Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2012/8574 Esas 2012/10091 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/8574
Karar No: 2012/10091
Karar Tarihi: 29.11.2012

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2012/8574 Esas 2012/10091 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bu kararda, Bağışlı Köyü'nde bulunan bir taşınmazın taksim edilmesi ve zilyetlik konusundaki uyuşmazlık nedeniyle Hazine tarafından dava açıldığı belirtilmektedir. Mahkeme, taşınmazın tarım arazisi niteliğinde olmayıp zilyetlikle iktisabının mümkün olmayan bir yerde bulunduğunu belirterek, taşınmazın Hazine adına tescil edilmesine karar vermiştir. Ancak, kararı veren mahkeme, taşınmazın bugünkü durumu ile değerlendirme yaparak tespite aykırı sonuca ulaşıldığını belirtmiş ve daha detaylı bir incelemenin yapılması gerektiği sonucuna varmıştır. Mahkeme, taşınmazın bulunduğu bölgenin en eski ve en yeni memleket haritalarının ve hava fotoğraflarının getirtilerek mahallinde yeniden keşif yapılması gerektiğini, yerel bilirkişilerin seçilerek bilgi alınması gerektiğini ve tüm delillerin birlikte değerlendirilerek karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kararda bahsedilen kanun maddeleri maalesef belirtilmemiştir.
16. Hukuk Dairesi         2012/8574 E.  ,  2012/10091 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :KADASTRO MAHKEMESİ


    Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Kadastro sırasında temyize konu Bağışlı Köyü çalışma alanında bulunan 169 ada 5 parsel sayılı 3.530,00 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz irsen intikal, taksim ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle ... ve müşterekleri adına tespit edilmiştir. Davacı Hazine taşınmazın devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden olması nedeniyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne ve çekişmeli taşınmazın Hazine adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece çekişmeli taşınmazın tarım arazisi niteliğinde olmayıp, zap suyu havzasında kaldığı ve zilyetlikle iktisabı mümkün olmayan yerlerden olduğu gerekçesiyle yazılı şekilde hüküm kurulmuştur. Taraflar arasındaki uyuşmazlık elektrik santrali ve ... yolu yenileme çalışmalarından önceki dönemde davacı yararına zilyetlikle iktisap koşullarının oluşup oluşmadığı noktasında olduğu halde taşınmazın bugünkü hali ile değerlendirme yapılmış olduğu; gibi tespite aykırı sonuca ulaşıldığı halde tespit bilirkişileri dinlenilerek çelişkinin giderilmesine de çalışılmamış olması nedeniyle yapılan araştırma ve inceleme hüküm vermeye yeterli bulunmamaktadır. Sağlıklı sonuca varılabilmesi için, çekişmeli taşınmazın bulunduğu bölgenin en eski ve en yeni memleket haritası ile hava fotoğrafları getirtilip dosya ikmal edildikten sonra mahallinde, elverdiğince yaşlı, tarafsız, yöreyi iyi bilen, davada yararı bulunmayan şahıslar arasından seçilecek yerel bilirkişilerle, aynı yönteme göre tesbit edilecek taraf tanıkları huzuruyla yeniden keşif yapılmalıdır. Keşif sırasında dinlenilecek yerel bilirkişi ve taraf tanıklarından, taşınmazın geçmişte, elektrik santrali ve ... Karayolu yenileme çalışmaları yapılmadan önce ne durumda bulunduğu, kime ait olduğu, kimden nasıl intikal ettiği, kim tarafından ne zamandan beri ne suretle kullanıldığı, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerden olması halinde imar ve ihyaya konu edilip edilmediği, imar ve ihyaya konu edilmiş ise ihyanın hangi tarihte başlayıp ne zaman bitirildiği, etraflıca sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılmalı, teknik bilirkişi kurulundan memleket haritası ve hava fotoğraflarından da yararlanmak suretiyle taşınmazın elektrik santrali ve ... Karayolu yenileme çalışmaları yapılmadan önceki niteliğiyle ilgili olarak ayrıntılı ve gerekçeli rapor alınmalı, bilirkişi ve tanık sözleri komşu parsel tutanak ve dayanaklarıyla denetlenmeli, tespite aykırı sonuca varılması halinde tespit bilirkişileri tanık sıfatı ile dinlenilerek tespit sırasındaki beyanları açıklattırılmalı, bundan sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir. Mahkemece bu hususlar göz ardı edilerek eksik incelemeyle yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması isabetsiz olup, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde bulunduğundan kabulüyle hükmün BOZULMASINA, 29.11.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara