14. Hukuk Dairesi 2012/1733 E. , 2012/2485 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı tarafından, davalı aleyhine 05.04.2011 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 02.06.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı, 104 ada 12 parsel sayılı taşınmazda tapuda "... oğlu ..." yazılı isminin nüfus kaydına uygun olarak "... oğlu ..." şeklinde düzeltilmesini istemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü, davalı idare vekili temyiz etmiştir.
Dava Medeni Kanunun 1027. maddesi gereğince tapuda isim düzeltilmesi isteğine ilişkindir. Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet veya diğer hak sahiplerinin isim, soy isim, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur.Tapu Kayıtlarının düzgün tutulmasında kamu yararı bulunup, kamu düzenine ilişkin kayıt düzeltme davalarından mülkiyet nakline meydan vermemek için tapu maliki ile adının düzeltilmesi istenen kişinin aynı şahıs olup olmadığının saptanması gerekir.
Somut olayda; dava konusu 104 ada 12 parsel numaralı taşınmazın 16.08.1974 tarihli kadastro tespit tutanağından, 1/2 hisse maliki ... oğlu ..."nun 15.06.1960 tarihinde ölmesi ile beyanlar hanesine ölüdür şerhi verilerek kadastro tespitinin yapıldığı anlaşılmıştır. Ayrıca nüfus müdürlüğünden yapılan araştırma sonucunda ""... oğlu ..."" isminde bir şahsın bulunduğu bildirilmiştir.Bu şahsın nüfus kaydı incelendiğinde doğum tarihinin 01.07.1876 yılı olduğu, 15.06.1960 yılında öldüğü, tapu malikinin ölüm tarihi olduğu şerh düşülmüş tarihle bu tarihin birebir uyuştuğu, oysa ki doğum tarihi 1956 olan davacının 16.08.1974 tarihli kadastro tespit gününde 18 yaşında olduğu anlaşılmakla, şu hali ile yapılan düzeltme mülkiyet nakline neden olabilecek bir sonuç hasıl eder duruma girdiğinden ve tapu kaydında düzeltme yapılırken bir başkasına ait mülkiyetin diğer bir kişiye aktarılmasına sebebiyet verilmemesi gerektiğinden, bu durumda davanın mülkiyet ihtilafına ilişkin bulunduğu ve ancak tapu malikine husumet yöneltilerek açılacak bir tapu iptali ve tescil ile çözümlenebileceği düşünülmeksizin,yazılı olduğu gibi karar verilmiş olması doğru görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı idare vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 23.02.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.