Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/6333 Esas 2015/9332 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/6333
Karar No: 2015/9332
Karar Tarihi: 27.10.2015

Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/6333 Esas 2015/9332 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık ile müşteki arasında hastanede yaşanan bir tartışma sonrasında, sanığın müştekiye hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada, yerel mahkeme sanığı suçlu bulmuştu. Ancak, temyiz isteği sonrasında yapılan inceleme sonucunda, hakaret suçunun maddi ve manevi unsurlarında şüphe oluştuğu ve sözlerin hakaret kastıyla söylenmediği kabul edilerek, sanığın beraatına karar verilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Kanun Maddeleri: Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde düzenlenmiştir. Suçun unsurları, bir kimseye onur, şeref veya saygınlığını rencide edecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi ya da sövülmesidir.
18. Ceza Dairesi         2015/6333 E.  ,  2015/9332 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname No : 4 - 2013/89355
    MAHKEMESİ : Sakarya(Kapatılan) 4. Sulh Ceza Mahkemesi
    TARİHİ : 22/01/2013
    NUMARASI : 2012/638 (E) ve 2013/47 (K)
    SUÇ : Hakaret

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Somut olayda; hastası yoğun bakımdan çıkan sanık ile müşteki hemşire arasında oksijen tüpü bağlanması ve refakat meselesinden tartışma yaşandığı, sanığın söylediği iddia edilen ve mahkemenin gerekçesinde kabul ettiği sözlerden ilki olan, müştekinin annesi kasdedilerek küfür edilmesi sözünü sanığın kabul etmediği, olayın tanıkları olan hastane personelinin de böyle bir hakaret duymadık demesi karşısında bu sözle ilgili soyut iddia dışında delil olmadığı; mahkemenin gerekçesinde kabul ettiği müştekinin etnik kökeni ile ilgili diğer sözün ise; sanıkça kabul edildiği ve tanık beyanlarıyla sabit olduğu ancak; bu sözün hakaret suçunun maddi ve manevi unsurlarını oluşturup oluşturmadığının irdelenmesi gerektiği, sanığında bu sözü söyleme kastının “...amcam A..O.. Hastanede yatıyordu hasta bakıcı odasındaki oksijen aparatını müşteki bağlayamadı bizde başka bir odayı yatıralım dedik ancak o odada da müşteki oksijen aparatını bağlayamadı bu duruma sinirlenerek " bu kalabalık niye burada hepiniz çıkın " dedi. Bizde hasta yattıktan sonra çıkacağız sadece bir kişi kalacak dedik , ancak müşteki halen daha diretmeye devam etti bende ona hitaben söylediklerimi anlamadığını düşünerek bu sözü söyledim” demesi karşısında hakaret suçunun unsurlarında şüphe oluştuğu, şüpheden sanık yararlanır ilkesi doğrultusunda bu sözün somut olayda hakaret kastıyla söylenmediği kabul edilerek, sanığın beraatine karar verilmesi gerekirken mahkumiyetine karar verilmesi,
    Kanuna aykırı ve sanık H.. O.."ın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnamedeki düşünceye aykırı HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 27/10/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara