Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/2391 Esas 2010/6306 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/2391
Karar No: 2010/6306
Karar Tarihi: 26.05.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2010/2391 Esas 2010/6306 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dava, iki adet taşınmazın ortaklığının giderilmesiyle ilgilidir. Mahkeme, ortaklığın giderilmesine satış yoluyla karar vermiş, ancak bu karar davalı tarafından temyiz edilmiştir. Mahkeme, davaya dahil olan mirasçıların ve tapu kayıt maliklerinin eksik incelemeyi dikkate alarak davaya dahil edilmeleri gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca dava konusu edilen taşınmazın kamulaştırılmış olması nedeniyle, mahkemece reddi gerektiği halde, satış yoluyla ortaklığın giderilmesi kararının verilmesinin yanlış olduğu belirtilmiştir. HUMK'nun 428. maddesi uyarınca hükmün bozulması gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri:
- HUMK'nun 428. maddesi: Temyiz veya başka bir kanuni yol sonucu verilecek kararın önceki kararı bozma niteliğinde olması halinde, önceki mahkeme veya hakim tarafından bu kararın uygulanması gerektiğinde, bu karar yerine getirilir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2010/2391 E.  ,  2010/6306 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, iki adet taşınmazın ortaklığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Davalı ... vekilinin ... parsel sayılı taşınmaza ilişkin temyiz itirazları yönünden yapılan incelemede;
    Ortaklığın giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı,taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir.
    Ortaklığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya bir kaçı diğer paydaşlara karşı açar. Davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlanmalıdır. Bu şekilde taraf teşkili sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Olayımıza gelince; dava konusu edilen ... Ada, ... parsel sayılı taşınmada paydaş olan ..."in 1992 tarihinde öldüğü geride mirasçı olarak ..., ... ve ...."i bıraktığı temyiz dilekçesine eklenen mirasçılık belgesinden anlaşılmaktadır. Öte yandan tapu kayıt maliklerinden ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ... davada yer almamıştır. Bu durumda adı geçen mirasçıların ve tapu kayıt maliklerinin davaya dahil edilmesi, kendilerine usulüne uygun dava dilekçesinin tebliğ olunması,taraf teşkilinin sağlanması ve ondan sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    2- Davalı vekilinin ... parsele ilişkin temyiz itirazlarına gelince; Dava konusu edilen ... Ada ... parsel sayılı taşınmaz ... Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 12.06.2009 tarihinde kamulaştırılmıştır. Bu durumda davanın taraflarının taşınmazda paydaşlık durumu kalmadığından mahkemece, anılan taşınmaz yönünden davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmesi de doğru görülmemiştir.
    Hüküm, bu nedenlerle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 26.05.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara