Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/15029 Esas 2012/17632 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/15029
Karar No: 2012/17632
Karar Tarihi: 06.12.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/15029 Esas 2012/17632 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, borçlu ortağın alacaklısının İİK.nun 121.maddesine göre icra mahkemesinden alınan yetki ile bir taşınmazda ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkin olarak açılan davayı görüştü. Dosyada, paydaşlık ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalara karşı ortakların ve müdahillerin hukuki dinlenilme hakkının olduğu belirtildi. Mahkeme, tarafsızlığın kamu düzenine ilişkin olduğunu ve hakim reşen bunu dikkate alması gerektiğini açıkladı. Kararda, ölen paydaşın ve mirasçılarının davaya dahil edilmediği ve taraf teşkilinin sağlanmadığı anlaşılarak, hükmün bozulması ve tüm paydaşlara dava dilekçesi ve duruşma gününü bildirir davetiye tebliğ edildikten sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerektiği vurgulandı. Kararda, 6100 sayılı HMK'ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3. madde hükmüne ve HUMK'nın 428. maddesine atıfta bulunuldu. Bu maddeler, taraf teşkilinin sağlanması gerektiğini ve yokluğunda hükmün bozulacağını belirtmektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/15029 E.  ,  2012/17632 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, borçlu ortağın alacaklısı tarafından İİK.nun 121.maddesine göre icra mahkemesinden alınan yetkiye dayanılarak açılan bir adet taşınmazda ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HMK."nun 27. maddesi hükmü uyarınca, davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi haklarıyla bağlı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Hukuki dinlenilme hakkı, Anayasının 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılama hakkının en önemli unsurudur. Bu itibarla, paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Olayımıza gelince; dosya arasında mevcut dava konusu ... ada ... parselde kayıtlı taşınmaza ait tapu kaydına göre paydaş olduğu anlaşılan davalı ... "ün dava tarihinden önce 1994 yılında öldüğü, davalı ..."ın yargılama sırasında 13.2.2009 tarihinde öldüğü mirasçılarının davaya dahil edilmedikleri anlaşılmıştır. Ayrıca tapu paydaşlarından ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... adlı kişilere ve ölü tapu paydaşı ..."un mirasçılık belgesine göre mirasçısı olduğu anlaşılan ... ile ölü ... mirasçısı ..."e dava dilekçesi tebliğine ilişkin tebligat parçalarına dosya arasında rastlanılmamıştır. Taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olup, Hakim re"sen her aşamada dikkate almalıdır. Mahkemece ölü paydaş ... ve ... ün mirasçılık belgelerinin ilgililerden temini ile varsa mirasçılarının, ölü paydaş ... ve ..."in mirasçılık belgesindeki tüm mirasçılarının davaya dahil edilmesi ve tüm paydaşlara dava dilekçesi ve duruşma gününü bildirir davetiye tebliğ edildikten sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalıların sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 06.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara