Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/3054 Esas 2012/3744 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3054
Karar No: 2012/3744
Karar Tarihi: 14.03.2012

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/3054 Esas 2012/3744 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, annesi adına kayıtlı olan bir taşınmazın kaydında yer alan isim hatalarının düzeltilmesi için dava açmıştır. Mahkeme, davayı kabul etmiş ve kayıt düzeltmesi yapmıştır. Ancak davalı vekili, temyiz itirazında bulunmuştur. Yargıtay, davacının aktif dava ehliyeti bulunmadığını ve istemin reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir. Sonuç olarak, mahkeme kararı bozulmuştur. Medeni Kanunun 1027. maddesi uyarınca açılan tapuda kayıt düzeltilmesi istemine ilişkin olarak taşınmaz malikleri ve mirasçıları dava açabilir. Ayrıca, 702. madde uyarınca elbirliği mülkiyetinde her bir ortak düzeltme isteyebilir. Bu davaların bir başka davaya dayanarak açılması da mümkündür.
14. Hukuk Dairesi         2012/3054 E.  ,  2012/3744 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 13.04.2011 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 27.10.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı idare temsilcisi tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı, 947 parsel sayılı taşınmazda murisi annesi "..."un" "..." yazılan adının düzeltilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava Medeni Kanunun 1027. maddesi uyarınca açılan tapuda kayıt düzeltilmesi istemine ilişkindir. Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin isim, soy isim, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur. Bu tür davalarda kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir.
    Tapuda kayıt düzeltilmesi davasını, tapu maliki ile mirasçıları açabilir. Bunun yanı sıra 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanununun 702. maddesinin son fıkrası gereğince ortaklardan her birinin topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabileceği ve bu korumadan bütün ortakların yararlanabileceği öngörüldüğünden elbirliği mülkiyetinde, ortaklardan her hangi biri de tek başına tapuda miras bırakanla ilgili olarak düzeltme isteyebilir.
    Ayrıca bu davaların, bir başka dava nedeniyle verilen yetkiye dayanılarak açılması da mümkündür. Böyle bir yetki verildiğinde yetkiye dayanarak dava açan kişinin aktif dava ehliyeti vardır.
    Eldeki davada, tapu kayıtlarının incelenmesinden ... kızı ... ...un 947 parsel sayılı taşınmazda paydaş olduğu ve dosya içindeki nüfus kaydına göre hala yaşadığı anlaşılmaktadır. Davacı bir yetki belgesi de sunmamıştır. Bu nedenle davacının aktif dava ehliyeti bulunmamaktadır. Mahkemece bu kayıt yönünden davacının aktif dava ehliyeti bulunmadığından istemin reddine karar verilecek yerde, kabul edilerek düzeltme yapılması doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 14.03.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.













    Hemen Ara