Esas No: 2010/4288
Karar No: 2010/8060
Karar Tarihi: 29.6.2010
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/4288 Esas 2010/8060 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme, bir önalım davasına ilişkin olarak verilen kararın davalı tarafından temyiz edildiği duruşmalı bir inceleme sonucunda, HMUK’nun 186. maddesi gereğince davacıya seçimlik hak tanındığına ve bu hakla birlikte davanın sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiğine hükmetmiştir. HMUK’nun 186. maddesi, önalım hakkının kullanılması sonucu doğan satım ilişkisi için gereken şartlar ve önalım bedelinin ödeme şeklini belirlemektedir. Karar, davalı tarafından temyiz edildiği için başlangıçta verilen karar bozulmuştur.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
KARAR TARİHİ :30.12.2008
ÜÇÜNCÜ ŞAHIS :
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı önalım davasına dair kararın temyiz incelemesi duruşmalı olarak davalı tarafından süresi içinde istenilmekle gün tayin edilerek taraflara gönderilen davetiyelerin tebliğ edilmesi üzerine belli günde davacı vekili Av. ... ve davalı vekili Av.... geldiler. Hazır bulunanların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Uyuşmazlık, önalım hakkına konu edilen payın iptali ile davacı adına tesciline ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, dava dilekçesinde, müvekkilinin dava konusu edilen payın ilişkin bulunduğu ... No’lu parselin 1/2 paydaşı olduğunu, davalının aynı taşınmazda ...’in 1/2 payını satın aldığını, davacının önalım hakkını kullanmak istediğini belirterek, davalı adına kayıtlı payın iptali ile müvekkili adına tescilini talep etmiştir. Davalı, dava konusu edilen payın adına kayıtlı olmadığını, söz konusu payı 10.3.2008 tarihinde 300.000 TL bedelle dava dışı ... isimli şahsa sattığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Önalım hakkı paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda payın üçüncü şahsa satılması halinde,diğer paydaşa o payı öncelikle satın alma hakkını veren bir haktır. Bu hak paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve o payın üçüncü kişiye satılması ile kullanılabilir hale gelir.
Önalım hakkının kullanılmasıyla bu hakkı kullanan paydaş ile alıcı arasında kapsam ve şartları satıcı ile davalı arasında yapılan sözleşmenin aynı olan bir satım ilişkisi kurulmuş olur. Önalım bedeli tapuda gösterilen satış bedeli ile davalı tarafından ödenen harç ve masrafların toplamından ibarettir.
Önalım hakkına konu payın dava sırasında bir başka kişiye veya satışı yapan paydaşa satılması halinde davacının HMUK’nun 186. maddesi hükmü gereği uyarınca seçimlik hakkı olduğundan dilerse davayı yeni satın alan şahsa yöneltir, dilerse davasını tazminata dönüştürerek davalı hakkındaki davasını devam ettirir. Bu nedenle davacıya seçimlik hakkını kullanması için önel verilmelidir. Önalım hakkına ilişkin payın satış yapan önceki ya da başka bir paydaşa dönmesi davacının ilk satışla doğan önalım hakkını kullanmasına engel değildir.
Olayımıza gelince;dava konusu edilen payın ilişkin olduğu ... No’lu parselin paydaşı ... taşınmazdaki 1 /2 payını 21.6.2007 tarihinde 19.000 TL bedelle davalıya satmıştır .Davacının bu pay satışına ilişkin olarak önalım hakkını kullanmasından sonra yargılama sırasında dava konusu pay temyiz dilekçesine ekli tapu senedine göre bu kez davalı tarafından dava dışı ...’e 10.3.2008 tarihinde 300.000 TL bedelle satılmıştır. HMUK’nun 186. maddesi davanın devamı sırasında dava konusu olan mal ya da hakkın bir başkasına temlik edilmesi halinde davacıya seçimlik hak tanımış olup buna göre davacı yukarda açıklandığı üzere dilerse davasını yeni satın alan şahsa yöneltir, dilerse davasını tazminata dönüştürerek davalı hakkındaki davasını devam ettirir. Bu durumda mahkemece davacıya HMUK’nun 186. maddesi gereğince seçimlik hakkı kullandırılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenrle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA ve Yargıtay duruşması için kendisini vekille temsil ettiren davalı yararına takdir edilen 750 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 29.6.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.