Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13162 Esas 2010/3911 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/13162
Karar No: 2010/3911

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13162 Esas 2010/3911 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bu mahkeme kararı, bir taşınmazın paydaşlığının giderilmesi davasına ilişkindir. Davacı, taşınmazın aralarında taksim edilemeyeceğini, bunun yerine satılmasıyla paydaşlığın giderilmesini talep etmiştir. Davalılar ise taşınmazın aynen bölünerek paydaşlığın giderilmesini istemişlerdir. Mahkeme, taşınmazın satışı suretiyle paydaşlığın giderilmesine karar vererek davanın kabulüne hükmetmiştir. Ancak, davalılardan birisinin vefatı nedeniyle mirasçılarının davaya dahil edilmesi gerektiği belirtilerek hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: HUMK.nun 428.maddesi.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/13162 E.  ,  2010/3911 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, bir adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulü ile taşınmazın satışı suretiyle paydaşlığın giderilmesine karar verilmesi üzerine hüküm davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, dava dilekçesinde, tarafların dava konusu edilen ... No’lu parsele birlikte malik olduklarını, taşınmazı aralarında taksim etmenin mümkün olmadığı gibi bu şekilde tasarruf da edilemediğini, hiçbir paydaşa fayda sağlamadığını belirterek, taşınmazın satışı suretiyle paydaşlığın giderilmesini talep etmiştir. Duruşmalara katılan davalılar, taşınmazın aynen bölünmesi suretiyle paydaşlığın giderilmesini istemişlerdir.
    Paydaşlığın giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı,taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir.
    Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya bir kaçı diğer paydaşlara karşı açar. Davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlanmalıdır. Bu şekilde taraf teşkili sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Olayımıza gelince; dava konusu edilen ... No’lu parselin paydaşlarından ...’ın yargılama sırasında 15.5.2002 tarihinde vefat etmesi ile geride eşi ... ve çocukları ..., ... ve ...’ın kaldığı, tapu paydaşı ...’nın yargılama sırasında 30.12.1995 tarihinde vefat etmesi ile geride eşi ... ve çocuğu ..."nın kaldığı, tapu paydaşı ... ( ...)’ün yargılama sırasında 13.4.2003 tarihinde vefat etmesi ile geride mirasçı olarak çocuğu ...’ın kaldığı, tapu paydaşı ...’ın yargılama sırasında 29.11.2000 tarihinde vefat etmesi ile geride mirasçı olarak eşi ... ve çocukları ... (...) ve ...’ın kaldığı ve tapu paydaşı ...’un yargılama sırasında 28.1.2000 tarihinde vefat etmesi ile geride mirasçı olarak eşi ... ile çocukları
    ..., ..., ..., ... ve ...’un kaldığı temyiz aşamasında dosyaya sunulan mirasçılık belgelerinden anlaşılmaktadır. Bu durumda adı geçen mirasçıların davaya dahil edilmesi, kendilerine yöntemine uygun davetiye tebliğ olunması,taraf teşkilinin sağlanması ve ondan işin esası hakkında bir karar verilmesi yönünden hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA ve bozma sebebine göre temyiz eden davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 6.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara