Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2014/11171 Esas 2016/9210 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/11171
Karar No: 2016/9210
Karar Tarihi: 05.12.2016

Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2014/11171 Esas 2016/9210 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık, şikayetçinin işyerinde modası geçmiş dolapları alabileceklerini söylemesi üzerine izin almadan iki dolabı alarak evine götürmekle suçlanmıştır. Sanığın savunmasına göre dolaplar modası geçmiş olduğu için almıştır ve izinsiz almadığını belirtmiştir. Ancak, dosyadaki delillerin incelenmesi sonucunda, sanığın suçlu olduğu anlaşılmıştır. Ancak, mahkeme sanığın hukuki durumu ile ilgili inceleme yapmamış ve eksik incelemeye dayanarak karar vermiştir. Bu nedenle, karar bozulmuştur.
155/2, 62, 52 ve 51. madde açıklayıcı olarak verilmemekle birlikte, TCK'nin 155/2, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu düzenlemekte; 62, 52 ve 51. madde ise yargılamanın ayrıntılarını belirlemektedir.
15. Ceza Dairesi         2014/11171 E.  ,  2016/9210 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma
    HÜKÜM : TCK’nın 155/2, 62, 52 ve 51. maddeleri uyarınca mahkumiyet

    Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçundan sanığın mahkûmiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü.
    Şikâyetçiye ait mobilya imalatı yapan işyerinde çalışan sanığın, 2011 yılı Ocak ayı içerisinde onun bilgisi ve rızası dışında depoda bulunan iki adet dolabı alarak evine götürdüğünün iddia edildiği olayda;
    Sanığın aşamalardaki savunmalarında, suça konu iki dolabın modası geçmiş dolaplar olduğunu, şikâyetçinin bunları alabileceklerini söylemesi nedeniyle götürdüğünü, deponun anahtarının kendisinde bulunduğundan dolapları izinsiz almasının söz konusu olmadığını ve sicilinin bozulmaması için dolapları habersizce aldığını belirten yazıyı yazdığını beyan ederek suçlamaları kabul etmemesi karşısında; maddi gerçeğin hiçbir kuşkuya yer vermeksizin ortaya çıkarılması bakımından, işyerinde modası geçmiş dolapların bu şekilde dağıtılması konusunda şikâyetçinin izni bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa... için üretilen dolapların bu dolaplarla aynı yerde olup olmadığı, sanığın sehven alıp almadığı, deponun anahtarının ...’de olması nedeniyle dolapları ne şekilde çıkarttığı, işyerindeki sorumluluğunun ne olduğu, anahtarın... dışında kimlerde bulunduğu, deponun kapısının kilitli tutulup tutulmadığının araştırılması sonucunda, eylemin sanık tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ile kastının bulunup bulunmadığının karar yerinde tartışılması; eylemin sabit olduğunun anlaşılması halinde ise, kanun koyucu tarafından güveni kötüye kullanma suçunun oluşması amacıyla aranan nitelikte, zilyetliğin devrine ilişkin, tarafların özgür iradeleriyle kurulan ve hukuken geçerli olan bir sözleşme, dolayısıyla hukuksal anlamda geçerli bir zilyetlik devrinin bulunup bulunmadığının dolayısıyla eylemin hırsızlık mı yoksa güveni kötüye kullanma suçunu mu oluşturduğunun dosyadaki delillere göre tartışılması suretiyle sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri yerine, eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı olup, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden 5320 sayılı Kanun"un 8. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, 05.12.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Hemen Ara