Esas No: 2010/427
Karar No: 2010/1492
Karar Tarihi: 15.02.2010
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/427 Esas 2010/1492 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, fuzuli işgal nedeni ile kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, 21.10.2004 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile taşınmazın ... Gıda ve İht. Mad. San. Tic. A.Ş. ne kiraya verildiğini, kira sözleşmesinin özel hükümler 3.maddesinde kiracının devir ve ortak almasının kısıtlandığını, TTK.’nun 451 ve 452. maddesine göre bir ticari şirketin başka bir şirket tarafından devralınmış olması halinde eski şirketin tüzel kişiliği sona ereceğini ve ... Alışveriş Merkezleri Tic. A.Ş.’nin kiracı olmasına muvafakatı bulunmadığından fuzuli işgal nedeni ile kiralanandan tahliyesini istemiştir. Davalı vekili, kiracı ... Gıda ve İht. Mad. San. Tic. A.Ş.nin TTK.nun 146 ve 451. maddeleri uyarınca ... Alışveriş Merkezleri Tic. A.Ş. ile birleştiğini, birleşmenin 28.12.2007 tarihinde ticaret siciline tescil edildiğini bildirerek davanın reddini savunmuştur. Mahkemece, T.T.K.’nun 146 ve 451. maddelerine göre iki şirketin birleşmesi halinde kurulan yeni şirketin ortadan kalkan şirketin yerine geçeceği, birleşme sonucu kiracı şirketin fiil ehliyeti sona ermiş olmasına rağmen, yeni şirketin külli halef olarak kiralanandı bulunduğundan tahliye isteminin reddine karar verilmiştir.
6570 Sayılı Yasa kapsamına giren yerler için Yasanın 12. maddesi gereğince kiracı veya fuzuli şagil hakkında akde aykırılıktan dava açılabilir. Kiracı veya fuzuli şagil hakkında aralarında zorunlu dava arkadaşlığı olmadığından ayrı, ayrı dava açılabileceği gibi birlikte davalı gösterilmek suretiyle de kiralanandan tahliyeleri istenebilir. Kiracının tahliyesi için daha önce kendisine süreli ihtarın tebliğ edilmesi, verilecek süre içinde kiralananın akde uygun hale getirilmesinin istenmesi ve bu ihtarın sonuçsuz kalması gerekir. Kiralayan tarafından kiracıya tebliğ ettirilecek ihtarnamede verilecek süre uygun bir süre olmalıdır. Fuzuli şagil hakkında açılacak davada kendisine önceden ihtar gönderilmesi koşulu aranmaz.
Olayımıza gelince; dava dışı ... Gıda İhtiyaç Maddeleri San. Tic. A.Ş. ile davacı ... arasında düzenlenen 21.10.2004 başlangıç tarihli ve altı yıl süreli kira sözleşmesi hususunda bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Davacı bu sözleşmeye dayanarak davalı şirketin fuzuli işgal nedeniyle kiralanandan tahliyesini istemektedir. Dava dilekçesindeki açıklama ve dosya içeriğine göre; kiralananda ... Gıda İhtiyaç Mad. San. Tic. A.Ş. kiracı iken Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince birleştiği şirket olan ... Alışveriş Merkezleri Tic. A.Ş. ne kiralananı devrettiği anlaşılmıştır. Şirketlerin birleşme şekli katılma yoluyla gerçekleşmiştir. Bu birleşme şeklinde, devir alan ortaklık tüzel kişiliğini devam ettirir ve devir alınan ortaklık ise infisah ile tasfiyesiz sona erer. Bu işlemden sonra devir edilen ortaklık ticaret sicilinden terkin edilir. İnfisah sonucu kiracı şirketin artık tüzelkişiliği kalmamıştır. Taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesinin özel koşullar bölümünün 3. maddesinde kiracının kiralananı başkasına devredemeyeceği kararlaştırılmıştır. Bu koşul geçerli olup tarafları bağlar. Kiracı şirketin tüzel kişiliği kalmadığından kiralananın birleşen şirket tarafından kullanılması halinde fuzuli işgal oluşur. Mahkemece, fuzuli işgal nedeni ile kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 15.02.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi.