14. Hukuk Dairesi 2012/8170 E. , 2012/9159 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı tarafından, davalı aleyhine 04.05.2011 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 13.12.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı, maliki olduğu 315 ada 11 parsel sayılı taşınmazda kadastro tespiti sırasında “ölü” olduğu şeklinde yazılan ibarenin “sağ” olarak düzeltilmesini istemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava, hatalı yazılan ölü kaydının düzeltilmesi istemine ilişkindir. “Mülkiyet hakkının tescili” başlıklı Tapu Sicil Tüzüğünün 25. maddesinde kütükte bulunması zorunlu bilgiler; malikin adı ve soyadı, baba adı ile edinme nedeni, tarih ve yevmiye numarasından ibarettir. Görülüyor ki; bunların arasında malikin ölü veya sağ olması yer almamıştır. Dolayısıyla tapu kütüğünde bulunması zorunlu olmayan nüfus bilgilerinin ilavesi veya düzeltilmesi dava yoluyla istenemez. Şayet tapunun tesciline dayanak yapılan işlemde düzeltmeyi gerektirir bir hata yapılmışsa, bu hata tüzüğün 87. maddesi uyarınca ilgilisinin başvurusu üzerine o maddedeki konular araştırılarak idarece düzeltilmelidir.
Somut olayda; kaydında düzeltme yapılması istenen taşınmaz, “... oğlu ...” adına kayıtlıdır. Davacı bu tescilin esasını teşkil eden kadastro tespit tutanağında sağ olmasına rağmen ölü olarak yazıldığını ileri sürerek düzeltme istemiştir. İdare eğer, tescile dayanak işlemde bir hata yapılmış ise bu hatanın tüzüğün 87. maddesi uyarınca ilgilisinin başvurusu üzerine ve o maddedeki şartları araştırarak düzeltmek zorundadır. İdare yasaların yapmakla kendisini görevlendirdiği bir işi mahkemelere devredemez.
Mahkemece, açıklanan bu husus gözetilmeden kadastro tespitleri sırasında yapılan yanlışlıklardan olan ölü veya sağ olarak yazılmadan kaynaklanan hatanın düzeltilmesine ilişkin davanın reddi yerine istemin hüküm altına alınması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 03.07.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.