Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/11318 Esas 2010/2979 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/11318
Karar No: 2010/2979
Karar Tarihi: 18.03.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/11318 Esas 2010/2979 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sulh Hukuk Mahkemesi’nden gelen bir davaya dair karar, dahili davalı tarafından temyiz edilmiştir. Kanunen tebligat yapılması gerektiği durumlarda, tebligat yapılacak kişiye tebligat, bilinen en son adresinde gerçekleştirilir. Eğer kişi adresini değiştirirse, yeni adresini tebliğ yaptıran kaza merciine bildirme yükümlüdür. Daha önce yapılan tebligat usulsüzse, yeni bir tebligat yapılamaz. Kanunen, tebligatın usulüne uygun yapılabilmesi için daha önce aynı adrese kanunen uygun bir tebligat yapılmış olması gerekmektedir. Davalı adına dava dilekçesinin tebliğ edildiği adrese normal tebligat yapılmalı, imkansızlık halinde tebligat iade edilmeli ve Tebligat Kanunu'nun 35. maddesine göre tebligat yapılmalıdır. Kanunun gösterdiği usullere göre tebligat yapılmaması hallerinde, tebligat geçersiz sayılır. Tebligat için komşu imzası alınması gerektiği durumlarda, imza alınamadığı takdirde bu durum tebliğ tutanağına yazıp, imzalatılması gerekir. Kararda, Tebligat Kanunu’nun 10, 20-21, 35/1, 35/2, 35/son ve tüzüğün 28 ve 55. maddelerine atıfta bulunulmuştur.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/11318 E.  ,  2010/2979 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar dahili davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Tebligat Kanununun 10.maddesine göre tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
    Tebligat Kanununun 35/1.fıkrası ile kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılan kimseye, adresini değiştirdiği takdirde yeni adresini hemen tebliğ yaptıran kaza merciine bildirme yükümlülüğü getirilmiş, bundan sonraki tebliğlerin bildirilen yeni adrese yapılacağı öngörülmüştür.
    Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve yeni adres tebliğ memurunca da tespit edilemediği takdirde tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.(T.K.35/2)
    Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, taraflar arasında yapılan imzası resmi merciiler önünde ikrar olunmuş sözleşmelerde belirtilen adres ile kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, ticaret sicillerine ve esnaf ve sanatkarlar sicillerine verilen en son adreslerdeki değişiklikler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır.(T.K.35/son)
    Tebligat Kanununun 35/2 ve Tüzüğün 55.maddelerine göre tebliğin usulüne uygun olarak yapılabilmesi için daha önce aynı adrese kanunun gösterdiği usullere göre bir tebligat yapılmış olması gerekmektedir. Evvelce yapılan tebligat usulsüz ise 35.maddeye göre tebligat yapılması mümkün değildir.
    Tebligat Kanununun 35/son fıkrasında ise muhatabın daha önce tebliğ yapılan adresinin değiştirilmesi değil, değiştirildiği için tebliğ yapılamayıp, tebliğ evrakının iade edilmesine yol açan adres sebebiyle Tebligat Kanununun 35/2-3.fıkralarının uygulanması öngörülmüştür. Bu durumda; dava dilekçesinde gösterilen adres, 35/son maddede belirtilen kurum Ve kuruluşlardan birine verilen adres ile aynı olduğu takdirde ve bu adrese çıkarılan tebligatın tebliğ edilemeden dönmesi halinde tebligat Tebligat Kanununun 35/son fıkrası uyarınca Tebligat Kanununun 35/2-3 maddeleri hükümlerine göre yapılır.
    Tebligat Kanununun 20-21 ve Tüzüğün 28.maddesi gereğince muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan herbiri gösterilen adreste bulunmaz iseler tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesini muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazıp imzalaması gerekir.
    Davalı ... adına dava dilekçesinin tebliğ edildiği ... Mahallesi ... Sok. No: .../... no"lu adrese öncelikle normal tebligat yapılmalı tebligat imkânsızlığı nedeni ile iade edildiği takdirde Tebligat Kanununun 35.maddesine göre tebligat yapılması hususu değerlendirilmelidir. Ayrıca davalılardan ... ‘a gönderilen tebligatta komşu imzası alınmadığından, hükmün tebliğine ilişkin davalılara yapılan tebligatların geçersiz olmasına göre, adı geçen davalılara usulüne uygun tebligatın yapılması, temyiz olunduğu takdirde temyiz dilekçesinin dosya ile birleştirilmesi, aksi halde kanuni süre geçtikten sonra gönderilmesi için dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 18.03.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara