Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13224 Esas 2010/1558 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/13224
Karar No: 2010/1558
Karar Tarihi: 19.1.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13224 Esas 2010/1558 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Paydaşlığın giderilmesi davası, taşınmaz veya taşınır mallarda mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan davalardır. Bu davada bütün paydaşların yer alması zorunludur ve mirasçılarının davaya katılması sağlanmalıdır. Bu dava kapsamında, davalılardan birinin adresinin tespit edilememesi nedeniyle ilanen tebliğ yapılmış ancak usulüne uygun şekilde yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, taraf teşkili sağlanmadan hüküm tesis edilmesi doğru değildir. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin kararı, Tebligat Kanunu’nun 29 ve Tebligat Tüzüğü’nün 47. maddelerini dikkate alarak hükmü bozmuştur. Kanun maddeleri, Tebligat Kanunu’nun 29 ve Tebligat Tüzüğü’nün 47. maddeleridir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/13224 E.  ,  2010/1558 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan Maliye Hazinesi tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık sekiz adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılardan Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya bir kaçı diğer paydaşlara karşı açar. HMUK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Olayımıza gelince:davalılardan ..."ün adresinin tespit edilememesi nedeniyle dava dilekçesi ve kararın ilanen tebliğ edilmiş olduğu, geri çevirme kararımız üzerine mahkemece adı geçen davalıya hüküm tebliğine ilişkin askı ilan tutanağı eklenmiş ise de dava dilekçesinin ilanen tebliğine ilişkin mahkeme divanhanesinde ilan yapıldığına dair askı ilan tutanağının bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu durumda Tebligat Kanunu’nun 29 ve Tebligat Tüzüğü’nün 47.maddeleri gereği usulüne uygun şekilde ilanen tebligat yapıldığından söz edilemez. Mahkemece adresi bulunamayan adı geçen davalıya Tebligat Kanunu’nun 29 ve Tebligat Tüzüğü’nün 47. maddeleri uyarınca ilanen tebligat yapılarak taraf teşkili sağlandıktan sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken usulüne uygun taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, 19.1.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara