Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2004/4859 Esas 2004/4977 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2004/4859
Karar No: 2004/4977
Karar Tarihi: 17.6.2004

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2004/4859 Esas 2004/4977 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davalı, kiracılık yaptığı çay bahçesinde kiraladığı yerin bir bölümünü üçüncü şahıs olan Serkan'a çiçek satımı için devretmiştir. Sözleşmenin 4. maddesinde \"kiracı kiralanan yeri bir başkasına devredemez, kiraya veremez\" 5. maddesinde \"kiralanan çay bahçesidir. Bunun dışında başka amaçla kullanılamaz\" hükümleri yer almaktadır. Davalının uyarılara rağmen sözleşmeye aykırı olan bu duruma son vermemesi nedeniyle akde aykırılık olgusu gerçekleşmiştir. Mahkeme ret kararı vermiş ancak bu karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun (Mülga) (6570) Madde 12.
6. Hukuk Dairesi         2004/4859 E.  ,  2004/4977 K.
  • AKDE AYKIRILIK NEDENIYLE TAHLIYE DAVASI
  • GAYRİMENKUL KİRALARI HAKKINDA KANUN(MÜLGA) (6570) Madde 12

"İçtihat Metni"

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Dava akde aykırılık nedeniyle kiralananın tahliyesine ilişkindir. Mahkemece ret kararı verilmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.

Davacı vekili, davalının müvekkiline ait çay bahçesinde kiracı olduğunu, kiraladığı yerin bir bölümünü üçüncü şahıs olan Serkan"a çiçek satımı için devrettiğini, akde aykırılığın giderilmesi için gönderilen ihtara rağmen akde aykırı davranışa son vermeyen davalının tahliyesini talep etmiştir. Davalı vekili, Serkan"ın boş olan dükkana çiçeklerini koyduğunu, kiraya verilmediğini, davanın reddini savunmuştur.

Taraflar arasındaki kira sözleşmesi 17.4.1985 başlangıç tarihli, üç yıl sürelidir. Barbaros caddesindeki çay bahçesi kiralanmış olup, sözleşmenin 4. maddesinde "...kiracı kiralanan yeri bir başkasına devredemez, kiraya veremez" 5. maddesinde "...kiralanan çay bahçesidir. Bunun dışında başka amaçla kullanılamaz" hükümleri yer almaktadır. Davalının tespit zaptındaki beyanından ve mahkemenin gerekçesinden de anlaşılacağı üzere kiralananın kapsamında bulunan dava konusu yer üçüncü kişinin kullanımına tahsis edilmiş ve uygun süreli ihtara rağmen sözleşmeye aykırı olan bu duruma son verilmemiştir. Bu durumda akde aykırılık olgusu gerçekleşmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar vermek gerekirken, yazılı gerekçeyle red kararı verilmesi hatalı olmuştur.

Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.

Sonuç : Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün (BOZULMASINA) ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 17.6.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Hemen Ara