Ş’nin % 100 paylı ortağı konumunda olduğu, yani ... Halı İplik Tek Mob San ve Tic.A.Ş , ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret A.Ş’yi hem idari hem de ticari yönden kontrol ettiği, daha net bir ifadeyle iki şirketinde kendine münhasır tüzel kişilikleri bulunsa da bunlar iç içe geçmiş durumda oldukları, ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret A.Ş’nin tüzel kişiliğini ... Halı İplik Tek Mob San ve Tic.A.Ş’nin tüzel kişiliğinden ayrı düşünmenin söz konusu olamayacağı hususunun belirtildiği,
    ... Halı İplik Tekstil Mobilya San. Ve Tic. A.Ş’nin;
    Şirketin 2000 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ... Holding A.Ş, ... ..., ..., ... ..., ..., ..., ..., M. ... ..., ... olduğu, ayrıca şirketin yüzde 29’unun halka arz edildiği, şirketin yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu üyelerinin ise ..., Adnan Kısa, ... ..., ..., ve Çetin Doğan olduğu, bu kişilerden Adnan Kısa’nın ... Üniversitesi Rektörü, Çetin Doğan’ın ise bir dönem ... Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptıkları, şirketin ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret AŞ’nin ve ... İnternational Dış Tic. AŞ’nin tek ortağı olduğu, şirkette çift muhasebe kaydı tutulduğu, şirketin 2011 – 2013 yılları arasında ... Üniversitesi’nin kurucu vakfı olan ve 667 sayılı KHK ile kapatılan ... Eğitim Kültür Vakfına toplam 466 bin TL, 667 sayılı KHK ile kapatılan ... Üniversitesi’ne ise 126 bin 724 tl bağışta bulunduğunun tespit edildiği, ayrıca şirketin Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğine, Sunder ve Hürsiad isimli derneklere de yıllar içinde değişen miktarlarda toplamda 1 milyon 251 bin 412 TL bağışta bulunduğu, ... Proje Ins.Taah.A.S. ile arasında para alışverişinin tespit edildiği ve bu alışverişin tek muhasebe sistemi yönetmeliğine aykırı şekilde ve ticari hayatın icaplarına uygun olmayan biçimde muhasebeleştirildiği, şirketin 2012 yılında 6 milyon 252 bin 915 Tl , 2013 yılında 11 milyon 990 bin 227 TL, 2014 yılında 14 milyon 252 bin 166 TL 2015 yılında 10 milyon 590 bin 301 TL, 2016 yılında 3 milyon 755 bin 661 TL kayıt dışı gelirinin olduğu, bu kayıt dışı gelirlerin nerede ne amaçla kullanıldığına yönelik bir tespit yapılmadığı, şirketin kayıtlarında sadaka ve zekat hesaplarının bulunduğu,

    ... İnternational Dış Tic AŞ’nin;
    2015 tarihinde faaliyete başladığı, şirketin tek ortağının ... Halı İplik AŞ olduğu, yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu üyelerinin ... ..., ... ... ..., ... ve ... olduğu, bilirkişilerce ... Halı İplik AŞ ile bütün halinde değerlendirilmesi gerektiğinin bildirildiği,
    ... Mühendislik İnşaat Taahhüt AŞ’nin;
    2011 yılında kurulduğu, mevcut ortaklarının ..., ..., ... ... ... ..., ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ..., yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, şirket ortaklarından ... ... ...’ın ABD’de faaliyet gösteren FETÖ/PDY’ye ait kuruluşlardan olan Respect İnstitute İnc isimli kuruluşa para gönderen kişilerden olduğu, şirketin 2011-2015 tarihleri arasında brüt satışının olmadığı ve sürekli olarak zarar beyan ettiği, 2013 yılında ... Enerji Elektrik Üretimi Mad. AŞ’den toplamda 1 milyon TL borç aldığı ve bu borcu ... Halı AŞ’den hisse alımında kullandığı, hisse senetlerini çok kısa bir süre içerisinde yaklaşık 120 bin TL zararla ... Doğalgaz Top. Sat. AŞ tarafından devralınan ... Enerji Üretimi ve Mad. AŞ’ye kredili olarak sattığı, ... Enerji Elektrik Üretimi ve Mad. A.Ş.’den almış olduğu borcun 881 Bin TL’sini ... Enerji Üretim A.Ş.’den olan aynı tutardaki alacağı ile mahsuplaştırdığı, şirketin ... Enerji Elektrik Üretimi ve Mad. A.Ş.’ye kalan borcunu da şirket ortaklarından ...’ndan aldığı borçla 2015 hesap döneminde kapattığı, kısaca şirketin bir firmadan almış olduğu parayla borçlandırıldığı ve şirketin bu parayla bir başka şirketten aldığı hisse senetlerini daha başka bir şirkete sattığı, burada yapılan hisse senedi alım-satımı işleminin perdeleme amacıyla yapıldığının anlaşıldığı, yapılan bu hisse senedi alım-satımı sonrasında şirket alacağı ile borcunu mahsup etmekte ve netice itibariyle borç alınan paranın şirketler arasında birkaç fiktif işlemden geçtikten sonra şirketten çıkıp tekrar ... Enerji Elektrik Üretimi ve Mad. A.Ş.’ye döndüğü,
    ... Enerji AŞ’nin;
    2000 yılında kurulduğu, şirketin kuruluş aşamasından sonra gerçekleştirilen hisse devirleri sonrasında tek ortağının ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... yönetim kurulu üyesinin ise ... Rodoplu olduğu, şirketin herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığı, zarar beyan ettiği, şirketin genel durumu böyle iken ... Enerji Elektrik Üret. Ve .... AŞ’ye borç verdiği, şirketin ticari amaçla değil para transferinde aracı kılınmak üzere kurulduğunun tespit edildiği,
    ... İç ve Dış Nakliyat Pet. Ürün ve Maden. San Tic. AŞ’nin;
    1997 yılında kurulduğu, şirketin tek ortağının ve yönetim kurulu başkanının ... , şirketin yönetim kurulu üyesinin ise FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibatı olan Resul Doğan olduğu, bilirkişilerce şirketin 2014 yılındaki net satış tutarı yaklaşık 7.5 milyon TL iken sanki yaklaşık 103 milyon TL’lik kredili mal satılmış gibi muhasebe kaydı tutulmasının alıcılar hesabının fiktif olarak kullanıldığını gösterdiği kanaatinin bildirildiği, şirketin ... Proje İnş. A.Ş., Petrotrans Nak.Tic..A.Ş. Ve ... ile borç ilişkisi kurduğu, ... Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından ... İç ve Dış Nakliyat. Pet. Ürün. Ve Maden. San Tic. A.Ş’ye oradan da ... Proje İnş. Aş’ye aktarılan tutarın sadece 2015 yılında 252 milyon TL olduğu ve bu şirketler arasında herhangi bir ticari mal veye hizmet alım satımının bulunmadığı, aynı şekilde ... Holding A.Ş tarafından ... Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye gönderilen 25 milyon TL’lik kısmının şirket tarafından ... Proje İnş. A.’ye gönderildiği, 2012 takvim yılında şirketin ... Petrol İç ve Dış Tic A.Ş’den 18 milyon TL’lik hisse senedi alımı gerçekleştirdiği, söz konusu ... Petrol İç ve Dış Tic A.Ş’nin 2013 yılında Malkara Kömür İşletmeleri A.Ş ünvanını aldığı son 5 yıldır zarar ettiği ve 2012 yılından itibaren herhangi bir satışının bulunmadığı, bilirkişilerce zarar eden şirkete 18 milyon TL gibi bir kaynak aktarılmasının işlemin muvazaalı olduğu kanaatini oluşturduğunun belirtildiği, ... İç ve Dış Nakliyat Pet. Ürün ve Maden. San Tic. AŞ’nin ... ile borç ilişkisine girdiği, yapılan işlemlerin farklı muhasebe kalemleri ile kayıtlara yansıtıldığı ve şüpheli görüldüğü, ayrıca şirketin ... ... ...’yla arasında yüksel meblağlı borç ilişkisi bulunduğu, ... ... ...’ya gönderilen tutarın aynı gün içerisinde Lotus Müteah. Plan. İnş. Taş A.Ş’ye aktarıldığının tespit edildiği, şirket tarafından ... İç ve Dış Tic. San. AŞ’ye gönderilen yüksek meblağlı avans ödemelerinin herhangi bir mal ve hizmet alımı gerçekleşmeksizin aynı gün yeniden şirkete geri gönderildiği, söz konusu şirketin ticaret hacmi ile yapılan avans ödemeleri arasında açık bir oransızlık olduğu, aynı şekilde ... Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ile de avans alışveriş ilişkisinin kurulduğu, şirketin satışlar hesabı ile hesap hareketleri arasında açık bir oransızlık bulunduğu,
    ... Liman İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret AŞ’nin;
    2012 tarihinde kurulduğu, kuruluş aşamasından sonra kurucu ortakların hisse devirlerinden sonra mevcut ortaklarının ... İç ve Dış Nak. Pet. Ürün. ve Maden. San. Tic. A.Ş. Avrasya Yatırım A.Ş, İflas Hal. ... İç ve Dış Ticaret Sanayi A.Ş. ..., Ülker Tunçer Poyraz ve ... ... olduğu, şirketin herhangi bir madd ve mali duran varlığı olmadığı, 1 milyon TL sermayeli kurulmasına rağmen ödenmiş sermaye miktarının 5 bin TL olduğu, kuruluşundan bu yana satış hasılatının bulunmadığı ve sürekli zarar ettiği, şirketin paravan olarak kurulduğu tespitinin yapıldığı,
    Balkara Madencilik ve Nakliye İnşaat ve Ticaret AŞ’nin;
    2010 yılında kurulduğu, şirketin kuruluş aşamasından sonraki hisse devirleri sonrasında tek ortağının ... İç ve Dış Nakliyat. Pet. Ürün. Ve Maden. San Tic. A.Ş olduğu, yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu üyesinin ise Serhat Yağ olduğu, şirketin ... İç ve Dış Nakliyat. Pet. Ürün. Ve Maden. San Tic. A.Ş’den 2012 hesap dönemi öncesinden devreden ve takip eden yıllarda da almaya devam ettiği borç tutarı toplamının 456.237 TL olduğu, alınan borca ilişkin herhangi bir ödeme yapılmadığı, şirketin herhangi bir üretim ve/veya ticari emtia alım satımı yapmadığı, kuruluşundan bu yana zarar açıkladığı, ... İç ve Dış Nakliyat. Pet. Ürün. Ve Maden. San Tic. A.Ş’nin kontrolünde olduğu,
    Malkara Kömür İşletmeleri AŞ’nin;
    2009 tarihinde ... Petrol İç ve Dış Ticaret A.Ş ünvanı ile kurulduğu, daha sonra unvan değişikliğine gittiği, kuruluş aşamasından sonraki hisse devirleri sonrasında mevcut ortaklarının ... İç ve Dış Nakliyat Pet. Ürün ve Maden San. Tic. AŞ ve Hasırcı Tekstil San ve Tic. Aş olduğu şirketin yönetim kurulu üyesinin ... olduğu, Hasırcı Tekstik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin neredeyse her dönem zarar eden Malkara Kömür İşletmeleri AŞ’nin 1 milyon Tl nominal değerli hisselerini 18 milyon TL gibi bir bedel ödeyerek aldığı, şirketin elde ettiği bu fonu ... İç ve Dış Nak. Pet.Ür ve Mad. San. Tic. AŞ’ye trasnfer ettği, aynı şekilde Hasırcı Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından şirkete keşide edilen çeklerin de ... İç Ve Dış Nak.Pet.Ür. ve ...San.Tic.A.Ş’ye aktarıldığı, Malkara Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından ... Baskılı Ürn.Amb.San.Ve Tic.A.Ş’den 2013 yılından başlamak üzere yıllar itibarıyla mütemadiyen alınan ve tutarları tespit edilen sipariş avansları karşılığında ,şirketler arasında herhangi bir mal veya hizmet teslimi yapılmadığı,
    ... Baskılı Ürn. Amb. San. Ve Tic. AŞ’nin;
    2012 yılında kurulduğu, kuruluş aşamasından sonra yapılan hisse devirleri sonrasında mevcut ortaklarının Hasırcı Tekstil San. Ve Tic Aş, ... ve ... Yatırım ve Gay. Men. İşl.İnş.Taah.San ve Tic. A.Ş olduğu, şirketin yönetim kurulu başkanlığı görevini 2012 ila 2016 tarihleri arasında ...’nun yaptığı, 2016 tarihinde yönetim kurulu başkanlığı görevini ... ... Hasırcı’nın devraldığı, bilirkişilerce Hasırcı Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile gerçekleştirilen işlemlerin değerlendirilmesinde şirketler arasında sürekli olarak gerçekleşen büyük çaplı para hareketlerinin tamemen ticari işlemler dışında gerçekleştiğinin bildirildiği, şirket ortağı ... yatırım ve Gay. Men.İşl. İnş.Taah.San ve Tic. AŞ’nin ... Baskılı Ürn. Amb.San ve Tic. AŞ’den almış olduğu fonu kendi ortakları olan ..., .... ..., ..., ..., ... isimli kişilere aktardığı, yapılan araştırmada ... Baskılı Ürn. Amb.San ve Tic. AŞ’nin ... yatırım ve Gay. Men.İşl. İnş.Taah.San ve Tic. AŞ’ye aktardığı fonu aktifinde bulunan gayrimenkulleri satarak elde ettiğinin tespit edildiği, yani şirketin bankalar nezdinde borçlu hale getirildiği ve varlıklarının nakde çevrilerek dışarıya aktarıldığı tespit edilmiştir,
    ... Yatırım ve Gay. Men. İşl. İnş. Taah. San. Ve Tic. A.Ş’nin;
    2011 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ... ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... yönetim kurulu başkan yardımcısının ..., yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, şirketin genel itibariyle zarar bildiren bir şirket olduğu, şirketin sipariş avansları yoluyla ... Proje Taah. İnş. A.Ş’ye yaklaşık 6 milyon TL fon aktarımı gerçekleştirdiği, yine şirketin 2016 yılı sonu itibari ile ... Proje Taah. İnş Aş’den diğer çeşitli alacaklar kapsamında yaklaşık 10 milyon TL alacağının bulunduğu, şirketin ticari mahiyette olmayan yüklü miktarda fon akışı gerçekleştirdiği, yapılan araştırmalarda şirketçe transfer edilen fonların kaynağının genelde ortaklardan alınan borçlar olduğunun tespit edildiği, yani ... Yatırım ve Gay. Men. İşl. İnş. Taah. San. Ve Tic. A.Ş’nin ortaklarından aldığı borçları ... Proje Taah. İnş. AŞ’ye aktardığı, ... yatırım ve Gay. Men.İşl. İnş.Taah.San ve Tic. AŞ’nin ... Baskılı Ürn. Amb.San ve Tic. AŞ’den almış olduğu fonu kendi ortakları olan ..., .... ..., ..., ..., ... isimli kişilere aktardığı, yapılan araştırmada ... Baskılı Ürn. Amb.San ve Tic. AŞ’nin ... yatırım ve Gay. Men.İşl. İnş.Taah.San ve Tic. AŞ’ye aktardığı fonu aktifinde bulunan gayrimenkulleri satarak elde ettiğinin tespit edildiği,
    ... İnşaat Taah.San ve Tic. AŞ’nin;
    2012 yılında kurulduğu, şirketin ortaklarının ... ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanlığı görevini ...’nun yürüttüğü yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, aynı adreste bulunan ... Restaurant Tur. Gıda İnş. Nak. San. Ve Tic. Ltd. Şti’nin yüzde 100 paylı ortağı olduğu, firmanın 2012 ila 2015 yıllarında toplam 1.2 milyon Tl zarar ettiği, firmanın borçlarının ödeme günü geldiği zaman banka hesabında yeterli meblağ olmadığı ödeme yapılacağı gün ... Proje Taah. İnş. Aş, ... Üniversitesi ve ... tarafından ödeme yapılacak tutar kadar şirketin hesabına para yatırıldığının tespit edildiği, şirketin ... Proje İnş AŞ’den 426 bin TL borç almasına karşın borca karşılık 1 milyon 32 bin Tl ödemede bulunduğu, bu ödemenin de ... tarafından şirkete gönderilen 1 milyon 117 bin TL’lik tutardan karşılandığı, ... Üniversitesi’ne herhangi bir avans gönderilmediği halde muhasebe kayıtlarına sanki gönderilmiş gibi yansıtıldığı, şirketin ... Üniversitesi’nden aldığı 2.5 milyon TL’lik arazinin ... tarafından şirkete verilen borç ile alındığı, ...’nun ise bu parayı ... Proje İnş Aş’den gelen havale ile edindiğinin tespit edildiği, şirketin ... Proje İnş AŞ’ye olan borcunu dahi yine ... Proje İnş A.Ş’den gelen para ile kapattığı, şirketin ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik AŞ’den yaklaşık 5.5 milyon TL borç aldığı, alınan bu borç tutarının tamamının ... Proje İnş. AŞ’ye aktardığı akabinde ... Enerji Elektrik Üretimi Madencilik AŞ’ye olan borcunu iki gün içerisinde ... Proje İnş AŞ’den aldığı borç ile kapattığı bu şekilde şirketin ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş ile ... Proje İnş. AŞ arasındaki para trafiğine aracılık ettiği,
    ... Restaurant Turizm Gıda İnş. Nak. San. Ve Tic. Ltd Şti’nin;
    2014 tarihinde faaliyetine başladığı, şirketin tek ortağının ... İnşaat Taah. San ve Tic. A.Ş, şirket müdürünün ... olduğu, şirketin ... Proje İnş. Aş’den aldığı çekleri aynı gün gerçek ve tüzel kişi şahıslara ciro ettiği ve ... Proje İnş. Aş’den borç olarak aldığı bu miktarları ödemediği, bir firmanın başka firmadan borç almasının ticari teammüllere uygun olduğu ancak geri ödenmemesinin ticari icaplara uymadığının belirtildiği, şirketin giderlerinin bir kısmının ... Proje İnş Aş tarafından karşılandığı aynı zamanda ... Proje İnş Aş’nin şirketten olan kira alacağından vazgeçmesinin ticari icaplara uygun olmadığı kanaatinin belirtildiği,
    ... Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin;
    2013 yılında faaliyetine başladığı, şirketin ortaklarının..., ..., ..., ... olduğu şirketin yönetim kurulu başkanının ... yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, şirket giderlerinden bir kısmının ... Proje İnş AŞ tarafından karşılandığı, şirket tarafından ortağı olan ...’na havale edilen 1 milyon 98 bin Tl’nin aynı tarihte ... adına çekildiği akabinde bu tutarın ... ve ... adına tekrar yatırıldığı, şirketin bu tutarı ortaklara borçlar hesabında muhasebeleştirdiği,
    ... Teknik Yapı İnşaat Taah. San ve Tic. Ltd. Şti’nin;
    2012 tarihinde kurulduğu, şirketin önceki ortaklarının Oğuz Bazoğlu, ..., Cengiz Kalyoncu, İbraim Halil Kurt olduğu ancak yapılan hisse devirleri sonrasında şirketin tek ortağının ... olduğu daha sonrasında ise ...’nun 2015 yılında tüm hissesini Oğuz Bazoğlu’na devrettiği, Oğuz Bazoğlu’nun kapatılan ... Üniversitesi’nin mütevelli heyet başkanı olduğu, şirketin 2012 ila 2015 yılları arasında herhangi bir satışının olmadığı ve sürekli zarar beyan ettiği, toplam zararının 180 bin TL olduğu, kar amaçlı kurulan bir şirketin sürekli zarar beyan etmesinin ticari icaplara uymadığı, şirketin çeşitli borçlar ve çeşitli alacaklar kaleminde son derece yüksek artış olduğu, bunun nedenini şirketin diğer şirketler arasında para aktarımına aracılık etmesi olduğu, şirketin ortağı Oğuz Bazoğlu’na yaklaşık 9.5 milyon Tl borçlandığı, bu borçlanmanın senet verme şeklinde olduğu ve muvazaalı şekilde gerçekleştiği, asıl maksadın para transferi için paravan olarak kurulduğunun gizlenmesi maksadıyla fiktif işlemlerle senet alışverişi gerçekleştiği görüntüsü sergilemek olduğu, ... Gayrimenkul Ins. Yapı Taah. San. A.S.,... Tarım Hayvancılık Insaat Gıda Teks. Kimya San.Tic. Ltd. Sti. ve Harputlu Tekstil San ve Tic. A.S.’den almış oldugu yüksek tutarlardaki borç paraları Ipek Pazarlama Iç ve Dıs Tic. Ltd. Sti.’ye aktardığı, sirketin senet alışverişinde bulundugu ... Proje Insaat Taah. San. ve Tic. A.S.(... Gayrimenkul Ins. Yapı Taah. San. A.S.) ve ... Tarım Hayvancılık Insaat Gıda Teks. Kimya San. ve Tic. Ltd. Sti. ile aralarında (çok düsük tutarlı hizmet alımları dısında) herhangi bir ticari alışverişinin olmadığı, bilirkişilerce şirketler arasında fiktif işlemlerle para transferi amacıyla kurulduğu yönünde çok ciddi bulgular elde edildiği,
    ... Simülatör Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin;
    2014 yılında kurulduğu, şirketin tek ortağı ve yöneticisinin ... olduğu, bilirkişilerce şirketin ... ve ... Teknoloji ve İlet. Sist. San. Ve Tic. A.Ş. İle şüpheli para transferlerinin tespit edildiği, arasında 2014 hesap dönemi, 2015 ve 2016 hesap dönemlerinde ticari mahiyette olmayan yüklü tutarlarda fon akışını gerçekleştiğinin tespit edildiği, bu fon akışının yönünün ise ... Proje Taah.İnş.A.Ş’ye(... Gay İnş.Yapı Taah.San Tic A.Ş)’den, ... Sim. Üretim San. Ve Tic. A.Ş.’ye doğru olduğunun anlaşıldığı, ayrıca şirketin dönem içerisinde gerçekleştirmiş olduğu giderlerin finansmanının büyük çoğunluğunun, ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul İnş.Yap.A.Ş.)tarafından finanse edilmiş olmasının söz konusu şirketlerin bir bütün olduklarını gösterdiğinin bildirildiği,


    ... Yatırım İnş Gayrimenkul Dış Ticaret AŞ’nin;
    2016 yılında kurulduğu, şirketin tek ortağı ve yöneticisinin ... olduğu, bilirkişilerce şirketin ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş.’nin taşeron şirketi olarak bina inşaatı faaliyetinde bulunduğu, ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş. dışında başkaca hiçbir şirketle iş yapmadığı ve fatura düzenlemediğinin tespit edildiği, şirketin faaliyette bulunduğu işyeri adresinin ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş.’den kiralanmış olmasına rağmen; adı geçen şirkete herhangi bir kira ödemesinde bulunulmadığı ve kira ödemesine ilişkin herhangi birgider kaydının yapılmadığı, şirketin 2016 takvim yılında gerçekleştirmiş olduğu 843.497,77-TL’lik satışın tamamını ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş.’ye yapmış olduğu bunun dışında herhangi bir firmaya satışının bulunmadığı, şirketin taşeron inşaat faaliyetinde bulunmak üzere A.Ş. olarak örgütlenmesine rağmen;bu işi gerçekleştirebilecek ve bir A.Ş.’nin faaliyet sürdürebilmesine asgari düzeyde imkan verecek makine, tesisat, demirbaş, araç v.s. maddi duran varlığa sahip olmadığı ve yine faaliyetine ilişkin herhangi bir ilk madde ve malzeme alımında bulunmadığı, şirketin satıcılara olan borç ödemesinin, ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş. tarafından firma banka hesaplarına yatırılan tutarlardan karşılandığı, ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş.’nin şirkete herhangi bir borcu yokken sanki borcu varmış gibi ödeme yaptığı ve ödeme tutarlarının Tek Düzen Muhasebe Sistemi Yönetmeliğine aykırı bir şekilde 120-Alıcılar Hesabının alacak tarafına kaydedildiği, şirket tarafından ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş.’den 30.06.2016 tarihine kadar tahsil edilen tutarların 246.000,00-TL’lik kısmının banka kanalıyla tekrar adı geçen şirkete gönderildiği ve bu işleme ilişkin muhasebe kaydının Tek Düzen Muhasebe Sistemi Yönetmeliğine aykırı bir şekilde gerçekleştirildiği, ... Yatırım İnş.Gayrimenkul Dış Tic. A.Ş. ile ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş.’nin her ne kadar iki ayrı tüzel kişilik olarak örgütlenseler de bir oldukları, aynı sermayenin ürünüolan grup şirketleri oldukları ve birlikte hareket ettiklerinin bildirildiği,
    ... Dış Tic. AŞ’nin;
    2014 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ..., ... ... ..., ... ..., ..., ..., ... olduğu yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ... ..., yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, ... Plastik Aş ve ... Halı İplik AŞ’den aldığı emtiaları yurt dışına ihraç ettiği, diğer şirketlerden bağımsız düşünülemeyeceği, şirkette çift kayıt sisteminin kullanıldığı, gazete üyeliklerine ilişkin kayıtların bulunduğu,
    ... Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ’nin;
    2010 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ... Holding AŞ, ... ... ..., ... ..., ..., ... olduğu, yönetim kurulu başkanıın ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ... ..., yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, şirkette çift kayıt sistemi olduğu, gazete ve dergi aboneliklerine ilişkin ödemelerin bulunduğu, şirketin hakim ortağının ... Holding AŞ olduğu,

    ... Enerji Elektrik Üretimi AŞ’nin;
    2010 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ... Holding A.Ş, ... ... ..., ... ..., ..., ... ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ... ..., yönetim kurulu üyesinin ... olduğu, şirketin hakim ortağının ... Holding AŞ olduğu, şirketin bazı giderlerinin ... Enerji Elektrik Üretimi Madencilik AŞ tarafından gönderildiği, Oka Enerji Üretimi Ltd Şti’ye ticari mal ve hizmet tesliminden kaynaklanan borcunu Lotus Müteahhitlik Plan. İnş. Müh. Ener.Mad ve Taş AŞ.’ye aktardığı ancak şirketle herhangi bir mal ve hizmet alımı olmadığının tespit edildiği, akabinde de aynı borcu ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik AŞ’ye aktararak borcun ödemesini bu firmaya yaptığı, yapılan işlemlerin bilirkişilerce şüpheli bulunduğu,
    ... Gıda ve Tarım. İşl. San ve Tic. AŞ’nin;
    2010 yılında faaliyetine başladığı, ortaklarının ... Holding AŞ, ... ... ..., ... ..., ... ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... ... ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ..., yönetim kurulu üyelerinin ise ... ... ve ... olduğu, şirketin hakim ortağının ... Holding AŞ olduğu, bilirkişilerce şirketin ... Holding AŞ’den ayrı düşünülemeyeceği değerlendirilmesi yapıldığı,
    ... Kollektif Şirketi’nin;
    2005 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ... ... ..., ... ..., ..., ..., ... olduğu tüm ortakların şirket müdürü olarak görev yaptıkları, bilirkişilerce herhangi bir olağandışı faaliyetin tespit edilemediğinin bildirildiği,
    Bakım Elektrik Plastik Tekstil San ve Tic AŞ’nin;
    2006 yılında faaliyetine başladığı, ortaklarının ... Holding A:Ş, ... ... ..., ... ..., ... ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ... ..., Yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, bilirkişilerce şirketin hakim ortağı olan ... Holding AŞ’den ayrı olarak düşünülemeyeceğinin bildirildiği,
    ... Plastik Kim. Nak. Turz. San ve Tic AŞ’nin;
    1997 yılında faaliyetine başladığı, ortaklarının ... ..., ..., Andaç Ünsal, Barış Ünsal, Tayfur Ünsal, İbrahim Üstün olduğu, yönetim kurulu başkanının Tayfur Ünsal, yönetim kurulu üyelerinin ise ... ve İbrahim Üstün olduğu, bilirkişilerce şirketin ticari faaliyetlerde bulunduğunun ve şüpheli işlemlerinin bulunmadığı yönünde tespitte bulunulduğu,
    ... Sepeti Bilg. Yazılım. İth.İhrc.Eğit.Ser ve Rek Tic AŞ’nin;
    2010 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ... Tek. Paz. Sat. San. Tic. AŞ, ... ..., ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ... olduğu, ... Sepeti Bilg.Yaz.İth.İhr.Rek.Tic. A.Ş., ... Tek.Paz.Sat.Tic.San. A.Ş. ve ... Holding A.Ş. bir bütün olduğu, bilirkişilerce FETÖ/PDY ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan Özel Sunguroğlu Lisesi Mezunları Yardımlaşma Dayanışma ve Dostluk Derneği'nin Bank Asya'da bulunan hesabına ... Sepeti Bilg.Yaz.İth.İhr.Rek.Tic. A.Ş. tarafından 08.10.2013 tarihinde 2.000 TL havale yapıldığının tespit edildiği, ayrıca şirketin tarafı olduğu finansal kiralama sözleşmesinde, ..., ... ..., ... Holding A.Ş., ... Sepeti bilgisayar Yaz. Eğitim Serv. Tic. A.Ş. ve ... Pazarı Bilgisayar Yaz. İletişim Tic. A.Ş.nin, ... Teknoloji ve İletişim Sist. San. ve Tic. A.Ş.ye ... Bankası Finansal Kiralama A.Ş. arasında 09.11.2012 tarih ve 17752 yevmiye numarası ile düzenleme şeklinde tanzim edilen 9668 nolu finansal kiralama sözleşmesinden dolayı müteselsil kefil oldukları,bu durumda ... Üniversitesine müteselsil kefil ..., ... ..., ... Holding A.Ş., ... Sepeti bilgisayar Yaz. Eğitim Serv. Tic. A.Ş. ve ... Pazarı Bilgisayar Yaz. İletişim Tic. A.Ş.nin ile finansal kiralama sözleşmesinin tarafı gibi gözüken ... Teknoloji ve İletişim Sist. San. ve Tic. A.Ş.nin ... Üniversite ile organik bağının çok kuvvetli olduğu, bu şirket ve şahısların kendi malvarlıklarını üniversite borçlarına müteselsil olarak kefil olmasından anlaşıldığı, 23.07.2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 667 sayılı KHK ile ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün 9980710328 vergi kimlik numaralı mükellefi ... Üniversitesi, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlendiğinden zikredilen KHK ile kapatıldığı, bu durum ..., ... ..., ... Holding A.Ş., ... Sepeti bilgisayar Yaz. Eğitim Serv. Tic. A.Ş. ve ... Pazarı Bilgisayar Yaz. İletişim Tic. A.Ş. ... Teknoloji ve İletişim Sist. San. ve Tic. A.Ş.nin; milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen ... Üniversitesi ile olan bağlantısını gösterdiğinin belirtildiği,
    ... Tek. Paz. Satış. Dağ. San ve Tic. AŞ’nin;
    2010 yılında faaliyetine başladığı, ortaklarının ... Holding Aş, ... ... ..., ... ..., ... ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... ..., yönetim kurulu başkan yardımcısının ise ... olduğu, şirketin hakim ortağının ... Holding AŞ olduğu, Amerika’da faaliyette bulunan FETÖ/PDY terör örgütü kuruluşu The Respect Institute Inc.’e para gönderen ... isimli şahsın ... Tek. Paz. Satış Dağ. San. ve Tic. A Ş.’nin çalışanı olduğu, ayrıca şirketin tarafı olduğu finansal kiralama sözleşmesinde, ..., ... ..., ... Holding A.Ş., ... Sepeti bilgisayar Yaz. Eğitim Serv. Tic. A.Ş. ve ... Pazarı Bilgisayar Yaz. İletişim Tic. A.Ş.nin, ... Teknoloji ve İletişim Sist. San. ve Tic. A.Ş.ye ... Bankası Finansal Kiralama A.Ş. arasında 09.11.2012 tarih ve 17752 yevmiye numarası ile düzenleme şeklinde tanzim edilen 9668 nolu finansal kiralama sözleşmesinden dolayı müteselsil kefil oldukları,bu durumda ... Üniversitesine müteselsil kefil ..., ... ..., ... Holding A.Ş., ... Sepeti bilgisayar Yaz. Eğitim Serv. Tic. A.Ş. ve ... Pazarı Bilgisayar Yaz. İletişim Tic. A.Ş.nin ile finansal kiralama sözleşmesinin tarafı gibi gözüken ... Teknoloji ve İletişim Sist. San. ve Tic. A.Ş.nin ... Üniversite ile organik bağının çok kuvvetli olduğu, bu şirket ve şahısların kendi malvarlıklarını üniversite borçlarına müteselsil olarak kefil olmasından anlaşıldığı, 23.07.2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 667 sayılı KHK ile ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün 9980710328 vergi kimlik numaralı mükellefi ... Üniversitesi, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlendiğinden zikredilen KHK ile kapatıldığı, bu durum ..., ... ..., ... Holding A.Ş., ... Sepeti bilgisayar Yaz. Eğitim Serv. Tic. A.Ş. ve ... Pazarı Bilgisayar Yaz. İletişim Tic. A.Ş. ... Teknoloji ve İletişim Sist. San. ve Tic. A.Ş.nin; milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen ... Üniversitesi ile olan bağlantısını gösterdiğinin belirtildiği,
    ... Tarım Hay. Ve Gıd. San. Ve Tic. AŞ’nin;
    2013 tarihinde kurulduğu, ortaklarının ... ... ..., Ayfer ..., ..., ..., ..., ve ... ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... ... ..., yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, bilirkişilerce yapılan incelemede mali kayıtları yönünden şüpheli bir işlemin olmadığının bildirildiği,
    ... Dekorasyon İnş. San. Tic. AŞ’nin;
    2012 tarihinde faaliyete başladığı, ilk ortaklarının ..., ... ... ..., ..., ... ... ve ... olduğu, ancak daha sonra ... ... ...’nın tüm hisselerini ...’na devrettiği, yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu üyesinin ... olduğu, şirketin 2012-2015 takvim yılları arasında "Diğer Çeşitli Borçlar Hesabı"nı kullanarak ... Gayrimenkul A.Ş. ( ... Proje İnş. Taah. A.ş )'den borç aldığı, ... Dekr.İnş.San Tic. A.Ş.’nin ortakları olan ... ...,... ve ...’ın aynı zamanda ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş.’nin de ortağı olduğu, şirketin faaliyette bulunduğu işyeri adresinin ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş. ile aynı olduğu, şirketin, finansman ihtiyacının ... Proje İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş. tarafından karşılandığı, şirketin ortağı ...'ndan 2013-2015 yılları arasında toplam 347.852,97 TL borç aldığı,kurulduğu 2012 yılından bu yana sürekli olarak zarar beyan ettiği,
    ... Lojistik Gümr. Hizmet. İnş. Taah. San ve Tic AŞ’nin;
    2008 tarihinde faaliyetine başladığı, ortaklarının ... Holding AŞ ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... Holding AŞ olduğu, ...'ün 10.07.2009-31.08.2014 tarihlerinde ... Yayıncılık İletişim Ve Medya Hizmetleri A.Ş.’nin ortağı olduğu, bu hisselerinin tamamını 31.08.2014 tarihinde FETÖ/PYD terör örgütünün bir kuruluşu olan ... Yayıncılık Holding A.Ş’ye devrettiği, ayrıca ... Yayıncılık İletişim Ve Medya Hizmetleri A.Ş.’nin FETÖ/PYD terör örgütüne aidiyeti,iltisak ve irtibatı tespit edildiği için 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle kapatıldığı, bilirkişilerce şirketin yasal yevmiye kayıtları ve banka hesap hareketleri üzerinde yapılan incelemede; şirketin FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyet,iltisak ve irtibatına ilişkin herhangi bir veriye rastlanılmadığının bildirildiği,
    ... Liman ve Hizm Gümr.İnş.Pet.Doğl.San ve Tic AŞ’nin;
    2010 yılında faaliyete başladığı, şirketin tek ortağının ... Lojistik Gümr. Hizmet. İnş. Taah. San ve Tic AŞ olduğu, yönetim kurulu başkanının ... olduğu, bilirkişilerce şirketin yasal yevmiye kayıtları ve banka hesap hareketleri üzerinde yapılan incelemede; firmanın FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyet,iltisak ve irtibatına ilişkin herhangi bir veriye rastlanılmadığının bildirildiği,
    ... Demiryolu Tek. Elektrik AŞ’nin;
    2011 yılında faaliyete başladığı, kuruluş aşamasından sonra yapılan hisse devirleri sonrasında şirketin tek ortağının ... Lojistik Gümr. Hizm. İnş. Taah. San ve Tic Aş olduğu, bilirkişi heyetince şirketin mali verilerinin incelenmesi sonucu hazırlanan raporda, şirketin FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyet,iltisak ve irtibatına ilişkin herhangi bir veriye rastlanılmadığının bildirildiği,
    ... Grup Demiryolu Makine İnş AŞ’nin;
    2011 yılında faaliyetine başladığı, kuruluş aşamasından sonra yapılan hisse devileri neticesinde şirketin tek ortağının ... Lojistik Gümr.Hizm.İnş.Taah.San.ve Tic.A.Ş. olduğu, bilirkişilerce şirketin mali verileri üzerinde yapılan incelemelerde şirketin FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyet,iltisak ve irtibatına ilişkin herhangi bir veriye rastlanılmadığının bildirildiği,
    Tasf. Hal. ... Sağlık Ürün. Tic. Ve San. AŞ’nin;
    2008 yılında faaliyete başladığı, şirketin kurucu ortaklarının ..., Tasf. Hal. Globtek İç ve Dış Tic AŞ, ..., ..., ... olduğu daha sonra yapılan hisse devirleri neticesinde şirketin tek ortağının ... olduğu, şirketin yasal yevmiye kayıtları üzerinde yapılan bilirkişi incelemesine göre; şirketin FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyet, iltisak ve irtibatına ilişkin herhangi bir mali veriye rastlanılmadığı,
    ... Yatırım Yapı İnşaat Taahhüt San. Ve Tic AŞ’nin;
    Şirketin 2013 takvim yılında faaliyetine basladıgı, sirketin ilk kurulusunda ünvanının ... Gayrimenkul ve Proje Ins. Yapı Taahhüt San. ve Tic. A.S. oldugu, 16.04.2014 tarihinde ise sirket ünvanının ... Yatırım Yapı Insaat Taahhüt San. ve Tic. A.S. olarak degistirildigi, şirketin tek ortağının ve yönetim kurulu başkanının ... olduğu, sirketin 2015 yılında brüt satıs hasılatının 26.237,47 TL olmasına ragmen satılan hizmet maliyetinin 141.515,61 TL tutarında oldugu ve bu durumun ticari teamüllere aykırı oldugu, diger faaliyetlerinden kaynaklanan gelir tutarlarının adat faiz gelirinden olustugu, söz konusu yıllarda ciddi bir ticari faaliyetinin olmadıgı, sirketin ticari faaliyette bulunması için gereken maddi duran varlıgın ve stogunun bulunmadıgı, sirketin söz konusu yıllarda aktif büyüklügünde meydana gelen artıs ve azalısların büyük çogunlugunun borç para verme ve alma islemlerinden olustugu, sirkete ödenen sermayenin bir kısmının sirkette kullanılmayarak ... Pro. Ins. Taah. San. Tic. A.S.'ye borç olarak aktarıldıgı hususları göz önüne alındıgında; bilirkişilerce sirketin ticari bir faaliyette bulunmak amacıyla kurulmadıgı sadece grup sirketler arasındaki para alıs verislerine aracılık etmek amacıyla kurulmus olduğunun belirtildiği, yine sirketin ticari faaliyette bulunmak için ... Pro. Ins. Taah. San. Tic. A.S.'den 2014 yılında satın aldıgı tasınmazı bir yıl sonra aynı sirkete satmasının sirketle arasındaki baglantıyı gösterdigi
    ... Denizcilik İç ve Dış Ticaret Ltd Şti’nin;
    Şirketin 2007 yılında faaliyetine başladığı, şirketin kuruluş aşamasından sonra gerçekleşen hisse devirleri sonrası ortaklarının ... Dokuma Halı ve Tekstil san ve Tic AŞ, ve ... Holding AŞ olduğu, firmanın aktif büyüklüğü 2013 yılında 63 milyon TL iken 2014 yılında 29 milyon Tl’ye düştüğü, bu düşüşün firmanın kuru yük gemi satışından kaynaklandığı, 2014 ve 2015 yılındaki 29 milyon TL’lik aktifin ortaklardan alacaklar ve diğer alacaklar kaleminden oluştuğu, şirketin ... Denizcilik Aş ile arasında herhangi bir mal ve hizmet alımı olmaksızın aralarında para trafiği olduğu, bu paraların ... Denizcilik AŞ tarafından ... İç ve Dış Ticaret AŞ’ye borç olarak aktarıldığı, dolayısıyla şirketin ... Denizcilik Aş ile ... İç ve Dış Ticaret AŞ arasındaki fon akışına aracılık ettiği, şirket aktifinde kayıtlı ...-7 adlı kuru yük gemisi ve bu gemiye ait demirbas esyanın 11.147.831,82-TL gibi yüksek bir zararla V&V Shıppıng and Transport CO. Adlı firmaya satıldığı, satın alan şirketin borcunun yaklaşık 2.1 milyon TL’sinin ... İç ve Dış Ticaret Aş tarafından üstlenildiği,
    ... Denizcilik AŞ’nin;
    2008 tarihinde faaliyetine başladığı, kuruluş aşamasından sonraki hisse devirleri neticesinde şirketin ortaklarının ... Dokuma Halı Tekstil San. Ve Tic AŞ ve ... Holding AŞ olduğu, şirketin yönetim kurulu başkanlığına ... Holding AŞ adına ...’nun yürüttüğü, şirketin Diğer Çeşitli Alacaklar Hesabını kullanarak hep ... İç ve Dış Tic. A.Ş., ... Gemi İşl. A.Ş., ... Denizcilik A.Ş. Ve ... borç para verdiği, 136-Diğer Çeşitli Alacaklar hesabı kullanılarak yüksek tutarlarda borç verilmesinin aslında ... Denizcilik A.Ş.’nin ... grubuyla sıkı ilişki içerisinde olduğunu ortaya koyduğu, bu şirketlerle ticari olmayan ilişkilerinin bulunduğu, şirketin Diğer Çeşitli Borçlar hesabı vasıtasıyla 2015 takvim yılına kadar tamamı ...’a ait olan ... Gemi İşl.A.Ş.’den süreklilik arz edecek şekilde borç aldığının bildirildiği,
    ... İnş. Mad. San ve Tic A.Ş’nin;
    2008 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ... Enerji ve Elektrik Üretimi ve Mad. Aş, ..., ... Holding Aş olduğu, yönetim kurulu başkanının ... ... ..., yönetim kurulu üyelerinin ise ... ve ... Rodoplu olduğu, şirketin Alınan Sipariş Avansları Hesabını kullanarak ... Enerji Elektrik Üretimi Ve Madencilik A.Ş.'den borç aldığı, hep aynı gerçek ve tüzel kişiden avans adı altında para aldığı, bilirkişilerce söz konusu hesap kullanılarak alınan avans tutarlarının yüksekliği, karşılığında bir mal ve hizmet tesliminin bulunup bulunmaması ve söz konusu avansların kaynağının ne olduğundan ziyade bu hesap kullanılarak kimlerden avans adı altında kaynak sağlandığının önemli olduğu, yıllar itibariyle hep, şirketin %99 paylı hakim ortağı olan, ... Enerji Elektrik Üretimi Ve Madencilik A.Ş. ile birlikte hareket ettiğini gösterdiğinin bildirildiği

    ... Plastik Film ve Enerji San ve Tic AŞ’nin;
    2010 yılında faaliyetine başladığı, kuruluş aşamasından sonra gerçekleşen pay devirleri neticesinde şirketin ortaklarının ... ... ..., ... ... , ... ve ... Plastik ve Enerji AŞ olduğu, şirketin yönetin kurulu başkanının ... ... yönetim kurulu başkan yardımcısının ise ... olduğu, şirketin hakim ortağının ... Plastik ve Enerji AŞ olduğu, şirkette çift muhasebe kaydı tutulduğu, 2012 yılında 3.2 milyon TL, 2013 yılında 1.8 milyon TL, 2014 yılında 4.6 milyon TL, 2015 yılında 778 bin TL kayıtdışı gelirinin olduğunun tespit edildiği, kayıt dışı gelirlerin nerede ne amaçla kullanıldığının tespitinin yapılamadığı,
    ... Mısır Ürünleri Gıda San ve Tic AŞ’nin;
    2012 yılında faaliyetine başladığı, kuruluş aşamasından sonra gerçekleşen pay devirleri neticesine ortaklarının ... Üniversitesi, ... ..., ..., ..., ... ...ve ... olduğu, yönetim kurulu başkanının ... ..., yönetim kurulu üyelerinin ise ..., ... ve ... olduğu, şirketin 2012 ila 2015 hesap döneminde toplamda 3.1 milyon Tl zarar ettiği, şirketin ... Makine ve Gıda San. Tic AŞ’den yüksek tutarda borç alma yoluna gittiği, 2015 hesap döneminde ortaklarından olan ... Üniversitesinden aldığı 3.9 milyon TL’yi ... Tarım İnş Gıda Tek. Kim San. Ve Tic Ltd. Şti’ye gönderdiği, sürekli zarar beyan eden, diğer çeşitli borçlar kapsamında yüksek tutarlarda borçlanan ve öz kaynaklarını dahi tüketmiş durumda olan bir şirketin, ... Tarım İnş. Gıda Tek. Kim. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ye yüksek tutarlarda borç para vermesinin söz konusu yapıya dahil olan şirketlerin çeşitli gerekçelerle ve birbirlerini fonlama amacıyla, fiktif işlemler yoluyla birbirlerine para aktarımında bulunduğunu ve birbirleri ile ne kadar yakın ilişki içinde olduklarının gösterdiği kanaatinin bildirildiği,
    ... Tarım Hayvancılık İnşaat San. Tic Ltd. Şti’nin;
    2007 yılında faaliyete başladığı, ortaklarının ..., ... ve ... olduğu, ...’ın kapatılan ... Üniversitesi’nde Hayvancılık Araştırma Merkezi Müdürü olarak görev yaptığı, firmanın 2014-2015 yıllarında şirketin borcuna karşılık olarak ... Proje Taah. İnş. A.Ş adına düzenlemiş olduğu çeklerin ödenme tarihinden önce veya aynı tarihte söz konusu çek tutarı kadar veya farklı tutarlarda şirkete ... Proje Taah. İnş. A.Ş. tarafından para gönderildiği ve şirkete gönderilen bu tutarlar ile aynı şirkete çek ödemesinin gerçekleştirildiğinin tespit edildiği,söz konusu parasal işlemler ticari hayatın icaplarına aykırı olduğu, ... Mısır Ürün.Gıda San.Ve Tic.A.Ş. tarafından herhangi bir ticari faaliyet dayanmadan şirkete gönderildiği tespit edilen tutarların, şirket tarafından herhangi bir ticari faaliyete dayanmadığı tespitlerinin yapıldığı,
    ... Makine ve Gıda San. Tic. AŞ’nin;
    2011 yılında faaliyetine başladığı, ortaklarının ..., ... ..., ... ..., ... ... ... ve ... Üniversitesi olduğu, yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu üyelerinin ise ... ve ... ... olduğu, şirketin 102 Bankalar Hesabına göre, şirketin, mal ve hizmet satın aldığı gerçek ve tüzel kişilere, SGK ve Vergi dolayısıyla kamuya, maaş olarak işçilere ve son olarak borç olarak diğer şirketlere banka kanalıyla ödeme yapmadan önce şirketin banka hesaplarına sürekli ... Mısır A.Ş. tarafından para gönderildiği ve ödemelerin bu paralarla gerçekleştirildiği, yine ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş.) tarafından şirketin banka hesaplarından tahsil edilen 13 adet çek bedeli yine ödenmeden önce şirketin banka hesaplarına çek ödemelerini karşılayacak tutarda ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş.) tarafından para yatırıldığı, bilirkişilerce şirketin 136 Diğer Çeşitli Alacaklar Hesabına göre, şirketin sürekli olarak ... Mısır A.Ş.’ye borç vermeden önce ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş.)’den borç aldığı ve ödemenin, bu borçla sağlandığı, yine ... Mısır A.Ş.’den tahsil edilen tutarların,borç ödemesi adı altında ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş.)’ye gönderildiği, bu durum şirketin 136-Diğer Çeşitli Alacaklarve 336-Diğer Çeşitli Borçlar hesaplarını fiktif olarak amacı dışında kullandığını ve bu hesapları ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş.) ile ... Mısır A.Ş. arasındaki fon akışına aracılık etmek amacıyla kullandığını gösterdiği, şirketin 336-Diğer Çeşitli Borçlar ve 331-Ortaklar Borçlar hesaplarını ... Üniversitesi ile ... Proje Taah.İnş.A.Ş.(... Gayrimenkul A.Ş.) arasındaki fon akışına aracılık etmek amacıyla kullandığı kanaatinin bildirildiği,
    ... Mensucat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin;
    1986 yılında kurulduğu, ortaklarının ..., ... olduğu yönetim kurulu başkanının ... yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, 2014 yılı ortalarına kadar şirketin sevk ve idaresinden ... ... ve ...’nun sorumlu olduğu, ... Mensucat San ve Tic A.Ş ile ... Plastik Ve Enerji San.Ve Tic.A.Ş arasındaki borç ve alacak işlemleri tespit edilse de şirketin reel sektörde üretim yapan ve katma değer yaratan bir şirket olduğu gerçeğini değiştirmediği, şirket gerçek anlamda üretim ve satış yaptığı için ilişkili olduğu şirketler dahil bir çok şirketten mal almakta veya bu şirketlere mal satmakta veyahut bu şirketlerden borç para alıp verdiği, kısacası reel sektörde faaliyet gösteren bir çok aktör ile etkileşim içerisine girdiği, bu nedenle ... Mensucat San ve Tic A.Ş’nin bu şirkete yıllar itibarıyla borç para vermiş olması ve tekrar tahsil etmesi durumu tek başına şüpheli bulunmadığı, şirket tarafından 31.12.2013 tarihinde ... Üniversitesine 300.000,00 TL, 02.01.2014 tarihinde 500.000,00 TL, 22.04.2014 tarihinde 150.000,00 TL ve 13.05.2014 tarihinde 350.000,00 TL bağış yaptığı, bu dönemde şirketin yönetim kurulunda ... ... ve ...’nun bulunduğu, şirketin son ortak ve yöneticilerinin farklı olduğu, yine önceki yöneticiler döneminde şirket tarafından ... Sanayici ve İşadamları Federasyonu'na 2013 yılında 60.000 TL bağış yaptığı, bağışı Bank Asya vasıtasıyla yaptığı, bağışın federasyon gelirlerinin %26,94'lük kısmına tekabül ettiğinin tespit edildiği görülmüş ise de, şirketin ortak ve yöneticilerinin değiştiği 2015 yılından sonra örgütsel para hareketlerinin tespit edilemediği hususlarının bilirkişilerce bildirildiği,


    ... Hizmet İşleri İnş. Ve Tic. AŞ’nin;
    2013 yılında kurulduğu, ortaklarının ... ve ... olduğu yönetim kurulu başkanının ..., yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, bilirkişilerce şirketin sürekli olarak ... Proje İnş Taah. San. Tic AŞ tarafından finanse edildiği tespitlerinin yapıldığı,
    ... Pazarlama Ltd Şti’nin;
    2013 yılında kurulduğu, tek ortağı ve yöneticisinin ... olduğu, şirketin, Tek Düzen Muhasebe Sistemi Yönetmeliğine aykırı olarak ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic.A.Ş. 'ye banka kanalıyla para gönderdiği, ancak yasal kayıtlarında adı geçen şirkete vadeli mal satışı yapılmış gibi kayıtlara yansıtıldığı, şirketin %100 oranında sahibi bulunan ...’nun aynı sermaye grubuna ait firmalarda da ortaklık ve yöneticiliği bulunduğu hususlarını göz önünde bulundurulacak olursa, Tek Düzen Muhasebe Sistemi Yönetmeliğine aykırı olarak yapılan kayıtların şüpheli ve şirketten adı geçen şirkete nakit transferi sağlama amacıyla yapıldığı sonucunu ortaya çıkardığı, yevmiye kayıtlarından da anlaşılacağı üzere şirket satıcılara olan borçlarını ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic.A.Ş.'den almış olduğu borç para ile ödediği,yapılan bu işlem de aynı büyük yapı içerisinde bulunan iki farklı firmanın birbirleriyle olan dayanışmasına küçük bir örnek sayılabilecek ve ticari anlamda birbirlerini destekleyen aynı sermayenin ürünü olan grup şirketleri olan iki firmanın işlemi olarak kabul edilebilecek nitelikte olduğu şeklinde bilirkişilerce tespitlerde bulunulduğu,
    Dosya kapsamı, MASAK raporları ve bilirkişi raporları nazara alındığında;
    Aile şirketi olan ... Holding AŞ’nin iştirak ettiği şirketlerin hakim ortağı olarak kurulan bir çatı şirket olduğu, ortakları ile iştirak ettiği şirketlerle yüklü miktarda borç ilişkisine girdiği, bu borç ilişkisinin şirketlerin muhasebe kayıtlarına gerçeğe aykırı şekilde yansıtılarak çeşitli muhasebe hileleri yapıldığı, şirketin diğer şirketleri fonlama faaliyetinin yıllar içinde şirketi ciddi boyutta zarara uğratarak iktisadi geleceğini tehlikeye düşürecek seviyeye getirdiği, ... Holding ve iştirak ettiği şirketlerde tutulan çift muhasebe kaydının şirketlerin hesapları üzerinde tam ve doğru bir denetim yapılmasını imkansız hale getirdiği, şirketin diğer şirketlere çeşitli muhasebe kalemlerinde gönderdiği paraların söz konusu alıcı şirket tarafından hemen başka bir şirkete gönderildiğinin müşahade edildiği, bu dolambaçlı işlemlerin yapılmasının ticari teamüllere uygun bulunmadığı, zira hangi şirkete para gönderilmesi gerekiyorsa işlemin doğrudan yapılabileceği ve bu şekilde hem şirketin yönetiminin hem de denetim kolaylığı olduğu halde bu yöntemin tercih edilmemesinin dürüstlük ve şeffaflıkla bağdaşmadığı gibi, basiretli bir tacir gibi davranma yükümlülüğüne de uymadığı, şirketler arasında mal ve hizmet alımına dayanmayan fiktif işlemlerin paranın izini kaybettirmek maksadıyla yapıldığının anlaşıldığı, keza bir kısım şirketlerin herhangi bir ticari faaliyeti ve duran varlığı bulunmamasına rağmen sırf bu para trafiğinde kullanılmak için paravan olarak kuruldukları, paravan olarak kurulan şirketlerin brüt satış tutarlarına kıyasla girdikleri alacak-verecek ilişkisinin arasında apaçık bir oransızlık olduğu;

    FETÖ/PDY terör örgütü liderinin talimatı üzerine ... Kültür ve Eğitim Vakfı bünyesinde kurulan ... Üniversitesi’nin düşük bedellerle alınan kamu arazisi üzerine inşaa edildiği, Üniversite kurulması için düşük bedellerle tahsis edilen arazilerin çeşitli imar düzenlemeleri neticesinde vasıfları değiştirilerek sanık ... tarafından kurulan önceki adıyla ... Gayrimenkul İnş Yapı Taah. San. Tic A.Ş, unvan değişikliği sonrasındaki adıyla ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic. AŞ’ye rayiç bedellerinin çok altında devredilerek, arazinin alındığı kamu kurumları ve üniversiteyi kuran vakıf zarara uğratılmak suretiyle rant ve fon sağlandığı, alınan araziler üzerinde ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic. AŞ tarafından inşaa edilen lüks konutlardan elde edilen yüksek gelirlerin örgüt liderinin talimatı ile kurulan ve örgütün eleman yetiştirmek için kullandığı önemli kurumlardan olan ... Üniversitesi’ne aktarıldığı, ... Üniversitesi’nin iç yapısının tamamen örgütün hiyerarşik düzenine ve faaliyet yapısına göre oluşturulduğuna ilişkin tespitlerin yapıldığı, Üniversite bünyesinde örgütsel toplantıların yapılıp himmet toplandığına ilişkin beyanların bulunduğu, ... Üniversitesi mütevelli heyetinin toplantılarına o dönem örgütün sözde ... İl İmamı olan ve sık sık ... Holding binasında sanıklarla görüşmeler yaptığı anlaşılan ... ...’ün de katıldığı, örgüte ait yükseköğretim kurumunun fonlanması maksadıyla kurulan ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic. AŞ’nin de ... Holding tarafından fonlandığı ve bu para transferlerinin ... Holding bünyesindeki diğer şirketler veya ...’nun ortağı olduğu şirketler aracı kılınmak suretiyle yapıldığı, hatta bazı şirketlerin ... Üniversitesi ile ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic. AŞ arasındaki fon akışına aracılık etmek üzere kurulduğuna ilişkin tespitlerin yapıldığı, yukarıda detayları anlatıldığı üzere ... Holding ve iştiraklerinden, ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic. AŞ’ye doğru bir fon akışı olduğu gibi, ... Holding’in de iştirak ettiği şirketler arasında pek çok şüpheli ve dolambaçlı işlemler tespit edildiği, ... Plastik ve Enerji San ve Tic AŞ’ye mahiyeti belirlenemeyen pek çok kayıtdışı hasılat girişi olduğu, bu hasılat girişlerinin ortaklara borçlar hesabında muhasebeleştirilerek kayıt altına alındığı, ortağına yüklü miktarda borçlu hale getirilen şirketin herhangi bir ticari faaliyete konu olmaksızın dışarı para transfer etmek istediğinde ortaklara borçlar hesabını kullanabilecek hale getirildiği, yine pek çok şirkette ortaklığı bulunan ...’nun şahsi hesaplarından şirketlere mahiyeti ve kaynağı belli olmayan pek çok para transferi gerçekleştirildiği, şirketlerde yapılan aramalarda örgüt üyesi olan veya olmayan kişilerden ... Kültür ve Eğitim Vakfına maddi yardım toplandığına dair makbuzların bulunduğu, bu şekilde kar amacı gütmeyen kuruluşun örgütün finansmanında kullanıldığı, yine detayları yukarıda açıklandığı üzere bazı şirketlerin FETÖ/PDY örgütüyle bağlantılı şirket haline geldiği, şirketlerde yapılan aramalarda şirketlerin ticari faaliyetleri ile uzaktan yakından ilgisi olamayacak örgütsel belgelere ulaşıldığı, bilirkişiler tarafından detaylıca tespitleri yapılan şüpheli işlemlerin mahiyetine ilişkin sanıklarca detaylı ve makul hiç bir açıklama getirilemediği, şirketlerde yer alan çift muhasebe kayıtlarına konu kayıtdışı hesaplarda “zekat” “kurban” “bağış” gibi ibarelerin yer aldığı, bu kayıtların şirketin ticari faaliyeti ile ya da muhasebe kayıtlarıyla ilgili olmadığının açık olduğu, şirketlerin sürekli olarak maddi yardımda bulunduğu kurum ve kuruluşların istisnasız olarak FETÖ/PDY ile bağlantılı olan ve yukarıda açıklandığı üzere FETÖ/PDY’nin finans kaynakları arasında her birinin sistemin bir parçası olarak faaliyet yürüten kurumlar olduğu, ... Holding’in en fazla fon aktardığı iştiraklerinden biri olan ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik AŞ.’nin dosya kapsamındaki delillere ve beyanlara göre yönetiminin örgüt mensubu olduğu bilinen şahıslara teslim edildiği ve yönetimdeki bu şahısların cebir ve tehditle himmet topladıklarına dair tespitlerin yapıldığı, şirketlerin ortaklarına borçlarına karşılık ortakların sermaye paylarının artırımı, şirketlerin duran mal varlıklarının değerlerinin şişirilmesi ve hisse spekülasyonları ile kayıt dışı paraların kayıt altına alınarak sisteme sokulduğu, şirketlerin karmaşık ortaklık yapısı ile karmaşık muhasebe düzeninin bilerek ve istenerek bu şekilde kurgulanarak sistemin anlaşılması zor ve denetlenme imkanı bulunmayan bir hale getirilip FETÖ/PDY’nin finanse edilmesi amacıyla kurulan sistemdeki şirketlerin bütünüyle terör örgütüne tahsis edildiği, örgütün kontrolüne girdiği kanaatine varılmıştır.
    Ekonomik bir değeri olan, edinmeye elverişli her şey eşya olarak kabul edildiğinden, şirket hukuken kişi olmasına rağmen aynı zamanda bir eşya statüsündedir.
    Bir eşya statüsünde olan bir şirketin suçun işlenmesine tahsis edilmesi ile kast edilen, şirketin tümüyle suç olarak tanımlanan hareketin gerçekleştirilmesine, katkı sağlanmasına, kolaylaştırılmasına, kullanılmasına, işletilmesine, yönetilmesine ayrılması, özgülenmesidir. Şirketin tehlikeliliği şirketin yönetiminin/kontrolünün failde bulunmasının failde yaratabileceği subjektif tehlikeliliktir. Suçun işlenmesinde ve suçun finansmanın bir vasıtası olarak kullanılan şirkete el konulmadan ve müsadere edilmeden etkin mücadelenin sağlanması mümkün değildir.
    Şirketin; terör örgütü ile irtibatlı şirket olması, para transferinde bulunması, kayıt dışı gelirin sisteme sokulması için kurulduğunun ve bu amaçla kullanıldığının, örgütün amacına özgülendiğinin örgütün yurt dışı yapılanmalarına para gönderdiğinin, örgütün amacına hizmet eder nitelikte sistematik şekilde para havaleleri gerçekleştirdiğinin, silahlı terör örgütünün Türkiye içerisinde ve yurt dışında en önemli finans kaynaklarından biri haline geldiğinin örgütün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda hareket ettiğinin bu yönde odak haline geldiğinin terör örgütlerinin devamlılığını sağlamaya yönelik finansal destek çabalarının bulunduğu örgütün kontrolüne girdiğinin anlaşılması halinde bütün olarak müsaderesi yasal olarak mümkün ve gereklidir.
    FETÖ/PDY’nin gelir kaynakları somut dosya ve örgütle irtibat ve iltisakı tespit edilen sanıklar bakımından birlikte bir değerlendirme yapıldığında sanıkların sahip olduğu ekonomik değerleri örgüt faaliyetine özgüledikleri ve suç işlenmesine tahsis ettikleri, örgütün finansmanında ODAK konumuna geldiklerini söylemek isabetsiz olmayacaktır.
    Yukarıda yapılan hukuki açıklamalar ve tespitler ışığında; FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün finansman kaynakları da nazara alındığında somut dosyada suça tahsis edilen eşya hükümleri ile kazanç müsaderesi hükümleri iç içe girmiş durumdadır. Şirketlerin suça tahsis edildikleri nazara alınarak şirketlerin suça tahsis edilen eşya hükümlerine göre müsaderesine karar verilmesi gerekecektir.
    V-HUKUKİ AÇIKLAMALAR VE SOMUT OLAY KAPSAMINDA HUKUKİ DURUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ ve SONUÇ
    A-SANIKLAR YÖNÜNDEN
    1-Sanıklar ..., ..., ... ve ... hakkında kurulan mahkumiyet hükümleri ile sanık ... hakkında verilen Beraat kararına yönelik temyiz incelemesinde;
    Yargılama sürecindeki usuli işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, hükme esas alınan tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiğinin belirlendiği, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, mahkumiyetine karar verilen sanıklar ..., ..., ... ve ... ile ilgili olarak eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, yaptırımların kanuni bağlamda şahsileştirilmek suretiyle uygulandığı; beraatine karar verilen sanık ... ile ilgili olarak ise yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğu anlaşılmakla; sanıklar müdafiileri ile Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısının müdafiinin temyiz dilekçesinde ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmediğinden CMK'nın 302/1. maddesi gereğince temyiz davasının esastan reddiyle beraat kararı ile mahkumiyet hükümlerinin ONANMASINA,
    2-Sanıklar ..., ..., ..., ... ve ... hakkında kurulan hükümlere yönelik temyiz incelemesinde;
    Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı ve sanıklar müdafiilerinin yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine; ancak,
    a-Sanık ... yönünden;
    Dosya kapsamına göre silahlı terör örgütü üyesi olduğunda tereddüt bulunmayan sanık ...’nun hiyerarşik olarak kendisinin üzerinde yer alan kişilerin bulunması ve örgüt mensupları üzerinde hakimiyeti bulunmaması karşısında örgüt yöneticisi olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı, ancak sübuta eren eylemlerinin silahlı terör örgütüne üye olma suçunu oluşturduğu nazara alınarak örgüt içerisindeki konumu ve faaliyetleri dikkate alınmak suretiyle alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılmasına karar verilmesi gerekirken suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması,
    b-Sanıklar ... ve ... yönünden;
    Dosya kapsamına göre silahlı terör örgütü üyesi olduklarında tereddüt bulunmayan sanıkların yargılama sırasında etkin pişmanlıktan faydalanma talebiyle yeniden ifade vererek örgütle olan bağlantılarına, örgüt mensuplarına ve şirketlerde yapılan işlemlere ilişkin kısmi bilgiler verdikleri anlaşılmakla, verdikleri bilgilerin niteliği ve kapsamı da nazara alınmak suretiyle TCK’nın 314/2 ve 3713 sayılı Kanunun 5/1. maddesi uyarınca tayin olunan cezada TCK’nın 221/4-2.cümlesi uyarınca indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi,
    c-... ve ... hakkında;
    Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduklarını gösteren süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetleri tespit edilemeyen ancak muvazaalı arsa devirleri yaptıkları anlaşılan sanıkların eylemlerinin silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme suçunu oluşturduğu gözetilmeksizin delillerin değerlendirilmesinde ve suç vasfında düşülen yanılgı sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı, Bölge Adliye Cumhuriyet savcısı ve sanıklar müdafilerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin bu sebeplerden dolayı CMK'nın 302/2. maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma gerekçeleri ve atılı suçun mahiyeti dikkate alınarak tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddi ile tutukluluk hallerinin devamına;
    B-MÜSADERE YÖNÜNDEN;
    1-Dosyada mevcut bilirkişi raporlarına göre; ... Plastik Kim. Nak. Tur. San. ve Tic. A.Ş. ... Tarım Hay. Ve Gıda San. ve Tic. A.Ş., ... Koll.Şti., ... Lojistik Gümr. Hizmet. İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş., ... Liman Hiz. Gümr. İnş. Pet. Doğ. San. ve Tic. A.Ş., Tasfiye Halinde ... Sağlık Ürün. Tic. ve San. A.Ş., ... Demiryolu Tek.İnş.Elek. A.Ş., ... Grup Demiryolu Makina İnş. A.Ş, adlı şirketlerin örgütün amaç ve faaliyetlerine tahsis edildiğine dair bir bulguya rastlanılmamış olmakla; verilen müsadereye yer olmadığına dair kararda bir isabetsizlik bulunmamakla CMK'nın 302/1. maddesi gereğince temyiz davasının esastan reddiyle kararların ONANMASINA,
    2-Sanıkların hissedarı bulundukları ve şirkette bulunan payları yönünden müsaderesine karar verilen ... Doğalgaz İthalat ve İhracat Toptan Satış A.Ş., ... Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş., ... Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş., ... Hizmet İşleri İnşaat ve Ticaret A.Ş., ... Pazarlama Ltd. Şti., ... Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret A.Ş., Bakım Elektirik Plastik Tekstil San ve Tic A.Ş., ... İç ve Dış Nakliyat Pet. Ürün. ve Maden. San. Tic. A.Ş., ... İnşaat Taah. San. ve Tic. A.Ş., ... Baskılı Ürn.Amb. San.ve Tic.A.Ş., ... Sepeti Bilgisayar Yazılım İth. İhr. Eğ. Ser. ve Rek.Tic.A.Ş., ... Enerji Elektrik Üretimi ve Mad. A.Ş., ... Liman İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret A.Ş., Malkara Kömür İşletmeleri A.Ş., ... Dış Tic. A.Ş., ... Elektrik Enerjisi Toptan Sat. A.Ş., ... Enerji Elekt.Üretimi A.Ş., ... Gıda ve Tarımsal İşl.San.ve Tic.A.Ş., ... Holding A.Ş., ... Plastik ve Enerji San.ve Tic.A.Ş., ... Tek. Paz. Satış Dağ. San. ve Tic. A. Ş., ... Yatırım ve Gay. Men. İşl. İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş., ... Dekorasyon İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş., ... Enerji A.Ş., ... Halı İplik Tekstil Mobilya San. ve Tic. A.Ş., ... İnternational Dış Tic. A.Ş., ... Simülatör Üretim San. ve Tic. A.Ş., ... Proje İnşaat Taah. San.ve Tic. A.Ş., ... Yatırım Yapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş., ... Denizcilik İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti., ... İnş....San.ve Tic.A.Ş., ... Denizcilik A.Ş., ... Plastik Film ve Enerji San. ve Tic. A.Ş., ... Makina ve Gıda San.Tic.A.Ş., ... Mısır Ürünleri Gıda Sanayi Tic. A.Ş., ... Tarım Hayvancılık İnş. San.Tic Ltd Şti., ... Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., ... Restaurant Turizm Gıda İnş Nak. San. Ve Tic. Ltd. Şti., ... Teknik Yapı İnşaat Taahhüt San ve Tic Ltd. Şti., ... Mühendislik İnşaat Taahhüt A.Ş., Balkara Madencilik Nakliye İnşaat ve Ticaret A.Ş., ... Yatırım İnşaat Gayrimenkul Dış Ticaret A.Ş.’nin örgütün amaç ve faaliyetlerine özgülenip tahsis edildikleri anlaşılmakla; sanıklar ..., ..., ... ve ...’nın üzerlerine atılı suçun unsurları itibariyle sübut bulduğu, sanık ... ve ... yönünden verilen bozma kararlarının suçun vasfına yönelik, sanıklar ... ve ... yönünden verilen bozma kararlarının ise hükmolunan ceza miktarına ilişkin olduğu belirlenmekle, mahkûmiyet ve müsaderenin bağımsız birer hüküm oldukları kuralı da gözetilerek;
    Yapılan yargılamaya, toplanan delillere, gerekçe ve mahkemenin takdirine göre aşağıda belirtilen sebepler dışında yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine; ancak,
    a-Suça tahsis edildikleri anlaşılan şirketlerin müsaderesine karar verilmesi gerektiği gözetilmeksizin yazılı şekilde yalnızca sanıkların şirketlerdeki paylarının müsaderesine karar verilmesi,
    b-Müsadereye hükmedilirken iyi niyetli üçüncü kişilerin haklarının saklı tutulmasına karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi,
    c-Uygulama maddesi olarak TCK’nın 54/1. maddesinin karar yerinde gösterilmesi gerektiğinin gözetilmemesi,
    Kanuna aykırı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet savcısının, sanıklar müdafiilerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerle BOZULMASINA, ancak yeniden yargılama yapılmasını gerektirmeyen bu hususların CMK’nın 303. maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, kararda “...şirket ortaklarının şirketteki paylarının TCK’nın 54/6. maddesi gereği müsaderesine” şeklinde yer alan ibarelerin “...şirket ortaklarına ait şirketin TCK’nın 54/1. maddesi gereği müsaderesine...” olarak; “şirketteki payların” ibaresinin “şirketin” olarak değiştirilerek yazılması; hükmün 11. fıkrasının A bendinde yer alan “Sanıklar ... ..., ... ..., ... ..., ... ..., ..., ... ve ...' nın,” ibaresi ile “mevcut ortaklık hisselerinin TCK.'nın 54/6 Maddesi uyarınca müsaderesine” şeklinde yazılan ibarenin hükümden çıkarılarak, yerine, hükmün müsadereye ilişkin 11. fıkrasının A bendinin sonuna “şirketlerin TCK’nın 54/1. maddesi uyarınca müsaderesine; İyi niyetli üçüncü kişilerin haklarının saklı tutulmasına” ibarelerinin yazılması suretiyle diğer yönleri usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin DÜZELTİLEREK ONANMASINA,
    3-... Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş. yönünden;
    1986 yılında kurulan şirketin son ortaklarının ..., ... olduğu yönetim kurulu başkanının ... yönetim kurulu üyesinin ise ... olduğu, 2014 yılı ortalarına kadar şirketin sevk ve idaresinin ... ... ve ... tarafından yürütüldüğü, bilirkişi raporunda ve mahkeme kabulünde ... Mensucat San ve Tic A.Ş ile ... Plastik Ve Enerji San.Ve Tic.A.Ş arasındaki borç ve alacak işlemleri tespit edilse de şirketin reel sektörde üretim yapan ve katma değer yaratan bir şirket olduğunun, şirketin gerçek anlamda üretim ve satış yaptığı için ilişkili olduğu şirketler dahil bir çok şirketle mal alım satım ilişkisinde bulunduğu ve bu şirketlerle borç ilişkisine girdiği, bu nedenle ... Mensucat San ve Tic A.Ş’nin bu şirkete yıllar itibarıyla borç para vermiş olması ve tekrar tahsil etmesi durumunun tek başına şüpheli bulunmadığının belirtilmesine karşın; şirket tarafından 31.12.2013 tarihinde ... Üniversitesine 300.000,00 TL, 02.01.2014 tarihinde 500.000,00 TL, 22.04.2014 tarihinde 150.000,00 TL ve 13.05.2014 tarihinde 350.000,00 TL bağış yapıldığı, yine ... Sanayici ve İşadamları Federasyonu'na 2013 yılında 60.000 TL bağış yapıldığı ve sözkonusu bağışın federasyon gelirlerinin %26,94'lük kısmına tekabül ettiğinin tespit edildiğinin bildirilmesine göre, şirketin örgütün finansmanı maksadıyla suça tahsis edilip edilmediğinin belirlenmesi bakımından, 2015 yılında gerçekleşen hisse devirlerinin muvazaalı olup olmadığı araştırılıp, müsaderesine hükmedilen diğer şirketlerle farklılık arzeden bir durumunun bulunup bulunmadığının ve gerçekleştirmiş oldukları işlemlerin gerçek mahiyetinin belirlenmesi için yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılarak alınacak rapordan sonra şirketin örgütle bağlantılı kuruluşlara yaptığı bağışlar ve bu bağışların oranı da gözetilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiği gözetilmeksizin eksik araştırma ile yazılı şekilde müsadereye yer olmadığına karar verilmesi,
    Kanuna aykırı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebeplerden dolayı CMK'nın 302/2. maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma gerekçesi gözetilerek şirketle ilgili verilen kayyımlık kararının devamına, 28.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren 20.02.2019 tarih ve 7165 sayılı Kanunun 8. maddesiyle değişik 5271 sayılı Kanunun 304. maddesi uyarınca dosyanın ... 9. Ağır Ceza Mahkemesine, kararın bir örneğinin bilgi için ... Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 22.06.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Hemen Ara