Esas No: 2015/1242
Karar No: 2015/1423
Karar Tarihi: 27.05.2015
Dolandırıcılık - Resmi belgede sahtecilik - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/1242 Esas 2015/1423 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Dolandırıcılık, Resmi belgede sahtecilik
HÜKÜM : Mahkumiyet
Tebliğ imkansızlığını düzenleyen, Tebligat Kanunu"nun 21. maddesinin 1. fıkrası;"Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır."; 07.08.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tebligat Tüzüğünün Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tüzük ile yürürlükten kaldırılmış olan Tebligat Tüzüğü"nün konuya ilişkin olan 28. maddesi ise; "Muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiç biri gösterilen adreste bulunmazsa, tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu veya meclisi üyeleri, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp altını imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir." şeklindedir.
Buna göre, kendisine tebligat yapılacak kimse gösterilen adreste bulunmadığında, tebligat memurunun tebliğ olunacak evrakı o yerin muhtar veya ihtiyar azasından birine veya zabıta amir ve memurlarına imza karşılığında teslim etmesi, teslim ettiği kişinin adresini ihtiva eden ihbarnameyi adresteki binanın kapısına yapıştırması ve keyfiyeti en yakın komşulardan birine veya yönetici yada kapıcıya bildirmesi zorunludur. Bu durumda, ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılacaktır. Bunun yanında, Tüzüğe göre, memur adreste bulunmama nedenini de muhtar, ihtiyar kurulu veya meclisi üyeleri, zabıta amir ve memurları, yönetici, kapıcı veya komşudan araştırıp tutanağa yazmak ve tutanağı bu kişiye imzalatmak zorundadır.
Somut olayda; sanık ..."ün MERNİS adresine çıkartılan tebligatı teslim etmeye giden posta memurunun, sanığın evde olmadığını görmesi üzerine, tebligat parçasının üzerine "Tevziat saatinde muhatap taşındığı sebebiyle adreste bulunmadığından 7201 sayılı Tebligat Kanununun 21. maddesi uyarınca ..."a tebliğ edilmiş olup kapısına 2 nolu haber kağıdı yapıştırıldı, komşusu ..."e haber verildi" şeklinde şerh düşerek, bu belgeyi muhtara imzalattığı anlaşılmaktadır.
Buna göre; adreste bulunmama nedeninin muhtardan sorulmak suretiyle tespit edilmesinin ardından tebligat zarfının muhtara bırakıldığı ve zarfın muhtarda bulunduğuna ilişkin ihbarnamenin adresin kapısına yapıştırılıp bu durumun komşu ..."e bildirildiği olayda tebligat işleminde bir usulsüzlük belirlenememiştir. Muhtarın imzasının alınmış olması karşısında, ayrıca komşunun imzasının alınmamış olması ise bu hususta bir eksiklik oluşturmayacaktır.
Bu nedenle; sanığın yokluğunda verilip 14.03.2011 tarihinde 7201 sayılı Tebligat Kanununun 21. maddesine göre usulüne uygun olarak tebliğ edilen hükmün yasal süresinden sonra 31.03.2011 havale tarihli dilekçeyle temyiz edildiği anlaşıldığından, vaki temyiz isteminin 5320 sayılı Yasanın 8/1 maddesi gereğince uygunması gereker 1412 sayılı CMUK"nun 317. maddesi uyarınca REDDİNE, 27.05.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.