Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/11284 Esas 2010/1170 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/11284
Karar No: 2010/1170

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/11284 Esas 2010/1170 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, kiraya verilen bir taşınmazda, kiracının kira borcunu inkar etmesi nedeniyle yapılan itirazın iptali davasını görüşmüştür. Davacı, kira borcunu ödemeyen kiracıya karşı itirazın iptalini, kiralananın tahliyesini ve icra inkar tazminatı talep etmiştir. Ancak davalı, taraflar arasında yazılı ya da sözlü bir kira sözleşmesi bulunmadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur. Dosyaya sunulan kira sözleşmesi de, davacının kira başlangıç tarihini ve aylık kira tutarını iddia ettiği şekilde değildir. Mahkeme, davacıya yemin teklif etme hakkının hatırlatılmadığı için hüküm kurulduğunu belirtmiştir ve kararı bozmuştur. Kanun maddeleri olarak ise, Humk'nun 288. ve 428. maddeleri uyarınca karar verilmiştir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/11284 E.  ,  2010/1170 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı itirazın iptali davasına dair karar davacı-davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, kira parasının tahsiline yönelik icra takibine yapılan itirazın iptali,temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesi ve % 40 icra inkar tazminatına ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulü ile davalının itirazının 2.300 TL üzerinden iptaline, fazlaya ilişkin istemin ve koşulları oluşmadığından tahliye ve icra inkar tazminatı talebinin reddine karar verilmesi üzerine hüküm davalı vekili ve davacı vekili tarafından ayrı ayrı temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalının kiralananda 1.2.2005 tarihli sözleşme ile aylık 250 TL bedelle kiracı olup uzun süredir kira paralarını ödememesi ve kiralananı da tahliye etmemesi nedeniyle hakkında icra takibi yapıldığını, davalının ise kira ilişkisini ve kira borcunu inkar ederek takibe itiraz ettiğini, davalının taraflar arasında yazılı kira sözleşmesi bulunmamasını lehine kullanmaya çalıştığını belirterek, itirazın iptalini, kiralananın tahliyesini ve davalının % 40 tazminata mahkum edilmesini talep etmiştir.Davalı vekili, davacının taşınmazın maliki olmadığını, müvekkilinin söz konusu yeri 2005 yılında davacıdan değil taşınmazın sahibi Rüstem Günaydın’dan kiraladığını, kira bedellerini de sözleşme başlangıcından beri mal sahibine ödediğini, taraflar arasında yazılı ya da sözlü bir kira sözleşmesi bulunmadığını, davaya konu alacak para alacağı olduğundan HMUK’nun 288 maddesi gereğince davacının alacağını senetle kanıtlaması gerektiğini, bu konuda tanık dinlenmesine muvafakatlerinin bulunmadığını belirterek, davanın reddine ve davacının % 40 tazminata mahkum edilmesine karar verilmesini savunmuştur.
    Davacı ... İcra Müdürlüğü’nün 2008 / 35 sayılı icra takip dosyası ile 1.2.2005 başlangıç tarihli sözlü kira sözleşmesine dayanarak aylık 280 TL’den Ocak 2007 ve aylık 305 TL’den Şubat 2007 – Ocak 2008 arası aylar kirasının tahsili için davalı hakkında tahliye istemli icra takibi yapmış, davalı bu takibe taraflar arasında kira sözleşmesi bulunmadığını, dolayısıyla kira borçlarının olmadığını ileri sürerek itiraz etmiştir.Taraflar
    arasında yazılı kira sözleşmesi bulunmamaktadır. Dosyaya sunulan 2.3.1998 başlangıç tarihli ve yirmi yıl süreli kira sözleşmesine göre ise davacı dava konusu edilen taşınmazda dava dışı ...’ın kiracısıdır. Bu durumda davacının iddiasının taraflar arasında alt kira ilişkisi olduğu yönündedir. Davacı kira başlangıcının 1.2.2005 ve aylık kiranın 250 TL olduğunu iddia etmekte ise de davalı buna karşı çıkmaktadır. Dava dilekçesinde belirtilen yıllık kira miktarına göre kira ilişkisinin varlığının ve kira miktarının tanıkla kanıtlanması mümkün değildir. Ancak davacı dava dilekçesinde “her türlü kanıt” ve 16.10.2008 tarihli delil listesinin 5. bendinde “ ve sair deliller” demek suretiyle yemin deliline de dayanmıştır. Bu durumda mahkemece davacıya kira ilişkisi ve kira miktarı yönlerinden davalıya yemin teklif etme hakkının bulunduğunun hatırlatılması, yemin teklif edilmesi halinde davalıya eda ettirilmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 9.2.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara