Esas No: 2013/20715
Karar No: 2013/32718
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/20715 Esas 2013/32718 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalı kulüp ile imzalanan profosyonel futbolcu sözleşmeleri gereğince alacağının ödenmediğini ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere şimdilik 32.562,50 TL’nin yasal faiziyle tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Dava, taraflar arasında imzalanan profosyonel futbolcu sözleşmelerinden kaynaklanan alacağa ilişkindir. Mahkemece davalının sözleşme gereğince davacıya ödemesi gereken ücreti ödemediği, ödemeye ilişkin herhangi bir belge sunmadığı gibi bu yönde bir beyanının da bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Davanın basit yargılama usulüne tabi olduğu, mahkemece 6100 Sayılı HMK’nun 317/2 maddesine göre davalıya dava dilekçesinin tebliğinden itibaren iki haftalık cevap süresi verildiği ancak davalı tarafından süresinde cevap verilmediği ve delil sunulmadığı gibi ek süre için de bir talepte bulunulmadığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Davalı tarafça delil ibraz edilmediğine göre mahkemece, davacı tarafından dosyaya sunulan deliller değerlendirilerek bir karar verilmelidir. Ne var ki, mahkemece hüküm altına alınan alacak miktarının nasıl hesaplandığı dosya kapsamından anlaşılamamaktadır. Bu durumda mahkemece, davacının sunduğu deliller tartışılarak hangi
sözleşme gereğince, hangi tarihler arasında ve talep edilen hangi tür alacağa ilişkin olarak davacının alacaklı olduğunun ve miktarının taraf ve yargı denetimine uygun olarak hesaplanması, gerekirse bu konuda uzman bir bilirkişiden rapor aldırılması gerekir. Mahkemece, delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşülerek yukarıda yazılı şekilde davanın aynen talep gibi kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bent gereğince hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25.12.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.