Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/11144 Esas 2013/25551 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/11144
Karar No: 2013/25551

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/11144 Esas 2013/25551 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı banka tarafından davalılara verilen tüketici kredisinin tahsiline ilişkin itirazın iptali talebiyle açılan davada, mahkeme davanın kabulüne karar verdi. Ancak davalılar tarafından temyiz edilen hüküm, taraflar arasındaki uyuşmazlığın Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kaldığı ve bu nedenle Tüketici Mahkemesi'nin görevli olduğu belirtilerek, mahkemenin usul ve yasaya aykırı şekilde hüküm tesisi yaptığı gerekçesiyle bozuldu. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 23. maddesi, bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür. Taraflar arasındaki uyuşmazlık Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kaldığına göre davaya bakmaya Tüketici Mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz.
13. Hukuk Dairesi         2013/11144 E.  ,  2013/25551 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılar avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmiş ise de miktar itibariyle duruşmaya tabi olmadığından incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR
    Davacı, davalının 06.05.2009 tarihli sözleşme ile tüketici kredisi kullandığını, diğer davalının ise kefil olduğunu, borcun vadesinde ödenmediğini ve tahsili için başlattılan icra takibine haksız olarak itiraz edildiğini ileri sürerek itirazın iptali ile % 40 icra inkar tazminatının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalılar, borcun ödenmesi için usulünce bildirimde bulunulmadığını, alacağın zamanaşımına uğradığını ve davanın süresinde açılmadığını savunarak davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dava, davacı banka tarafından davalılara kullandırılan tüketici kredisinin tahsiline ilişkindir. 4077 sayılı yasanın 23. maddesi, bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür. Taraflar arasındaki uyuşmazlık Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kaldığına göre davaya bakmaya Tüketici Mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Bu durumda mahkemece mahallinde ayrı bir tüketici mahkemesi yoksa verilecek bir ara kararı ile davaya tüketici mahkemesi sıfatıyla bakıldığı belirtilerek yargılama yapılması
    gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davalıların sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ:Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenle kararın BOZULMASINA, ikinci bent gereğince davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, 22.10.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara