(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi 2009/7607 E. , 2010/3868 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tazminat davasına dair karar davacı-k.davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, kira sözleşmesinden kaynaklanan izinsiz ve projeye aykırı olarak yapılan tadilatlar nedeni ile kiralanana verilen zararın tazmini, davalı tarafından açılan karşı dava ise, kiralananın iskânsız olması nedeni ile tahliye edildiğinden yapılan zorunlu ve faydalı giderlerin sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece, davalı karşı davacının yetki itirazının kabulü ile mahkemenin yetkisizliğine İstanbul mahkemelerinin yetkili olduğuna karar verilmiş, hüküm davacı karşı davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Kira sözleşmesinden kaynaklanan tazminat davalarında yetkili mahkeme HUMK."nun genel yetki kurallarına göre belirlenir. Dava; HUMK."nun 9.maddesine göre kiracının ikametgahı mahkemesinde açılabileceği gibi, 10.maddesi gereğince akdin icra olunduğu veya davalının orada bulunması koşuluyla akdin yapıldığı yer mahkemesinde de açılabilir. Taraflar yetki sözleşmesi ile yetkili mahkemeyi belirleyebilirler. Ancak, taraflar arasında düzenlenen yetki sözleşmesi de genel yetkili mahkemenin yetkisini ortadan kaldırmaz.
Olayımızda taraflar arasında uyuşmazlık konusu olmayan 01.09.2007 başlangıç tarihli ve 10 yıl süreli kira sözleşmesine göre kiralanan taşınmaz ... ... adresinde bulunmakta; davalının ikametgahı ise ..., ..., ... adresinde bulunmaktadır. HUMK."nun 9.maddesine göre davalının ikametgahı ... olduğundan, ... Mahkemeleri yetkilidir. Kira sözleşmesinin özel koşullar bölümü 14. maddesinde bulunan yetki anlaşması genel yetkiyi ortadan kaldırmaz. Davacı seçimlik hakkını kullanarak ..."de dava açtığından mahkemece işin esasının incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde yetkisizlik kararı verilmesi doğru değildir. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 5.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.