Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12459 Esas 2010/2547 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/12459
Karar No: 2010/2547
Karar Tarihi: 09.03.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12459 Esas 2010/2547 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bu mahkeme kararı, tahliye davasına ilişkin olup temerrüt nedeniyle istenen tahliye talebinin reddine karar verilmiştir. Ancak, Tebligat Yasası ve Tebligat Tüzüğü'nün ilgili maddelerine göre yapılan tebligat işleminin yeterli olmadığı ve bu nedenle borçlunun temerrüde düşürülemediği gerekçesiyle davanın reddi istenmiştir. Mahkeme, ihtara konu borcun zamanında ödendiği iddiasını da doğru bulmamıştır. Karar sonucunda, gerekçesi düzeltildiği takdirde hükmün doğru olacağına karar verilmiş ve temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına karar verilmiştir.
7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 12 ve 13, Tebligat Tüzüğü'nün 17 ve 18. maddeleri tebligat işlemini düzenlemekte olup, tebligatın tüzel kişinin selahiyetli mümessillerine yapılması gerektiği belirtilmiş ve tebliğ yapılan kişilerin iş saatlerinde ya da evrakı bizzat alamayacak hallerinde tebliğin o yerdeki memur ve müstahdemlerinden birine yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Bu nedenle, yapılan tebligat işlemi yasal düzenlemelere uygun değilse, borçlunun temerrüde düşürülemeyeceği sonucu ortaya çıkmaktadır.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/12459 E.  ,  2010/2547 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz Edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık temerrüt nedeniyle tahliye istemine ilişkindir. Mahkemece istemin reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Tebligat Yasasının 12 ve 13, Tebligat Tüzüğünün 17 ve 18. maddeleri tüzel kişilerce yapılacak tebligat hususunu düzenlemiş olup, anılan madde hükümlere göre tebligatın tüzel kişinin selahiyetli mümessillerine yapılması tebligat yapılacak kimselerin herhangi bir sebeple mutad iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacak bir halde oldukları takdirde tebliğin tüzel kişinin o yerdeki memur ve müstahdemlerinden birine yapılması gerekir.
    Olayımızda, davaya temel teşkil eden temerrüt ihtarnamesi davalı kiracı ... Halıcılık ve Mağazacılık San. ve Tic.A.Ş."ne "aynı adreste birlikte çalışanı ... imzasına tebliğ edildi" şerhiyle tebliğ edilmiş ise de şirketin yetkili müdür veya mümessilinin işyerinde bulunmama sebebi açıklanmadığı gibi tebliğ yapılan kişinin zatı da belirtilmemiştir.
    Bu nedenle bu tebligat 7201 Sayılı Tebligat Kanununun 12 ve 13. Tebligat Tüzüğünün 17 ve 18. maddelerine uygun olmadığından borçlunun temerrüde düşürüldüğünden bahsedilemez. Mahkemece bu nedenle davanın reddine karar vermek gerekirken, ihtara konu borç süresinde ödendiğinden bahisle davanın reddi doğru değil ise de sonuç itibariyle doğru olan hükmün gerekçesinin bu şekilde düzeltilerek HUMK."nun 438. maddesi uyarınca düzeltilmiş haliyle ONANMASINA ve aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına 09.03.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara