Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2012/9157 Esas 2013/16873 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/9157
Karar No: 2013/16873
Karar Tarihi: 2.12.2013

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2012/9157 Esas 2013/16873 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dava, istihkak davası olup, davacı 3.kişinin İcra İdaresi tarafından haczedilen Gaz kontrol ve plazma kesme makinelerinin kaldırılmasını istemesi üzerine açılmıştır. Davalı borçlu duruşmalara katılmamış ve cevap dilekçesi sunmamıştır. Mahkeme, davacı 3.kişinin mülkiyet karinesinin aksini kesin ve güçlü delillerle ispat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Kararın temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay 17. Hukuk Dairesi mahkeme kararını onamıştır. İstihkak davaları nisbi vekalet ücretine tabi davalardan olduğundan, takip konusu alacak miktarı ile haczedilen malın değerinden hangisi az ise o değerin üzerinden nisbi vekalet ücretine hükmedilir. Mahkemece, davacı yararına değeri daha düşük olan hacizli mal değeri üzerinden nisbi vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken fazla vekalet ücretine hükmedilmiştir. Ancak bu yanlışlık yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, karar düzeltilerek onanmıştır. Kanun maddeleri: İİK'nun 96 ve devamı maddeleri, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 11. maddesi 4. fı
17. Hukuk Dairesi         2012/9157 E.  ,  2013/16873 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki istihkak davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı (3.kişi) vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı 3.kişi vekili, ... İcra Müdürlüğünün... sayılı takip dosyasından, davacıya ait Gaz kontrol ve plazma kesme makinelerinin 14.09.2009 tarihinde haczedildiğini belirterek İİK"nun 96 ve devamı maddelerine dayalı olarak istihkak davasının kabulü ile anılan haczin kaldırılmasını istemiştir.
    Davalı alacaklı vekili, hacizli malların borçlu elinde olduğunu ve borçlu tarafından sigorta ettirildiğini, borçlu ve 3.kişi şirket ortakları arasında yakın organik bağ bulnduğundan haksız açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Davalı borçlu, duruşmalara katılmamış ve cevap dilekçesi sunmamıştır.
    Mahkemece, davacı 3.kişinin mülkiyet karinesinin aksini kesin ve güçlü delillerle ispatlayamadığından bahisle davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı 3.kişi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava,3.kişinin İİK’nun 96 ve devamı maddelerine dayalı olarak açtığı istihkak davasına ilişkindir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillere hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre davacı 3.kişi vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-İstihkak davaları Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 11.maddesi 4.fıkrası son cümlesi gereğince nisbi vekalet ücretine tabi davalardan olup takip konusu alacak miktarı ile haczedilen malın değerinden hangisi az ise o değer üzerinden nisbi vekalet ücretine hükmedilir. Mahkemece, dava red edildiğinden davalı alacaklı yararına değeri daha düşük olan hacizli mal değeri üzerinden nisbi vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken fazla vekalet ücretine hükmedilmesi usul ve yasaya aykırdır.
    Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirir nitelikte görülmediğinden, 6100 Sayılı HMK"nin geçiçi 3/2 maddesi delaletiyle 1086 sayılı HUMK"nin 438/7 maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerle, davacı 3.kişi vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine 2 nolu bentte açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm fıkrasının 4.bendindeki "25.470,00TL" ibaresinin çıkartılarak yerine "7.650,00 TL" ibaresinin yazılmasına hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacı 3.kişiye geri verilmesine 2.12.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Hemen Ara