(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi 2012/4891 E. , 2012/8106 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : ... Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan Ö.. T.. tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, borçlu ortağın borcundan dolayı alacaklı tarafından İİK.nun 121.maddesine göre alınan yetki belgesine dayanılarak bir adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılardan Ö.. T.. tarafından temyiz edilmiştir.
Tebligat Kanununun 20-21 ve Tüzüğün 28.maddesi gereğince muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz iseler tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazıp imzalaması gerekir.
Olayımıza gelince; davalılar T.. Ç.., B.. Ç.., H.. Ç.., ..., H.. Ç.., ..., N.. Ç.., S.. Ç.., B.. Ç.., H.. Ç.. adına çıkarılan dava dilekçesi tebliğine ilişkin tebliğ evraklarının hepsinin aynı adrese gönderildiği ve tevziat saatlerinde muhatapların adreste bulanamaması, tarlada olduklarının öğrenilmesi nedeniyle Tebligat Kanununun 21 ve Tüzüğün 28.maddesi gereğince tebligat parçalarının köy muhtarına bırakıldığı, muhatapların kapısına 2 nolu ihbar kağıdının yapıştırıldığı,ancak bilgi alınan ve haber verilen en yakın komşu isminin tebliğ belgelerine yazılmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle adı geçen davalıların davadan haberdar olamadıkları ve taraf teşkilinin sağlanamadığı anlaşılmıştır.
6100 sayılı HMK.nun 27.(HUMK.nun 73.) maddesi hükmüne göre mahkeme tarafları dinlemeden, onları iddia ve savunmalarını bildirmeleri için uygun şekilde davet etmeden hükmünü veremez. Mahkemece gerekli uyarıyı taşıyan çağrı kâğıdının usulüne uygun şekilde davalılara tebliğ edilmesinden ve yasaya uygun taraf teşkilinin gerçekleşmesinden sonra işin esasına girilerek bir karar verilmesi gerekirken taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ.Yukarıda açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 30.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi