Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13529 Esas 2010/4212 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/13529
Karar No: 2010/4212
Karar Tarihi: 12.4.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13529 Esas 2010/4212 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bu karar, bir taşınmaz üzerindeki 1/2 oranındaki paylı mülkiyet ortaklığı giderilmesine ilişkin bir dava hakkında verilmiştir. Davacı, taşınmazın aynen taksimi mümkün olmadığı için satılarak ortaklığın giderilmesini talep etmiştir. Ancak davalı, taraflar arasında bir taksim sözleşmesi yapıldığını savunarak davanın reddini istemiştir. Mahkeme, taşınmazın paylı mülkiyete tabi olduğunu ve miras hukukundan kaynaklanan bir ortaklık olmadığını belirterek uyuşmazlığın TMK 698 ve devamı maddelere göre çözümlenmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu nedenle, davanın reddedilmesi doğru değildir ve hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak TMK 676, TMK 698 ve devamı maddeleri belirtilmiştir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/13529 E.  ,  2010/4212 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava bir adet taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesine ilişkindir.Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili dava dilekçesinde, dava konusu taşınmaza tarafların ½ oranında hissedar olduklarını,tarafların taşınmazın kullanılması, korunması ve değerlendirilmesi konusunda anlaşamadıklarını belirterek müvekkili ile davalı arasında paylı mülkiyet konusu bu taşınmazın aynen taksimi mümkün olmadığından satılarak ortaklığın giderilmesini istemiştir. Davalı vekili ise taraflar arasında yazılı taksim sözleşmesi yapıldığını ve noterden onaylattırıldığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Dava konusu edilen taşınmaz tapu kaydında ½ hisse oranında davacı ve davalı adına paylı mülkiyet hükümlerine göre kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır.Taşınmaz paylı mülkiyet hükümlerine tabi olduğu ve taraflar arasında miras hukukundan kaynaklanan mirasçılık sıfatına ilişkin bir ortaklık bulunmadığından uyuşmazlığın TMK 676.maddesine göre değil TMK 698 ve devamı maddelerine göre çözümlenmesi gerekir.Bu nedenle davalının dayandığı 5.7.1988 tarihli harici taksim senedine değer verilmesi mümkün olmadığından işin esasının incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın reddi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Hükmün yukarda açıklanan nedenle BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 12.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara