Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3879 Esas 2010/7791 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/3879
Karar No: 2010/7791
Karar Tarihi: 22.6.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3879 Esas 2010/7791 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı tarafından temyiz edilen tahliye davası ile ilgili olarak yapılan incelemede davacı tarafın, kiralanan yerin işyeri ihtiyacı nedeniyle tahliyesi istendiği, ancak davalı tarafın bu isteğe itiraz ettiği öğrenildi. Davalı taraf, ihtarın ve davanın süresinde olmadığını savunarak ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olup olmadığını delillerle kanıtlamak gerektiğini belirtti. Mahkeme ilk kararında davayı kabul ederek kiralanandan tahliye kararı vermiştir. Ancak, daha sonra yapılan incelemede şirket ortağı olan gerçek kişilere ait taşınmazın tahliyesi istenemeyeceği, davacının şirketteki durumunun araştırılmadığı ve eksik inceleme yapıldığı tespit edilmiştir. Mahkemece yapılacak iş davacının şirketteki konumunun yönetici olup olmadığının tespiti ile ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olup olmadığı belirlendikten sonra sonuca göre bir karar verilmesi gerektiğinden hüküm bozulmuştur.
6570 sayılı Yasanın 7/b-c maddeleri, ihtiyacı olan kişilerin tahliye davası açabileceği koşulları belirtmektedir. HUMK.nun 428. maddesi, kararın bozulması durumunda yapılabilecek işlemleri düzenlemektedir.
6. Hukuk Dairesi         2010/3879 E.  ,  2010/7791 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    KARAR TARİHİ :24.12.2009
    ÜÇÜNCÜ ŞAHIS :

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, işyeri ihtiyacı nedeni ile kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, davacı ...’ın eşi ...’ın mobilya üretimi işi ile iştigal ettiğini, üretimi yapılan mobilyaların teşhiri ve satışı için kiralanana ihtiyacı bulunduğunu, bu hususta ihtar gönderdiğini ancak tahliye edilmediğinden,ihtiyaç nedeni ile kiralananın tahliyesine karar verilmesini istemiştir. Davalı vekili, ihtarın ve davanın süresinde olmadığını, davacının eşi ...’ın tüzel kişiliği bulunan ... mobilya şirketine ortak olup, şirket ihtiyacı için dava açılmasının doğru olmadığını, 6570 sayılı yasanın 7/b-c maddesinde kimler için ihtiyaç nedeni ile dava açılacağı sayıldığından davanın reddini savunmuştur. Mahkemece, şirket ihtiyacı için şirket ortağı olan gerçek kişilere ait taşınmazın tahliyesi istenemeyeceğinden davanın reddine dair verilen karar Dairemizin 11.05.2009 tarih ve 1713-4366 sayılı kararı ile ihtiyaçlı ...’ın ortak olduğu ... Ltd. Şti.nin ürettiği mobilyaların teşhiri ve satışı için kiralanana ihtiyaçları olduğu belirtilerek kiralananın tahliyesinin istendiği, ihtiyaçlının, ihtiyacının gerçek, samimi, zorunlu olup olmadığının taraf delilleri toplanıp ihtiyaçlı ...’ın ortağı olduğu şirketteki durumu da değerlendirildikten sonra sonucuna göre bir karar verilmesine işaretle bozulmuştur. Bir şirkette yönetici durumunda bulunan kişinin işsiz ve boşta olduğu söylenemez. Mahkemece bozma ilamına uyulmak suretiyle davalının kiralanandan tahliyesine karar verilmiş ise de ihtiyaçlının şirketteki durumu araştırılmadığından bozma gerekleri yerine getirilmemiştir.
    Mahkemece yapılacak iş şirket ortağı olduğu anlaşılan davacının eşi ihtiyaçlı ...’ın işyeri ihtiyacı nedeni ile açılan bu davada şirketteki konumunun yönetici olup olmadığının tespiti ile ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olup olmadığı belirlendikten sonra oluşan sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 22.6.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara