13. Hukuk Dairesi 2013/18423 E. , 2013/30434 K.- KONUT KREDİSİ BORCUNUN TAMAMEN ÖDENEREK İPOTEĞİN KALDIRILMASI
- DAVANIN KONUSUZ KALMASI DURUMUNDA YARGILAMA GİDERLERİ VE VEKALET ÜCRETİ
- HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU (HMK) (6100) Madde 331
"İçtihat Metni"Taraflar arasındaki ipoteğin kaldırılması davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı dava konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalı bankadan kullandığı konut kredisi sırasında tesis edilen ipoteğin, borcun ödenmesine rağmen kaldırılmadığını, tüketici hakem heyetine başvurusunun da ret ile sonuçlandığını ileri sürerek ipoteğin kaldırılmasını istemiştir.
Davalı, ipoteğin yalnızca konut kredisi için değil borçlu ve kefillerin banka nezdinde doğmuş ve doğabilecek tüm borçlarının teminatı olarak tesis edildiğini, buna rağmen müşteri memnuniyeti çerçevesinde 13.12.2012 tarihinde ipoteği kaldırmaları nedeniyle davanın konusuz kaldığını savunarak davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
Mahkemece dava konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, konut kredisi kullanırken tesis edilen ipoteğin kaldırılması istemine ilişkindir. Davacı 27.11.2012 tarihli dava ile talepte bulunmuş, davalı cevabında 13.12.2012 tarihinde ipoteği re"sen kaldırdıklarını bildirmiş, mahkemece konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmiş ise de yargılama giderlerinden olan vekalet ücreti davacıya yüklenmiştir. 6100 sayılı kanunun 331/1. maddesi gereğince bu gibi hallerde yargılama giderleri davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre takdir edilecektir. Somut olayda dava tarihi itibari İle davacının konut kredisi borcu dışında borcunun bulunduğu iddia ve ispat olunmadığından davacı dava açmakta haklıdır. Mahkemece davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup hükmün bozulmasını gerektirir. Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hükmün düzeltilerek onanması HUMK. nın 438/7. maddesi gereğidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hüküm fıkrasının 3.bendindeki " Davalı için takdir olunan 660,00TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine" söz ve rakamlarının hükümden çıkartılmasına, bunun yerine "davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen 660.00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine" söz ve rakamlarının yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu haliyle ONANMASINA, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 5.12.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.