Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3147 Esas 2010/7586 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/3147
Karar No: 2010/7586
Karar Tarihi: 21.6.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/3147 Esas 2010/7586 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, bir paydaşlık davasına ilişkin olarak verilen kararı değerlendirdi. Davada, davalının borcu nedeniyle miras kalan onaltı taşınmazdaki paydaşlık giderilmesi istenmişti. Mahkeme, bir taşınmazın satılmasına karar verirken diğer taşınmazlar hakkındaki talebi de atiye bırakmıştı. Ancak, atiye terk adı altında bir müessese bulunmadığı ve diğer paydaşların takip hakkının bulunduğu belirtilerek karar bozuldu. HUMK’nun 185/1. maddesi gereği, açılan davanın geri alınabilmesi için davalının açık rıza göstermesi gerekiyor. Paydaşlık giderilmesi davalarında taraflar arasında kazanan veya kaybeden kavramı bulunmadığı için mahkemece davalıların beyanına karşı diyecekleri sorulmadan atiye terk kararı verilmesi doğru görülmemiştir. Kanun maddeleri ise şöyle: HUMK’nun 185/1. maddesi.
6. Hukuk Dairesi         2010/3147 E.  ,  2010/7586 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    KARAR TARİHİ :14.1.2010
    ÜÇÜNCÜ ŞAHIS :

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, alacak nedeni ile davalı borçlu ..."nun murislerinden hissesine intikal edecek onaltı adet taşınmazdaki ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne, ... ada ... parsel sayılı taşınmazın ortaklığın satılarak giderilmesine, ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ... parsel sayılı taşınmazlar yönünden davanın atiye bırakılmasına karar verilmiş,hüküm davalılardan borçlu ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına göre ... ada ... parsel sayılı taşınmaza ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davalı borçlu vekilinin atiye terkedelin ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ... parsel sayılı taşınmazlara ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
    Paydaşlığın giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır ve taşınmaz mallarda paydaşlar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda kazanan veya kaybeden taraftan söz edilemeyeceği gibi davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir.
    Olayımıza gelince; davacılar vekili, yargılama aşamasında onbeş adet taşınmazın atiye bırakılmasını talep ettiğini bildirmiştir. Mahkemece satışına karar verilen taşınmaz haricindeki diğer taşınmazlar hakkındaki davanın atiye bırakılmasına karar verilmiştir. HUMK’nda davanın atiye terki adı altında bir müessese bulunmamaktadır. Atiye terk etme, davanın geri alınması anlamına gelmektedir. HUMK.nun 185/1.maddesine göre, açılan davanın geri alınabilmesi için bu isteğe karşı çıkılmamış ve davalı tarafından açıkça rıza gösterilmiş bulunması gerekmektedir. Karşı tarafın örtülü onayı geçerli değildir. Öte yandan paydaşlığın giderilmesi davalarının yukarda açıklanan nitelikleri ve özellikle iki taraflı davalar olması itibariyle davada taraf olarak yer alan diğer paydaşların davayı takip etme hakları bulunmaktadır. Bu nedenle mahkemece davalılardan bu beyana karşı diyecekleri sorulmadan, davayı takip edip etmeyecekleri araştırılmadan atiye terk kararı verilmiş olması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1 No’lu bentte yazılı nedenlerle hükmün ... ada ... nolu parsel yönünden ONANMASINA, 2 No’lu bentte yazılı nedenlerle hükmün BOZULMASINA ve onanan kısım için taşınmaz malın satış bedelinden payına düşecek paranın %09.9 oranında hesaplanacak onama harcından peşin alınan 17.15.-TL’nın mahsubu ile bakiyesinin temyiz edenden alınmasına, 21.6.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara