Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/4418 Esas 2012/8145 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/4418
Karar No: 2012/8145
Karar Tarihi: 31.05.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/4418 Esas 2012/8145 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Önalım davası sonucunda verilen tescil kararına davalı tarafından temyiz edilmiş ve vekalet ücretleriyle ilgili tavzih kararı verilmiştir. Ancak mahkeme, her bir davacı için ayrı ayrı vekalet ücreti verilmesi gerektiğini belirterek hükmün tavzihi istenmiştir. Tavzih, bir hükmün belirsiz olduğu durumlarda gerçek anlamın ortaya çıkarılması için kullanılan bir yoldur ve haklar ile yüklenen borçlar tavzih ile sınırlandırılamaz, genişletilemez veya değiştirilemez. Mahkemece verilen vekalet ücreti artırılamayacağı için hüküm bozulmuştur. Kanun madde olarak HMK 305. madde gösterilmiştir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/4418 E.  ,  2012/8145 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Önalım

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı önalım davasına dair tavzih kararı, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, önalıma konu payın iptali ile tescili istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir. Davacılar vekilinin hükmün vekalet ücretine yönelik tavzih istemi üzerine mahkemece tavzih kararı verilmiş, bu karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece davanın kabulüne ve davacılar lehine tek vekalet ücreti verilmesine karar verildikten sonra her bir davacı için ayrı ayrı vekalet ücreti verilmesi gerektiğinden söz edilerek hükmün tavzihi istenmiştir. Mahkemece, tavzih istemi üzerine her bir davacı yararına ayrı ayrı vekalet ücretine karar verilmiştir.
    HMK"nun 305. maddelerinde düzenlenen tavzih, bir hükmün belirsiz olması ya da biribiri ile çelişkili fıkralar içermesi halinde hükümdeki gerçek anlamın meydana çıkarılması için başvurulan bir yoldur. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez. Hakim hükmünü verdikten sonra o davadan elini çektiğinden, hüküm temyiz edilip, bozulmadıkça o davaya yeniden bakamayacağından hükmü değiştirmesi mümkün değildir. Mahkemece, ilamda davalı yararına verilen vekalet ücretinin artırılması doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle davalının temyiz itirazlarının kabulü ile tavzih kararının BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 31.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara