Esas No: 2022/4627
Karar No: 2022/6278
Karar Tarihi: 29.06.2022
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2022/4627 Esas 2022/6278 Karar Sayılı İlamı
3. Hukuk Dairesi 2022/4627 E. , 2022/6278 K.Özet:
İlk derece mahkemesinde görülen ve istinaf incelemesinden geçen itirazın iptali davası sonucunda verilen karar, Dairece bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonucunda davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir. Ancak, Yargıtay'ın bozma kararı doğrultusunda verilen kararın, HMK'nın bölge adliye mahkemeleri tarafından verilen kararlar için öngörülen temyiz kesinlik sınırına tabi olacağı tartışmasızdır. Eklenen ek 1. madde uyarınca, HMK'nın 362. maddesinde öngörülen kesinlik sınırı, 01/01/2022 tarihinden itibaren 107.090 TL’ye çıkartılmıştır. Bozmaya uyularak verilen karar, her iki taraf yönünden (kabul ve reddedilen miktarlara göre) karar tarihi itibariyle kesin niteliktedir. HMK'nın 366. maddesi atfıyla aynı Kanunun 352. maddesi uyarınca, kesin olan karar hakkında Yargıtay tarafından temyiz isteminin reddine karar verilebilir. Sonuç olarak, davanın taraflarının temyiz dilekçeleri reddedilmiş ve peşin alınan temyiz harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine karar verilmiştir. Kanun maddeleri: HMK'nın \"Bozmaya uyma veya direnme\" başlıklı 373. maddesi, aynı maddenin dördüncü fıkrası, 362. maddesi, 366. maddesi, 352. maddesi.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında ilk derece mahkemesinde görülen ve istinaf incelemesinden geçen itirazın iptali davasında verilen karar hakkında yapılan temyiz incelemesi sonucunda, Dairece bölge adliye mahkemesi kararının kaldırılmasına ve ilk derece mahkemesi kararının bozulmasına dair verilen karara, ilk derece mahkemesince uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda; davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen kararın, taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
6100 sayılı HMK’nın “Bozmaya uyma veya direnme” başlıklı 373. maddesinin birinci fıkrası; “Yargıtay ilgili dairesinin tamamen veya kısmen bozma kararı, başvurunun bölge adliye mahkemesi tarafından esastan reddi kararına ilişkin ise bölge adliye mahkemesi kararı kaldırılarak dosya, kararı veren ilk derece mahkemesine veya uygun görülecek diğer bir ilk derece mahkemesine, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir.” hükmünü,
Aynı maddenin dördüncü fıkrası ise; “Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.” hükmünü içermektedir.
Açıklanan madde hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; ilk derece mahkemesi tarafından, Yargıtay’ın bozma kararı doğrultusunda karar verilmesi halinde, davanın taraflarına, karara karşı sadece temyiz yoluna başvuru olanağı tanındığı anlaşılmaktadır.
Bu halde ise; ilk derece mahkemesince verilen kararın, HMK’nın 362. maddesinde bölge adliye mahkemeleri tarafından verilen kararlar için öngörülen temyiz kesinlik sınırına tabi olacağı tartışmasızdır.
6763 sayılı kanun ile 6100 sayılı HMK'ya eklenen ek 1. madde uyarınca; aynı Kanunun 362. maddesinde öngörülen kesinlik sınırı, 01/01/2022 tarihinden itibaren 107.090 TL’ye çıkartılmıştır.
Bozmaya uyularak verilen karar, her iki taraf yönünden (kabul ve reddedilen miktarlara göre) karar tarihi itibariyle kesin niteliktedir. HMK'nın 366. maddesi atfıyla aynı Kanunun 352. maddesi uyarınca, kesin olan karar hakkında Yargıtay tarafından temyiz isteminin reddine karar verilebilir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı ve davalı tarafın temyiz dilekçelerinin miktar itibariyle REDDİNE ve peşin alınan temyiz harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 29/06/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.