Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2019/12834 Esas 2022/5674 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/12834
Karar No: 2022/5674
Karar Tarihi: 14.09.2022

Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2019/12834 Esas 2022/5674 Karar Sayılı İlamı

12. Ceza Dairesi         2019/12834 E.  ,  2022/5674 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi

    Suç : Görüntü veya seslerin ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlal

    Görüntü veya seslerin ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm, katılanlar vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Katılan ...’in kızı olan diğer katılan ...’a yönelik cinsel taciz, hakaret, kişilerin huzur ve sükununu bozma ile tehdit suçlarını işlediğinin kabulüyle hakkında daha önce hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair karar verilen sanık ... tarafından, katılan ... adına sahte ... hesabı açılıp, bu hesap üzerinden, katılan ...’in fotoğrafının ve cinsel içerikli yorumla birlikte katılan ...’in kızları olan diğer katılanlar ... ile ...’nın yan yana görüntülendikleri fotoğraflarının yayımlandığı iddialarına dayalı olarak, sanık hakkında zincirleme şekilde görüntü veya seslerin ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan kamu davası açıldığı olayda;
    Sanığın, bahse konu ... hesabının kendisi tarafından oluşturulmadığına yönelik savunması, şikayete konu hesabın oluşturulduğu bilgisayarın IP adres bilgilerinin tespit edilememiş olması, ... Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün, “İnternet Ortamında İşlenen Suçlarda Uluslararası Ceza İstinabe İşlemleri” başlıklı yazısında yer verdiği, “ABD mevzuatına göre (18 U.S.C. § 2703 - f ) internet ortamında işlenen suçlara ilişkin trafik bilgileri, yer sağlayıcılar veya erişim sağlayıcılar tarafından 90 gün süreyle saklanmaktadır. Bu süre içinde resmi otoritelerce başvurulduğunda anılan saklama süresine 90 gün daha ilave edilmektedir.” açıklamalarına, olayın üzerinden geçen zaman dilimine ve dosya kapsamına nazaran, gelinen aşamada, savunmanın aksine maddi bir delil elde edilmesi imkanının bulunmaması, katılan ...’ın duruşmada alınan beyanından da anlaşılacağı üzere, söz konusu fotoğraflar katılan ...’in kullanıcısı olduğu ... hesabında daha önce yayımlanmış olup, katılanların yüzünü gösteren poz vermiş şekilde çektirdikleri şikayet dilekçesine ekli internet çıktılarındaki fotoğrafların, mutlaka ve sadece sanıkta mevcut olabilecek özellikte görüntüler niteliğinde olmaması karşısında, sanığın, mahkumiyetine yeter, her türlü derecede şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmaması nedeniyle üzerine atılı suçtan dolayı CMK'nın 223/2-e. maddesi gereğince beraatine ilişkin yerel mahkemenin kabul ve uygulmasında bir isabetsizlik görülmemiş; iddianamede görüntü veya seslerin ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlal suçu olarak nitelendirilen eylemin, katılan ...’ın duruşmada alınan beyanı ve şikayet dilekçesine ekli internet çıktılarındaki fotoğrafların özellikleri gözetildiğinde, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, ancak; hukuki nitelendirmenin sonuca etkili olmadığı anlaşıldığından, bu husus bozma nedeni olarak kabul edilmemiştir.
    Yapılan yargılama sonunda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, katılanlar vekilinin sübuta, eksik incelemeye dayalı olarak karar verildiğine ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, beraate ilişkin hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA, 14.09.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Hemen Ara