Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3559 Esas 2010/7664 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/3559
Karar No: 2010/7664
Karar Tarihi: 22.06.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3559 Esas 2010/7664 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, bir taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkin davada, davalılara usulüne uygun tebligat yapılmadığı gerekçesiyle hüküm tesisinin doğru olmadığına karar vermiştir. Davalıların adres bilgileri değiştiğinde yeni adreslerini hemen tebligat yaptıran kaza merciine bildirme yükümlülüğü vardır. Yeni adres bilgileri tespit edilemeyen kişiler için tebliğ memuru, tebliğ yapılacak evrakın bir nüshasını eski adrese ait binanın kapısına asar ve asılma tarihi tebliğ tarihleri sayılır. Mahkeme, davalıların dava dilekçesi ve duruşma gününe ilişkin olarak davalıya usulüne uygun bir tebligatın gönderilmediğine karar vermiştir. Mahkeme Kararı, Tebligat Yasası'nın 35/1-2 maddelerine atıfta bulunmaktadır. Bu maddeler, adres değişikliği durumunda yeni adresin bildirimi ve tebligatın yapılması süreçlerini düzenlemektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2010/3559 E.  ,  2010/7664 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    KARAR TARİHİ :09.06.2009
    ÜÇÜNCÜ ŞAHIS :

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, bir adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Tebligat Kanununun 10. maddesine göre tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
    Tebligat Kanununun 35/1.fıkrası ile kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılan kimseye, adresini değiştirdiği takdirde yeni adresini hemen tebliğ yaptıran kaza merciine bildirme yükümlülüğü getirilmiş, bundan sonraki tebliğlerin bildirilen yeni adrese yapılacağı öngörülmüştür.
    Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve yeni adres tebliğ memurunca da tespit edilemediği takdirde tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.(T.K.35/2)
    Davalılar ... ve ..."e dava dilekçesi, Tebligat Yasasının 35.’nci maddesine göre tebliğ edilmiş ancak davalıya bunun dışında usulüne uygun bir tebligat gönderilmemiştir. Mahkemece, davalıların davacı tarafından bildirilen ya da mahkemece tespit edilen adresine dava dilekçesi ekli duruşma gününü gösterir davetiyenin gönderilmesi, tebligat yapılamaması halinde bu adrese Tebligat Yasasının 35/1-2 maddeleri gereğince tebligat yapılarak taraf teşkilinin sağlanması gerekirken, tapu sicil müdürlüğünden bildirilen adrese doğrudan Tebligat Yasasının 35.’nci maddesi gereğince tebligat yapılması doğru değildir. Taraf teşkilindeki eksiklikler hakim tarafından kendiliğinden (re’sen) dikkate alınmalıdır. Bu durumda dava dilekçesi ve duruşma gününe ilişkin davalılara yapılan tebligat geçersizdir. Bu nedenle davalılara hükmün tebliği de usulsüz ve geçersizdir. Mahkemece
    davalılar ..., ...’e dava dilekçesi ve duruşma gününü bildirir usulüne uygun tebligat yapıldıktan sonra, işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA ,bozma nedenine göre davalının sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 22.06.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara