16. Hukuk Dairesi 2013/10395 E. , 2013/9388 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Davacı ..., Hazine adına tescilli 1156 parsel sayılı taşınmaz ile Kartal İlçesine bağlı iken Sultanbeyli İlçesine devredilen ve Paşaköy’de bulunan paydaşı olduğu 284 parsel sayılı taşınmazın çakıştığını ve mükerrer kadastro şerhinin işlendiğini belirterek mükerrer kadastro işleminin iptali istemi ile dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine, 284 parselin fen bilirkişi raporunda (S) harfi ile gösterilen ve 1156 parsel sayılı taşınmaza mükerrer olan 1301,92 metrekare yüzölçümündeki bölümünün iptaline karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya içeriğine, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı ... vekilinin sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, 3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun 22. maddesinde evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosunun yapılamayacağı, bu gibi yerler ikinci defa kadastroya tâbi tutulmuşsa, ikinci kadastronun bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılacağı ve Türk Medenî Kanunu"nun 1026"ıncı maddesine göre işlem yapılacağı, süresinde dava açılmadığı takdirde, ikinci defa yapılan kadastronun, Tapu Müdürlüğünce re’sen iptal edileceği belirtilmiş, TMK"nın 1026"ıncı maddesinde ise bir aynî hakkın sona ermesiyle tescil her türlü hukuki değerini kaybettiği takdirde, yüklü taşınmaz malikinin terkin isteyebileceği, tapu memuru bu istemi yerine getirirse, her ilgilinin bu işlemin kendisine tebliği tarihinden başlayarak otuz gün içinde terkine karşı dava açabileceği, tapu memurunun, re"sen hakime başvurarak aynî hakkın sona erdiğinin belirlenmesine ilişkin karar verilmesini istemeye ve hakimin vereceği karara dayanarak terkin işlemini yapmaya yetkili olduğu açıklanmıştır. Somut olayda tapu memurunun işleminin tebliği üzerine TMK 1026"ıncı maddedeki prosedür gereğince mükerrer kadastro şerhinin iptali istemiyle dava açıldığı ve mahkemece davanın reddine karar verildiği halde, verilen karar uyarınca terkin işlemini yapmaya, tapu memuru, kanun hükmüyle yetkili kılındığından davanın reddine karar verilmekle yetinilmesi gerekirken mahkemece hüküm fıkrasının 2 ve 3 nolu bentlerinde kaydın iptali ile tescile ilişkin hüküm kurulması isabetsiz olup bozma nedeni ise de, bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılama yapmayı gerektirmediğinden kararın hüküm fıkrasının 2. ve 3. bendinin hükümden çıkarılmasına ve hükmün DÜZELTİLMİŞ bu şekli ile ONANMASINA, hüküm düzeltilerek onandığından, talep halinde peşin yatırılan temyiz karar harcının temyiz edene iadesine, 02.10.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.