13. Hukuk Dairesi 2013/5545 E. , 2013/28162 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
K A R A R
Davacı, Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler Kanunu ile Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile yürürlüğe konulan yönetmelik hükümleri gereğince davalı hakkında icra takibi başlattıklarını, davalının takibe haksız yere itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptali ile takibin devamına, % 40 icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı duruşmadaki beyanında icra takibine konu paranın tamamını ödeyemeyeceğini, taksitle ödeyebileceğini savunmuştur.
Mahkemece, ödeme emrinin borçluya 05.10.2011"de tebliğ edilmesine rağmen davalı borçlu vekilince 13.10.2011 havale tarihli dilekçe ile borca itiraz ediliği, davalı borçlu tarafça İİK"nun 62. maddesinde öngörülen yasal 7 günlük sürenin geçirilmesinden sonra itirazın yapıldığı gerekçesi ile davanın kabulüne, icra inkar tazminatı talebinin reddine karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının tüm temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davalının temyiz itirazlarının incelenmesinde; mahkemece İİK"nda öngörülen yasal 7 günlük sürenin geçirilmesinden sonra ödeme emrine itiraz edildiği gerekçesi 2013/5545-28162
ile davanın kabulüne karar verilmiş ise de, İİK 66/1. maddesi gereğince müddeti içinde yapılan itiraz takibi durdurur. İtiraz müddetinde değilse, alacaklının talebi üzerine icra memuru takip muamelelerine alacağın tamamı için devam eder. Hal böyle olunca mahkemece, süresi geçtikten sonra yapılan itirazın geçerli bir itiraz olmayıp, böyle bir itirazın icra takibini durduramayacağı, İİK 67. maddesi gereğince de itirazın iptali davasının görülebilmesi için geçerli bir itirazın bulunması gerektiği göz önüne alınarak davanın hukuki yarar yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken aksine düşüncelerle yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda 1.bentte açıklanan nedenlerle davacının tüm temyiz itirazlarının REDDİNE, 2. bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA,peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-2 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 13.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.