Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13522 Esas 2010/4100 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/13522
Karar No: 2010/4100
Karar Tarihi: 08.04.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13522 Esas 2010/4100 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen bir tahliye davası kararı temyiz edilmiştir. Davada borçlunun temerrüdü nedeniyle kiralananın tahliyesi istenmektedir. Borçlar Kanununun 260. maddesi gereği, tahliye davasının kiralayan tarafından açılması gerekir ve kiralayanlar birden fazla ise aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmaktadır. Kiralayan durumunda olmayan malik veya kiralananı sonradan iktisap eden yeni malikin önceden kiracıya ihbar göndererek kira paralarının kendisine ödenmesini istemesi bu ihbarın sonuçsuz kalması halinde yasal içerikli ihtarname tebliğ ettirmek suretiyle dava açması gerekir. Mahkeme kararı, kiralayanlar arasındaki zorunlu dava arkadaşlığına dair eksik inceleme yapılmış ve bu nedenle bozulmuştur. Yukarıdaki Mahkeme Kararı'nda bahsedilen kanun maddesi Borçlar Kanunu'nun 260. maddesidir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/13522 E.  ,  2010/4100 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece istem gibi karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
    Borçlar Kanununun 260.maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle açılacak tahliye davasının kural olarak kiralayan tarafından açılması gerekir. Kiralayanlar birden fazla ise aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan ihtarnameyi birlikte göndermeleri ve yine davayı da birlikte açmaları zorunludur. Kiralayan durumunda olmayan malik veya kiralananı sonradan iktisap eden yeni malikin önceden kiracıya ihbar göndererek kira paralarının kendisine ödenmesini istemesi bu ihbarın sonuçsuz kalması halinde yasal içerikli ihtarname tebliğ ettirmek suretiyle dava açması gerekir. Dava hakkına ilişkin bu husus mahkemece kendiliğinden gözönünde bulundurulmalıdır.
    Davada dayanılan ve hükme esas alınan 01.04.1997 başlangıç tarihli ve 57 ay süreli kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır.Kira sözleşmesinde kiralayan olarak ..., ..., ..., ..., ..., ... imzalamıştır. Kiralayanlar arasında zorunlu dava arkadaşlığı mevcuttur. Kiralayanların temerrüt ihtarını birlikte keşide etmeleri ve davayı da birlikte açmaları gerekir. Mahkemece bu husus üzerinde durularak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile karar verilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile H.U.M.K.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 08.04.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara