Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/2355 Esas 2012/3414 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2355
Karar No: 2012/3414
Karar Tarihi: 08.03.2012

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/2355 Esas 2012/3414 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı belediyenin, kiralananın başkasına kiraya verilmesine karşı çıkmasına rağmen, kiracı (davacı) bunu yapmıştır, bu da sözleşmeye aykırılık teşkil etmektedir. Mahkeme, sözleşmede kiralananın başka bir kişi ya da kuruluşa devredilemeyeceğine dair hüküm bulunduğunu ve davacının bu hükmü ihlal ettiğini belirtmiştir. Bu nedenle, davanın reddedilmesi yerine kabul edilmesi doğru değildir ve karar bozulmuştur. Borçlar Kanunu'nun 284. maddesi, hasılat kirasında kiralanının başkasına kiraya verilemeyeceğini belirtir ancak bu hüküm emredici değildir ve sözleşme ile belirlenen kural bu hükme aykırı olsa bile geçerlidir. Yukarıdaki olayda, taraflar sözleşmede kiralananın başkasına kiraya verilemeyeceğini kararlaştırmıştır.
(Kapatılan)14. Hukuk Dairesi         2012/2355 E.  ,  2012/3414 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 09.07.2010 gününde verilen dilekçe ile elatmanın önlenmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 20.04.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R
    Dava, 01.06.2007 başlangıç tarihli kira sözleşmesi üzerinde çıkartılan muarazanın giderilmesi istemiyle açılmıştır.
    Davalı, kira sözleşmesinde devir yasağı olduğunu, sözleşmeye aykırı davranıldığını, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, dava kabul edilmiştir.
    Hükmü, davalı temyiz etmiştir.
    Taraflar arasında düzenlenen 12.06.2007 tarihli sözleşme, niteliği itibariyle hasılat kirasına ilişkindir. Dolayısıyla, yanlar arasındaki uyuşmazlığın hasılat kirasını düzenleyen Borçlar Kanununun 270 vd maddeleri çerçevesinde giderilmesi gerekir. Borçlar Kanununun 284.maddesi uyarınca da ilke olarak hasılat kirasında kiralayanın muvafakatı olmaksızın kiralananın başkasına kiraya verilmesi olanaksızdır. Ne var ki yasanın bu hükmü emredici değildir. Sözleşmeyle belirtilen kuralın aksi kabul edilebilir.
    Somut olayda, davacının kiralayanı olan ... Spor Kulübü ile davalı ... arasında yapılan sözleşmenin 8.maddesinde, kiralananın başka bir kişi veya kuruluşa devir edilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Görülüyor ki, taraflar sözleşmede kiralananın başkasına kiraya verilebileceğini değil, tam aksine kiralananın başkasına kiraya verilemeyeceğini kararlaştırmıştır. Davalı
    belediyenin akidi olan kiracı, sözleşmede yetki verilmemesine rağmen kiralananı başkasına (davacıya) kiraya verdiğinden onun bu davranışı akte aykırılık teşkil eder. Davalının yaptığı ihtara rağmen davacı kiracı akte aykırılığı gidermediğinden, davanın reddi yerine istemin yazılı bazı gerekçelerle kabulü doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 08.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Hemen Ara