Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2011/17137 Esas 2012/5259 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/17137
Karar No: 2012/5259

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2011/17137 Esas 2012/5259 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme kararı, Hazine tarafından tapu kayıt miktar fazlasının Hazine adına tescili istemi ile dava açılan çekişmeli taşınmazla ilgilidir. Kararda, yörede ilk orman kadastrosunun 1968 yılında hava fotoğraflarından yararlanılarak yapıldığı ve bu yöntemle yapılan orman kadastrosunda orman tahdit nokta ve hatlarının hava fotoğraflarına işlendiği belirtilir. Dosyanın incelenmesinde, raporun bilirkişiler tarafından 2005 yılında yapılan orman kadastro haritasına göre düzenlendiği, ancak uyuşmazlığın çözümünde yörede ilk kez yapılan orman kadastrosuna ait harita ve tutanakların esas alınması gerektiği vurgulanır. Ayrıca, tapu kayıt miktar fazlasının Hazine adına tescili istemiyle açılan davanın ön koşulunun o yerin öncesi itibarıyla da orman sayılan yerlerden olmaması olduğu ifade edilir. Kararın sonunda, dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesi kararlaştırılır.
Kanun maddeleri: 6100 sayılı Yasa'nın geçici 3. maddesi, H.Y.U.Y.’nın 433/3. maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği.
20. Hukuk Dairesi         2011/17137 E.  ,  2012/5259 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davadan dolayı yerel mahkemece verilen hüküm Hazine tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dosya arasında bulunan orman kadastro tutanak ve haritalarının incelenmesinden yörede ilk orman kadastrosunun 1968 yılında seri usulle ve yöreye ait hava fotoğraflarından yararlanılmak suretiyle yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu yöntemle yapılan orman kadastrosunda orman tahdit nokta ve hatları hava fotoğraflarına işlenmekte ve detay tarifleri günlük olarak düzenlenen tutanaklara yazılmaktadır. Arazi çalışmaları bitirildikten sonra hava fotoğrafları stereomikrometre - SGM4 aletiyle değerlendirilip orman sınır nokta ve hatları 1/10 000 ölçekli haritalar üzerine aktarılarak orman tahdit haritaları oluşturulmaktadır. Bir yörede orman kadastrosu hangi yöntemle yapılmışsa, mahkemece uyuşmazlığın çözümünde de o yöntem uygulanmalıdır. Bu sınırın belirlenmesinde en doğru yol gösterici ise, yine o tarihteki hava fotoğrafına yansıyan orman ve tarım alanlarının görüntüleridir.
    Kaldı ki; Hazine, tapu kayıt miktar fazlasının Hazine adına tescili istemi ile dava açmış olup miktar fazlası olan bölümün zilyetlikle kazanılabilmesinin ön koşulu, o yerin öncesi itibarıyla da orman sayılan yerlerden olmamasıdır.
    Dosyanın incelenmesinde, raporu hükme esas alınan bilirkişiler tarafından çekişmeli taşınmazın yörede ilk kez 1968 yılında yapılan ve kesinleşen orman kadastrosu değil daha sonra 2005 yılında yapılmış olan orman kadastro haritası kullanılarak bu çalışmaya göre konumunun belirlendiği, memleket haritası ve hava fotoğraflarının ise uygulanmadığı gözlenmektedir. Aplikasyon, yeni bir orman kadastro çalışması olmayıp ilk çalışmanın ihyası niteliğinde olduğundan ve ilk çalışmaya ayKirı olamayacağından uyuşmazlığın çözümünde yörede ilk kez yapılan orman kadastrosuna ait harita ve tutanakların esas alınması zorunludur. Bu nedenle, dava dosyasının, hükme esas alınan raporu düzenleyen fen ve orman bilirkişilerine verilerek;
    A) Orijinal-renkli (renkli fotokopi) memleket haritası, 1968 yılında yapılan ilk orman kadastrosu ile aplikasyon ve 2/B madde uygulama haritalarının ölçekleri orijinalinden kopya edilmiş kadastro paftası ölçeğine, yine kadastro paftası ölçeği de bu haritaların ölçeğine bilgisayar ortamında (Net-Cad veya benzeri programlar kullanılarak) çevrildikten sonra, bu haritalar birbiri üzerine ablike edilerek düzenlenecek bu haritalarda komşu ve yalofTkomşu parsellerin birlikte gösterilmesi,
    B) Yine değişik açı ve uzaklıklarda olan, en az 4 ya da 5 orman tahdit sınır (OTS) noktası görülecek biçimde, dava konusu taşınmaz ile komşu taşınmazların, memleket haritası, kadastro paftası, orman kadastro haritası ile aplikasyon ve 2/B madde uygulama haritasına göre konumu ve orman kadastro haritasındaki sınır noktalan ile varsa aplikasyon haritasındaki sınır noktaları bu haritalar ile paftaların tümü üzerinde ayrı renkli kalemlerle çizilip gösterilecek şekilde kendilerinden müşterek imzalı krokili rapor alınıp dava dosyası içine konulması,
    Ayrıca, dava dosyasının 6100 sayılı Yasanın geçici 3. maddesi göndermesiyle H.Y.U.Y.’nın 433/3. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliğine uygun olarak tarih ve işlem sırasına göre düzenlenip, dizi pusulasına bağlandıktan sonra gönderilmesi gerekmektedir.
    SONUÇ: Değinilen eksiklikler giderilmek üzere, dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine 05/04/2012 günü oybirliği ile karar verildi.


    Hemen Ara