Esas No: 2012/2773
Karar No: 2012/3394
Karar Tarihi: 08.03.2012
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/2773 Esas 2012/3394 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen yukarıda gün ve sayısı yazılı hükmün; Dairemizin 16.11.2011 gün ve 2011/13010 - 13673 sayılı ilamiyle onanmasına karar verilmişti. Süresi içinde davalı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla, dosya içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; davalı vekilinin temyizi üzerine Dairemizin 16.11.2011 günlü 2011/13010 Esas, 2011/13673 Karar sayılı ilamı ile hükmün onanmasına karar verilmiştir.
Davalı vekili, kararın düzeltilmesini istemiştir.
6100 sayılı HMK’nun 297. maddesinin 1.fıkrası gereğince;
Hüküm “Türk Milleti Adına” verilir ve bu ibareden sonra aşağıdaki hususları kapsar:
a)Hükmü veren mahkeme ile hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin ad ve soyadları ile sicil numaraları, mahkeme çeşitli sıfatlarla görev yapıyorsa hükmün hangi sıfatla verildiğini.
b)Tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile adreslerini.
c)Tarafların iddia ve savunmalarının özetini, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delilleri, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesini, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri.
ç)Hüküm sonucu, yargılama giderleri ile taraflardan alınan avansın harcanmayan kısmının iadesi, varsa kanun yolları ve süresini.
d)Hükmün verildiği tarih ve hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin imzalarını.
e)Gerekçeli kararın yazıldığı tarihi.
Aynı maddenin 2.fıkrasına göre de;
Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
Bunların yanında hakim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir. (HMK m.26/1)
Somut olaya gelince; dava dilekçesinde davacının tapu kaydının malik hanesinde Şeyho olarak yazılan baba adının ... olarak, bir kısım taşınmazlarda ise ... olarak yazılan baba adının yine ... olarak düzeltilmesi talep edilmiş, mahkemece talep doğrultusunda davanın kabulüne karar verilmiştir. Ancak, kararın gerekçe kısmında davacının talepleri ile hiç ilgisi bulunmayan dava dışı bir şahsın adının ve baba adının düzeltilmesine ilişkin gerekçe yazıldığı, ayrıca kararın gerekçesinin yukarıda belirtilen 6100 sayılı HMK"nun 297. maddesi hükmüne tamamen aykırı olup gerekçe ile hüküm sonucunun birbiri ile çelişkili olduğu anlaşılmıştır.
Bu durumda 10.04.1992 tarihli ve 1991/7-1992/4 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu Kararı gereğince kısa kararla gerekçeli kararın çelişkili bulunmasının bozma nedeni oluşturacağı, bozmadan sonra mahkemenin önceki kısa kararla bağlı olmaksızın çelişkiyi kaldırmak kaydı ile vicdani kanaatine göre karar verebileceği öngörülmüştür.
Bu itibarla kısa karar ile gerekçeli kararın çelişkili olması nedeniyle hükmün bozulması gerektiği halde Dairemizce sehven onandığı anlaşıldığından davalı vekilinin karar düzeltme itirazlarının kabulü ile Dairemizin onama ilamının kaldırılarak hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Dairemizin 16.11.2011 günlü ve 2011/13010 - 13673 Esas ve Karar sayılı onama ilamının KALDIRILARAK, davalı vekilinin karar düzeltme talebinin kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, 08.03.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.