Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/8836 Esas 2010/1602 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/8836
Karar No: 2010/1602
Karar Tarihi: 16.02.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/8836 Esas 2010/1602 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme kararı, önalım davasının değerlendirildiği bir davayı konu almaktadır. Önalım hakkı, paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını kısmen veya tamamen üçüncü bir kişiye satması halinde diğer paydaşlara bu satılan payı öncelikle satın alma yetkisi veren bir haktır. Bu hak paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve satışın yapılmasıyla kullanılabilir hale gelir. Önalım hakkı alıcıya karşı ancak dava açmak suretiyle kullanılır. Satışın noter ihtarıyla bildirilme yükümlülüğü de dava süreci ile ilgilidir. Mahkeme, davacının önalım hakkını davalıya satışın noter ihtarıyla bildirilmesiyle kullanması ve davanın açılması gerektiği şeklinde karar vermiştir. Bedelde muvazaa iddiası da reddedildiğinden kabul ve ret oranına göre yargılama giderleri harç ve vekalet ücretinin taraflara paylaştırılması gerektiği fakat hüküm bu şekilde verilmediği için karar bozulmuştur. Kararda, Türk Medeni Kanunu (TMK) 733/3. maddesi de belirtilmiştir. Bu madde, yapılan satışın alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmesi gerektiğini ve önalım hakkının bu bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düştüğünü açıklamaktadır.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/8836 E.  ,  2010/1602 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı önalım davasına dair karar davacılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık önalım nedeniyle önalıma konu payın iptali ve tescili istemine ilişkindir. Mahkemece istem kabul edilmiş, hüküm davacı tarafından yargılama giderlerine yönelik olarak temyiz edilmiştir.
    Önalım hakkı paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını kısmen veya tamamen üçüncü bir kişiye satması halinde diğer paydaşlara bu satılan payı öncelikle satın alma yetkisi veren bir haktır. Bu hak paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve satışın yapılmasıyla kullanılabilir hale gelir.
    Önalım hakkı alıcıya karşı ancak dava açmak suretiyle kullanılır. TMK.nun 733/3. maddesi hükmüyle yapılan satışın alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirme yükümlülüğü getirilmiştir.
    Önalım hakkı satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden gözönünde bulundurulması gerekir.
    Olayımıza gelince; davacı vekili dava konusu taşınmazda davalıya satışı yapılan pay nedeniyle önalım hakkını kullanmış mahkemece istem kabul edilmişse de önalıma konu payın satışı ihtar ile davacıya bildirildiğinden davalının davanın açılmasına neden olmadığı gerekçesiyle yargılama giderleri, harç ve vekalet ücretinden sorumlu tutulmamasına karar verilmiştir. Yukarıda da belirtildiği gibi Türk Medeni Kanununun 733. maddesi gereğince önalım hakkı alıcıya karşı ancak dava açmak suretiyle kullanılır. Satışın noter ihtarıyla bildirilme yükümlülüğü dava süresi ile ilgilidir. Bu nedenle mahkemece bedelde muvazaa iddiası da reddedildiğinden kabul ve ret oranına göre yargılama giderleri harç ve vekalet ücretinin taraflara paylaştırılması gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmadığından hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 16.02.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara