Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12957 Esas 2010/3942 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/12957
Karar No: 2010/3942

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12957 Esas 2010/3942 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen paydaşlığın giderilmesi davasına ilişkin verilen karara davalılardan biri tarafından temyiz başvurusunda bulunulmuştur. Ancak, tebligatın usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle temyiz başvurusu kabul edilmemiştir. Tebligat Kanunu'nun 20-21 ve Tüzüğün 28. maddelerine göre tebligat, muhatabın bulunmadığı durumlarda komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti, zabıta amir ve memurlarından tahkik edilerek beyanlarının tebliğ tutanağına yazıp imzalatılması veya imzadan çekinmeleri halinde bu durumun yazılıp imzalanması gerekmektedir. Ancak, hükmün tebliğinde haber verilen komşu imzası alınmadığı için tebligatın usulüne uygun yapılmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, hükmün bir davalıya tebliği edildiği halde tebligat parçasının dosyada yer almadığı da tespit edilmiştir. Bu nedenle, hüküm adı geçene tebliğ edilmişse tebligat parçasının dosyaya eklenmesi veya edilmemişse hükmün usulüne uygun olarak diğer davalılara tebliği ile temyiz süresinin geçmesinden sonra temyiz incelemesi için dosyanın mahalline geri çevrilmesi kararlaştırılmıştır. Kanun maddeleri Tebligat Kanunu'nun 20-21 ve Tüzüğün 28. maddeleridir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/12957 E.  ,  2010/3942 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Hüküm, davalılar ... ve ..."e 7201 Sayılı Tebligat Kanunu"nun 21. maddesine göre tebliğ edilmiş ise de usulüne uygun değildir.
    Tebligat Kanununun 20-21 ve Tüzüğün 28.maddesi gereğince muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz iseler tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazıp imzalaması gerekir. Anılan davalıya hükmün tebliğinde haber verilen komşu imzası alınmadığından tebligatın usulüne uygun yapıldığından söz edilemez.
    2-Hükmün, davalı ..."ya tebliğine ilişkin tebligat parçasına dosyada rastlanmamıştır. Hüküm, adı geçene tebliğ edilmişse tebligat parçasının evraka eklenmesi, tebliğ edilmemişse bu durumda mahkemece davalılar ..., ... ve ..."ya hükmün usulüne uygun olarak tebliği ile temyiz süresinin geçmesinden sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 6.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara