1. Hukuk Dairesi 2021/6788 E. , 2021/5257 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU KAYDINDA DÜZELTİM
Taraflar arasındaki davadan dolayı Kırıkhan Sulh Hukuk Mahkemesinden verilen 23.02.2012 gün ve 2011/504- 2012/132 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmiş olmakla, dosya tetkik olunarak gereği düşünüldü.
Mahkemece, davanın işlemden kaldırıldığı tarihten itibaren üç aylık yasal süre içerisinde yenilenmediği gerekçesiyle açılmamış sayılmasına karar verilmiş, karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya içeriğinde; dava dilekçesi ve cevap dilekçesi bulunmadığı gibi dosyada yer alan üzerinde el yazısı ile imha listesi yazan fotokopi sayfasında ise dosyanın bilgilerinin yazılı olduğu, ancak buna ilişkin bir tutanak tutulmadığı ve dosyanın akıbetinin ne olduğu konusunda bir netlik olmadığı görülmüştür..
Bilindiği üzere, adliye dairelerinde bulunan derdest veya karara çıkmış herhangi (mahkemeler, Cumhuriyet başsavcılığı veya icra dairelerine ait) bir dosyanın, doğal afet olarak nitelendirilen yangın, yersarsıntısı, seylap veya heyelan gibi nedenlerle kaybolması ya da belgelerinin zarara uğraması durumunda ne yapılması gerektiği 4473 Sayılı Yangın, Yersarsıntısı, Seylap veya Heyelan Sebebiyle Mahkeme ve Adliye Dairelerinde Ziyaa Uğrayan Dosyalar Hakkında Yapılacak Muamelelere Dair Kanun ile belirlenmiştir. Anılan Kanun"un 1. maddesinde yangın, yersarsıntısı seylap veya heyelan sebebiyle mahkeme ve adliye dairelerinde ziyana uğrayan dosyaların yenilenmesinin bu Kanun hükümleri dairesinde yapılacağı; 2. maddesinde ise 1. maddede yazılan hallerde kanunun tatbik edilebilmesinin Adliye Vekaletinin kararına bağlı olduğu, kararın Resmi Gazete ve ayrıca mahallinde mütat vasıtalarla neşir ve ilan olunacağı, devam eden maddelerinde ise dosya ihyasının nasıl yapılacağı düzenlenmiştir. Ayrıca Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün 30.01.2006 tarihli ve 107 sayılı “Zayi Olan Dosyaların Yenilenmesi” başlıklı Genelgesinde de ihya işlemlerinin nasıl yapılacağı detaylı olarak açıklanmıştır.
Somut olayda, eldeki dosyada temyiz incelemesi yapılabilmesi için öncelikle dosyanın imha edilip edilmediğinin tespit edilmesi, imha edildiğinin anlaşılması halinde ise dosyanın ihyası işlemlerinin yapılması gerekirken bu konuda bir işlem yapılmadan dosyanın gönderildiği anlaşılmıştır.
Mahkemece, dosyanın imha edilip edilmediği hususunda araştırmanın yapılması, imha edilmiş olması halinde ise 4473 sayılı Yangın, Yersarsıntısı Seylap veya Heyelan Sebebiyle Mahkeme ve Adliye Dairelerinde Ziyaa Uğrayan Dosyalar Hakkında Yapılacak Muamelelere Dair Kanun hükümleri gereğince dosyanın ihyasının sağlanması, şimdiye kadar sunulan tüm belgeler (dava dilekçesi, cevap dilekçeleri vb), düzenlenen tutanaklar, keşif zaptı, bilirkişi raporları ile farklı kurumlardan getirtilen tüm belge ve yazı cevaplarının dosya arasına alınması, ondan sonra dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi gerektiği kuşkusuzdur.
Hal böyle olunca mahkemece, yukarıda açıklanan yasal düzenlemelerde belirtildiği şekilde temyiz istemine konu dosya usulüne uygun olarak ihya edildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 07/10/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.