Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3333 Esas 2010/7890 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/3333
Karar No: 2010/7890
Karar Tarihi: 24.6.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3333 Esas 2010/7890 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bu kararda bir adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi talebiyle açılan davanın reddi üzerine yapılan temyiz başvurusu üzerine, taşınmazın kat irtifakına tabi olduğu ancak davacıların murislerine ait bağımsız bölümlerde ortaklığın giderilmesi istedikleri belirtilerek, mahkemenin işin esasını incelenerek sonuca göre karar vermesi gerektiği vurgulanmıştır. Kararda 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 7. maddesi, kat mülkiyetine veya kat irtifakına tabi olan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesinin istenilemeyeceği ancak bağımsız bölümlerin bağımsız bir gayrimenkul gibi dava konusu olabileceği ve ortaklığının giderilmesinin istenebileceği belirtilmiştir. Bu nedenle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
6. Hukuk Dairesi         2010/3333 E.  ,  2010/7890 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    KARAR TARİHİ :14.10.2009
    ÜÇÜNCÜ ŞAHIS :

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, bir adet taşınmazın ortaklığının satış sureti ile giderilmesine ilişkin olup, mahkemece, dava konusu taşınmazın kat irtifakına tabi olduğundan bahisle istemin reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir
    Dava konusu edilen ve satışı istenen ... parsel sayılı taşınmazın kat mülkiyetine tabi olduğu dosya içerisindeki tapu kaydından anlaşılmaktadır. Taşınmaz üzerindeki 1, 2, 5, ve 6 numaralı bağımsız bölümler davacıların murisi ... adına kayıtlıdır. 634 Sayılı KMK.nun 7.maddesine göre; kat mülkiyetine veya kat irtifakına tabi olan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi istenemez ise de, bağımsız bölümler, bağımsız bir gayrimenkul gibi dava konusu olabilir ve ortaklığının giderilmesi istenebilir. Bu durumda davacıların murislerine ait bağımsız bölümlerde ortaklığın giderilmesini istediklerinin kabulü gerekir. Mahkemece bu bağımsız bölümler yönünden işin esasının incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde istemin reddine karar verilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 24.6.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara