Resmi belgede sahtecilik - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/952 Esas 2015/1307 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
21. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/952
Karar No: 2015/1307
Karar Tarihi: 26.05.2015

Resmi belgede sahtecilik - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/952 Esas 2015/1307 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık, aleyhine icra takibine konu edilen sahte senedi bilmek suretiyle kullandığı gerekçesiyle \"resmi belgede sahtecilik\" suçundan mahkum edilmiştir. Ancak, mahkeme sürecinde suça konu edilen senedin incelenmesi, belgede zorunlu unsurların bulunup bulunmadığının tespiti, sanığın ve katılının beyanlarının ve bilirkişi raporunun tamamen değerlendirilmediği ortaya çıkmıştır.
Kararda, suçların aldatıcılık özelliğinin hakim tarafından tespit edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bunun için, suça konu belgenin resmi belge niteliği taşıyıp taşımadığının belirlenmesi, zorunlu unsurların varlığı ve iğfal kabiliyeti gibi kriterlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, suça konu edilen belgenin özel belge hükmünde sayılması da mümkündür.
Maddi delillerin tamamen değerlendirilmesi, sanık ve katılının beyanları ve bilirkişi raporu gibi araştırmaların detaylı yapılması gerekmektedir. Bu süreç sonrasında, sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini yapılarak hüküm tesisi edilecektir.
Kararda, 5320 sayılı Yasa'nın 8/1. maddesi ve 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi uyarınca hükmün bozulması gerektiği belirtilerek bu doğrultuda oybirliğiyle karar verilmiştir.
21. Ceza Dairesi         2015/952 E.  ,  2015/1307 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Resmi belgede sahtecilik
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    1- Suça konu senedi, sahteliğini bilerek katılan aleyhine icra takibine konu etmek suretiyle kullandığı iddiasıyla sanık hakkında "resmi belgede sahtecilik" suçundan açılan kamu davasında, öncelikle sahtecilik suçlarında aldatıcılık özelliğinin tespitinin hakime ait olduğu cihetle, suça konu belgenin getirtilerek duruşmada incelenip özellikleri duruşma tutanağına yazıldıktan, resmi belge niteliğinde sayılabilmesi için Türk Ticaret Kanununda belirtilen zorunlu unsurları taşıyıp taşımadığı değerlendirdikten ve denetime olanak verecek şekilde dosyada bulundurulduktan sonra iğfal kabiliyeti bulunup bulunmadığının tespit edilmesi, zorunlu unsurlardan bir ya da bir kaçının senette bulunmaması halinde suça konu belgenin özel belge hükmünde olduğunun gözetilmesi, sanıkla katılan arasındaki hukuki ilişkinin mahiyeti ve suça konu senedin katılan tarafından sanığa verilip verilmediğine ilişkin savunmada ve temyiz dilekçesinde bahsi geçen...ve ... isimli şahısların tanık olarak beyanlarının alınması, dosya içinde bulunan ekspertiz raporuna göre, sadece suça konu senette bulunan borçlu imzaları yönünden inceleme yapıldığı görülmekle, senet üzerinde bulunan rakam ve yazıların sanık ya da katılana aidiyeti yönünden de bilirkişi incelemesi yaptırılması, suça konu senedin düzenlenmesine esas olan hukuki ilişkiyi tevsik edebilecek nitelikte elinde belge olup olmadığının sanıktan sorulması ve tüm deliller birlikte değerlendirildikten sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ve inceleme ile yetinilerek yazılı şekilde hüküm tesisi,
    2- Kabul ve uygulamaya göre;
    Adli emanette kayıtlı olduğu anlaşılan suça konu senet ile ilgili bir karar verilmemesi,
    Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nun 321. maddesi uyarınca istem gibi BOZULMASINA, 26.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara