Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12276 Esas 2010/3981 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/12276
Karar No: 2010/3981

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12276 Esas 2010/3981 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme paydaşlığın giderilmesi davasına karar verirken, tüm paydaşların davada yer alması gerektiğini belirtiyor. Bir paydaşın adreste bulunmaması durumunda ise, tebligat memurunun adreste bulunamama sebebini tahkik etmesi ve komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti, zabıta amir ve memurlarından beyanlarını alarak tebliğ tutanağına yazması gerektiği belirtiliyor. Davacı tarafın tebligatı usulüne uygun yapmaması nedeniyle kararın bozulduğu, ancak sair yönlerin incelenmesine gerek olmadığı ifade ediliyor. HUMK'nun 569. maddesi uyarınca, paydaşların tamamının yer alması zorunludur. Tebligat Kanunu'nun 20-21 ve Tüzük'ün 28. maddesi gereğince, tebliğ yapılamayan durumlarda tebligat memurunun adreste bulunamama sebebini tahkik etmesi ve beyanları alması gerektiği belirtilmektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/12276 E.  ,  2010/3981 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilemesi davasına dair karar bir kısım davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık bir adet taşınmazda ortaklığın giderilmesine ilişkindir. Mahkemece taşınmazın satılarak ortaklığının giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılardan ... ve kayyım vekilince temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HUMK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Tebligat Kanununun 20-21 ve Tüzüğün 28.maddesi gereğince muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan herbiri gösterilen adreste bulunmaz iseler tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesini muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazıp imzalaması gerekir.
    Olayımızda, davalılardan ...’nın ne sebeple adreste bulunmadığı tevsik edilmemiştir.Bu durumda dava dilekçesi ve duruşma gününe ilişkin davalıya yapılan tebligat geçersizdir. Dava dilekçesi ve duruşma günü bildirir usulüne uygun tebligat yapıldıktan sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi icap ederken bundan zuhul olunması hatalı olmuştur.
    SONUÇ.Yukarıda açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 6.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara