Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12679 Esas 2010/2518 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/12679
Karar No: 2010/2518

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12679 Esas 2010/2518 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, işyeri ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemiyle ilgili bir davada, kira sözleşmesinin Borçlar Kanunu'na tabi olduğunu ve süresiz olduğunu belirtmiştir. Borçlar Kanunu'na göre sözleşmelerin feshi ihbar süresi belirli periyotlar halinde belirlenir ve feshi ihbar süresi bu sürelerin sonunda tahliye davası açılmadan önce yapılır. Ancak, davalının feshi ihbar tebligatında zamanında değilse, davacı tarafından istenen tahliyeye karar verilemez. Kanun maddeleri olarak, bu durumda Borçlar Kanunu'nun 262. ve 263. maddeleri uygulanmaktadır.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/12679 E.  ,  2010/2518 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, işyeri ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkin olup, mahkemece kiralananın 6570 Sayılı Yasaya tabi olmadığından feshi ihbar nedeniyle tahliyeye karar verilmiş hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Borçlar Kanununa tabi süresiz sözleşmelerde feshi ihbar süresi bu kanunun 262.maddesi hükmüne göre belirlenir. Anılan madde hükmü gereğince süresiz sözleşmelerde 6 (altı) aylık dönem için 3 (üç) ay önceden kiracıya feshi ihbar tebliğ ettirilmesi ve o dönem sonunda tahliye davası açılması gerekir. Altı aylık dönemin birinde tebliğ ettirilen feshi ihbar ancak bu dönem sonunda dava açma hakkı verir. Bu feshi ihbar sonraki dönem için kullanılamaz. Borçlar Kanununun kapsamına giren yerlerin tahliyesi için feshi ihbar yeterli olup, başka bir sebep aramaya gerek yoktur.
    Olayımızda;Taraflar arasında 15.4.2001 başlangıç tarihli ve 7 yıl 8 ay süreli kira sözleşmesi konusunda bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Kira sözleşmesinde kiralananın cinsi akaryakıt istasyonu olarak belirtilmiştir. Taşınmaz zeytinalanı köyü sınırları içerisinde olup, 6570 Sayılı Kanun hükümlerine tabi değildir. Olayda Borçlar Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekir. Sözleşmesinin özel şartlar 11. maddesinde kira süresinin bitiminden en az bir yıl önce her iki taraf da noter kanalı ile kira süresinin uzatılması ya da süre sonunda boşaltılması talebini karşı tarafa iletmek zorunda oldukları kararlaştırılmıştır. Bu şart geçerli olup, tarafları bağlar. Taraflarca bu şarta uygun olarak en az bir yıl önceden bir ihtarname gönderilmediğine göre sözleşme Borçlar Kanunu’nun 263. maddesi gereğince süresiz hale dönüşmüştür. Bu durumda altı aylık dönemlere nazaran üç ay öncesinden fesih ihbar yapılarak dönem sonunda dava açılabilir. Dava tarihi olan 22.5.2009 tarihi itibariyle 30.5.2008 keşide, 10.6.2008 tebliğ tarihli ihtarname süresinde değildir. Bu nedenle davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile tahliyeye karar verilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 9.3.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara