Esas No: 2005/5118
Karar No: 2005/6422
Karar Tarihi: 2005
Temerrüt Nedeniyle Tahliye - Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2005/5118 Esas 2005/6422 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davalı, kiralananın temerrüt nedeniyle tahliyesi ve kira alacağının tahsili isteğine karşı mahkemenin verdiği kararın temyizini istedi. Ancak Borçlar Kanunu'nun 260. maddesi uyarınca istenen kira bedelinin muaccel olması ve verilen otuz günlük sürede ödenmemiş olması gerekmektedir. Ayrıca ihtarnamede kira parasının ödenmezse aktin feshedileceğinin belirtilmesi gerekmektedir. Davacının bu koşulları sağlamayan ihtarnameler gönderdiği için tahliye isteği reddedilmelidir. Kanun maddeleri: 818 S. Borçlar Kanunu [Madde 260].
6. Hukuk Dairesi 2005/5118 E., 2005/6422 K.
6. Hukuk Dairesi 2005/5118 E., 2005/6422 K.
- TEMERRÜT NEDENİYLE TAHLİYE
- 818 S. BORÇLAR KANUNU [ Madde 260 ]
"İçtihat Metni"
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesi ve kira alacağının tahsili isteğine ilişkindir. Mahkeme kiralananın tahliyesine, kira alacağının reddine karar vermiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Borçlar Kanununun 260. maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için istenen kira parasının muaccel (istenebilir) olması ve bu kira bedelinin verilen otuz (30) günlük sürede ödenmemiş bulunması ve ihtarnamede verilen süre içerisinde kira parasının ödenmemesi halinde akdin feshedileceğinin açıkça belirtilmesi gerekir. Kira parası götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğundan kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak koşuluyla konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerekir. Bundan ayrı, sözleşmede özel bir koşul kabul edilmişse bu hususta gözönünde tutulmalıdır. Açıklanan şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme olarak kabul edilemez. Ancak teamül haline gelmiş bir ödeme şekli varsa bu şekilde yapılan ödemede geçerlidir.
Olayımıza gelince; davanın hukuki dayanağı Borçlar Kanununun kiracının temerrüdünü düzenleyen 260. maddesinden kaynaklanmaktadır. Kiralayanın kiracıya göndereceği temerrüt ihtarnamesinde talep edilen kira parasının otuz gün içinde ödenmesinin yazılması; bu süre içinde ödenmediği tak akdı"n fesh/yfe tahliye davası açılacağı hususunun ihtar edilmesi zorunludur. Davacının davalıya gönderdiği ihtarnamelerde kira parasının yasal otuz günlük süre içerisinde ödenmediği takdirde aktin feshiyle tahliye davası açılacağı ihtar edilmemiştir. Bu hali ile ihtarnameler BK."nun 260. maddesine uygun şekilde düzenlenmemiş olup hukuki sonuç doğurmaz. Bu ihtarnamelere dayanılarak tahliye istenemeyeceğinden davanın reddine karar verilmesi gerekirken tahliyeye karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.