Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13243 Esas 2010/4708 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/13243
Karar No: 2010/4708
Karar Tarihi: 21.4.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/13243 Esas 2010/4708 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dava, bir taşınmaz paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkeme, ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar vermiş, ancak davalı tarafından temyiz edilmiştir. Paydaşlığın giderilmesi davalarında taşınmazın yüzölçümü, niteliği, pay ve paydaş sayısı ile imar mevzuatına göre aynen bölüşmenin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Aynen bölünerek paylaştırma halinde teknik bilirkişiye ifraz projesi düzenlettirilerek Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulundan İmar Yasası ve Yönetmeliğine göre bölüşmenin mümkün olup olmadığı sorulur. Eğer paydaşlar anlaşamazsa, kura çekme yöntemi kullanılır. Olayda, hazırlanan ifraz krokisi Belediye Encümeni yerine İl Özel İdaresine gönderilmiştir. Taşınmaz belediye hudutları içerisinde bulunuyorsa Belediye Encümeninden, bulunmuyorsa İl İdare Kurulundan onay alınması gerekir. Bu nedenle, eksik inceleme yapıldığını belirleyen mahkeme, hükmü bozmuştur. Kanun maddeleri olarak İmar Yasası ve Yönetmeliği gösterilmiştir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/13243 E.  ,  2010/4708 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava bir adet taşınmaz paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davalarında mahkemece malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilebilmesi için taşınmazın yüzölçümü, niteliği, pay ve paydaş sayısı ile imar mevzuatına göre aynen bölüşmenin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Taşınmazın önemli ölçüde bir değer kaybına uğraması söz konusu ise aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilemez. Keza paydaşlar rıza göstermedikleri takdirde taşınmazın bir bölümü paylı bırakılamaz.
    Aynen bölünerek paylaştırma (taksim) halinde teknik bilirkişiye ifraz (taksim) projesi düzenlettirilerek bu projeye göre taşınmaz Belediye veya mücavir alan hudutları içerisinde ise Belediye Encümeninden karar alınmak suretiyle belediyeden, Belediye dışında ise İl İdare Kurulundan İmar Yasası ve Yönetmeliğine göre bölüşmenin (taksimin) mümkün olup olmadığı sorulur. İfraz projesinde kimlere nerelerin verileceği konusunda paydaşlar anlaşamazlar ise hakim huzurunda kura çekilerek belirlenir.
    Onay makamından olumsuz cevap gelmesi halinde paydaşlığın (ortaklığın) satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi gerekir.
    Olayımızda, bilirkişi tarafından hazırlanan ifraz krokisi onay makamı olan Belediye Encümeni yerine İl Özel İdaresine gönderilmiştir. Taşınmaz belediye veya mücavir alan hudutları içerisinde bulunduğu takdirde Belediye Encümeninden onay alınması gerekmektedir. Dava konusu taşınmaz belediye hudutları içerisinde bulunduğundan, hazırlanan ifraz krokisinin Belediye Başkanlığına gönderilerek Belediye Encümeninden onay alınmak suretiyle sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 21.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara